Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Развитие на детето 01 10 2023      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 


Развитие на детето

Сигурност през бременността!

Кои отрицателни фактори трябва да се избягват, за да сте сигурна, че няма рискове за Вас и Вашето бебе?
Пушенето по време на бременността може да забави развитието на Вашето дете. Избягвайте помещения, където се пуши интензивно.
Kакто пушенето, така и алкохолът остава табу през бременността.
Не пийте много напитки, които съдържат кофеин.
Не консумирайте черен дроб в големи количества. Той съдържа много витамин А, който през бременността може да е вреден.Месото и яйцата трябва да се готвят по-продължително, за да се избегне риска от зараза със салмонела. Топлете готвените ястия до завиране.Непастьоризирано мляко или произведени от него сирена е по-разумно да се избягват съвсем. Сурови плодове и зеленчуци трябва да се измиват старателно.Не взимайте лекарства, които не са предписани само за бременността.Избягвайте всякaкъв риск от зарази, които могат да отслабят имунната Ви система.Не пътувайте за страни, в които са разпространени холера и малария.
Направете си тест за рубеола и токсоплазмоза.Избягвайте да вдишвате изпарения от бои, лакове и др.

Първите дни с бебето!

Ето го и дългоочакваният момент. След 9 дълги месеца бебето е тук - розово и ревящо. От този момент членовете на новото семейство - мама, тате и бебето, трябва да се опознаят по-добре. Защото най-късно през първата безсънна нощ ще се разбере, че вече нищо не е както преди. Бебето ще изразява на висок глас недоволството си от смяната на обстановката - от топлия, тесен, уютен дом в корема на мама изведнъж се е озовало на дюшечето на бебешкото легло, а кръговете под очите на родителите ще стават все по-видими. До сега сте били само двамата, от този момент на Вас пада отговорността, която сте поели - денонощни грижи за бебето. Особено жени, които раждат за първи път, изпадат често в лошо настроение, което води понякога до дълбока депресия. За бебето родителите не са вече непознати, когато се роди. През последните 10 седмици то е чувало техните гласове и всеки смях, и затова е по-привързано към родителите си след раждането, отколкото към непознатите за него. Изследвания показват, че бебетата разпознават лицата на родителите си скоро след раждането, а по-късно и без те да говорят. Вниманието, което отделят бебетата на родителите е по-голямо от това към другите хора. Те се опитват по всякакъв начин да привлекат вниманието на родителите си, било то с гримаси, с протягане на ръце, с дърпане на майчини коси. Зад всичко това се крие не дотолкова желанието за общуване, а повече инстинктът за създаване на една тясна връзка към мама и тате. Вие сте тези, които трябва да я поддържат с всички сили.


Всичко за бебешката стая

Всички родители се радват да обзаведат собствената стая на детето или да набавят най- необходимите неща за началото. В повечето случаи възникват въпроси като напр. какви мебели са необходими и на какво трябва да обърнем най-голямо внимание? Ето най-важните съвети:
Място за повиване!
Ще трябва да повивате бебето доста дълго време, затова е необходимо да имате удобно място за тази цел. Мястото (подложката) трябва да е с размери 70 на 80см, за да може да се използва и за по-голямо дете. Покритието на подложката трябва да е от непромокаем и мек материал, а помещението, в което повивате да е добре отоплено.
Детско легло!
Повечето легла се регулират на височина, което прави възможна употребата им дори до ранна ученическа възраст. Затова леглото трябва да е най-малко 70 см. широко и 140 см. дълго. Страничната преградка пази бебето от падане, а по-късно за по-голямото дете е възможно да се разглоби. В леглото бебето не трябва да може да се наранява. Това означава, че трябва да се избягват остри орнаменти, ъгли и места, където бебето може да се заклещи. Разстоянието между решетките на леглото не бива да са по-големи от 4,5 до 6,5см, в противен случай детето може да заклещи главичката си между тях. Най-добре е, ако са използвани нетоксични лакове и бои, тъй като децата обичат да смучат преградките на леглото. При закупуването на дюшече при днешния огромен избор също трябва да внимавате. Ако детето Ви е алергично към определени материи, се посъветвайте с Вашия лекар, кое е най-доброто за него. Естествените материи са за предпочитане, тъй като са по-проветреви и поемат повече влага.


Как да се храня правилно докато кърмя?

На какво ли не е способен организмът Ви! По време на бременността той спомогна да се развие нов човек, а сега, когато бебето е тук, му предлага най-добрата храна - майчиното мляко. Вашето бебе получава точно тази хранителна смес, от която се нуждае. За майки кърмачки е от значение с какво се хранят и затова Ви предлагаме най-важните неща, върху които трябва да обърнете внимание:
Мога ли да ям всичко?
Да. Няма продукт, който да не трябва да се консумира от кърмещи жени. Ако все пак Вашето бебе е по-чувствително към някои неща, никога не е късно да ги зачертаете от менюто си. Внимавайте с бързо развалящи се продукти като сурово месо и миди.
Нуждая ли се от повече калории?
Да. Жени, които само кърмят се нуждаят от 300 до 600 калории на ден. Разбира се, винаги има изключения, затова се оставете гладът да Ви води, но с мярка. Шоколад, торти, сладкиши и др. предоставят повече от необходимото количество калории, но не и правилните хранителни вещества. Вие желаете все пак да свалите някое друго кило, останало от бременността, затова се опитайте да се храните здравословно. Но ако обмисляте идеята за диета, изчакайте да спрете с кърменето, в противен случай организмът Ви няма да е задоволен с необходимите хранителни вещества.
Kъде да внимавам?
Консумирайте всекидневно пресни плодове и зеленчуци, така ще осигурите нуждата от витамини и спомагащите храносмилането баластни вещества.
Яжте ориз, макаронени изделия, овесени ядки и хляб. Зърнените храни са богати на витамини, минерали и баластни вещества.
Препоръчват се по три порции месо и две порции риба на седмица. Така получавате необходимите белтъчини, желязо и йод.
Ежедневно консумирайте мляко и млечни продукти. От тях вземайте по повечко, защото както през бременността, така и сега се нуждаете от повече калций. Примерна доза: На ден трябва да пиете по две чаши прясно мляко, да ядете 25 г. сирене и 150 г. кисело мляко.
Избягвайте мазнините, особено когато става въпрос за пържени и панирани храни, пълномаслени сирена, салами с повече сланина, чипс и подобни на него дреболии.
Ако имате непоносимост към някои храни, се консултирайте с домашния си лекар!
Трябва ли да поемам много течности?
Трябва да пиете поне два литра течности на ден - например минерална вода, билков или плодов чай, плодови сокове. Най-добре и най-лесно е да пиете преди и след кърмене. Не е нужно да се отказвате от кафето и черния чай, просто не трябва да са повече от две чаши на ден. Алкохолът е както и през бременността табу. Доказано е, че една чашка на ден не вреди на бебето, но все пак то не е способно все още да разгражда алкохола в организма си. Освен това алкохолът може да намали количеството майчино мляко и да накара бебето да промени начина си на хранене. В краен случай, ако се налага, пийте след кърмене, за да може алкохолът да се разгради до следващото кърмене (концентрацията в млякото е най-висока от 30 до 60 мин след консумацията на алкохол).

Грижи за бебето

Грижа за кожата:
През първите седмици след раждането бебето не се нуждае от много често къпане. Достатъчно е всеки ден с мокра кърпа да му почистите личицето, вратлето и ръцете. Дупето също е достатъчно да се измие само с топла вода -ако не е зачервено, не е нужно да го мажете с крем против обриви. Бебешката кожа се поддържа лесно и за да я запазите нежна, не е необходимо да се къпе всеки ден. Един до два пъти на седмица баня с чиста вода са достатъчни. Стайната температура трябва да е 22°, температурата на водата около 36°-37°. Не използвайте козметика със синтетични аромати, емулгатори и консерванти.
Уши, носле, нокти:
Тези части на тялото не трябва да се почистват всеки ден. Ушните миди можете да ги почистете с връхчето на кърпа, а вътрешността на ухото не трябва да се чисти, тъй като ушната кал има защитна функция. В никакъв случай не използвайте клечки за уши - съществува опасността да нараните тъпанчето. Ноктите на бебето се режат веднъж на седмица със специална бебешка ножичка за нокти, но не по-рано от шест седмици след раждането. Спазвайте правилото, че ноктите на ръцете се режат заоблени,а ноктите на краката в права линия. Тези манипулации можете да ги извършвате, когато бебето спи или е нахранено и в добро разположение на духа.
Грижа за пъпчето:
Като се приберете с бебето в къщи след раждането, все още има един до два сантиметра остатък от пъпната връв. Той изсъхва бавно и пада от само себе си още през първите седмици. Раничката на пъпчето може след това да кърви леко, докато зарасне напълно. Ако кърви силно, се обърнете задължително към детски лекар. По принцип се препоръчва откритата грижа за пъпчето, което означава, че остатъкът не се покрива с нищо. Така пъпчето получава повече въздух и остатъкът изсъхва по-бързо. Когато раничката зарасне е достатъчно да почиствате внимателно и редовно пъпчето и след баня да го подсушавате добре. В случай, че раничката се зачерви и Вашето бебе е неспокойно и има температура, това може да означава, че местото се е инфектирало - повикайте незабавно детски лекар!

Силен плач

Всички бебета плачат: според статистиката 75% от децата плачат около 2 часа на ден през първите три месеца. Някои бебета плачат дори по пет часа на ден и това може да изнерви родителите, които през първите месеци са достатъчно изморени. Но никое бебе не протестира без причина и не винаги плачът означава глад. Бебетата плачат и когато са изморени, когато им е скучно, когато са раздразнени.
Колко плач е нормално?

Няма определена граница за това колко е нормално да плачат бебетата. Повечето плачат вечер и през ноща. След третият месец плачът и викането постепенно намаляват.
Какво би успокоилo бебето:

 • Придържайте се към стриктен дневен режим на хранене, спане, смяна на пелените и игра.
  Не преуморявайте бебето с много посещения и срещи с други хора.
  Реагирайте бързо през първите месеци, все още не можете да разлигавите бебето.
  Ако продължава да плаче при положение, че е нахранено, със чисти пеленки и здраво, не се притеснявайте да го дадете в ръцете на най-близкия. Така ще се успокоите и починете и Вие.
  Насладете се на спокойствието, докато бебето спи.

Избягвайте на всяка цена:

 • Никога не клатете, не друсайте, не потупвайте и не удряйте Вашето дете, за да дойде на себе си. Tова може да причини тежък мозъчен кръвоизлив.
  Не се опитвайте да притъпите силата не рев като запушвате устата на бебето или му слагате възглавница върху лицето- в най-лошия случай може да го задушите.
  Не игнорирайте детето, като го оставите в друга стая. Това не е решение, а и детето загубва доверието в родителите си.

Опасности:

През първата годинка не слагайте възглавница в леглото на детето
Всякакви въжета и връзки дръжте надалеч от детето, тъй като има опасност от задушаване
.

Метод на възпитание

Всеки има свой метод на възпитание и той със сигурност се различава от този на партньора, на бабата или на учителя. Единият помага и подкрепя , но и често упреква. Другият хвали и оставя детето да прави каквото си иска. Трети пък смята, че с повече наказания ще успее да покаже правилния път на детето. Не е лошо детето да се подлага на различни методи на възпитание. Притесненията на родителите, че детето може да страда от такива противоречия са несъстоятелни. Това е така, защото методите на възпитание могат да се допълват, но дотолкова, че да няма големи различия между отделните възпитатели.
За да не се обърква детето е добре, когато майката и бащата имат различни мнения, но съществено да се спазват основни правила, като напр.:
-да се оставят взаимно да се доизказват;
-в никакъв случай да не се карат или обиждат;
-да не се обвиняват взаимно;
-да са единни пред детето.
Децата могат спокойно да разбират, че родителите им понякога са на различно мнение. Така те научават, че в живота има не само една истина и не само добро или лошо, което е предпоставка за развитие на толерантност.


Първата година

През първата година от живота си всяко дете се уповава на любовта, признанието и симпатията на своите родители. Когато ги получава открито, то се чувства желано и обичано. Децата, които могат да се уповават на своите родители, стават уверени в себе си. Родителите, които поглеждат сериозно на нуждите, желанията и чувствата на децата си, ги подготвят така по-лесно за по-късния сблъсък с действителността. През първите месеци от живота си Вашето бебе Ви показва нуждата си от храна, любвеобилност или от помощ при всяка болка. То плаче, смее се и наблюдава реакцията Ви. Така родителите бързо разбират за състоянието на детето. Когато е гладно или му е студено или никой не му обръща внимание, то изпада в ужас и се чувства изоставено. Затова трябва да реагирате на всеки детски сигнал и не си мислете, че по този начин разлигавяте Вашето бебе. Напротив, по този начин детето разбира, че може да разчита на родителите си и да заздрави връзката си с тях. Всички родители се надяват да са търпеливи, жизнерадостни и пълни с разбиране към децата си. Но повечето забелязват бързо, че в един напрегнат ден не всичко отговаря на техните представи за идеалното му протичане. Не се поддавайте на умората и на напрежението! Децата не се нуждаят от перфектни родители, които винаги вършат всичко правилно. Напротив, те се нуждаят от майка и баща, които са спонтанни, пъргави и човечни и които понякога грешат. В процеса си на развитие децата разширяват полето си на изява, понякога дори против волята на родителите си. Невъзможно е постоянно да сте нащрек, за да предпазите детето от всевъзможни опасности. Затова е нужно и важно да съществува една или друга забрана. Така децата се научават как да се справят с разочарованието и разбират къде са границите на позволеното. Важно е детето да разбира какво искате и какво не, кое Ви ядосва и кога имате твърда позиция. Упреци и мърморене показват на детето, че нещо не е на ред, а едно твърдо "Не!", че трябва да престане.
Доверете се на собственото си чувство!
При първо дете много родители са несигурни и ги е страх, че могат да направят нещо грешно. Ето някои съвети за първите вълнуващи месеци от живота на Вашето бебе:
Наблюдавайте Вашето бебе внимателно и му показвайте, че разбирате "езика" му: смейте се, когато то е добре и му съчувствайте и го успокоявайте, когато плаче.
Любов и нежност ще дадете на детето през първите му месеци предимно чрез директен контакт, например при кърмене и гушкане.
Не пренасилвайте нещата, когато самите Вие сте напрегнати и стресирани.
Помислете дали не е необходима детегледачка, за да можете и Вие да си почивате.
Изградете си дневен режим, който ще може да Ви разтоварва: добре е детето да заспива в легълцето си и да не свиква да бъде носено или люляно при заспиване.

Хъркането при децата

Хъркането при децата не е нищо необичайно, но въпреки това трябва да се наблюдава сериозно, защото нощните проблеми с дишането могат да имат лоши последствия. Повече от половината от всички деца между една и четири годинки хъркат редовно. Малките момченца хъркат по-често: 63 процента срещу 58 процента от момиченцата. При много от децата хъркането е временно явление, но при други не и на тях може да се помогне.Причина за хъркането може да е запушване на горните дихателни пътища, което е предизвикано от уголемен фаринкс. Също така уголемени сливици и пасивното пушене може да са причина за хъркането: деца, чиито родители пушат, са по- често засегнати от този проблем. Дори и само единият родител да пуши, рискът детето да хърка се увеличава със 60 процента. Хъркащите деца страдат нощем от хронична кашлица, освен това могат да им се възпалят ушите и да боледуват по-често. В много редки случаи трудното дишане през нощта може да доведе до забавяне в развитието на малките деца.Хъркането влияе на детските сили. Децата се нуждаят от доста енергия, за да са активни в ежедневието и за да могат да спят по-добре след това. В следствие на недостатъчно количество кислород в мозъка могат да се наблюдават промени в държането на детето, умора през деня и бледo личицe. Децата с ниски оценки в училище например са в повечето случаи от хъркащите.
Как се решава проблемът с хъркането?
Възможно е уголемения фаринкс да се изстърже и ако сливиците са също уголемени, могат да бъдат частично отстранени с лазер. Тази процедура може да се прилага при деца под пет години. Предимството тук в сравнение с пълното отстраняване на сливиците е, че остатъкът от сливицата запазва своята защитна функция срещу вирусите и укрепва имунната система на децата.
За съжаление тази операция не помага на всяко дете. При всеки четвърти случай се наблюдават отново проблеми с дишането. Ако детето Ви хърка, поговорете с детския лекар. Той ще прегледа детето и ще Ви изпрати евентуално при УНГ лекар, който ще прегледа областта на фаринкса и носа по-прецизно и съответно ще предпише подходящото лечение.

Децата и въпросите

Защо? Как? Кой? Децата поддържат родителското мислене във форма. Те очакват отговор на всеки въпрос и родителите им трябва да реагират винаги моментално и адекватно. Има въпроси, на които самите Вие не знаете отговора в такъв случай погледнете в енциклопедията, това ще помогне и на двете страни. Любопитството на децата кара и родителите да се замислят за нещата от живота.

Ранен пубертет

В днешно време момичетата влизат в пубертета все по-рано. До преди 150 години първият им цикъл е бил едва на 17 години, а днес това става средно 4 години по-рано. А още две години по-рано започват да се наблюдават промени в развитието на тялото- гърдите порастват, започва окосмяване на интимните области. Към това се прибавят и случаите на екстремно ранно влизане в пубертета когато при някои момичетата първият цикъл е на осем или девет години. Този процес се нарича "ранен пубертет". Причините за това могат да са съвсем различни.
Повишено телесно тегло:
Повишеното телесно тегло предразполага към по-ранно навлизане в пубертета. Доказано е, че наднорменото тегло стимулира производството на полови хормони, което води до ранна полова зрялост. Тегло под нормалното пък може да доведе до забавяне или спиране на половата зрялост.
Околна среда”
Различни токсични вещества в околната среда също могат да бъдат причина за забавено развитие. За такива cе смятат напр. химикали, които приличат на хормона остроген.
Остроген:
Острогенът в храните може да засили развитието на тялото и да го предразположи към по-ранно навлизане в пуберитета. В Америка например се произвежда шампоан с хормонални съставки, който е доказал въздействието си на ранна полова зрялост върху момичета от афро-американски произход. Този шампоан не е допуснат за продажба в рамките на Европа.
Семейни проблеми:
Изследвания показват, че момичета, чиито родители живеят разделени или са разведени, влизат по-рано в пубертета. Как да помогнете на детето си да се справи по-лесно със ситуацията?
Родителите на ранноразвити момичета се чувстват също така неподготвени както и дъщерите им за този процес. Те се опасяват, че децата им могат да пренебрегнат училището, тъй като вече се интересуват от другия пол. Но това не е така, защото ранната полова зрялост не е знак за сексуален интерес. Все пак може да се стигне до трудности в училище и проблеми с родителите, учителите и приятелите. Като последици са известни стресът и лесната раздразнителност. Не забравяйте, че колкото и да е физически развита дъщеря Ви, емоционално тя е още дете. Дори и когато се опитва да се държи като възрастен човек!
Подкрепяйте винаги детето си и му разяснявайте всички физически и душевни промени през пубертета.

Да се научим да четем

Не винаги да се научиш да четеш е детска игра. Завишени очаквания или неподходящата детска литература карат начинаещите да загубят желанието да четат.
Кое кара децата да четат с удоволствие?
Децата, които нямат желание за четене и писане могат да бъдат мотивирани с подходящите книги. Родителите биха допринесли за желанието на децата да четат като започнат по-рано да разглеждат заедно с тях книжки с картинки. Стъпка по стъпка децата развиват способността да си представят думите първо визуално като картинка и след това като текст. Докато стигнат до прочитането на детски роман минават доста етапи на развитие. Заедно със задължителната в училище литература децата се нуждаят и от детска литература. Защото децата се научават да четат за цял живот, а не само за училище. Те трябва от рано да разберат, че си струва да се чете, тъй като така се сблъскват с нова информация и откриват нови светове. Четенето е и остава едно голямо преживяване.

Левичари

Много родители се притесняват като разберат, че детето им пише с лявата ръка. Това не трябва да е такъв проблем. Няма значение с коя ръка пише детето, тъй като това няма нищо общо с интелигентността. Тук става въпрос коя половина на мозъка е по-активната, а това е вродено. Всеки човек пише с ръката, с която му е лесно, а при децата процесът на установяване на пишещата ръка продължава по-дълго. Най-късно с научаването да пишат разбират с коя ръка е по-лесно, някои го разбират и по-рано. Приемете за нормален факта, че детето Ви пише с лявата ръка, не се опитвайте да го накарате да пише с дясната, защото това кара доминиращата половина на мозъка да работи по-малко за сметка на другата. Единствената трудност за Вашето дете може да бъде това, че ще трябва да живее в света на хората, пишещи и работещи с дясна ръка. За щастие вече се предлагат достатъчно продукти за левичари, като например компютърна мишка специално за левичари!
Добре е да предупредите учителите, че детето Ви е левичар и ако е възможно да седи до друго дете, което пише с лявата ръка, за да имат повече място на чина. Постарайте се детето Ви да не развие комплекс от факта, че е левичар, а да го приеме като нещо естествено, защото това може да навреди на развитието на личността му. В този случай децата се нуждаят от подкрепата на родителите си!

Децата имат нужда от приказки

Приказките за Снежанка и седемте джуджета, за Червената шапчица и Пепеляшка, се четат от векове насам. Мненията, че приказките са старомодни или страшни, не играят никаква роля, защото децата обичат и се нуждаят от увлекателни истории. Доброто се бори срещу злото, съществува един герой, който винаги побеждава и добрият край е сигурен. Прости идеи оформят необяснимия и чудесен свят на приказките. От векове приказките радват малки и големи по цял свят. Още в древен Египет преди 3500 години е била написана приказка, която е близка на нашата за лошата мащеха. А подобни приказки се срещат по цял свят.
От приказките се поумнява .
Приказките не са само интересни, от тях се поумнява. Докато им се чете, децата са тихи и слушат внимателно. Същевременно те се пренасят в един друг свят. В този случай се тренират паметта и концентрацията им и фантазията на малките се събужда. Самата фантазия играе особено важна роля. Приказките създават вътрешни картини и подтикват читателя към креативност. Както в моментите, когато си играят, така и когато слушат приказки, децата научават повече за живота и света. Те се запознават с нови правила, традиции и култури и обогатяват речника си.
Приказките са помощник в живота.
Приказките се описват като храна за душата. Те са отражение на нашите мечти, страхове и копнежи и ни дават примерни решения на всекидневните проблеми. Те показват на децата как да се справят със страха, тъгата, раздялата или смъртта. Също и понятия като злоба и алчност се обясняват на децата. Приказният герой в повечето случаи е малък и слаб и побеждава лошите и големите. Това се харесва предимно на малките деца. Така те се идентифицират с добрия герой. Децата съхраняват наученото от приказките, защото им доставя удоволствие. Приказките преди всичко окуражават децата. В историите се случват винаги непредсказуеми и събуждащи страх неща, но краят винаги е добър. Това помага на децата да изградят доверие в собствените им качества. Трудни ситуации се решават по-лесно. Приказките дават надежда, че лошото изчезва от света, а доброто бива възнаградено. Децата се чувстват така по-сигурни.
Коя приказка е подходяща за моето дете?
На пазара има невероятно разнообразие от детски книжки с приказки. Най-важното е на децата да се четат тези, които са подходящи за възрастта им. След тригодишна възраст е най-доброто време за приказки. За най-малките от три до шест години най-интересни са кратките истории , в които има един малък герой, който побеждава големите. През първите години в училище приказките на Братя Грим са най-предпочитани. Към тях се прибавят "Снежанка и седемте джуджета", "Пепеляшка", "Червената шапчица" и "Хензел и Гретел". До пубертета децата се интересуват от приказки за доброто и злото, по-късно им харесват предимно истории за любовта.
Четене и разказване на приказки:
За децата разказването на приказки е нещо прекрасно, тъй като историите ги карат да се пренесат в един друг свят. Самото четене и разказване са също много важни. Няма значение кой чете или разказва, децата се радват, когато имате време за тях. Детето се гушка при родителите си, слуша внимателно и се чувства защитено. Приказките могат да помогнат на децата и техните родители да решат някои проблеми и конфликти в семейството.


Източник: http://detski-sviat.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Първа международна конференция за раждан...
Първа международна конференция за раждането и акушерството "Раждане с любов и мъдрост"- ...
Още  ]
Приказка за ненужната саможертва
Приказка за ненужната саможертва Просто и нагледно за това как ние самите сме готови да п...
Още  ]
Алергията - болестта на XXI век
Алергията - болестта на XXI век Няма да е пресилено ако наречем алергията болестта на ...
Още  ]
Светът е само за теб и мен, мамо
Светът е само за теб и мен, мамо! Деца и развод Трябва ли да се откажете от мъжа, ако ...
Още  ]
Кой избива децата!?
Кой избива децата!? Ние. Ние ги избиваме. Всекидневно. В тая държава децата скоро ще се броят...
Още  ]
  Моето Дете