Търсене:
 
      Начало 15 08 2020      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 

Д-р Антония Кишева: Здравето и качеството на живот на пациента е приоритетна грижа!

Д-р Антония Кишева e специалист по обща медицина и кардиология. През 1999 година се дипломира като лекар в Медицински университет– Варна. От 2008 г. работи в МБАЛ „Св. Марина” като лекар-асистент кардиолог с пряко участие в диагностичния и лечебния процес. Ръководи практически учебни занятия според програмата на МУ– Варна и участва в клинични проучвания. Автор е на много научни статии в областта на медицината, публикувани в престижни здравни издания и сборници. Има редица участия в научни конференции у нас и в чужбина. Владее отлично немски и английски език. Член на БЛС, Съюз на кардиолозите в България, Европейското кардиологично дружество, Европейското дружество по хипертония.

Нежна, фина, отзивчива, влюбена в професията си– това са първите впечатления, които остави у мен д-р Кишева след първата ни среща. По-късно имах възможност отново да я видя. Имах и друга възможност в продължение на няколко дни да наблюдавам работата й, отношението й към пациентите, колегите й – и ето как мога да предам видяното и преживяното – пациентите, сред които и моят баща я обожават – всеотдайна и внимателна в работата си. Освен предлаганата квалифицирана грижа, тя внушава доверие и сигурност, важни за изграждането на пълноценна връзка лекар-пациент.

В навечерието на светлите коледни и новогодишни празници, помолих д-р Кишева да отговори на няколко въпроса, за теб любезни читателю. Ето какво записах:

Д-р Кишева, избрали сте най-хуманната, трудна и отговорна професия – лекар сте – мисия или съдба, как определяте своя избор? …
-„За да въздействаш върху сърцето, трябва да го правиш от сърце“ е казал Гьоте. От ученическите си години бях напълно убедена в желанието си да стана лекар. Работя с удоволствие.

Грижи ли се достатъчно българина за здравето си, има ли нужната здравна култура?....
- последните години и в нашата страна се обръща все повече внимание на здравната профилактика. Доказано е, че промяната в начина на живот има много добър ефект върху сърдечно-съдовите заболявания, понякога надминаващ този на медикаментите. Може би ни трябва още време, за да повярваме в здравните съвети и да ги приложим на практика, но аз съм оптимист. Виждам все повече хора, които се придържат към здравословен начин на живот.

Статистиката е тревожна, в последните години ръста на сърдечно-съдовите заболявания расте, на какво се дължи това, според Вас?...
- Причините са комплексни. Значение имат рисковите фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, затлъстяване, заседнал начин на живот. Освен това населението застарява, а с това се увеличава и заболеваемостта от сърдечно-съдови заболявания.

Работите и със студенти, избрали да служат на Хипократовата клетва, на какво ги учите? Намирате ли ги достатъчно мотивирани и заинтересовани?...
- Важно е освен знанията, които ще получат, да запазят своя ентусиазъм и да бъдат лекари по душа. Аз вярвам в младите лекари и се радвам на желанието им да идват на допълнителни стажове и обучения.

Работите в кардиологично отделение, с пациенти в тежко състояние в много от случаите, как балансирате между лекаря и чисто човешкото лично отношение, което няма как да избегнете на моменти?...

- Зад всеки пациент стои човешка съдба. Лечението на болния зависи до голяма степен от доверието, което има към лекаря и от отношението, което получава.

Българският пациент достатъчно информиран ли е, обект ли е необходимата и нужната здравна превенция?...
- Провеждат се редица програми за първична и вторична профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, но голяма част от населението все още не е обхваната и не разполага с нужната информация. Аз отделям специално време да разговарям с пациентите за това как да променят начина си на живот, за да контролират здравословното си състояние.

Прекрасно съчетавате професионалното израстване с академичното, което е повече от похвално, това с какво Ви помага и обогатява?...

-В кардиологията научната работа се съчетава много добре с клиничната. Това ми дава допълнително вдъхновение и удовлетворение, помага ми да съм информирана за последните постижения в сферата, в която работя.

Успявате ли да откраднете време за себе си и за какво го използвате?...
- За съжаление разполагам с все по-малко лично време, но затова пък го ценя все повече. Обичам да пътувам, да спортувам, да се срещам с приятели.

Определено бялата престилка Ви отива. Когато не сте с нея, какво не виждаме, коя е още д-р Кишева?...
- Жена, майка и съпруга.

Какво бихте пожелали на читателите на националния форум „Моето дете” и на всички пациенти, доверили се на грижите Ви?...
- Желая им много здраве, спокойствие, увереност, щастие и удовлетворение.

Интервю на Надие Карагьозова-НадиКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете