Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Интервю със Зл. Тимонова 09 12 2022      
 
Оценка: / 10
СлабОтличен 

Всяко дете има талант!

Интервю със Златка Тимонова- гл. художествен ръководител на Фолклорен Ансамбъл "Златна Тракия"

Златка Тимонова: гл. художествен ръководител на Фолклорен Ансамбъл "Златна Тракия"- гр. Хасково. Професионален танцьор в Държавен Ансамбъл "Тракия"- Пловдив. Професионален режисьор- хореограф със специализирано висше образование от Академията за музикално и танцово изкуство. Член на екипа на НФ "Моето дете".

Трябва ли едно дете да се занимава с извънкласни занимания и защо?
Мисля, че е задължително едно дете да се занимава с извънкласни форми, независимо какви са те, бих казала дори, че е задължително поради много причини:
-детето е ангажирано някъде и няма да може лесно да попадне в лоши среди.
-това ще му помогне да разпределя времето си и да бъде по-организиран и самостоятелен
-ще се докосне до много нови неща, неизвестни досега за него
-ще го обогати духовно и ще му даде възможност да се запознае с културата и на други страни
-ще намери много нови приятели и ще се научи да работи в екип

Често майките се двоумят как да направят избор и какво да изберат за своето дете- спорт, танц, пеене, инструмент или др. Какво бихте ги посъветвали, така че детето им да посещава нещо, което му се отдава и което ще му бъде интересно?
Бих посъветвала родителите заедно с детето си да обсъдят всички желания и да намерят време да посетят една репетиция или тренировка, за да може окончателно детето да избере това, което най-много му допада. Няма да бъде излишно дори и да опита едно занимание. Ако му е харесало, то няма да забрави, кога е следващото занятие и само ще напомни на родителите за него.

Как един родител да открие има ли талант детето му и какъв е той?
Това е дълъг процес, който се вижда тогава, когато детето редовно посещава извънкласната дейност, която си е избрало . Много зависи и от педагога, който работи с него,от подхода, за да извлече този дори 1% талант , който съм убедена , че всяко дете притежава, а останалото е 99% труд и постоянство.


Като ръководител на Ансамбъл "Златна Тракия", какво дава на децата,
това да бъдат част от един ансамбъл за народни танци?
Освен гореспоменатите неща ансамбъла дава на всички деца невероятни изживявания. Да се докоснеш до българското изкуство, да можеш да затанцуваш всяко българско хоро и да развълнуваш и плениш сърцата на всички, които те гледат е най-г олямото богатство и гордост от това, че си българин. Не по- малко важно е, че изявите извън страната обогатяват всеки, запознавайки се с фолклора и културата на различни народности, защото международен фолклорен фестивал предполага участие на не по-малко от 6 групи, а имаме случаи и на 18- 20.

Какви са последните по-значими участия и отличия на вашия ансамбъл?
Тази година (2008 г.) ансамбълът участва в 2 международни фестивала, Истанбул-Турция и Шатура, Москва- Русия. Първият беше с конкурсен характер и ние спечелихме 2-ро място състезавайки се с 15 държави. Всички бяхме много щастливи, защото журито специално дойде да поздрави нашата група за изпълнението на 8 мин. конкурсна програма. Ние единствени успяхме в тези 8 мин. да преоблечем 2 костюма, което ни костваше много усилени репетиции , дори засичахме с хронометър, защото превишаването на минутите можеше да ни дисквалифицира.
Второто участие беше посещението ни в Шатура, побратименият град на Хасково, за което благодарим на общината, че избра нас и ни подпомогна за пътуването , а също така и на Руският клуб в лицето на Марина Дадикозян и Димитър Димитров, които направиха всичко необходимо по организацията и пребиваването ни. Посетихме Москва , Владимир, Суздаль, Коломно, возихме се на корабче по река Ока , а нашите концерти там бяха съпроводени с много аплодисменти и поздравления.

Децата, които искат да станат част от вашия ансамбъл, къде могат да ви намерят?
Всеки,който иска да стане част от нас, може да ни намери в БИЗНЕСЦЕНТЪРА, зала “Недялка Симеонова “- гр. Хасково, всеки ден от 18 ч. или на телефон 0889783653. За повече информация може да посети нашият сайт: www.zlatnatrakia-hs.escom.bg
Вярвам, че всеки, който се присъедини към нас ще се гордее да бъде част от ансамбъл, който печели престижни национални и международни награди и аплодисменти.


Интервю за НФМДКоментари
moqt ansambal
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2008-10-13 22:12:36
:) :) :) :) :) :) tezi snimka sa nai dobrite i gospojata e otli4na

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Варицела
Варицела Варицелата се лекува в домашна обстановка Определение: Варицелата (лещенка,varicell...
Още  ]
Грип
Грип Летният грип Грипът удря в сърцето В началото на грипа човек се разболява не само от и...
Още  ]
Хидроцефалията се оперира
Хидроцефалията се оперира Хидроцефалия в детска възраст При no-големите деца повишеното въ...
Още  ]
Чужди тела в дихателните пътища
Чужди тела в дихателните пътища Първа помощ за бебето/ детето Най-често попадането н...
Още  ]
Деца под тригодишна възраст не трябва да...
Уницеф: Деца под три годишна възраст не трябва да се настаняват в домове! УНИЦЕФ настоява ...
Още  ]
  Моето Дете