Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Температурата 07 08 2020      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Температурата
Страница 2
Страница 3
Страница 4


Температурата на детето може да е безобидна, но вземете мерки

Температурата на детето може да е безобидна, но вземете мерки Когато детето се държи необичайно и повече от няколко часа е отпуснато или уморено, ако има болки или кожата му е много топла, първото, което трябва да направите, е да измерите температурата му. Най-добре е да използвате дигитален термометър, който не се чупи и не съдържа живак.
Има два начина за измерване на температурата:
•или да вкарате термометъра в ануса на детето (ректално измерване);
• или то да подържи термометъра под езика си.
За малки деца е подходящо ректалното измерване. Сложете детето по корем и внимателно вкарвайте връхчето на термометъра в ануса. Дръжте здраво детето, за да не мърда, защото може да се нарани.
Ако термометърът показва повече от 38 градуса, значи е повишена.
При измерването в устата важат други стойности - говорим за повишена температура при стойности над 37,5 градуса.
• Не се плашете, ако установите, че детето ви има температура. С увеличаването на телесната температура тялото се опитва да се пребори с болестните причинители. Затова не е нужно да давате лекарство при всяко повишаване на температурата. Към лекарствата ще прибегнете, когато температурата е над 39 градуса и задължително ще потърсите съдействието на лекаря.
• Когато детето има температура, трябва да го наблюдавате внимателно: има ли и други оплаквания, нормално ли се държи, уморено ли изглежда, играе ли си както обикновено и т.н.
Ако не показва други болестни симптоми, не е нужно да се тревожите - вероятно става дума за безобидна настинка. Ако обаче към повишената температура се прибавят и други оплаквания (например болки, апатия или кашлица) или ако температурата не спадне за 24 часа, консултирайте се с лекар, за да откриете причината.

Непременно идете при лекаря, ако детето ви е направило температурен гърч. Децата, които правят такъв температурен гърч, обикновено губят съзнание. Преди това да се случи, много деца имат спазми на мускулите на крайниците и некоординирани движения на очите.
Обикновено гърчът, предизвикан от много висока температура, минава след няколко секунди, най-много след три минути. Ако това ви се случи, сложете детето на една страна, за да не се задуши, ако започне да повръща. Ако температурният гърч продължи повече от три минути, веднага повикайте “Бърза помощ”.
• Обикновено температурните гърчове са безобидни и не са знак за мозъчно увреждане, както се опасяват много родители. Въпреки това е по-добре да коментирате случилото се с личния си лекар.
• Повишената температура, която е признак за безобидно заболяване, дори да е над 39 градуса, може да се смъкне бързо и при домашни условия с изпитаните средства на нашите баби или с медикаменти. Можете да сложите на детето свещичка с парацетамол, но трябва да спазвате много точно дозата и да купите от аптеката свещички специално за деца.

Хладните компреси на прасците също свалят температурата. Увийте прасците на детето с кърпи, потопени в хладка вода и добре изстискани. Сложете отгоре суха кърпа и изчакайте половин час.

Източник: www.lekar.bgКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Адаптация на детето към училищно обучени...
Адаптация на детето към училищно обучение Периодът между шестата и седмата година поставя ...
Още  ]
Хиперактивност
Хиперактивност 20 симптома, според които е вероятно детето да страда от хиперактивност с дефицит на...
Още  ]
Грип и хомеопатия
Грип и хомеопатия Пролет и някои алергични проблеми ...
Още  ]
Детето и въпросът за смъртта
Детето и въпросът за смъртта Когато се появят въпросите за смъртта, защото някой близък ...
Още  ]
Меморандум на едно дете
Меморандум на едно дете Аз ви обичам - обичайте ме и вие! · Не ме разглезвайте. Зна...
Още  ]
  Моето Дете