Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Мария Монтесори 20 07 2024      
 
Оценка: / 8
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Мария Монтесори
Страница 2

Мария Монтесори

Мария Монтесори

Мария Монтесори (1870-1952) е известно име в областта на педагогиката.Тя възпитава с помощта на своеобразни задачи и умело приемане на принципа за саморазвитие, т.е детето се занимава само. Тази практика влияе успешно на всички децата, дори тези с които се е занимавала при постъпване в училище са умствено по-развити от останалите нормални деца.
Възпитание по методите на Монтесори:
Монтесори-педагогиката представлява един нов подход в разбирането за възпитанието и обучението на детето. За разлика от "класическите" педагогически системи, тази на италианската лекарка Мария Монтесори се съобразява с особеностите във възрастовото развитие на детето, неговите потребности във всеки един отделен етап и с това по какъв най-адекватен начин децата да бъдат обучавани така, че да учат с минимално усилие и с много радост.
Тя често обича да казва: "Аз обучавам децата, а те мен ме учат как да бъдат обучавани"
На базата на дългогодишни наблюдения и на изследвания в областта на развитието на детето, Монтесори разработва система от материали, които стават база нова педагогична система. Те предоставят на детето неповторимата възможност да се почувства личност, уважавана от възрастните и от връстниците си. Децата се развиват съобразно естествения си вътрешен план, като с помощта на гореспоменатите материали натрупва така необходимия му практически опит, който ги прави независими и самостоятелни.
Изучават се упражнения от ежедневието - как да пресипваме, как да боравим с лъжица, как да гладим, как да почистваме масата, пода и т.н. Тези основополагащи упражнения поставят основата за усъвършенстване на грубата и фината моторика, създават алгоритъма на прости логически операции.
Следват материали за обучение на сетивата, при които чрез сетивния опит се усвояват редица абстрактни понятия - цветове, форми, големини, свойства и качества на предметите.
На базата на натрупания вече от предходните две области опит започва обучението за писане и четене, както и по математика.
Монтесори-терапия:
Поради нагледния си и достъпен начин на представяне, Монтесори-педагогиката се оказва много подходяща за терапия на проблемни в развитието си деца.
С помощта на вече споменатите Монтесори-материали и на базата на основните постановки на обучението по метода Монтесори се провежда една съвсем нова по същността и целите си терапевтична форма - Монтесори-терапията.
Като такава тя възниква през 60-те години в Германия и вече 30 години в различни страни по света доказва своята функционалност.
В Монтесори-терапията увреденото дете се чувства сигурно и защитено, защото се намира в една обстановка, в която има строго установени правила, които винаги се спазват, както от детето, така и от възрастния. Децата имат право сами да избират материалите, с които ще работят, сами определят продължителността на заниманието си, както и партньорите си.
Поради фактът, че Монтесори-материалите са адекватно съобразени с особеностите във възрастовото развитие на детето, те се оказват особено полезни и при работата с увредени деца. Основният принцип на тази терапия е "От хващане към схващане", а девизът и е "Помогни ми сам да го направя!"
Монтесори-терапията се прилага поедично и в групи.
От 1907 до средата на 1930 доктор Монтресори отдава всичката си енергия за развитието и възпитанието на децата в Европа и Северна Африка. Пътува до Индия и Шри Ланка до 1947 г. за да обучава учители по Монтесори-педагогиката и Монтесори-терапията.

Източник: www.az-jenata.com
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
ІХ Международен младежки фестивал на изк...
ІХ Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите” Сдружение Музите и...
Още  ]
Някои психологически аспекти на детската...
Някои психологически аспекти на детската престъпност Доналд Уиникът (обръ...
Още  ]
Трябва ли да наказваме децата
Трябва ли да наказваме децата Как да реагираме на детския протест? Когато говорим за ...
Още  ]
Синдром на Даун
Синдром на Даун Генетична консултация и пренатална диагностика при болестта на Даун Какво представ...
Още  ]
Периоди на юношеството
Периоди на юношеството Тъй като понятието юношество е твърде общо, коректно е да се извърш...
Още  ]
  Моето Дете