Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Кампания на УНИЦЕФ за ранно детско развитие "МЪЛЧАНИЕТО ДНЕС РАЖДА ВИКОВЕ УТРЕ" 11 06 2023      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Кампания на УНИЦЕФ за ранно детско развитие "МЪЛЧАНИЕТО ДНЕС РАЖДА ВИКОВЕ УТРЕ"
Страница 2


Родители, говорете с децата си!

Състоя се официалното представяне на новата кампания на УНИЦЕФ за ранно детско развитие “Мълчанието днес ражда викове утре”. Участие в пресконференцията взеха Виргиния Здравкова, моделиер; Стефан Вълдобрев, артист; Георги Енчев, певец; Мария Трифонова от Институт по психология към БАН; Октавиан Бивол, представител на УНИЦЕФ за България. Комуникационната кампания ще обхване периода юни – октомври 2009 г. Нейната цел е да повиши информираността на българските родители, общественост, журналисти, политици за важността на първите 3 години в развитието на децата, както и да стимулира пълноценното общуване с децата в този период. Основното послание на кампанията “Мълчанието днес ражда викове утре”, е че всеки ден е важен и безценен. Общуването с детето в първите 3 години изгражда днес нагласата му към света. Дали детето в бъдеще ще отговори с “Мразя те” или “Обичам те” зависи от цялостното ни отношение към детето в първите му години.”, заяви г-н Октавиан Бивол. Д-р Мария Трифонова определи ранното детство като “възраст, в която детето е активен участник, активен откривател. Запознава се със своите възможности, формира своята идентичност и самооценка.” Посланието, което тя отправи към родителите и към всички, които имат отношение към гледането на деца бе “да дават повече от себе си”. На въпроса “Защо кампанията акцентира върху детското развитие от 0 до 3 г., а не според общоприетото схващане за първите седем години?”, д-р Трифонова отговори: “Първите 3 години са изключително важни за развитието на детето, тъй като в този период се развиват най- активно връзките между невроните. Около 70% от децата до 3 г. в България се гледат в семейна среда. Поради тази причина кампанията е насочена към родителите и тяхната роля”. Сред известните майки и бащи, които УНИЦЕФ покани, е и Виргиния Здравкова, моден дизайнер. В подкрепа на кампанията, тя сподели:“Ние родителите имаме една от най- прекрасните професии на света, да възпитаме още едно човешко същество. С появата на детето, всеки родител поема на едно дълго пътешествие и несъмнено има нужда от пътеводител.” Стефан Вълдобрев изрази своята ангажираност с целите на кампанията с думите: “Аз, като актьор, бих обърнал специално внимание на думите, които използваме в общуването с нашите деца.” В отговор на слогана на кампанията “Мълчанието днес ражда викове утре”, Енчев посвети песен на своя син с красивото име “Обичам те”. Песента ще бъде представена в края на лятото. Ранното детско развитие е заложено в приоритетните области и дейности на Националната стратегия за детето 2008 – 2018 г., приета с решение на Народното събрание. В партньорство с правителството и местните власти, УНИЦЕФ ще работи за създаването на интегрирани политики и модели, подкрепени с бюджети, които гарантират най-добрия старт в живота за всяко дете в България.

Източник: www.az-jenata.comКоментари
здравейте!!
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2009-06-29 13:10:40
Много съм възхитена от статията Ви и бих желала да има повече такива статий,особенно за децата до 3год. възраст.Аз самата съм майка на дете на 1год.2мес. и понякога не мога да издържа на постоянното пипане на всичко,дори се хващам да казвам:"Не тук сега,пак защо това пипаш ...." 
И като се размисля ми става тъжно, че се опитвам да го ограничавам. 
Но кажете ми в този труден живот как се възпитават спокойни деца? 
И аз искам да мога да съм до него постоянно,но неможе защото как ще се издържаме, ако съм си в къщи? 
Много им се чудя на политиците, като ми седнат пред телевизорите със костюми за хиляди лева, и почнат да ми говорят пълни глупости та се чудя те къде живеят,а аз се чудя как да изкарам месеца и кое по- напред да купя. 
Дали на детето обувки или на мен,защото те нестига,че са на една цена ами и качеството им е ужасно. 
И ако може ми кажете как да съм спокойна майка и как да възпитавам детето си спокойно и мирно, като всички са изнервени до безкрай.? 
 
А сега бих искала да ви помоля да пишете и за някакви игри за доброто развитие на детето от 1год. до 3 год.Нещо по подробно кое е хубаво да се прави, как да го правим? 
Неща които ще са ни полезни. 
 
Благодаря от сърце. 

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Чува ли вашето дете?
Чува ли вашето дете? Скъпи родители, Вие също можете да направите много, така че всяко едно...
Още  ]
Захранване на бебето
Захранване на бебето Грешки при захранването Захранвайте бебето с оризова каша и месо на пюре ...
Още  ]
От телевизора децата затлъстяват и затъп...
От телевизора децата затлъстяват и затъпяват? Не толкова отдавна английски учени публикува...
Още  ]
Енуреза при децата
Енуреза при децата (нощно напикаване) Волевият контрол на мускулите сфинктери и детрусо...
Още  ]
Полово възпитание
Полово възпитание и сексуално развитие на децата Сексуално обучение Половото възпитание за...
Още  ]
  Моето Дете