Търсене:
 
      Начало 29 10 2020      
 
Оценка: / 4
СлабОтличен 

Кадри от една европейска държава !?

Много деца в България в 21 -ви век и в една европейска държава като България- член на ЕС живеят в мизерия и нищета. Огромен брой деца предимно от ромски произход израстват без възможността да посещават детска градина или училище, неграмотни, без елементарни хигиенни навици и възпитание. Родителите им не са в състояние да се справят с положението си, нямат адресни регистрации и не могат да бъдат обхванати от социалните служби. А за да имат адресна регистрация е нужен адрес т.е. дом- собствен или под наем, но това струва пари, а тези хора нямат, тогава...?! Държавата трябва да приеме мащабна програма за ограмотяването и интегрирането на една огромна част от българското население, което все пак е европейско.

Европейският съюз е един от най-богатите райони в света, но все пак 17% от европейците имат толкова ограничени ресурси, че не могат да си позволят основните неща, от които се нуждаят. Бедността често се свързва с развиващите се страни, които ежедневно се сблъскват с предизвикателствата недохранване, глад, липса на чиста вода. Но Европа също е засегната от бедността и социалното изключване. Ситуацията тук може би не е толкова тежка, но въпреки това е неприемлива. Бедността и социалното изключване на един човек съответства на границата на бедността на обществото като цяло. Европа може да бъде силна само ако се използва пълния потенциал на всеки човек. В ЕС за бедни се считат хората, чийто доход е под 60% от средния доход в страната, в която живеят. Съгласно това определение почти 80 млн. европейци - повече от 15 % от населението - живеят на или под границата на бедността. Един на всеки десет европейци живее в домакинство, в което никой не работи, а 8 % от европейците, въпреки че имат работа, не успяват да се измъкнат от бедността. Въпреки това положението не е безнадеждно. Една от най-важните европейски ценности е солидарността. Затова ЕС обяви 2010 г. за година на борбата с бедността и социалното изключване. Сред многото планирани инициативи и дейности са среща, която ще събере живеещи в бедност хора от цяла Европа и кръгла маса. Освен това всяка страна от ЕС ще има своя собствена програма, изготвена съобразно нейните конкретни проблеми. Премахването на бедността бе една от основните цели на плана за растеж и работни места (Лисабонската стратегия), приет от страните членки през 2000 г. Надеждите са, че кампанията през 2010 г. ще изиграе ролята на катализатора, необходим за запазването на приоритетния характер на борбата с бедността, и тези амбиции ще се превърнат в реалност. За допълнителна информация, посетете
уебсайта, посветен на Европейската година за борба с бедността и социалното изключване или http://ec.europa.eu

В тази връзка се организира международен фестивал в Брюксел, посветен на борбата с бедността. НФ "Моето дете" участва със свой авторски клип, който бе удостоен с грамота.


Тази европейска държава е БЪЛГАРИЯ- член на ЕС! Мястото- в покрайнините на Симеоновград. А героите са деца...


Мариана Йорданова- социален педагог
Кадри: Тв "Рекординг-Аида
Коментари
Написано от Вероника Иванова на 2008-02-19 22:36:23
Свива ми се сърцето и наистина нямам думи :sigh
Написано от kali_7822 на 2008-02-25 14:36:44
Защо не мислят тези родители,може ли да имаш толкова деца и те да мизерстват.
Написано от dazi на 2008-03-16 00:52:12
А държавата е далеч от реалността! Като щраус си е заровила главата в пясъка! И нищо няма да се промени , ако само променят заплатите си!!!!! 
Срам! Мъка! Мъка!!!!
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2009-02-09 17:14:57
Проблемът е, че държавата и неистови усилия да полага, резултатът няма да е достатъчно задоволителен. Социализацията е най-трудна от всичко.
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2009-02-12 10:02:34
No coment!!!!!политиката ни е такава! :? :?
Написано от crahanovi на 2009-02-18 15:47:27
Това е дискриминация и престъпление към човечеството!Това е истинското ни отношение към малцинствата.
Написано от anelka на 2009-08-20 15:48:33
Преди да се интегрират и ограмотят, първо трябва да се ограничи максимално раждаемостта им. Не може деца да раждат деца и когато станат на 30 години да имат едно дете на леглото, едно под леглото, едно край печката и още няколко голи и босни на "двора". Трябва със закон да се регламентира раждаемостта при ромите - това е първата и най-важна крачка.
Написано от nfmd на 2010-06-04 16:44:27
Анелка, не може със закон да се забрани някой да ражда или да не ражда, защото това е в нарушение на правата на човека. Мисля, че нещата ще се нормализират, ако на тези хора се осигури възможност за получаване образование, един грамотен и обществено ангажиран човек не би създавал безразборно деца, които няма да може да подсигури. Трябва мащабна образователна програма с тези хора!
Написано от dazi на 2010-06-14 12:31:58
Струва ми се, че само мащабната образователна програма, няма да е решение на този проблем. Ромите си имат свой манталитет, живеят по своя си уникален начин....за днес и за мига и не мислят за последствията и бъдещето. Необходим е някакъв вариант на обединени икономичски, образователни и държавни мерки и механизми за справяне.

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете