Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бременност и повръщане 19 04 2024      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Бременност и повръщане
Страница 2
Страница 3

Бременност и повръщане

Повръщането по време на бременност, известно повече като сутрешно повръщане на бременната жена, е свързано с бременността състояние на гадене и повръщане. Според съвременните проучвания, сутрешното повръщане засяга приблизително 50% от бременните жени през първия триместър на бременността и обичайно изчезва през четвъртия месец. Оплакванията са по – чести през сутрешните часове, но могат да се проявяват във всички часове на деня и дори през нощта. Според повечето лекари, в болшинството случаи повръщането не се отразява неблагоприятно на плода и всъщност е добър знак за неговия растеж. В някои случаи обаче жената може да страда от тежка форма на гадене и повръщане, известна като хиперемезис гравидарум. Директен резултат от това състояние е невъзможността да се задържат течности и храна. Ако се остави без лечение, това състояние може да доведе до обезводняване и недохранване. Като първа мярка при това заболяване трябва внимателно да се наблюдава приемът на течности и леки храни да се увеличи почивката на бременната. Ако тези мерки се окажат неефективни, жената трябва да бъде приета в болница. Понякога се налага вливане на течности интравенозно, за да се поддържа жената хидратирана и да се предпази от загуба на ценни вещества. Бременната жена се нуждае от специални медицински грижи в следните случаи:
Ако жената повръща повече от 12 часа.
Ако има кръв при повръщането.
Ако има признаци за обезводняване – суха уста, малко или никаква урина.
Ако има температура повече от 38 градуса.
Ако отслабва на тегло.
Ако жената се чувства изтощена, замаяна или объркана.
Ако няма подобрение в състоянието на жената в продължение на няколко дни.
Причини:
Точните причини за сутрешното повръщане са неясни. Изследванията посочват като вероятни следните причини: физиологични промени по време на ранната бременност, ниско ниво на кръвната захар, промени в метаболизма на въглехидратите и хормонални проблеми. Смята се, че хормоналните промени не причиняват сутрешно повръщане директно, но могат да направят някои жени по – чувствителни към стимули, които причиняват повръщане. Някои изследвания се опитват да определят дали сутрешното повръщане всъщност е механизъм, който помага на бременната жена да настрои своя хранителен режим в посока на здравословно хранене за нейното бебе. През първите 12 – 14 седмици от бременността, когато се развиват органите на плода, е от изключителна важност токсини да не достигат до него или ако достигат, да не се задържат дълго време. Сутрешното повръщане може да е естествен механизъм за предпазване на ембриона от обичайните растителни и бактериални токсини в майчината храна, като предизвиква непоносимост към мирисни и вкусови стимули, показващи наличието им.
Трябва да се отбележи, че празният стомах също предизвиква гадене.
Предпазване и лечение:
Има много начини за предпазване и лечение на сутрешното повръщане. Трябва да се отбележи, че не всяко лечение е подходящо за отделната жена. Понякога нищо не помага. Най – добрата стратегия е да се пробват различни начини докато се намери правилното решение. Две думи на предупреждение трябва да бъдат казани, преди да прочетете следващата част. Общо правило е, че всяка жена трябва да посети гинеколога си, преди да предприеме каквото и да било лечение. За много от лекарствата са възможни редица странични ефекти.
Предпазване:
Яжте често, но малко количество. Можете да противодействате на пристъпите на гадене с бисквити, сухи закуски, пълнозърнести изделия. Понякога, когато ви е лошо, това всъщност е признак на глад. Затова редовното приемане на малко количество лека закуска може да ви помогне да поддържате необходимото ви енергийно ниво. Удачно е да държите до леглото си такива дребни закуски и да си хапвате сутрин преди ставане или през нощта. Също ги носете със себе си, в случай че се почувствате зле, докато сте на път. Разпределете дневното количество храна на 6 малки порции вместо обичайните три по – големи. Това ще ви помогне да поддържате стомаха си пълен, а нивото на кръвната ви захар - стабилно през целия ден. В никакъв случай не преяждайте.
Яжте храна, богата на въглехидрати и протеини. Храната, богата на въглехидрати и протеини, помага да се борите с гаденето. Яжте пресни плодове и зеленчуци, както и богати на въглехидрати храни – напр. хляб, печени картофи, бисквити или соленки. Избягвайте трудносмилаеми и много мазни храни, които се задържат по - дълго време в стомаха, отколкото захарите и белтъците, като по този начин засилват гаденето.
Пийте много течности!
Пиенето на много течности, като вода, билков чай, разреден плодов сок, минерална вода или други леки напитки между храненията помага да заместите течностите, които губите при повръщането, а също така неутрализира стомашната киселинност. Пийте между храненията, а не по време на хранене (поне час след хранене) – това помага да се избегне разтягането на стомаха, което може да предизвика повръщане. Не пийте алкохол – вероятно няма да ви се пие алкохол, пък и може да навреди на бебето ви.
Яжте когато и каквото ви се прииска!
Знайте, че вашият апетит ви помага да сте здрава. Може би се страхувате, че осланяйки се на апетита си, ще влошите пристъпите на гадене и повръщане, но всъщност в повечето случаи е обратното. Яжте това, което ви се яде, независимо дали изглежда подходящо за околните. След като задоволявате дневните си хранителни нужди, няма значение каква конкретна храна приемате. Също така, липсата на определен хранителен продукт в дневното ви меню по никакъв начин не може да се отрази неблагоприятно на развиващото се бебе. Докато приемате достатъчно количество вода и витамини, не бива да се тревожите за ефекта на сутрешното повръщане върху плода.
Избягвайте определени миризми, от които ви се гади!
Много бременни жени имат свръхчувствителен нос, а миризмите могат да предизвикат гадене. Нека някой друг да готви вместо вас, а вие излезте навън през това време или използвайте микровълнова вместо конвенционална печка. Проветрявайте редовно след готвене. Ако видът или миризмата на храната ви карат да се чувствате зле, помолете някого да ви помага в кухнята и ползвайте храни, които сравнително лесно се приготвят, както и полуготови храни. Можете също да пробвате да смучете ментови бонбони, за да успокоявате стомаха си, когато миризмата на храната или пушекът ви карат да се чувствате зле – силната ментова миризма подтиска останалите миризми.
Отделяйте си време за почивка!
Изследванията показват, че умората, безпокойството и стреса изострят сутрешното повръщане. Трябва да си отделяте време за почивка и релаксация. Научете се да си угаждате и забавете малко темпото на живот. Подремвайте когато и където можете. Това не винаги е лесно, особено ако се грижите за по – големите си деца или ходите на работа, но поне, като си почивате, си вдигайте краката на високо, макар и за малко.
Физически упражнения:
Бременните жени, които редовно правят леки физически упражнения, намаляват риска от сутрешно повръщане, без да застрашават плода. В сравнение с жени, които не правят никакви упражнения, физически активните бременни страдат по – малко от повръщане, както и от отоци.
Билков чай:
При някои жени чаят от билки помага. Обаче, както и при лекарствата, билковите отвари изискват внимание. Смята се, че чай от следните билки е безвреден за плода: мента, джиндифил, малини, къпини, и глухарче. Лайката също се препоръчва, но трябва да се внимава с възможни алергични реакции.
Нелекарствени методи:
В някои случаи чрез нелекарствени методи, като акупресура, акупунктура и иктайски масаж могат да се облекчат честотата и тежестта на пристъпите от гадене и повръщане.
Лекарства:
Има много препарати, които повлияват повръщането, но гинеколозите ги изписват неохотно с изключение на много тежките случаи. Ако се чувствате много зле, не можете да се справите с пристъпите на гадене и повръщане, помолете гинеколога си за съвет. Никога не се подвеждайте от предишния си опит с лекарства, които сте приемали против повръщане по време на път. Не вземайте на своя глава лекарства, които можете да купите без рецепта. Преди да предприемете каквото и да било лечение по време на бременността си, говорете с гинеколога.
Витамин В6:
Витамин В6 успешно намалява гаденето в дози от 50 до 100 милиграма дневно, като в тази дозировка е безвреден. Отново, преди да започнете приемането на каквото и да било лекарство, непременно се консултирайте с вашия гинеколог.
Рехидратиране:
Най – добрият начин да се намалят вредните последици от повръщането е да се коригира дехидратирането. Когато повръщате, губите течности и във вашето тяло се натрупват токсини, наречени кетони, които ви карат да се чувствате дори по – зле и вследствие на това може да се задълбочи повръщането. За да прекъснете този порочен кръг, може да се наложи да ви пиремат в болница и да ви направят интравенозни вливания на рехидриращи разтвори. Понякога се налага това да се прави веднъж седмично. По този начин се възстановяват загубените течности, изхвърлят се токсините, в резултат на което ще се почувствате доста по – добре.
Яжте слабо подправени храни. Стойте изправена след хранене с цел да намалите честотата на стомашния рефлукс (оригване). Леки закуски, като кисело мляко, прясно мляко, хляб или малък сандвич преди лягане или през нощта може да намали гаденето ви сутринта. Все пак и при това хранене може да ви се наложи да стоите права 10 – 15 минути. Ставайте бавно от леглото. Избягвайте резки движения.
Не си мийте зъбите непосредствено преди хранене. Отпивайте на малки глътки газирана напитка или газирана вода, когато ви се гади.
Свежият въздух е полезен. Правете си малки разходки и спете на отворен прозорец. Пийте и яжте понякога кисели неща, като лимон, лимонов сок или туршия. Опитайте с желирани храни и десерти, ароматни замразени десерти, супи и бульони, подсладен безкофеинов чай. Живеещите в чужбина могат да пробват светла джинджифилова бира. Понякога смяната на витамините, които приемате, може да помогне, Желязото, съдържащо се във витамините за бременни, може да дразни стомаха на някои жени. Ако мислите, че сутрешното ви повръщане е свързано с витамините, говорете за това с вашия гинеколог. Подкрепата и съчувствието от страна на семейството и приятелите може да помогне много на бременната жена да преодолее проблемите, възникващи в този период от живота й, вкл. и сутрешното повръщане. През първите месеци на бременността може да не ви се иска да говорите с хората за бременността си и може би ще се опитвате да живеете по начин, който да не издава вашето състояние, но поговорете поне с близките си, както и с наблюдаващия ви гинеколог – те ще ви окажат необходимата помощ и подкрепа.

Д-р В. Даскалов,
акушер-гинеколог
Източник: bglog.net/bebelog
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Детският труд – възпитание или експлоата...
Детският труд – възпитание или експлоатация? Интервю с Наталия Кирова – главе...
Още  ]
Детската лингвистика и езиковото обучени...
Детската лингвистика и езиковото обучение Осъзнаването на езиково явления е процес с изк...
Още  ]
На 2 февруари се празнува Петльовден, пр...
На 2 февруари се празнува Петльовден, празникът на мъжките рожби и Сретение Господне ...
Още  ]
За първи път на училище
За първи път на училище Кой ще води и взема детето от училище Първият учебен ден е велик...
Още  ]
Детето иска домашен любимец – а вие?
Детето иска домашен любимец – а вие? Семейство и куче?! В един момент желанието да имат ...
Още  ]
  Моето Дете