Търсене:
 
      Начало 23 09 2018      
 
Оценка: / 29
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Психичното развитие при деца от 0 до 3г.
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5

Психичното развитие при деца от 0 до 3г.


Стълбица за психичното развитие при кърмачетата:

До 4-та седмица след раждането на детето: Детето изправя глава за кратко време. Трепва и се вслушва в силен звук. Вглежда се в надвесен над него човек. Издава неопределени звуци.
8 седмици: Задържа главата си изправена, когато е взето на ръце. Следи с поглед движещи се предмети. Усмихва се, когато му се говори. Издава тихи гласни и гърлени звуци.
12 седмици: Държи главата си изправена, има опора на краката. Следи с глава движещи се предмети. Реагира оживено при говор. Гука често и продължително.
16седмици: Обръща глава по посока на звук. Посяга и хваща висящи играчки. Смее се с глас при закачки. Произнася разнообразни звуци.
20 седмици: Обръща се от гръб по корем. Хваща подадена играчка и я задържа. Различава познати и непознати хора. Различава гласа и тона при говорене.
24седмици: Опитва се да пълзи. Само взема играчка и се заиграва. Вглежда се в образа си в огледало. Произнася случайни звукосъчетания.
28седмици: Опитва се да сяда самостоятелно. Заиграва се продължително с играчка. Радва се на приятен човек. Произнася продължителни звукосъчетания.
32седмици: Изправя се хванато за опора. Настойчиво се добира до играчка. Радва се при игра на4 криеница". Търси с поглед предмет при запитване.
36седмици:Пристъпва в страни. Чука две кубчета едно в друго. Прави" довиждане" с ръка. Произнася по подражание срички.
40седмици: Ходи водено за ръце. Различно играе с различни играчки. Радва се при похвала " Браво". Изпълнява поръчки по словесни указания.
44седмици:Ходи след подвижна опора. Поставя предмет в кутия. Радва се при име на приятен човек. Звукоподражава.
48седмици: Застоява се изправено без опора. Пие самостоятелно от чашка. Реагира с неудоволствие при забрана. Прави опити за произнасяне на първа дума.
52седмици /1г./: Пристъпва самостоятелно или с опора. Поставя две кубчета едно над друго. Радва се, когато изпълни задача. Произнася 4-5 осмислени думи.
Забележка: До 1 г.възрастта на детето се изчислява в седмици. Показателите са моторика,сензорика,емоционално и социално развитие и говор.Т.нар.квотиент на псих.развитие се изчислява със специална формула. Ако детето изостава в някои от показателите,място за тревога няма,всеки е различен и индивидуален. При проблем се консултирайте със специалист.

Психичното развитие от 1 до 3г.

Показатели:
15 месеца:Детето си служи с 10 и повече думи.Изпълнява добре поръчки.Държи молив и оставя следи.Държи лъжичка при хранене.Поставя 5 кубчета едно над друго.Ходи само,но често пада.
18 мес:Опитва се да свързва две думи в изречение.Иска всичко да свърши само.Драска спонтанно и с усърдие.Опитва се да се храни самостоятелно.Изобразява наблюдавани действия и играчки.Ходи стабилно,рядко пада.
21мес:Назовава 5 изображения по картина.Търси помощ от възрастен.Драска в границите на листа.Храни се самостоятелно.Хвърля топка в кутия.Опитва се да тича.
24мес:Задава първи въпроси.Влиза във взаимодействие с деца.Чертае хоризонтални и вертикални линии.Регулира физиологичните си нужди.Прегъва лист хартия.Качва се и слиза по стълба с опора.
30мес:Задава разнообразни въпроси.Може да се убеди с думи.Чертае крива затворена линия.Съобщава редовно за физиологичните си нужди.Откопчава копчета.Тича значително добре.
36мес:Може да разказва свързано.В играта се вживява в роля.Рисува балон и др.Само се съблича и събува.Вгнездява 5 кубчета.Качва се и слиза по стълба без опора.
Забележка:От 1 до 3 г. календарната възраст се изчислява в месеци.Показателите са:говор,емоционално и социално развитие,изобразителна д-ст,навици,умения на ръката и моторика.
Не забравяйте, за цялостното развитие на вашето дете основното е то да получава от родителите си преди всичко ЛЮБОВ.

По Манова- Томова
Мариана Чомпалова- детски социален педагог
 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете