Търсене:
 
      Начало 20 07 2024      
 
Оценка: / 5
СлабОтличен 

Предложение незаконните палати, да бъдат превърнати в защитени жилища

До Министър- председателя на Р.България
До Президента на Р.България
До Министъра на МТСП
До Председателя на Народното събрание на Р.България
До Началника на ДНСК
До ДАЗД

Уважаеми господа,

По повод публикации в националния печат, относно поредния етап от събарянето на незаконни селища, ние специалистите от Национален форум "Моето дете" и Фейсбук - групата "Социална работа в България и по света" (специалисти от областта на социалните дейности) имаме конкретно предложение по проблема:
Обединихме се от идеята, че би било в полза на държавата, ако стабилните къщи от незаконните тузарски селища, вместо да се събарят и сриват със земята, бъдат превърнати в защитени жилища от семеен тип, с каквито трябва да се заменят настоящите социални домове за деца и възрастни, а собствениците глобени - пари, които ще отидат в държавната хазна?! Вместо булдозерите да бутат подобни селища, които са предимно сред природата и морето, те могат да бъдат превърнати в:
- Детски селища от типа „SOS kinderdorf”
- Социално-терапевтични общности /форми за дълготраен престой, широко застъпени в социалната практика на много страни/ за хора с увреждания, за хора преживели насилие, за хора с психически заболявания, за хора зависими от психоактивни вещества, за възрастни хора и др.
За подобен род социални форми отдавна се говори, но пари все не достигат! В повечето от случаите става дума за красиви и супер луксозни къщи - палати с всички удобства, градини, басейни и пр.
Предложението ни е да назначите компетентна комисия, която да инспектира всички масивни сгради, подлежащи на събаряне и подходящите да бъдат узаконени, отнети в полза на държавата и с установен статут и предназначение. Също така би било полезно и важно тази идея да се обсъди от обществото ни и хората, които двустранно са заинтересувани – родители и близки на различните посочени групи, с представители от самите групи, както и с различните институции, които са свързани с този процес. Нека той бъде погледнат от една по-различна гледна точка.
Наясно сме, че това предполага законови промени, според които незаконни, но годни за ползване сгради и отговарящи на необходимите условия, вместо да бъдат събаряни, да бъдат отнемани в полза на държавата и узаконявани за социални и обществени нужди!
Кой печели от руините, които трябва да се разчистят за сметка на общините? Често за целите на защитени жилища се предлагат стари и неугледни сгради, а същевременно булдозерите събарят незаконни масивни постройки, които могат да се узаконят и ползват за социални цели, за каквито държавата няма пари. Защо не се помисли преди да се събаря и унищожава! Така от една страна виновните ще бъдат глобени и лишени от незаконното си имущество, от друга страна държавата ще спечели в лицето на най - уязвимата част от населението - хората настанени в социални институции.
Ако подобна посока бъде поета, в единодействие със Социалното министерство и други организации, ще се даде възможност не само за една смислена рехабилитация и живот на по-горе изброените групи, но и нови работни места за много специалисти. В България досега има само три официални социално-терапевтични общности – за хора, зависими от психоактивни вещества, и една спонтанно създадена общност край Нови Хан от отец Иван. Това са действително изключително добри и изпитани социално форми за живеене, труд и рехабилитация.
Надяваме се, че нашият глас ще бъде чут. Бихме подкрепили като специалисти един обществен дебат по темата, както и като екипи от различни градове на България по-нататъшната професионална организация на тези пространства.

Идеята е подкрепена от:
1. Национален форум „Моето дете”
2. ФГ „Социалната работа в България и по света”
3. Дружество на социалните работници и социални педагози в Р.България
4. Гражданска инициатива „Без насилие”
5. Сдружение „Майки срещу дрогата”
6. Терапевтичен център БИЛАНИ
7. Българска Асоциация за закрила на пациентите
8. Специалисти в социалната и педагогическата сфера, граждани от други сфери, членуващи в различни групи от социалната мрежа: ФГ „Когато се родя и след това”, „Ресурсни учители”, „Център на българските родители”, „Валдорфско образование”.


03.09.2012
С уважение: М.Йорданова, НФ „Моето дете” и
ФГ„Социална работа в България и по света”Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете