Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Тормозят детето ви в училище? 11 06 2023      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Тормозят детето ви в училище?


Как да узнаете и какво да предприемете.
Как родителите могат да разберат, че детето им има проблеми в училище, че го обиждат или издевателстват върху него?
- Детето ви често се прибира в къщи в лошо настроение или дори разплакано;
- Станало е затворено и необщително, неохотно отговаря на вашите въпроси;
- Преструва се на болно, за да не отиде в училище;
- Започнали са да му изчезват различни вещи – не непременно скъпи;
- Успехът му значително пада.
Първата ви реакция естествено би била да защитите детето си “с нокти и зъби”. Но дали това няма само да влоши ситуацията? Разбира се, че нито едно дете не заслужава лошо отношение към себе си – всяко едно е по собствен начин уникално същество и има своите достойнства. Но на малкото същество не винаги му се удава лесно да прояви в един колектив силните си страни, докато връстниците му много по-лесно откриват слабите му места. Какви могат да бъдат те? Ето някои от тях:
- Ако детето ви има проблеми с физическата подготовка и е винаги последно в спортните занимания;
- Ако външният му вид е по-различен от този на болшинството негови съученици и не е облечено според наложените “модни тенденции” в училището;
- Ако е “шишкото” в класа;
- Ако има проблеми с усвояване на учебния материал и го сочат с пръст като “двойкаджията” и т.н.
Възможно е също така детето често да боледува и да отсъства от училище, при което да остане изолирано и да не бъде прието като “свой” от съучениците си. Някои деца пък просто имат по-сложен характер – те са по-пасивни, неуверени в себе си, чувствителни и раними.
Така или иначе, у малките “изгнаници” се натрупва обида към връстниците им, чувство на изолираност и самота. Нещастното дете може да се затвори в себе си или тихомълком да започне да отмъщава на тези, които го тормозят, а това може да доведе до непредвидими, понякога ужасни последици.
Понякога е по-добре родителите да не се намесват в отношенията между децата, но този случай не е такъв. Не трябва да се акцентира върху конкретното произшествие, а да се окаже подкрепа на детето, която то да почувства:
- Опитайте се да поговорите с детето по-задушевно, да разберете повече за това, което става в училище, да получите повече информация за съучениците му.
- Задължително ходете на всички родителски срещи и се опитайте да вникнете в училищния живот.
- Установете добри контакти с класният ръководител и се опитайте непрекъснато да получавате информация от него за това, което се случва в училище.
- Помогнете на детето да се сприятели с някое друго дете от класа, така че да не се чувства съвсем само и да стане по-уверено.
- Организирайте извън-училищната дейност на детето си, намерете му занимание.
- Ако е станало ясно за какво точно детето ви се е превърнало в обект на присмех или тормоз, се обърнете към класния ръководител, директора или училищния психолог.
Възпитавайте в детето си навици за общуване: по-голяма активност и инициативност при взаимоотношенията, дрюжелюбие, умение да отстоява себе си, а когато е необходимо – да се въздържа и да отстъпва. Няма да е излишно да помолите класният ръководител да оказва подкрепа на детето ви – например да го ангажира в някакво важно мероприятие, така че да издигне авторитета му в очите на съучениците му.
Как може детето да покаже пред връстниците си собствените си достойнства? Ако детето не бъде ангажирано в училищни дейности, където да се отличи, вие създайте за него подобна възможност. Организирайте някакво събитие – било за рождения му ден или по друг повод, където то ще се чувства на собствена територия, ще има «главната рола» и възможност да покаже някои свои таланти.
Случаите на издевателство върху отделни ученици в училище съвсем не са изолирано явление. Почти във всеки клас има по някое «нарочено» дете, което може да е и вашето собствено. Много родители смятат, че вината е изцяло на учителите. Но по-често това не е вярно. По мнение на специалисти, неприятните инциденти с децата в училище могат да бъдат силно редуцирани, ако родителите обръщат повече внимание и отделят повече време за собствените си деца.

Източник: www.tiabg.com


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Първа международна конференция за раждан...
Първа международна конференция за раждането и акушерството "Раждане с любов и мъдрост"- ...
Още  ]
Проблеми на бременността
Проблеми на бременността Най-чести оплаквания при нормална бременност? Най-честите въпроси, задава...
Още  ]
Спокоен детски сън
(Не) Спокоен детски сън Причините за безсънните нощи на най-малките са много - колики, н...
Още  ]
Деца отбелязаха Деня на Земята със знани...
Деца отбелязаха Деня на Земята със знания и екоспектакъл Децата от подготвителните групи...
Още  ]
Нови нормативи за теглото и ръста на мал...
Нови нормативи за теглото и ръста на малките деца Световната здравна организация намалява п...
Още  ]
  Моето Дете