Търсене:
 
      Начало 27 02 2024      
 
Оценка: / 29
СлабОтличен 

Психичното развитие при деца от 0 до 3г.

Стълбица за психичното развитие при кърмачетата:

До 4-та седмица след раждането на детето: Детето изправя глава за кратко време. Трепва и се вслушва в силен звук. Вглежда се в надвесен над него човек. Издава неопределени звуци.
8 седмици: Задържа главата си изправена, когато е взето на ръце. Следи с поглед движещи се предмети. Усмихва се, когато му се говори. Издава тихи гласни и гърлени звуци.
12 седмици: Държи главата си изправена, има опора на краката. Следи с глава движещи се предмети. Реагира оживено при говор. Гука често и продължително.
16 седмици: Обръща глава по посока на звук. Посяга и хваща висящи играчки. Смее се с глас при закачки. Произнася разнообразни звуци.
20 седмици: Обръща се от гръб по корем. Хваща подадена играчка и я задържа. Различава познати и непознати хора. Различава гласа и тона при говорене.
24 седмици: Опитва се да пълзи. Само взема играчка и се заиграва. Вглежда се в образа си в огледало. Произнася случайни звукосъчетания.
28 седмици: Опитва се да сяда самостоятелно. Заиграва се продължително с играчка. Радва се на приятен човек. Произнася продължителни звукосъчетания.
32 седмици: Изправя се хванато за опора. Настойчиво се добира до играчка. Радва се при игра на4 криеница". Търси с поглед предмет при запитване.
36 седмици:Пристъпва в страни. Чука две кубчета едно в друго. Прави" довиждане" с ръка. Произнася по подражание срички.
40 седмици: Ходи водено за ръце. Различно играе с различни играчки. Радва се при похвала " Браво". Изпълнява поръчки по словесни указания.
44 седмици:Ходи след подвижна опора. Поставя предмет в кутия. Радва се при име на приятен човек. Звукоподражава.
48 седмици: Застоява се изправено без опора. Пие самостоятелно от чашка. Реагира с неудоволствие при забрана. Прави опити за произнасяне на първа дума.
52 седмици /1г./: Пристъпва самостоятелно или с опора. Поставя две кубчета едно над друго. Радва се, когато изпълни задача. Произнася 4-5 осмислени думи.
Забележка: До 1 г.възрастта на детето се изчислява в седмици. Показателите са моторика, сензорика,емоционално и социално развитие и говор.Т.нар. квотиент на псих. развитие се изчислява със специална формула. Ако детето изостава в някои от показателите,място за тревога няма,всеки е различен и индивидуален. При проблем се консултирайте със специалист.

Психичното развитие от 1 до 3г.

Показатели:
15 месеца: Детето си служи с 10 и повече думи.Изпълнява добре поръчки.Държи молив и оставя следи.Държи лъжичка при хранене.Поставя 5 кубчета едно над друго.Ходи само,но често пада.
18 месeца Опитва се да свързва две думи в изречение.Иска всичко да свърши само.Драска спонтанно и с усърдие.Опитва се да се храни самостоятелно.Изобразява наблюдавани действия и играчки.Ходи стабилно,рядко пада.
21 месеца: Назовава 5 изображения по картина.Търси помощ от възрастен.Драска в границите на листа.Храни се самостоятелно.Хвърля топка в кутия.Опитва се да тича.
24 месеца: Задава първи въпроси.Влиза във взаимодействие с деца.Чертае хоризонтални и вертикални линии.Регулира физиологичните си нужди.Прегъва лист хартия.Качва се и слиза по стълба с опора.
30 месеца: Задава разнообразни въпроси.Може да се убеди с думи.Чертае крива затворена линия.Съобщава редовно за физиологичните си нужди.Откопчава копчета.Тича значително добре.
36 месеца: Може да разказва свързано.В играта се вживява в роля.Рисува балон и др. Само се съблича и събува.Вгнездява 5 кубчета.Качва се и слиза по стълба без опора.

Забележка: От 1 до 3 г. календарната възраст се изчислява в месеци. Показателите са: говор, емоционално и социално развитие, изобразителна д-ст., навици, умения на ръката и моторика.

Не забравяйте, за цялостното развитие на вашето дете основното е то да получава от родителите си преди всичко ЛЮБОВ.

По Манова-Томова
Мариана Йорданова- детски социален педагог
Коментари
Много полезна информация.
Написано от Петя на 2006-09-14 21:55:27
Това е много полезна информация за всяка майка. :)
Относно посочените показатели за психичн
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2006-10-07 23:45:10
Здравейте! 
Бих желал да отбележа, че посочените тук параметри са доста относителни и ще е добре, ако се публикуват други с по-висока степен на утилитарност, така че родителите да придобият сравнително ясна представа за конкретния статус на развитие на детето си за определен възрастов период от развитието. При проявен интерес мога да споделя личното си мнение. 
С уважение, 
Вл. Александров, яслен и предучилищен педагог
Пояснение.
Написано от \n Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите '>М.Тодорова на 2006-10-08 18:18:20
Здравейте г-н Александров, поместената стълбица за психично развитие на децата на Манова- Томова посочва средното ниво на развитие на децата по възрасти. Разбира се параметрите могат да бъдат малко над или под тези показатели.Чрез резултатите и посредством специална формула се изчислява т.нар.квотиент на псих.развитие.По тази таблица се ръководят специалистите занимаващи се с деца от 0 до 3г. Ще се радвам, ако споделите свои мнения в нашия форум. Благодаря за мнението ви. С поздрав: НФМД.

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете