Търсене:
 
      Начало 15 08 2020      
 
Оценка: / 9
СлабОтличен 

Чувствата сътворяват реалността


Дили Бозаджиева– арт-дизайнер

Дили Бозаджиева е от лудогорското село Бисерци, където преминава детството й. Завършва средното си образование в Разград, профил рисуване. Висшето образование учи в морската столица Варна – моден дизайн. Така Дили, сбъдва детската си мечта да бъде художник и да рисува. Целият й професионален и образователен път е доказателство за това. С двете си самостоятелни изложби до момента, успява да привлече вниманието и печели одобрението и симпатиите на любителите на арт-изкуството чрез специалната техника и материал, който използва за претворяване на картините си - рисува с мериносова вълна. Срещнахме се малко преди третата й самостоятелна изложба.

Разговорът ни се завъртя около детството й, чувствата и емоциите, които изпитва докато работи, за изкуството като възпитателен метод и др. Познаваме се от дълги години и за това си говорихме на "ти", като между приятели.

Дили, предлагам да започнем нашия разговор с твоите най-ярки спомени от детството?
- Най- ярките ми спомени от детството остават с мен за цял живот. И до ден днешен помня - първият снежен човек, първото спускане с шейна, първото хвърчило, любимата приказка разказана от моята мила баба разказвана отново и отново преди заспиване...Много вълшебно и щастливо детство съм имала, за което благодаря на моите родители. Всичко това събужда мили спомени и ме връща в детството. Благодаря ти, че ми ги припомни отново.

Рисуването ли е твоят начин да изразиш най-добре себе си?
- Да, определено. Чрез рисуването и плъстенето на вълна успявам да изразя най-добре себе си и покажа чувствата, които изпитвам. Не съм от най-приказливите. Но имам начин, който ми помага да не съм безразлична към нещата около мен. Дано успявам..

Как вълната стана основна част и техника от твоите картини?
- Преди близо година видях една баба как работи с вълна и бях много впечатлена. Нейната работа ме привлече и така осъзнах, че техниката и материала, които тя използва могат да имат съвременен и актуален вид. И така започнах. Работата с вълна е с много големи необятни възможности и това ми помага да реализирам идеите си по интересен и уникален начин. Магията, наречена плъстене е нещото, което преоткривам всеки път, когато работя с вълната.

Трудно ли се работи с вълна и с какво този материал прави картините ти различни и в същото време уникални?
- Да, определено е трудно, но с много желание и упоритост се получават много ефектни картини и аксесоари.

С какви чувства посрещна първата си самостоятелна изложба? Какви бяха отзивите за нея?

- Беше много вълнуващо. Неописуемо – гостите, които бяха там бяха много възхитени и не можеха да повярват, че тези картини са от вълна. А също така имаше пиано- концерт изнесен от школата на дъщеря ми с ръководител г-жа Албена Станчева. Беше голямо преживяване за мен и гостите и благодаря за съдействието на изложбата на Фонд България 13 века и по специално на изпълнителния директор г-н Митко Тодоров.

Идеите, вдъхновението от къде идват?
- От въображението, от нещата, които ни заобикалят. Всяко изделие е индивидуално за себе си и не може да се повтори. Няма две еднакви произведения. Това е уникалното и автентичното на това изкуство. Това се опитвам да направя и аз. Във всяка една картина да има частица от мен и тя да е автентична. В тях безспорно се отразява и моята личност. Когато виждам, че в творбите ми се припознават и други хора и откриват частица от тях самите много се радвам и това дава смисъл на творчеството и работата ми.

Когато не рисува, какво прави Дили?
- Единственото ми занимание е дъщеря ми. С нея учим уроците тя има много заложби - свири на пиано, тренира художествена гимнастика и така за мен тя е всичко...

Родител си, не мога да не те попитам, на какво учиш дъщеря си и какви тревоги имаш като родител?
- Моята дъщеря, моето най-добро творение е на 8 години. Много е любознателна и амбициозна. Уча я да има отношение към труда от малка, че само постоянството и упоритостта водят да успех. Уча я, да обича себе си, да вярва в себе си, да цени възрастните, да се отнася отговорно към нещата. А тревогите са много - от много неща се притеснявам, от този не лек път който й предстои.

Кажи нещо за втората изложба. Какво видяха посетителите?
-Националните "Славейкови празници" 2017 зарадваха ценителите на арт- изкуството в Трявна с няколко впечатляващи експозиции по време на честванията. Галерия " Гъбенски " представи моята изложба "Отражение" и на колегите по дърворезба от художествената академия. Колкото и тривиално да е, това ми е детската мечта - да бъда дизайнер. С много постоянство и упоритост смятам, че съм достигнала своята мечта.

Изкуството е мощно възпитателно средство, мислиш ли, че се използва достатъчно често за излъчване на послания и ако не, защо?
- Да мисля, че е така. Това е най-добрият начин да се изразиш и да излъчиш послание. В моите картини всяко едно е с послание, без да се обяснява се подразбира.

Най-важното послание в твоите картини е…
- Чувствата сътворяват реалността.

Благодаря ти за приятния разговор и успех в новите творчески начинания.

С Дили Бозаджиева разговаря д-р Надие Карагьозова-Нади
снимки: личен архив Дили БозаджиеваКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете