Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Интервю с Гергана Барабонкова 12 07 2020      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Непростимо е деца, чието лечение не търпи и ден отлагане да чакат с месеци да бъдат разгледани молбите им за финансиране от МЗ

Интервю с Гергана Барабонкова- администратор на
сайта www.save-darina.org

Гергана Барабонкова. По професия e архитект. От осем години живеe в град Бостън, Америка. Работи в Международната Архитектурна фирма„ Steffian and Bradley” в Бостън и в момента проектира в екип голяма болница в Спрингфилд, Масачузетс. С инициативата „Спаси, дари на...” е от самото й създаване и е един от администраторите на сайта www.save-darina.org

Как се зароди инициативата "Спаси, дари на..." Кой работи за нея? Кой стои зад тази инициатива?
-Инициативата "Спаси, дари на..." беше създадена на 4 Декември 2006 година с конкретната цел да се помогне на 3 годишната Даринка от град Варна, болна от левкемия. Необходимата сума за нейното лечение беше 300 000 евро. Така беше създаден сайтът www.save-darina.org, който за съвсем кратко време стана един от най-посещаваните сайтове в българското интернет пространство. В процеса на първоначалната кампанията зa Даринка, хората които помагаха най-активно и се включваха в различните инициативи образувахме нещо като "ядро" и започнахме да координираме действията си, за да постигнем по-голяма ефективност. Така се оформи и екипа на сайта.Всички ние сме родители и сме съпричастни с болката и проблемите на тези деца и техните семейства. Това, което е характерно за инициативата „Спаси, дари на...” е, че не сме фондация, сдружение или официална организация. Всеки от екипа участва абсолютно доброволно и безвъзмездно в това благородно начинание. Сумите от даренията за децата отиват директно в дарителските сметки за децата. Имената на дарителите се отразяват почти веднага на нашия сайт www.save-darina.org и всеки дарител може да се увери, че преведената сума за съответното дете е отишла по предназначение. Освен това, екипът ни отразява на сайта новини за децата, как се чувстват и за това как върви лечението им.
На колко деца до сега успяхте да помогнете и на колко в момента се опитвате да помогнете?
- До момента сме успели да помогнем на три деца с набирането на средства за лечение в чужбина – на болната от левкемия Даринка от Варна с която инициативата „Спаси, дари на...” започна своето съществуване, на Светльо от град Пловдив болен от левкемия и Данко – страдащ от детска церебрална парализа. В момента помагаме на още три деца – на болния от левкемия Добри от град Варна, на Евелина от град Харманли, която страда от пълна луксация на тазобедрената става и на Божидара от град Божурище, която страда от терминална бъбречна недостатъчност.
Какво трябва да направи един родител, който е принуден да се заеме с кампанията по набиране на средства за животоспасяваща операция на детето му?
-Първоначалната стъпка, която трябва да направи един родител на дете, което страда от заболяване, за което е необходимо лечение в чужбина е да подаде молба в Министерството на Здравеопазването, с която да изиска финансиране на съответното лечение. Ако родителят желае съдействие от инициативата ни „Спаси, дари на...” за набирането на средства за лечението на детето си е необходимо да изпрати епикризи и медицински документи до нашия сайт. При наличие на оферта от клиника в чужбина, тя също може да ни бъде изпратена с документите на детето. Нашият екип също може да съдейства с намиране на клиника и оферта от чуждестранна клиника. Членове на екипа, които живеят в чужбина осъществяват контакти с клиники и лекари и могат да помогнат както с информация, така и с намирането на оферта за лечение.
Нуждае ли се българското детско здравеопазване от промени и в какви основни насоки?
-Необходими са промени, които да гарантират осигуряване на своевременна
медицинска помощ и лечение на децата, които се нуждаят от лечение в чужбина. Непростимо е деца, страдащи от заболявания, чието лечение не търпи и ден отлагане да чакат с месеци да бъдат разгледани молбите им за финансиране от Мистистерството на Здравеопазването. Също така смятам, че член 22 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица и член 35 от Закона за корпоративното доходно облагане не насърчават достатъчно дарителството. В Америка даренията както на фирмите и корпорациите така и на обикновените граждани се приспадат от облагаемия доход. Ако бъде направена промяна и в тази насока, това би насърчило допълнително дарителството в България и би осигурило средства за лечението на много деца.
Как е решен въпросът с животоспасяващите операции на деца в Америка и ЕС в т.ч.трансплантации и лечение ?
-В Америка не ми е известно да има разграничение между обикновените и животоспасяващите операции за децата. Медицинската помощ за всяко дете е гарантирана. Медицинското обслужване тук е едно от най-скъпите в света, но ако семейството има застраховка, разходите за лечение на детето се покриват от застрахователните компании. Съвсем наскоро щата Масачузетс, където живея, стана първия щат в Америка в който всеки гражданин е задължен да има медицинска застраховка. За семействата с по-ниски доходи щата предлага специални здравни програми и планове с които се цели да се осигури здравно медицинско осигуряване на децата и възрастните. Някои от болниците също предлагат безплатно медицинско обслужване на хора с ниски доходи. Също така много детски фондации подпомагат семействата да посрещнат разходите от лечението на децата. Например Детската асоциация за трансплантация на органи – COTA подпомага семействата на деца, които се нуждаят от животоспасяващи трансплантации. Асоциацията предлага както информация за родителите така ги подпомага с набирането на средства за лечението на децата. Също от скоро има предложения в Сената да се въведе така наречената „Всеобща здравна осигуровка” специално за децата, която ще бъде безплатна.
Благодаря за това интервю! Благодаря, че ви има и че сте наши приятели!

Интервю за НФМДКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Какви трябва да бъдат изискванията към д...
Какви трябва да бъдат изискванията към детската градина, където ще постъпи болното дете? За болн...
Още  ]
Д-р Надие Карагьозова: Изкуството е път,...
Д-р Надие Карагьозова: Изкуството е път, развитие, комуникация, извор на художествени ценности...
Още  ]
Психология на детската стая
Психология на детската стая Преди да пристъпите към проекта на детската стая, помислете коя...
Още  ]
Кърменето
Кърменето Невероятно откритие за кърмата Защо е важно да се споделя и разпространява информация за...
Още  ]
Забрана достъпа до сайтове с нецензурно ...
Забрана достъпа до сайтове с нецензурно или брутално съдържание Как да забраните и кон...
Още  ]
  Моето Дете