Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Мария Монтесори 07 10 2022      
 
Оценка: / 8
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Мария Монтесори
Страница 2

Мария Монтесори

Мария Монтесори

Мария Монтесори (1870-1952) е известно име в областта на педагогиката.Тя възпитава с помощта на своеобразни задачи и умело приемане на принципа за саморазвитие, т.е детето се занимава само. Тази практика влияе успешно на всички децата, дори тези с които се е занимавала при постъпване в училище са умствено по-развити от останалите нормални деца.
Възпитание по методите на Монтесори:
Монтесори-педагогиката представлява един нов подход в разбирането за възпитанието и обучението на детето. За разлика от "класическите" педагогически системи, тази на италианската лекарка Мария Монтесори се съобразява с особеностите във възрастовото развитие на детето, неговите потребности във всеки един отделен етап и с това по какъв най-адекватен начин децата да бъдат обучавани така, че да учат с минимално усилие и с много радост.
Тя често обича да казва: "Аз обучавам децата, а те мен ме учат как да бъдат обучавани"
На базата на дългогодишни наблюдения и на изследвания в областта на развитието на детето, Монтесори разработва система от материали, които стават база нова педагогична система. Те предоставят на детето неповторимата възможност да се почувства личност, уважавана от възрастните и от връстниците си. Децата се развиват съобразно естествения си вътрешен план, като с помощта на гореспоменатите материали натрупва така необходимия му практически опит, който ги прави независими и самостоятелни.
Изучават се упражнения от ежедневието - как да пресипваме, как да боравим с лъжица, как да гладим, как да почистваме масата, пода и т.н. Тези основополагащи упражнения поставят основата за усъвършенстване на грубата и фината моторика, създават алгоритъма на прости логически операции.
Следват материали за обучение на сетивата, при които чрез сетивния опит се усвояват редица абстрактни понятия - цветове, форми, големини, свойства и качества на предметите.
На базата на натрупания вече от предходните две области опит започва обучението за писане и четене, както и по математика.
Монтесори-терапия:
Поради нагледния си и достъпен начин на представяне, Монтесори-педагогиката се оказва много подходяща за терапия на проблемни в развитието си деца.
С помощта на вече споменатите Монтесори-материали и на базата на основните постановки на обучението по метода Монтесори се провежда една съвсем нова по същността и целите си терапевтична форма - Монтесори-терапията.
Като такава тя възниква през 60-те години в Германия и вече 30 години в различни страни по света доказва своята функционалност.
В Монтесори-терапията увреденото дете се чувства сигурно и защитено, защото се намира в една обстановка, в която има строго установени правила, които винаги се спазват, както от детето, така и от възрастния. Децата имат право сами да избират материалите, с които ще работят, сами определят продължителността на заниманието си, както и партньорите си.
Поради фактът, че Монтесори-материалите са адекватно съобразени с особеностите във възрастовото развитие на детето, те се оказват особено полезни и при работата с увредени деца. Основният принцип на тази терапия е "От хващане към схващане", а девизът и е "Помогни ми сам да го направя!"
Монтесори-терапията се прилага поедично и в групи.
От 1907 до средата на 1930 доктор Монтресори отдава всичката си енергия за развитието и възпитанието на децата в Европа и Северна Африка. Пътува до Индия и Шри Ланка до 1947 г. за да обучава учители по Монтесори-педагогиката и Монтесори-терапията.

Източник: www.az-jenata.com
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Какви трябва да бъдат изискванията към д...
Какви трябва да бъдат изискванията към детската градина, където ще постъпи болното дете? За болн...
Още  ]
Коликите
Коликите Думата колики идва от гръцката дума kolikos, която означава болки в колона (част ...
Още  ]
За и против Националната стратегия за де...
За и против Националната стратегия за детето 2019-2030г. През януари 2019 година официа...
Още  ]
Плоскостъпие при децата
Плоскостъпие при децата Много родители се притесняват, че децата им имат плоскостъпие, защ...
Още  ]
26 юни - Международен ден за борба с упо...
26 юни - Международен ден за борба с употребата на наркотици и наркотрафика Може да с...
Още  ]
  Моето Дете