Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Кампания на УНИЦЕФ за ранно детско развитие "МЪЛЧАНИЕТО ДНЕС РАЖДА ВИКОВЕ УТРЕ" 23 09 2023      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Кампания на УНИЦЕФ за ранно детско развитие "МЪЛЧАНИЕТО ДНЕС РАЖДА ВИКОВЕ УТРЕ"
Страница 2

Кампания на УНИЦЕФ за ранно детско развитие "МЪЛЧАНИЕТО ДНЕС РАЖДА ВИКОВЕ УТРЕ"

unicefОбщуването с детето в първите 3 години изгражда нагласата му към света. “Всяко дете има значение и трябва да му се даде правото на шанс!” УНИЦЕФ България стартира комуникационна кампания „Мълчанието днес ражда викове утре” за ранното детско развитие, която ще обхване периода юни - октомври 2009 г. Кампанията цели да повиши информираността на българските родители, общественост, журналисти, политици за важността на първите 3 години в развитието на децата, както и да стимулира пълноценното общуване с децата в този период. Ранното детство (0-3 г.) е най-интензивният период в развитието на човешкия живот, в който се формират елементарни базисни умения – двигателни, речеви, познавателни, социални, игрови. Особено значение за детето от ранна възраст има положителното емоционално общуване с родители и близки. Отглеждането и възпитанието на децата е сложна, трудна и много отговорна дейност. Тесният емоционален контакт с детето е важен фактор за тяхното цялостно развитие. Децата се нуждаят от обич, имат силна потребност от това да се чувстват безусловно и безрезервно обичани. Спестените ласки, неуважението и незачитането на индивидуалността на детето, на неговата потребност да се чувства ценно и значимо за близките си, води до понижена самооценка и предпоставка за множество проблеми в по-нататъшното му развитие. Силно разпространено е неправилно схващане, че децата са все още малки и неспособни да разбират възрастните. Ранното детство е критичен период за овладяване на много знания и представи за света, за закономерностите в него. Той не бива да се подценява с идеята, че в следващите години детето ще усвои това, което е пропуснало. Пропуска се уникалния шанс да се учи бързо, лесно и трайно - способност, която детето има в ранните периоди на развитието си. Необходимо е преосмисляне на някои страни от взаимоотношенията на родителите с децата, както, повишена информираност на обществото и целенасочена политика за подкрепа на семействата, развиване на интегрирани услуги на национално и местно ниво.
За УНИЦЕФ:
УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам УНИЦЕФ е водеща международна организация, работеща в полза на децата, представена в над 150 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.
За повече информация:
Цветелина Бонова, Комуникации и връзки с обществеността, УНИЦЕФ България, Тел.: 02-96-96-207, 0882-42-44-43; е-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите

Източник: www.unicef.bg

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Как да предпазим детето от насилие
Как да предпазим детето от насилие! Всяко дете трябва да знае! Малтретираното дете Синдром на ра...
Още  ]
Ученик налетя с нож на приятел в призрач...
Ученик налетя с нож на приятел в призрачна сграда Божидар СЪБЕВ "Много е яко в тъмн...
Още  ]
Топлината на майчините обятия
Топлината на майчините обятия или за ползата от прегръдката Майчината милувка Помня и...
Още  ]
За какво плаче новороденото?
За какво плаче новороденото? Как да разберем защо плаче? Във всички случаи плачът д...
Още  ]
Проблеми при кърмене
Проблеми при кърмене Златни правила за кърмене “А” и “Б” при кърмене на но...
Още  ]
  Моето Дете