Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Здравния риск за децата при нередовно измиване на ръцете 29 11 2023      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 

Здравният риск за децата
при нередовно измиване на ръцете


Въпреки широката практика на занемарени и
Болестите, свързани с нередовното измиване на
ръцете при децата, могат да доведат до:
-тежко протичане на заболяването, което
понякога може и да е фатално;
-понижаване резистентноста на организма към
други инфекции/заболявания;
-понижаване абсорбцията на хранителни
вещества от организма и може да доведе до
малнутриция (недохранване и лошо усвояване
на хранителните вещества) и изоставане във
физическото и психическото развитие на
детето;
-намаляване индивидуалната и общественатапродуктивност;
-затрудняване образованието на децата;
-увеличаване разходите в сферата на
здравеопазването.
приветливи училищни тоалетни, много малко внимание се обръща от педиатри, уролози, гастроентеролози, психолози и психиатри у нас на принудителното въздържане на децата да се облекчат докато са в училище. Здравните рискове са свързани както с психическо състояние на децата в училище, така и с риска от заболявания, които могат да се разпространят чрез мръсните ръце и лошата хигиена. Проблемът с нередовното миене на ръцете се състои в това, че чрез тях се предават причинителите на редица инфекциозни заболявания по кожата и очите. Това става чрез директен контакт с мръсните ръце -децата често си бъркат в носа, очите или си "чоплят" ранички по кожата, което може да доведе до възпалението им.
Много от болестите, предаващи се по фекално-орален механизъм, също могат да се предадат чрез мръсните ръце. Този механизъм се изразява в това, че във фекалиите на болни хора или здрави заразоносители се намират патогенни микроорганизми причиняващи заболявания и когато те попаднат в устата на друг човек, последният се заразява. Човек може да се зарази при приемането на замърсена вода, храна или чрез
директен контакт на мръсните ръце с устата му.
Установено е, че 1 грам фекалии съдържа 10 000 000 вируси, 
1 000 000 бактерии, 1000 паразитни цисти и 100 паразитни яйца и може да
причини заболяване дори при минимален контакт или пренасяне.

Някои от най-често срещаните патогени, които могат да попаднат в организма при ядене или пушене с мръсни ръце:
Бактерии
  • Staphylococci - микроорганизми, които могат да причинят стомашно-чревни смущения, висока температура, гадене, повръщане, диария, кожни инфекции или усложнения от страна на дихателната система.
  • Salmonella - причиняваща диарии или салмонелоза.
  • Shigella – дизентерия - поява на кръв и слуз в изпражненията, болки в корема. E.coli - някои щамове също предизвикват диариен синдром.
Вируси
  • Вируси на остри респираторни заболявания - от групата на рино- и аденовирусите, вирусът на грипа. Освен по въздушно-капков път, тези вируси могат да се предават и чрез мръсните ръце понеже известно време са устойчиви във външна среда и могат да полепнат по ръце, предмети и др. Децата често си бъркат в носа с мръсни пръсти, а вирусите се прикрепят към клетките на носната лигавица, размножават се и предизвикват симптомите на настинка и съответно грип.
  • Вирусът на хепатит А или т.нар. "болест на мръсните ръце". Разпространението е отново чрез фекално-орален механизъм. Болестта протича с увреждане на черния дроб, поява на жълтеница, абдоминален дискомфорт, понижение на апетита, гадене и др.
  • Някои ротавируси могат да причинят диарии.
Паразити-Хелминти
Това са чревни паразити, различни видове червеи: тении, кръгли червеи-глисти, чернодробният метил и др.
Заразяването става при поглъщане на яйцата им, които се отделят с фекалиите на болни хора. Чревната паразитна инфекция протича с неопределена абдоминална болка; гадене; намален апетит; повръщане (понякога дори на самите червеи); остри коремни болки; загуба на тегло; понякога диария; лесна уморяемост; сърбеж в областа на ануса; повишен риск от други заболявания, изоставане на физическото и психическото развитие и др.
Протозоа
Това са по-големи от бактериите или вирусите едноклетъчни организми, които могат да образуват цисти или вегатативни форми и така да преживяват неблагоприятните условия на средата. Заразяването става чрез замърсена храна или вода, или чрез полепване на цистите им по ръцете и последващ контакт с устата. Ето някои от тях:
  • Cryptosporidiuм - причинява криптоспоридиоза. Това е паразит, живеещ в червата на човек или животно. Капсулираните му яйца, наречени ооцисти се изхвърлят с изпражненията на болни хора. При поглъщане дори на една глътка със заразена вода възниква заболяване, което протича с диария. То може и да е безсимптомно, при което човек остава заразоносител.
  • Giardia lamblia - причинява жиардиаза. Това също е протозоен паразит, живеещ в червата на хора/животни. Симптомите са на диария, неприятно подуване на корема, кървава урина и бъбречно увреждане.
  • Entamoeba histolytica - причинява амебиаза. Когато се погълнат цистите и чрез замърсени ръце, може да се развие дизентерия (диария, крампи, треска, отпадналост) или пък заболяването да протече безсимптомно. В по-тежки случаи, паразитът може да преодолее чревната стена и да порази други органи като черния дроб.
Миенето на ръцете е първият и най-важен компонент от личната хигиена в 
профилактика на инфекциозните заболявания. То трябва да става след всяко
посещение на тоалетната, след контакт с животни, пипане на замърсени
предмети, както и преди всяко приготвяне на храна, хранене или пушене.

Коментари
По тоалетните ще ги прецените!
Написано от \n Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите '>Василена на 2007-01-29 22:29:01
Безспорно статията е много полезна. Едва ли някой от нас се съмнява в изложената информация, но имате ли наблюдение в колко училища има необходимите условия за предпазване от болестите на "мръсните ръце". За съжаление сме свидетели на "свестни" тоалетни с топла вода, сапун, салфетки... само в луксозни заведения. А там , където децата ни изкарват почти половината от деня - училището - сме поне един век назад. Смятам, че е наложително информацията да се предостави на съответните органи. И ако не променят нещата, ако не инвестират разумно в свестни, хигиенични тоалетни - да не се примиряваме. Средата сама по себе си възпитава. А тук става дума за елементарни хигиенни изисквания и за нашата отговорност/безотговорност към децата ни.
Написано от М.Тодорова на 2007-03-02 19:10:24
Напълно съм съгласна с г-жа Василева, в училищата липсват нормални тоалетни, мивки с топла вода, сапун и салфетки за ръцете. Перото възпитание отдавна липсва в образователната ни с-ма.

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Алергията - болестта на XXI век
Алергията - болестта на XXI век Няма да е пресилено ако наречем алергията болестта на ...
Още  ]
Автономно изследване върху корените на н...
Автономно изследване върху корените на насилието в човешкото общество Насилието започва с викове, н...
Още  ]
Бебешкия мозък живее таен живот
Бебешкия мозък живее таен живот Този щастлив период от детството, в който детето не с...
Още  ]
Да се учим да говорим правилно
Да се учим да говорим правилно Настоящата рубрика е ориентирана към всички нас, които искаме да с...
Още  ]
Имунизациите
Ползата от имунизациите Темата за имунизациите присъства във всички форуми дискутиращи дет...
Още  ]
  Моето Дете