Търсене:
 
      Начало 07 10 2022      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 

България на първо място по...

Преди години ние българите наистина имаше с какво да се гордеем, защото и ние сме дали нещо на света, особено в областта на спорта, науката и културата. Какво е положението днес, когато незаслужено се наредихме в общността на Европейския съюз:
България е на първо място сред европейските страни по брой изоставени бебета и деца до тригодишна възраст. Това показват международните проучвания, цитирани от bTV. Около 3 хил. деца до тригодишна възраст живеят в социални домове .
Първи сме по детска смъртност в ЕС. Петнайсет на хиляда български деца умират до навършване на петгодишна възраст, причините за високият показател у нас са най-различни, но основните са болести, травматизъм и социално- икономически.Това е основният извод от проведената кръгла маса “Детското здравеопазване в България ­ настояще и перспективи".
Според европейско изследване младите хора в България пият най-много, а спортуват най-малко. Софийските тийнейджъри са на първо място по употреба на алкохол, според резултатите от първия етап на международно изследване за условията на живот на младите хора в Европа.
Образователната ни система се нарежда сред най-несправедливите в света и не успява да даде равни шансове на децата. Това показва международното проучване PISA за знанията на 15-годишните деца в 56 държави. Българските ученици са с най- ниска грамотност в ЕС.
България е на трето място в света и на първо в Европа по брой на пушачите спрямо населението.
България е на първо място в света по мозъчни инсулти и на второ място по инфаркти. Това сочи статистика, оповестена от специалисти по повод Световния ден на сърцето.
В България всеки ден умира по една жена от рак на шийката на матката. През последните 20 години заболеваемостта непрекъснато се повишава и по последни данни на Националния раков регистър достигна 27,4 на 1000 жени. Годишно заболяват 1100 жени и от това заболяване умират 370 жени. Сега България се нареди сред страните с най-висока заболеваемост и смъртност от болестта.
Българите са с най- ниски доходи в ЕС и на първо място по бедност.
България държи първото място по поскъпване както на жилищата, така и на стоките от първа необходимост.
И т.н., има още много черни списъци, чиито първи места не отстъпваме.
И още безработица, престъпност, беззаконие, корупция, емиграция в особено големи проценти...Преход продължаващ 20 години без светлина в тунела.
Деца нуждаещи се от лечение в чужбина и умиращи поради липса на средства.
А пенсионерите..., вижте очите им...и там ще видите тъга, ужас и безпомощност, за разлика от връстниците им от ЕС, които именно в пенсионна възраст знаят как да се насладят на живота и да се порадват на постигнатото. Много български пенсионери, дали особени заслуги в областта на науката, изкуството и културата умират в нищета.
Пари от ЕС, спрени заради присвояване и злоупотреби, от които държавата се нуждае.
И на фона на тази картина доволните физиономии на досегашните управници, чиито лица ни гледат от Народното събрание години наред, без свян, без усещане за вина...хора, които унищожиха една благословена откъм природни дадености и историческо наследство страна. Жалкото е, че е опетнено името на България и е убито националното ни самочувствие.
Надеждата на народа е в новото управление, а нали надеждата умира последна...
Днес няма с какво да се гордеем, защото не е нормално това, което става през последните години в България! Остава въпросът, кога ще ги стигнем...европейците?!

Мариана Чомпалова- социален педагог
20.07.2009 г.Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете