Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Кампания на УНИЦЕФ за ранно детско развитие "МЪЛЧАНИЕТО ДНЕС РАЖДА ВИКОВЕ УТРЕ" 29 11 2023      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Кампания на УНИЦЕФ за ранно детско развитие "МЪЛЧАНИЕТО ДНЕС РАЖДА ВИКОВЕ УТРЕ"
Страница 2


Родители, говорете с децата си!

Състоя се официалното представяне на новата кампания на УНИЦЕФ за ранно детско развитие “Мълчанието днес ражда викове утре”. Участие в пресконференцията взеха Виргиния Здравкова, моделиер; Стефан Вълдобрев, артист; Георги Енчев, певец; Мария Трифонова от Институт по психология към БАН; Октавиан Бивол, представител на УНИЦЕФ за България. Комуникационната кампания ще обхване периода юни – октомври 2009 г. Нейната цел е да повиши информираността на българските родители, общественост, журналисти, политици за важността на първите 3 години в развитието на децата, както и да стимулира пълноценното общуване с децата в този период. Основното послание на кампанията “Мълчанието днес ражда викове утре”, е че всеки ден е важен и безценен. Общуването с детето в първите 3 години изгражда днес нагласата му към света. Дали детето в бъдеще ще отговори с “Мразя те” или “Обичам те” зависи от цялостното ни отношение към детето в първите му години.”, заяви г-н Октавиан Бивол. Д-р Мария Трифонова определи ранното детство като “възраст, в която детето е активен участник, активен откривател. Запознава се със своите възможности, формира своята идентичност и самооценка.” Посланието, което тя отправи към родителите и към всички, които имат отношение към гледането на деца бе “да дават повече от себе си”. На въпроса “Защо кампанията акцентира върху детското развитие от 0 до 3 г., а не според общоприетото схващане за първите седем години?”, д-р Трифонова отговори: “Първите 3 години са изключително важни за развитието на детето, тъй като в този период се развиват най- активно връзките между невроните. Около 70% от децата до 3 г. в България се гледат в семейна среда. Поради тази причина кампанията е насочена към родителите и тяхната роля”. Сред известните майки и бащи, които УНИЦЕФ покани, е и Виргиния Здравкова, моден дизайнер. В подкрепа на кампанията, тя сподели:“Ние родителите имаме една от най- прекрасните професии на света, да възпитаме още едно човешко същество. С появата на детето, всеки родител поема на едно дълго пътешествие и несъмнено има нужда от пътеводител.” Стефан Вълдобрев изрази своята ангажираност с целите на кампанията с думите: “Аз, като актьор, бих обърнал специално внимание на думите, които използваме в общуването с нашите деца.” В отговор на слогана на кампанията “Мълчанието днес ражда викове утре”, Енчев посвети песен на своя син с красивото име “Обичам те”. Песента ще бъде представена в края на лятото. Ранното детско развитие е заложено в приоритетните области и дейности на Националната стратегия за детето 2008 – 2018 г., приета с решение на Народното събрание. В партньорство с правителството и местните власти, УНИЦЕФ ще работи за създаването на интегрирани политики и модели, подкрепени с бюджети, които гарантират най-добрия старт в живота за всяко дете в България.

Източник: www.az-jenata.comКоментари
здравейте!!
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2009-06-29 13:10:40
Много съм възхитена от статията Ви и бих желала да има повече такива статий,особенно за децата до 3год. възраст.Аз самата съм майка на дете на 1год.2мес. и понякога не мога да издържа на постоянното пипане на всичко,дори се хващам да казвам:"Не тук сега,пак защо това пипаш ...." 
И като се размисля ми става тъжно, че се опитвам да го ограничавам. 
Но кажете ми в този труден живот как се възпитават спокойни деца? 
И аз искам да мога да съм до него постоянно,но неможе защото как ще се издържаме, ако съм си в къщи? 
Много им се чудя на политиците, като ми седнат пред телевизорите със костюми за хиляди лева, и почнат да ми говорят пълни глупости та се чудя те къде живеят,а аз се чудя как да изкарам месеца и кое по- напред да купя. 
Дали на детето обувки или на мен,защото те нестига,че са на една цена ами и качеството им е ужасно. 
И ако може ми кажете как да съм спокойна майка и как да възпитавам детето си спокойно и мирно, като всички са изнервени до безкрай.? 
 
А сега бих искала да ви помоля да пишете и за някакви игри за доброто развитие на детето от 1год. до 3 год.Нещо по подробно кое е хубаво да се прави, как да го правим? 
Неща които ще са ни полезни. 
 
Благодаря от сърце. 

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Ученик налетя с нож на приятел в призрач...
Ученик налетя с нож на приятел в призрачна сграда Божидар СЪБЕВ "Много е яко в тъмн...
Още  ]
Бебетата имат нужда от ежедневни двигате...
Бебетата имат нужда от ежедневни двигателни занимания Понякога е почти невъзможно човек...
Още  ]
Често срещани проблеми при кърменето
Често срещани проблеми при кърменето Някои жени кърмят без проблеми, но при много кърмачки е...
Още  ]
Следродовата депресия - що е то?
Следродовата депресия Всичко за следродовата депресия Синдромът на майчинството като бягство от се...
Още  ]
Ако детето не може да заспи
Ако детето не може да заспи Някои деца вечер си лягат и спят непробудно до сутринта. На та...
Още  ]
  Моето Дете