Търсене:
 
      Начало 30 01 2023      
 
Оценка: / 21
СлабОтличен 
Новият Закон за детето е против детето

Проект за Закон за детето
Становище на Национална мрежа на родителите


Закон за закрила на детето трябва да има, но да важи само за родители, които изоставят, малтретират и неглижират децата си. И ако има нужда от някаква промяна, то трябва да бъда именно в тази посока. Не срещу традиционното българско семейство, като противопоставя деца и родители, лишава родителите от възпитателни функции и дава на децата само права, но не и задължения. Държавата в лицето на социалните служби трябва да помага на родители, които не са в състояние сами да се грижат и да възпитават децата си. Текстовете в настоящия вариант на проекта за Закон за детето са неточни, многозначни и могат свободно да бъдат тълкувани. Не случайно това доведе до обширни обществени дебати и неодобрението от страна на много родителски организации в т.ч. и на НФ "Моето дете". Децата не могат сами да преценяват кое е добро за тях, те трябва да бъдат възпитавани и да усвояват социалния опит според ценностната система на семейството си, а не държавата да иззема възпитателните функции на родителите.

Според този безумен проектозакон трябва да бъда линчувана, глобена и лишена от родителски права поне по няколко точки, въпреки че децата ми са приоритет, отгледани са с много любов, никога не са били бити, унижавани или неглижирани. Но: Понякога ги възпитавам в разрез с техните „най-добри интереси”, въпреки че имат свобода на интересите си, просто защото интересите не винаги са в интерес на детето. Не съм им осигурила отделни детски стаи, защото нямам 6-стаен апартамент, но това не ме прави лош и неспособен родител.

И откъде накъде социалният работник ще се вживява в ролята на Бог, ще има право да решава съдби и ще преценява кой най-добре би се грижил за детето ми?! Ако човек остане без работа или изпадне във финансово затруднение и не може да изпълнява желанията на детето си, това веднага го прави лош родител, а неща като обич, емоционална привързаност и всеотдайност няма да бъдат достатъчни, за да не попадне детето в ръцете на социалните служби. Ако родителят прегреши и детето му бъде отнето и то без съд и поверено на приемно семейство, клетият родител ще трябва да заплаща за това на въпросното семейство, нищо че детето ще страда за своето семейство.

Не искам държавата да отглежда и възпитава детето ми от 4 годишна възраст, задължавайки ме да го запиша в държавна детска градина. Искам да имам право на алтернатива- аз да си го отглеждам у дома, или да се обърна към услугите на детегледачка, баба или родителски кооператив до подготвителен клас. Това поставя под въпрос частните детски заведения.
Много неглижирани деца от гетата трябва задължително да бъдат обхванати от образователни програми за ранно обучение, за да имат равен старт с останалите деца, когато тръгнат на училище. Но има много хора, които успешно обучават в знания и умения децата си без да се нуждаят от странична помощ в лицето на държавата. Не е редно всички деца и родители, да бъдат поставяни под общ знаменател.

Като образован човек, педагог и родител мога сама да преценя и от кога детето ми има нужда от сексуално образование, особено в частта предпазване. Освен това като родител ще бъда лишена от правото да зная какви здравни процедури и изследвания ще бъдат направени на детето ми, пък дори и да е на 16 г.? Държавата ще ми забрани да оказвам каквато и да е принуда върху детето ми, а определено от такава ще имам нужда нпр. за да го заведа на зъболекар или на инжекция ако е болно, където едва ли ще отиде по свое желание. Понятието "Принуда" вече ще има широко и свободно тълкуване. Ще бъде съблюдавано „правото” на детето ми да формира възгледите си „свободно”, дори ако бъдат антихуманни?!

Веднага съм за обществен линч и глоба равняваща се на дохода ми за една година, защото децата ми са преживели ритуалът "кръщение" и по този начин от малки са "въвлечени" в религиозна дейност
, в случая в православната християнска религия. У дома почитаме всички християнски празници и традиции като Великден, Коледа и др. и водя децата си на църква. Ако обаче този закон беше в сила, децата ми нямаше да знаят входа на християнките храмове, а посещение на неделно училище или запалването на свещичка щеше да ми коства 5 000 лв. глоба, защото това е въвличане в религиозни дейности и детето ми има право на закрила от държавата по силата на чл.23(3). Като малки имаха и детски Библии, не само защото сме християни, а и защото считам че това би се отразило благоприятно върху нравственото им възпитание и добродетели, а когато пораснат каква религия ще изповядват или не си е тяхно решение. Водила съм ги и на политически събития и предизборни концерти, с което явно съм допринесла за срив в развитието им. От сега нататък обаче, ако споделям живота и убежденията си с децата ми, това ще се счита за престъпление.

Държавата ще постанови само един законен метод за грижа към децата, въпреки че всеки е индивидуален и с различни потребности, убеждения и интереси. Тя ще се назначи за „особен представител” на детето ми, ако е налице „противоречие между интереса на детето и на единия или двамата родители”, ако не изпълня някоя негова прищявка или го накарам да извърши нещо на сила, като например да си подреди стаята или си оправи леглото, защото това са все неща които едва ли ще свърши по свое желание, но пък имат възпитателен ефект. Децата ще бъдат подробно запознати с въпросния закон, както и към кого да се обърнат, ако се почувстват с нарушени права и Бог да е на помощ на тези родители, които дръзнат да се противопоставят на детето си, да не му разрешат нещо или меко казано да го възпитават. С този закон добродетели като семейна ценностна система, възпитание, правила и труд са опорочени и забранени. Освен това ролята на съседа- доносник и на социалният работник стават решаващи за бъдещото щастливо развитие на нашите деца! И накрая, тъй като отнемането на дете е социална услуга, която държавата ми предоставя, за да закриля детето ми от самите нас, аз й благодаря!


Мариана Йорданова- социален педагог и родител
2012г.

Снимки: автора
1. Освещаване на иконата на Св. Богородица по повод откриването на новата учебна година в Неделно у-ще към храм "Св.Димитър"- Хасково.
2. Аз и психологът Ив. Захариева от нашия екип в храма със 7-годишния ми син.Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете