Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Стимулация на сензорното развитие 24 09 2023      
 
Оценка: / 6
СлабОтличен 

Стимулация на сензорното развитие


Всички знаем, че очите са орган на зрението, ушите - на слуха, кожата - на осезанието /тактилното възприятие/, носът - на обонянието, езикът- на вкуса. Но не на всички е известно , че имаме още един орган - мускулно- ставният апарат, който отговаря за проприоцептивното възприятие, тоест способността да се определя положението на тялото в пространството със затворени очи.
Развитието на усещанията започва още преди раждането на детето. Тези усещания понякога се наричат базови и тяхната стимулация през първата година от живота оказва решаващо влияние върху развитието на мозъка.
Възприятието на движенията и равновесието започва да се развива през третия месец от бременността. Стимулацията на плода се извършва от движенията на майката.
Тактилното възприятие започва да се развива през последната трета от бременността. Бебето чувства допира си до корема на майката.
Проприоцептивното възприятие започва да се развива към 4-5 мес. от бременността. Стимулацията се извършва когато бебето удря корема на майката. Това му дава усещането за "работа" на мускулите за преодоляване на съпротивлението.
Слуховото възприятие: приблизително към 6 месец от бременността у детето се появява способността да слуша майчиния глас и звуците от обкръжаващата среда.
Зрителното възприятие специалистите не отнасят към базовите усещания. Резултатите от изследванията показват, че детето започва да различава светлината и тъмнината едва няколко седмици преди раждането. Но появявайки се на света, бебето трябва да се научи да гледа и вижда. За развитието на зрителното възприятие стимулацията е особено важна.
Обонянието по всяка вероятност започва да се развива от момента на раждането. Вкусовотo възприятие се развива благодарение на стимулацията от храната и напитките. В нашия живот обонянието и вкусът не играят толкова важна роля както в живота на нашите прадеди, макар че за самопознанието и емоционалната страна от живота на човека тези усещания са достатъчно значими.
Защо е толкова важна стимулацията на сензорното развитие?
Установено е, че стимулацията на базовите усещания, на зрителното възприятие, на обонянието и вкуса в периода на ранното развитие въздействат на главния мозък и водят до отклик във вид на двигателна реакция. Посредством движенията детето изследва отношенията между предметите, започва да разбира отношенията между тях, а целта на развитието на представите за предметите и явленията от околната среда е развитието на интелекта. Децата в норма получават стимулация на усещанията от околната среда, макар че дори практически здрави деца, живеещи в интернати, са лишени от много стимули, затова за обезпечаване на нормалното развитие е необходимо да се провеждат допълнителни занятия за психомоторно развитие.
Децата с нарушение на развитието невинаги могат сами да получат целия многообразен опит толкова лесно като другите деца. Известно е,че например децата със синдром на Даун често имат сензорни нарушения. В такива случаи мозъкът не може да реализира всички свои възможности заради недостатъчна сензорна стимулация. Понякога за да могат отслабените органи на усещанията да реагират на стимулацията или за да успее мозъкът да се справи с един или друг специфичен стимул, е нужна по-силна, често повтаряща се стимулация в отсъствието на други въздействия. Интинзивнота стимулация на усещанията на децата с особени потребности, ако се проведе от 6-месечна възраст, заедно с ранната помощ, дава поразителни резултати даже когато е налице тежко нарушение.
Как да стимулираме сензорното развитие. Общи съвети:
Възприятие на движенията и равновесието
Бебе: Носете го със себе си. Можете да го привържете към себе си с парче плат като жените в някои страни на Азия и Африка, можете да го държите на ръце, да го люлеете в люлка,закачена за тавана...
По-голямо дете: Разрешавайте му само да развърта люлката, играйте на игри, в които детето може да се върти, да сменя бързо и ритмично положението си, както и на игри с елементи на танц.
Осезание:
Бебе: Мажете телцето на детето с крем, правете му детски масаж, играйте на такива тактилни игри като "Рогата коза", "Сврака-врана", движете по тялото му топка за тенис, стимулирайте тактилното възприятие с предмети с различна форма.
По-голямо дете: Предизвиквайте го да познава предметите с опипване при затворени очи, играйте на игри за тактилната памет.
Проприоцептивно възприятие:
Бебе: Слагайте го във вода, играйте с него в басейн с лодки, правете вибрационен масаж.
По-голямо дете: Подбуждайте го да ходи назад, да преминава препятствия със затворени очи, играйте на "статуи" /вие заемате някаква забавна поза, а то трябва да направи същата/.
Слухово възприятие:
Бебе: Направете така, че вашето бебе да има възможност да чува колкото може повече различаващи се едни от други звукове. Важно се явява стимулацията на звуци с много ниски честоти. Премествайте звуковия източник на различни страни /това ще бъде добър стимул за обръщане на главата настрани/, предизвиквайте го само да издава звуци. Може да му слошите слушалки, с които да слуша лека музика / първо с дясното ухо, после няколко секунди с двете, след това-с лявото/.
По-голямо дете: Нека детето да слуша различни звуци и да се опитва да определи кое ги произвежда, например запис на звуци, издавани от животни или звуци от ежедневието. Карайте го със завързани очи да ви следва, ориентирайки се само по шума от движението ви.
Зрително възприятие:
Бебе: Закачете над креватчето разноцветни предмети, привличайте вниманието му с ярки играчки, предизвиквайте го да се стреми към тях. Нека да съпровожда с поглед движещи се играчки или източник на светлина /понякога мигащ/, да върти глава, за да проследи местещ се предмет, играйте на "Ку-ку" или го предизвиквайте да скрива глава с дрехата или зад параван и отново да се показва.
По-голямо дете: Играйте с електрическо фенерче в тъмна стая. Може да застанете с лице към детето и фенерчето със слаба светлина да опише във въздуха кръг. Детето трябва да следи с очи движението на фенерчето без да движи главата си.
Вкус:
Бебе: Когато вече не го храните само с мляко, трябва да му давате разнообразна храна, без да смесвате ястията, за да може всяко от тях да запази собствения си вкус.
По-голямо дете: Давайте на детето малки хапки от различна храна и го карайте със затворени очи да познава какво яде /това не означава,че трябва да му давате нещо горчиво или остро/.
Обоняние:
По-голямо дете: Стимулирайте обонянието, сменяйки ароматите и правейки ги по-малко резки. Предизвиквайте детето да забелязва разликата като го питате какви миризми му харесват. Носете му предмети с характерна миризма и му давайте да ги мирише. На разходка обръщайте внимание на миризмата на цветята и други растения. Правете игри за запомняне на миризми. Сред няколко различни миризми го карайте да намери еднаквите.
Важно е занятията да започнат от ранна възраст и да стимулират развитието на всички усещания, без да се съсредоточава само върху едно. Наблюдавайки детето, се опитайте да определите от какво най-много се нуждае, на какъв етап от развитието си започва да "отговаря" на стимулацията. Винаги се стремете да получите реакция и да го направите участник във вашите съвместни занимания.

Автор: Сандра Фолтер
www.supporter.ru
Превод: ivanrilski.org
Портал "Интеграция"


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
За и против ученическите униформи и вече...
За и против ученическите униформи и вечерния час Униформите в училище – ...
Още  ]
Деца отбелязаха Деня на Земята със знани...
Деца отбелязаха Деня на Земята със знания и екоспектакъл Децата от подготвителните групи...
Още  ]
Детските рисунки
Детските рисунки Как рисуват нашите деца Изобразителното изкуство и интелектуалното възпитание ...
Още  ]
Фрустрация
Фрустрационен комплекс Положителните и отрицателните въздействия на семейството върху дете...
Още  ]
Какво е нужно, ако искате да си осиновит...
Какво е нужно, ако искате да си осиновите дете І. Документи: І.1. Подава се заявление. Л...
Още  ]
  Моето Дете