Търсене:
 
      Начало 07 10 2022      
 
Оценка: / 12
СлабОтличен 

Образованието ще реши проблемите на ромите

Липсата на образование е в основата на всички проблеми на ромите!

Най-покъртителната гледка е събарянето на нечии дом. През последните години всички сме свидетели на багерите, поетапно събарящи незаконните къщи или по-точно бараки, съградени от подръчен материал в ромските гета. Сърцераздирателни сцени, писъци, клетви, многодетни семейства с малки деца и бебета оставени да нощуват под открито небе в гетата... Повечето хора ще кажат, че така им се полага и че след като ние цял живот учим, работим, плащаме данъци и изплащаме кредити, никой не им е длъжен. И това е така. Въпреки, че Европейското законодателство забранява събарянето на дом, който е единствен за дадения човек. Факт е и това, че събарянето на циганските къщурки по никакъв начин не разрешава проблема с незаконното строителство!

Няма как тези хора да останат под открито небе доживотно. И защото нямат шанс за собствен дом или квартира, пак ще съберат материали от бунището и до зимата ще си съградят нови бараки. По изборно време, пак някой ще им обещае, че ще ги узакони. Ще минат години и пак ще бъдат съборени, пак ще има багери, ревове, клетви, нощи под открито небе и … нова барака. И така ще си играем на „Тука има- тука нема” до безкрайност и пак ще остане неразрешен "циганският проблем" с незаконните постройки. А никой не си задава въпроса, защо нещата стигнаха до тук? Защо държавата десетилетия си затваря очите спрямо тази част от населението, хубава или лоша тя принадлежи към българското общество?! Защо този контингент от населението бе оставен да гине в мизерия, неграмотност и скотски начин на живот? Отговорът е, защото бедният и необразован човек много лесно може да бъде подлъган, подкупен и манипулиран, което е добре дошло за всеки запътил се към властта! И защо ли се събарят само ромските бараки по гетата, но не и баронските палати на телефонните. измамници...?

Кому беше нужна тази бедна и лесна за манипулиране общност? Защо законите не се прилагаха след 1989-та година еднакво за всички? Защо ранните бракове и раждания в детска възраст при ромите се третират като традиция, а не като нарушаване на поне няколко закона? Защото, ако аз не полагам грижи за децата си, неглижирам ги, не ги пускам на училище, задомя ги и родят на 12 годишна възраст, ДАЗД, социалните служби и прокуратурата ще ме линчуват по всички възможни начини и ще понеса цялата тежест на закона! ЗАЩО социалните служби не работиха ефективно през годините с хората от гетата и не им помогнаха да се социализират и научат в планиране на раждаемостта, в родителски умения и отговорности, в елементарни хигиенни навици и изграждане на приоритети? Защото работата на социалния работник не е пред бюрото, а при хората нуждаещи се от социална подкрепа. Къде отидоха парите, предназначени за интеграция на ромите? ЗАЩО децата им не бяха вкарани в училище, а се роди и израсна едно абсолютно неграмотно поколение? ЗАЩО децата от най- неблагонадеждните семейства в гетата не бяха настанени в приемни семейства и приучени в добри навици? ЗАЩО бяха оставени да съществуват на някакво животинско ниво, с живот воден от инстинкти? ЗАЩО...?!

Представете си, ражда се едно дете, израства без добрия родителски пример, без възпитание, без обноски и обществени норми, без училище и подходящи игри, без знания, без нищо… Как да очакваме от него да израсне съвестен гражданин и данъкоплатец, способен да излезе на пазара на труда, да печели по честен път парите си, да плаща данъците си, да построи и изплати дом, да възпита деца и да бъде полезен на обществото? Е няма как това да стане, ако през 21-ви век сте неграмотни, ако сте израсли някъде встрани от обществото, ако нямате елементарно възпитание и никой не ви е научил, че в обществото освен права- има задължения и правила. И идва ред на кражбите, обирите и незаконните къщички… единственият начин за оцеляване, инстинктивно оцеляване. Една огромна част от тези хора израснаха по домове за деца, години наред прекарват по затворите, получават доживотно социални помощи и от здрави и работоспособни хора се превръщат в негови паразити. Всички проблеми на тази част от населението идват от липсата на образование. Един неграмотен и манипулиран човек няма шанс да бъде качествен и пълноценен гражданин. Вкарайте децата от гетата в детски градини и училища, а при необходимост и в приемни семейства и след 20 години друга песен ще запеем! Е да, ама на някого това не е изгодно...

Напоследък се заговори за стипендии за ромски деца с успех над 3,50, което справедливо събуди гнева на много родители. Считам, че санкции за родителите от ромската общност, които не пускат децата си на училище и ги задомяват в детска възраст ще свършат по-добра работа. Работила съм с ромски деца, като социален педагог в училище и в ДМСГД. До болка познавам манталитета на тези хора. Сутрин събирахме децата по домовете им, за да ги вкараме в класните стаи, раздавахме им безплатно банички, осигурявахме им учебни помагала, само и само да направим училищния праг по-привлекателен.

Често съм им задавала въпроса за многобройните раждания. Начините за предпазване от нежелана бременност те считат за нещо вредно и смъртоносно, а ражданията на деца превърнаха през годините, като единствена възможност за постоянни доходи. Обичайно, след като свърши периодът на майчинство, настаняваха децата си в дом и ги връчваха на грижите на държавата или ги оставят да растат и се учат от улицата. Колкото по-неуки и бедни са хората, толкова повече деца имат и обратното. Същевременно много осиновители от чужбина, отгледали наши ромски деца, имат добрата практика да ги доведат като по-големи в България, да им покажат дома в който са отгледани и населеното място в което са родени. Тези деца учеха в колежи, владееха по няколко езици, свиреха на различни инструменти... Представете си на какво интелектуално ниво щяха да бъдат, ако бяха израснали в гетото. От всяко дете може да излезе качествен човек, но дали това ще се получи, зависи от родителите и от обществото!

Хората от моето поколение помнят, как живееха циганите преди 1989-та година. Посещаваха училище и бяха грамотни. Работеха по фабрики, заводи и пътища, други имаха занаяти. Момчетата служеха в трудовите войски и се сдобиваха с професия. Не малко от тях отгледаха и възпитаха добри деца, които посещаваха училище и поздравявам всеки изучил се и доказал се от тях. Тогава нямаше незаконни къщи и среднощни престъпления. Защо ли, защото имаше правила, а не безнаказано своеволие. Значи може, може и още как. Но определени партийни кръгове поддържайки един постоянен електорат от сигурни неграмотни, бедни и озверени гласоподаватели нямаше интерес от това, напротив. Няма по-лесен за манипулиране народ, който е неук и беден. Точно тези партийни лидери им обещаваха узаконяване на незаконните постройки и вменяването на чувство за безнаказаност.

Защитните организации въобще не им помагат с методите си на сляпа защита. Не е помощ ако се втълпяват само правата без задълженията на гражданите към държавата и обществото. Ще бъдат в полза на хората от гетата, ако вкарат децата им в детските градини и в училище, ако реално ги интегрират и научат първо да дават, преди да искат от държавата.

Рецептата е проста: Мащабна програма за образование и реална интеграция на този контингент от българското население! Ако тези хора имат образование и са грамотни, ще имат професии, ще бъдат конкурентноспособни на пазара на труда и ще имат доход, вместо доживотни социални помощи. Ако тези хора имат образование, трудно ще бъдат манипулирани. Ще са наясно, че раждаемостта може да се планира, че тя е решение, а не случайност. Ще бъдат добър пример за децата си, ще ги възпитават, ще ги изпратят на училище и ще ги подготвят за живота, вместо да ги задомят по на 12. Липсата на образование е първопричината за проблемите на ромите- неграмотност, безработица, бедност, неконтролируема раждаемост, престъпност, изолация, манипулиране... Всяко дете трябва от ранна детска възраст да посещава детска градина, след което училище, и да получи качествено образование, не отчитане на бройка! Факт е, че ромите получили добро образование имат по 1-2, а не по 12 деца. Имат законни домове, работят, плащат данъци, живеят честно и почтено и с нищо не се различават от всеки средностатистически гражданин. Решение на ромския проблем има, но не чрез финансови стимули, а чрез санкции и отговорности! Като казвам санкции, нямам предвид глоба, която така или иначе никога няма да платят, а наказателна отговорност с цялата строгост на закона. Липсата на образование и чувството за безнаказаност, вменявано десетилетия у тези хора са в основата на проблема. Хубавото е, че има решение, лошото е, че воля няма!
Мариана Чомпалова- Йорданова, социален педагог
Снимки: гетото в Симеоновград
 
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете