Търсене:
 
      Начало 21 06 2024      
 
Оценка: / 5
СлабОтличен 

Отново за родителските грешки

Мариана Чомпалова- социален педагог

Както е казал Аристотел “Възпитанието на детето започва преди раждането му!” и родителството започва много преди детето да се появи на бял свят. Отдавна се говори за пренатално възпитание или за възпитание преди раждането, защото е доказано че бебето усеща настроенията на майката още в утробата й и това оказва особено значение за неговото бъдещо развитие. Много е важно детето да се очаква от родителите си с обич, желание и нежни чувства. Майката да се въздържа от алкохол, цигари и нервно напрежение, тя се нуждае от разнообразна храна в нормални количества, здрав сън и спокойствие.

Модерно е напоследък да се ражда секцио и с упойка, дори да няма медицински причини за такъв вид раждане. Особено рисковано е планираното раждане, когато на детето не му е дошъл естественият момент да се роди. Ако имате нормална бременност и няма медицински причини за преждевременна лекарска намеса, оставете детето си да се роди в точното време и по естествен начин. Но въпреки препоръките, всяка жена има право на личен избор.

Една от първите и най- непростими родителски грешки е ако майката откаже да кърми детето си, въпреки че има кърма и няма причина да го лиши от този природен дар. Много са научните доказателства за предимствата на кърмата и не напразно СЗО алармира бебетата да се кърмят до 6- 12 месечна възраст. Кърмата е идеалната храна за всяко бебе. Ако майката се страхува, че кърменето ще развали фигурата й, в това няма истина.

Често майката продължава да третира детето си като бебе и след 2- 3 годишна възраст. То все още ползва памперси и не е приучено към гърне, съответно не съобщава и не регулира физиологичните си нужди. Липсата на търпение и страхът да не би детето да се напишка или наака в гащите, кара майките да “подсигуряват” хигиената на децата си с безкрайно дългото ползване на памперси, което е особено мъчително за детето особено в горещите летни дни. Приучаването трябва да започне от далеко, без каране и наказания и с много търпение, така поставяно детето върху гърне в определени часове постепенно ще го научи на този толкова важен навик.

Друга крайност е ако твърде рано детето започне да се третира като голям човек, а то има нужда от прегръдки, целувки, дори малко глезене. Ако в начална училищна възраст поради професионална заетост на родителите, детето се остави без надзор и е поставено в положение да се грижи само за себе си, то не е готово за това и рискът от тази самостоятелност е прекалено голям.

Много майки се страхуват да поверят в ръчичките на невръстното си дете лъжичка или чашка за пиене, за да не се изцапа, а нима всички сме се родили научени на битови навици и умения. Често срещано явление е детето да се храни от майката до 2-3 и повече годишна възраст, млякото и водата да се пият с биберон, а храната да е “бебешка”- пасирана и безвкусна. След 1- 1,6 г. детето трябва да премине постепенно на обща храна, менюто да е разнообразно, да се пестят само солените, мазните и силно подправени храни. Съответно да се храни самостоятелно и да пие вода с чашка, разбира се първоначално с помощта на мама и в нейно присъствие. Детето трябва да може да дъвче, защото дъвченето стимулира говора.

Препоръчвам да не се ползват биберони- залъгалки или поне намирам за недопустимо това да става след 1- годишна възраст. Тогава израстват първите зъбки и смученето на биберон- залъгалка или други предмети може да доведе до изкривяване на съзъбието. Ако биберони се дават, за да не плаче или за да мълчи детето, тогава коментарът е излишен…, защото ако детето плаче, значи има причина, а ако иска да общува с нас, нямаме право да му откажем. Своевременно трябва да се попречи формирането на навик детето да смуче пръстите си или предмети, в такива случай отмествайте ръчичката от устата и я ангажирайте с играчка! Детето от ранна детска възраст трябва да знае, че в устата се поставят само храна и вода.

Много родители считат, че детето до 3 г. нищо не разбира, но това не е така. Децата разбират и чувстват, нуждаят се от обич и общуване. Бъдете близо до детето си, говорете с него, общувайте, играйте! Отговаряйте на стотиците му въпроси и стимулирайте неговата любознателност! Постарайте се първите 2-3 години да бъде отглеждано от своята майка и в домашна обстановка, детски ясли ползвайте само в краен случай. Детето през първите 3 години от развитието си има нужда от общуване преди всичко с възрастен, необходимостта от общуване с връстници се появява по-късно.

Когато детето започне да общува с други деца, да посещава детска градина или училище, много е важно да сте го подготвили за това. Да знае, че в обществото има правила, които следва да се изпълняват от всички. Ще направите мечешка услуга, ако посъветвате детето си да отвръща на удара с удар. Надявам се, че не искате вашият син да бъде грубиян и побойник и да постига целите си с насилие, нещо което един ден може да се обърне срещу вас. Децата от малки трябва да знаят, че нямат право да удрят и да позволяват да бъдат удряни и че тяхното тяло е неприкосновено!

Възпитавайте детето си в нравственост, състрадание и зачитане на всяко живо същество. Възпитавайте у него добродетели, за да израсне като позитивен човек.

Не лишавайте детето си от време изкарано само с баба и дядо, този вид общуване носи особена уникалност. Дори глезенето от страна на бабите и дядовците по един особен начин е съчетано с един особен вид респект.

Ако е на път да родите второто си дете, много е важно да подготвите каката/ баткото за бебето, което ще се появи в семейството! Така детето няма да се почувства след време пренебрегнато и вместо ревност ще изпитва обич към своето брате или сестриче.

Ако детето ви е осиновено, разкрийте истината още в предучилищна възраст първоначално под приказна форма, за да може през годините свободно и без притеснение да говорите по темата и да не страхувате от “доброжелатели”.

Ако нещата в семейния живот не вървят, направили сте усилия да се подобрят отношенията, но резултат няма, а единственият изход е развод, споделете и обяснете това на детето по подходящ за възрастта му начин. Не разрешавайте семейните си проблеми пред детето, спестете си караниците и обидите! Място за насилие пред детето няма и не бива да се допуска!

Не забравяйте, че трябва да се погрижите и за половото възпитание на детето си, само така то ще получи правилна представа за нещата и рискът да бъде обект на насилие е значително по- малък. Това може да се постигне чрез подходяща литература и разговори по темата, съобразени с възрастта на детето.

Независимо от възрастта на детето, общувайте с него, интересувайте се от проблемите му, наблюдавайте го, подкрепяйте го! Не използвайте обидни думи, епитети и каквито и да са жестове на пренебрежение и незачитане! Съобразявайте се с неговите мисли, мечти и желания! Отнасяйте се адекватно през различните етапи от неговото развитие и съобразно неговите индивидуални потребности! Родителството е отговорност! Във всичко което правите за своето дете от зачатието му до последния ви дъх, правете го с любов!

Мариана Чомпалова- детски социален педагогКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете