Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Важна информация за кандидатстващите за подпомагане от ЦФЛД 29 11 2023      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 


Важна информация за кандидатстващите за подпомагане от ЦФЛД

Правилникът за дейността и организацията на работа на Център „Фонд за лечение на деца”, приет на 18 май 2010 год., предвижда нов ред за кандидатстване.
Заявленията за финансово и организационно подпомагане се подават директно до фонда, на адрес: гр. София, Национален център по опазване на общественото здраве (Център по хигиена), бул. “Акад. Ив. Ев. Гешов” №15, ет. 11, стая 21 и 22, до директора на ЦФЛД, а не в деловодството на Министерство на здравеопазването.
Промяната е направена с цел опростяване и ускоряване на процедурата по кандидатстване и е в интерес на родителите да я спазват. Подаването на документите по стария ред ще доведе до забавяне не по вина на ЦФЛД.
Образец на заявлението и придружаващите декларации ще намерите като приложения към правилника.

Коментари
Позиция
Написано от nfmd на 2011-07-08 14:02:45
Инициативата "Спаси, дари на...", Български дарителски форум, Федерация ”Български пациентски форум” и Център за защита правата в здравеопазването изразяваме своето категорично несъгласие с приетото на 06.07.2011 год. Постановление за актуализиране бюджета на Център „Фонд за лечение на деца”, с което се въвежда горна граница от 180 000 лв. за финансирането на всеки отделен случай. 
Въвеждането на годишен финансов таван практически е отказ от страна на държавата да заплаща скъпоструващо лечение на деца. Министерски съвет сам отчита, че сумата от 180 000 лв. не е достатъчна, тъй като „средният разход на фонда за една трансплантация към момента е 266 хил. лв.”.  
През изминалата година и половина ЦФЛД финансира скъпоструващо лечение на редица тежки заболявания, като рецидиви при онкохематологични заболявания, саркоми, мозъчни тумори, бластоми, тежки малформации, усложнения след трансплантации и други. Тези лечения, освен че са най-скъпи, по правило са и най-спешни и точно те, за които няма никакво време за дарителски кампании, ще бъдат принудени да разчитат на милосърдието на обществото. При това, вече с официално одобрение (макар и без каквато и да било политика към дарителите) от държавата. 
Прехвърлянето на отговорността за животоспасяващо лечение на деца върху дарителите е недопустимо оттегляне на държавата от грижата за детското здраве! Кой ще понесе отговорност, ако заради недостигащи 100, 1000 или 10 000 лв. се забави фатално лечението дори на едно болно дете? 
Само преди две години, в началото на мандата си, г-н Бойко Борисов вдъхна надежда на стотици болни хора: „...всеки българин трябва да знае, че изпадне ли в беда, държавата веднага ще го посрещне. И сега съм възложил на здравния министър до заседанието на МС следващата сряда да ми проверят колко пари струват всички трансплантации на чакащи хора - за бъбреци, дроб, сърце. Колко пари струва. Къса ми се сърцето на мен, като ги гледам по телевизията с банковите сметки. Майки, бащи с деца на ръце. “Чакаме, 20 000 евро нямаме, 10 000 евро събираме. Дадени 10 000 лева, трябват още 10 000.” И държавата седи и му гледа сеира. Казал съм да дадат цифрата. Аз ще отида в някоя българска банка и ще им кажа, ако нямаме пари, колкото струват всичките, вземам кредит и пращам да се лекуват хората. Държавата трябва да е солидарна, а не като предишния кабинет да праща на море 3000-4000 от 2 милиона пенсионери.” 
Не сме забравили и уверението на здравния министър при закриването на злополучния Фонд за трансплантации: „...Не сме имали абсолютно никакъв проблем с финансирането, проблемът е с намирането на органи.” 
Всъщност, Постановлението на Министерски съвет е директно признание, че проблемът е точно с финансирането. И всякакви опити този факт да се прикрие с псевдохуманни аргументи са неприемливи.  
Затова призоваваме Министерски съвет незабавно и безусловно да отмени горната граница за финансиране на лечение на деца и така да позволи на Център „Фонд за лечение на деца” да продължи своята работа, както обществото очаква от него! 
www.save-darina.org 
 

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Интервю с г-жа Иванка Захариева
Мястото на педагогическия съветник или психолога се определя от обществеността Интервю с Ива...
Още  ]
Агресията в Детската градина
Агресията в Детската градина Агресията в света на децата Красимира Иванова Тодорова- директор ...
Още  ]
Логопедично обследване
Логопедично обследване Обследване на звуковата (фонетичната) страна на речта При анализа...
Още  ]
Новороденото
Новороденото Седмица първа Появата на бебето е нещо дългоочаквано от всички наоколо и...
Още  ]
Направете детето си оптимист
Направете детето си оптимист Ползата от оптимизма е била доказвана безброй пъти чрез разли...
Още  ]
  Моето Дете