Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Новини, открития..... 20 07 2024      
 
Новини, открития.....
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Статии
Съдържание на статията
Новини, открития.....
Страница 2
Страница 3


Из електронния печат: новини, факти, открития, информация

Аутизмът е свързан с големината на мозъка

Данни от доклади на учени от университета в Питсбърг сочат, че при хората с аутизъм в детска възраст мозъкът е увеличен. Ако изследователите успеят да открият какво кара мозъка да расте в ранното детство, ще могат да открият и профилактично лечение.
Установено било, че размерът на мозъка при пациенти с аутизъм от 8 до 46 г, е следният:
- при аутисти под 12 -г. възраст превишавал с 5% приетите за нормални размери
- при аутисти над 12-г. възраст - с около 1-2 %.
Второ изследване показало, че при 3-4 - г. аутисти размерът на мозъка бил с 12-13 % по-голям. Изследователите установили, че при аутистите мозъкът расте преимуществено през първите две години от живота, а след това изменение в размера му практически не се наблюдава. През юношеството процесът е като при останалите хора. Отбелязано било, че при възрастни аутисти окръжността на черепа е по-голяма отколкото при останалите хора.

Източник: : medportal.ru

Синдромът на Даун може би ще се лекува

Американски учени смятат, че са намерили възможната причина за влошаване на състоянието при хора със синдрома на Даун. Те са идентифицирали ген, който при промяна може да повлияе на работата на някои мозъчни клетки.
Те твърдят, че ако се намери начин да се "изключи" този ген, умствената изостаналост може да стане лечима. Според изследователите следващата крачка е намирането на механизма, отговарящ за този процес.
Хората със синдрома на Даун вместо две имат 3 копия на 21-та хромозома /нарича се "тризомия 21"/. При много от тях към 40-та година се наблюдава влошаване на състоянието, а също така развитие на болестта на Алцхаймер. При тези хора невроните, отговарящи за паметта, вниманието и обучението, стареят по-бързо и умират. Учените от стандфордския университет са установили, че когато генът, отговарящ за производството на амилоид, присъства в третото копие на хромозомата, това води до разрушаване на нервните клетки, вероятно поради нарушена връзка между тях.

Източник: : MIGnews.com

Недоносените деца и хиперактивността

Недоносените деца, както и тези с ниска телесна маса по време на раждане, са по - предразположени към ХАДВ - синдрома на хиперактивност с дефицит на вниманието. До този извод са достигнали датски учени след изучаване данните на 30000 деца, в т.ч. 834 с диагностициран синдром на ХАДВ, намиращи се в националния здравен регистър.
За недоносени се считат децата, родени в периода от 28 до 37 седмица от бременността. Резултатите от изследванията показали, че при деца, родени през 34-36 седмица, ХАДВ се развива със 70% по-често, отколкото при родените в срок. В случая ако детето е родено преди 34 седмица, вероятността от развитие на ХАДВ се увеличава 3 пъти.
Съществена роля играе и теглото при раждане. ХАДВ с 90% по-често се появява при деца, тежащи при раждане от 1500 до 2500 грама, отколкото при деца, тежащи над 3000 грама. В случаите, когато детето се ражда с тегло от 2500 до 3000 грама, вероятността се изчислява на 50%. 90% от децата с ХАДВ са момчета.
Учените обаче все още не са готови да обяснят причината за взаимовръзката между недоносеността, ниското тегло и ХАДВ.

Източник: : Medicus.ru


Бъдещото потомство ще бъде избавено от 6000 генетични дефекта

Неотдавна бе разработен нов експрес-анализ, способен да намали риска от развитие на заболявания при хиляди деца. Методът на спектрометрията означава, че хиляди жени с генетични нарушения няма да предават своите проблеми по наследство.
Вместо да търси "дефектния" ген, свързан с унаследяването на болестта, новият тест търси "маркерите", които винаги се намират заедно с подобните гени.
Уникалната технология ще позволи на огромно количество семейни двойки с висока степен на риск да предадат сериозно генетично заболяване на потомството си, да имат здрави деца чрез зачатие в епруветка с помощта на изкуствено осеменяване.
"Не се търси ген, който може да бъде различен в различните семейства, а маркерите, които могат да бъдат приложени към голямо количество семейства. Това е по-надежден метод."Тестът, известен като предимплантационно генетично хаплотипиране, съчетава в себе си различни елементи от съществуващите методи на спектрометрията или екранирането. Анализът е разработен от британски учени към Министерството на здравеопазването. Той позволява на лекарите да открият до 6000 заболявания и разстройства, предаващи се по наследство.

Източник: MIGnews.com


Таблетки за хиперактивност предизвикват нежелани реакции у децата

Някои от препаратите за лечение на ХАДВ - хиперактивност с дефицит на вниманието, могат да предизвикат инсулт, инфаркт и халюцинации. По данни на Австралийското управление на лекарствените средства, приемът на риталин и дексамфетамин е довел да появата на около 400 сериозни странични ефекта у 3-10-г.деца. Регистриран е и случай на внезапна смърт на 7-годишно дете и инсулт при 5-годишно дете след прием на риталин. Дексамфетаминът пък много често предизвиква сърцебиене и задух. Освен това са отбелязани такива реакции като: окапване на косата, мускулни спазми, силни коремни болки, тремор, безсъние, отслабване, депресия, параноя.

Източник: Mednovosti.ru

Синдрома на Даун зависи и от бабата на детето по майчина линия

Според най-новите изследвания на индийски учени, появата на Синдрома на Даун зависи и от бабата на детето по майчина линия: колкото по-възрастна тя е родила дъщеря си, толкова по-голяма е вероятността внуците й да са със синдрома. Възрастта на майката досега се смяташе за водещ рисков фактор. Изследването очертало общо 4 основни фактора: възраст на майката, възраст на бащата, близкородствени бракове, възраст на бабата по майчина линия, като именно последният фактор се оказал решаващ. Ето как обясняват тази зависимост учените, въпреки че механизмът все още не е много ясен: Ооцитите /бъдещите яйцеклетки/ преминават през първото си деление мейоза още по време на пребиваването на женския ембрион в майчината утроба. Именно по време на това деление става разделянето на хомоложните двойки хромозоми - правилно или не. Веществата, постъпващи от майчиния организъм в развиващия се ембрион, могат да повлияят на развитието на половите клетки на ембриона. Момичетата се раждат с вече готов набор ооцити, преминали през първото деление. Сред тези ооцити една част носят вече излишната 21-ва хромозома и ако тези клетки бъдат оплодени, се ражда дете със Синдрома на Даун. И именно числото на тези клетки вероятно зависи от възрастта на майката.

Източник: Cbio.ru


Лечение на травмите на главния мозък със стволови клетки

В Хюстън, САЩ са планирани клинични изпитания, чиято цел е да се оцени ефективността на лечението на травмите на главния мозък с помощта на собствените стволови клетки на костния мозък. Това ще е първият опит за клинично използване на стволови клетки за лечение на травматични увреждания на главния мозък. "Няма методи за възстановително лечение при травми на главния мозък, - казва един от ръководителите на изследванията, д-р Чарлз Кокс. - Сега ние се опитваме да предотвратим вторичните увреждания, намалявайки действието на първичната травма върху мозъка." Научно основание за тези клинични изпитания са резултатите от експерименти с животни, показващи, че стволовите клетки на костния мозък могат да мигрират до областта на увреждането, да се диференцират в нови неврони и да поддържат жизнената дейност на клетките на главния мозък, по този начин способствайки за процеса на регенерация.

Източник: Cmbt.su

Нервните клетки са способни да се възстановяват

Въпреки установеното мнение, че не могат да се размножават и възстановяват, клетките на главния мозък са способни на това. Това се случва например след операция запади епилепсия, твърдят американски учени. Изучавайки механизма на епилептичните пристъпи, както и физиологичните изменения в мозъчната тъкан при развитието на болестта, лечението при нея, изследователите открили, че в редица случаи в главния мозък се възстановява активността на епилептогенните зони, разрушени при хирургичната намеса. Хистологичният анализ на нервната тъкан в тези области позволил да се установи, че в основата на този механизъм на възстановяване на патологичното огнище стои органичното и функционално възстановяване на нервните клетки. Именно това е обяснението на честите рецидиви на епилепсия след нейното хирургично лечение.

Източник:News.Battery.Ru

"Тайнствената" Х-хромозома

Учени твърдят,че са разшифровали Х-хромозомата, отговаряща за разликите между мъжете и жените и свързана с над 300 наследствени заболявания. Х-хромозомата би могла да разкрие в детайли механизма, причиняващ олигофренията, аутизма, далтонизма, дистрофията и много други заболявания като подаграта, затлъстяването, слепотата, глухотата, анемията, вълчият апетит, епилепсията, левкемията и безплодието... Вече има обяснение защо наследствените заболявания се срещат по-често при момчетата, отколкото при момичетата. Благодарение на уточнения генетичен механизъм на около 300 наследствени заболявания, вече действа генетична консултация, а скоро може да се разработят и медикаменти за лечението им. Учените вече са идентифицирали 168 от 300 генетични заболявания, свързани с хромозомата Х. Шест от тях влияят на зрението, други засягат слуха, кожата, бъбреците, мускулите, нервната система, лицето, сърцето и кръвоносната система. Цялостното разшифроване на генетичния код ще позволи на учените да изследват механизма на развитие на олигофренията, причинена от генна мутация, и то предимно при момчетата.

Източник:Medicalbg.com


Ниският холестерин води до снижение на интелекта

До този извод са стигнали изследователи от Бостънския университет. Голям брой хора от двата пола били подложение на продължително тестиране.Анализът на получените резултати показал, че при хората с ниско ниво на холестерин интелектуалните функции са снижени в сравнение с тези при хората с високо ниво на холестерина. Това било свързано най-вече със способността за запомняне и концентрацията на вниманието. Медицината отдавна знае, че холестерина има най-различни функции в организма. Той влиза в състава на много клетъчни структури, изходно вещество за синтез на някои хормони е, регулира състоянието на клетъчната мембрана, затова не е изненада че влияе и върху висшата нервна дейност. Учените призовават да се поддържа баланс на холестерина, тъй като и липсата му, и излишъка му са еднакво вредни.

Източник:KM.RU


Наталните инфекции водят до шизофрения и аутизъм

Децата,страдащи от инфекции в пренаталния период и веднага след раждането, са психически по-слаби и като резултат често страдат от различни заболявания, най-вече от шизофрения, аутизъм и церебрална парализа. Причината за това обаче се крие в борбата с патогенните микроорганизми на инфекцията, водеща до отслабване на имунната система на детето. Резултатите от тези изследвания са публикувани дори в списанието Behaveoural Neuroscience, издавано от Асоциацията на американските психолози.

Източник:MIGnews.com
http://detski-sviat.com


Аутизмът- отражение в счупено огледало

Американски психолози са стигнали до извода, че причина за аутизма е нарушение във функционирането на системата на огледалните неврони в главния мозък. Това води до отсъствие на съпреживяване и до други, характерни за заболяването признаци. Съвременното определение за аутизма е, че той е нарушение на психичното развитие, характеризиращо се с особена форма на контакт с обкръщаващите, разстройство на речта и моториката, стереотипност на действията и поведението, водещи до нарушение на социалното взаимодействие. Той се среща при 4-5 деца на 10000. Американските учени Вилянур Рамачандан и Линдзи Оберман от лабораторията на Калифорнийския университет в Сан Диего през последните години изучават връзката между аутизма и откритите скоро класове клетки на главния мозък- т.нар. огледални неврони. Тъй като те отговарят за способността за съпреживяване и възприемане мотивацията на другия човек, било логично да предположат, че нарушението на тази специфична нервна дейност ще се прояви под формата на аутизъм. Огледалните неврони се локализират в различни части на мозъка. Благодарение на тях например ние реагираме на болката на друг човек или подражаваме на някой. За да се разбере как действат огледалните клетки при аутистични деца, на енцефалограмите били определяни т.нар мю - вълни. Станало ясно, че когато дете с аутизъм извършва прости действия, неговата енцефалограма се мени както при другите деца, но когато види друг човек, за разлика от останалите деца, то не реагира - характеристиките на мю-вълните не се променят. Остава главният въпрос-по какъв начин това откритие ще помогне на децата с аутизъм и дали ще може да се възстанови "огледалото".

Източник: Medlinks.Ru

70 % от вродените заболявания могат да се избегнат

Около 8 милиона деца всяка година се раждат със сериозни вродени дефекти: с порок на сърцето, синдром на Даун, сърповидна анемия и други. Повече от 3 милиона умират без да се доживели до 5-годишна гозраст, а стотици хиляди остават умствено непълноценни или физически инвалиди. 70% от тези нещастия могат да се предотвратят или поне да се намали тяхната тежест, твърди публикация на експерти от Световната здравна организация (СЗО). Често вродените дефекти са обусловени не от генетиката, а от употребата на алкохол по време на бременност, недостига на йод в храната на майката, инфекции или други външни причини, твърдят те. Много от генетичните случаи също могат да се установят при своевременно изследване на бъдещите родители. Браковете между близки роднини и раждането на възраст над 35 години в развиващите са страни в Африка и Азия водят по вродени дефекти при 80 от всеки хиляда деца. За Европа и Северна Америка този показател е намален два пъти, отчита изследването.


Бременността и майчинството повишават умствените способности на жената

Майчинството влияе положително на развитието на умствените способности на жената, като ефектът може да продължи с години, твърдят група учени под ръководството на проф. Крег Кинсли от университета в Ричмънд и проф. Кели Ламбърт от колежа в Рандолф-Макон в публикация в изданието American Journal of Public Health.Според изследователите, след раждането на детето мозъкът на жената започва стремително да се развива: “Майчинството дава силен тласък в развитието на способностите за запомняне и обучение”, твърдят учените, като обясняват факта с позитивния ефект от раждането на детето, свързан с изменения в размера и формата на отделни зони от мозъка. Причините за положителните изменения в мозъка специалистите свързват с освобождаването на много хормони, а също така с активизирането на неговите структури, възникващо по време на грижите за детето: “Хормоналните колебания по време на бременност, раждане и кърмене увеличават размера на клетките в отделни участъци от мозъка. Мозъкът на младите майки се развива в зависимост от това, как те се приспособяват към промените, свързани с появата на детето. Наблюдава се изостряне на тяхното възприятие, благодарение на което жените могат да разпознаят детето си ориентирайки се, например само по звуци или миризма”. Американските учени за пореден път изтъкват и положителния ефект, който има върху майчиния организъм, една късна бременност, защото при раждане на по-късна възраст женският мозък получава допълнителни сили в период, когато започва влошаване на паметта, свойствено за зрялата възраст. Специалистите твърдят, че раждането влияе положително и на общото физическо състояние на жената. Въпреки, че с възрастта здравето на жените отслабва и физическото натоварване се понася по-тежко, отколкото на млада възраст, след едно раждане на 40 години се включват скритите резерви на организма, свързани с майчиния инстинкт. Учените твърдят, че подобен, макар и по-слабо изразен, благотворен ефект, се наблюдава и при много бащи: “Мъжът разбира се не може да разчита на хормонални изменения, способстващи за подобряването на работата на мозъка, но при неговото активно участие във възпитанието на детето, стимулирането на мозъка подобрява неговата дейност”.


Бащата има своята роля в живота на детето още преди то да се роди!

Тя нараства след навършването на първата година, твърдят учени. Съществуват различни мнения за ролята на бащата през първите години от живота на детето. Едни твърдят, че бащата не е толкова важен, колкото майката, други -че бащата трябва да участва в живота на детето още докато то е в утробата на майката. Последните изследвания на американски учени от Университета в Северна Каролина, публикувани в Journal of the American Medical Association, показват, че ролята на бащата присъства още от ембрионалното развитие на детето, но тя особено нараства след първата година. Тогава за пръв път може да се каже, смятат учените, че по отношение на развитието на речта бащата превъзхожда майката като значение. Затова родителите на 1,5-2 годишни деца трябва да бъдат много внимателни в своите изрази. Изследователите са наблюдавали 92 семейства и са изследвали колко време родителите разговарят със своите деца, какви думи произнасят, какви структурни изречения използват и какви въпроси задават. Според резултатите се оказва, че двегодишните деца, чиито бащи са с богат речников запас, на три годишна възраст демонстрират удивителни езикови навици. Учудващо за специалистите е, че речникът на майките не оказва съществено влияние на развитието на детската реч, въпреки че те разговарят много повече с децата си. Учените смятат, че самата природа залага у детето особено внимание към това, което казва бащата и по какъв начин е произнесено то.

Кърменето повишава устойчивостта на детето срещу стрес

Естественото захранване предпазва и от много други инфекции и алергични реакции.Децата, хранени с кърма, по-леко понасят стрeса и се характеризират с по-ниско ниво на тревожност, съобщава списание Archieves of Disease in Childhood. До този извод са достигнали учените от Каролинския институт (Karolinska Institute ) в Стокхолм след анализ на резултатите от изследвания, в които са участвали над 9000 деца.Те са били наблюдавани още от тяхното раждане, като е било отбелязвано кои от тях са на кърма и кои - на изкуствено хранене.На 5 и 10-годишна възраст са били определяни нивата на тяхната тревожност и устойчивост срещу стреса. Учените са анкетирали също родителите за психологическата ситуация в семейството, например развод или отделно живеещи родители.Резултатите от изследването показват, че най-голямо ниво на тревожност се наблюдава при децата, които са преживели развода на родителите си. Но тези деца, които са били кърмени, понасят по-леко ситуацията, отколкото тези, които са били на изкуствено хранене, информира Скот Монтгомъри (Scott Montgomery), ръководител на изследването.Причината за тази зависимост засега не е известна. Според една от хипотезите, майчиното мляко влияе върху развитието на нервната система на детето, но кърменето може да бъде индикатор и на други фактори, в частност на физическия контакт на майката с детето.Специалистите напомнят, че кърмата съдържа много хранителни вещества, хормони, ферменти, фактори на растежа и антитела. Според тях, естественото хранене предпазва детето от респираторни и чревни инфекции, а също намалява риска от развитието на алергични заболявания.

Сетивата на детето в майчината утроба не спят

Около 50-тия ден на бременността, когато в ембриона възникват мозъчни импулси и първия етап от зрението е приключил, детето е способно да възприема зрителни картини, които вижда майка му, а също и свързаните с тях емоционални преживявания. Изследванията също така доказват, че по време на бременността между детето и майката съществува особен вид информационна връзка, осъществима чрез биологичните полета, присъстващи около всеки жив организъм. Тези полета представляват вълни с различна честота и дължина. Всяка секунда звуковото поле създава вибрации в мускулните влакна. Носител на това електромагнитно поле се явява централната нервна система и по-специално главния мозък. Майката и детето имат собствени полета. Тези полета проникват едно в друго. Така тече обменът на информация, при това изключително бързо. Учените смятат, че дори 10 седмичният ембрион притежава висок праг на чувствителност. Той все още няма кожа и нервните му окончания са "оголени", поради което способмостта му да усеща външните въздействия е много висока. От 3-я месец на бременността в бъдещия човек започват да функционират анализаторите. Картината на чувствителността става значително по-сложна. Ако бременността протича нормално ембрионът се чувства добре и приема информация идваща от майчиния мозък. Ембрионалните клетки например фиксират болката, уплахата, стресът и заболяванията на майката. По данни на френски изследователи 1-те слухови усещания на плода са за вибрации. Бебето в утробата чувства пулсиращия около себе си свят. Органът на слуха (вътрешното ухо) се формира до 16-та седмица, а от 20-та бебето започва да различава звуците около себе си. Отначало започва да възприема вътрешните шумове- биенето на майчиното сърце, шумът от дишането, стомашната перисталтика и т.н. С навлизането в 6-тия месец плодът започва добре да различава звуците. За него не без значение е дали сърцето на майката е спокойно, дали спокоен или развълнуван е гласът и, тежко или леко диша тя. Ако майката е развълнувана, н-р ритъмът и на дишане се накъсва и детето замира като в предчувствие за опасност. Ако майката е разстроена, плодът получава хормони, предизвикани от неприятните емоции. Тогава детето усеща реална опасност, която по-късно се отразява върху неговото самочувствие.
Около 7-я месец детето различава не само шумове в организма на майката, но и звуци от вън. То активно реагира на емоциите на майката, различава гласовете, звучащи приятелски или враждебно. Повишаването на тона извиква в него безпокойство. По това време проявява и интерес към музиката. Някои музики го възбуждат, а други успокояват, дори започва да си има любими мелодии, които слушайки ги започва активно да се движи в определен ритъм.

Сексът по време на бременност не е вреден

Избягването му не е необходимо дори през последния месец. Резултатите от ново изследване показват, че сексуалните отношения през последните седмици от бременността не водят до преждевременно раждане. Учените от Медицинския център към Университета на Охайо (Ohio University) са провели изследване, в което са участвали неколкостотин жени. Над 50% от тях са съобщили, че продължават редовно да правят секс със своите партньори. Тези жени са родили своите деца средно по-късно, отколкото жените, които са се въздържали от полови отношения заради твърдението, че сексът през последния месец от бременността може да доведе до преждевременно раждане. Според доктор Джонатан Шафър, координатор на проекта, признак за наближаващо ранно раждане може да бъде усещането за дискомфорт в коремната кухина и натиск в областта на таза. Тези усещания не предразполагат към секс, което обяснява и въздържането от полови отношения при такива двойки.


Стресът трайно уврежда детския мозък

Посттравматичното стресово разстройство при децата предизвиква намаляване на обема на хипокампа – структурата от мозъка, която участва в механизмите на паметта и емоциите, съобщават изследователи от САЩ, цитирани от USA Today. Децата с намален хипокамп понасят по-нататък още по-тежко стреса и стават по-тревожни. Установено е, че при тези деца е повишено съдържанието в кръвта на хормона на стреса – кортизол, който стимулира гибелта на клетките на хипокампа. По този начин се образува “порочен кръг” - стресът повишава нивото на кортизол, кортизолът разрушава клетките на хипокампа, а това на свой ред влошава по-нататъшното понасяне на стресовите ситуации.


Бременните, страдащи от киселини, наистина раждат деца с повече коса

Абсурдното на пръв поглед твърдение вече има научно обяснение.
Ако майката страда от киселини по време на бременността, детето ще се роди в дълга коса. Това популярно мнение вече има научно потвърждение. Дълго време специалистите отричаха подобна зависимост, защото науката не бе в състояние да даде обяснение дали това е така или. Учени от университета “Джон Хопкинс” (Johns Hopkins University) са провели изследване, в което 78% от жените по време на своята бременност са страдали от киселини в различна степен. Публикуваните в Journal of the American Board of Family Medicine резултати показват, че над 85% от жените, оплаквали се от киселини в силна и средна степен, са родили деца със средна и висока степен на окосмяване и обратно – повече от 78% от бременните, които не са страдали от киселини, са родили деца без коса или с много ниска степен на окосмяване. Научното обяснение на този факт според учените е, че при повишаване на нивото на естроген, което по сложна химична схема предизвиква усещането за киселини, като приблизително по същия начин това влияе върху по-голямото количество коса при новородените. Ръководителят на изследването Катлийн Костигън (Kathleen Costigan) признава, че полученият резултата е шокиращ и че самата тя много пъти е разубеждавала бременните за съществуването на връзка между киселините и растежа на косата при бебетата.

Играчките против стрес стават все по-популярни

Днес все по-популярни стават играчките, помагащи да се освободим от стреса в ежедневието. Особено препоръчван вариант напоследък е специално вещество, наподобяващо пластелин. За разлика от обикновения пластелин, то не залепва по пръстите и не замърсява ръцете, а може да се мачка и моделира по цели часове. В специални магазини се предлагат варианти, които променят своя цвят, светят на тъмно, скачат или прилепват като магнит към железни предмети.
Нервите могат да се успокоят и с помощта на други играчки, твърдят психолози: “Например да поставите на масата аквариум с мравки. Той е херметически затворен, а колонията от мравки ще ви развлича 15 дни като се храни със син питателен гел”. Можете да си купите боксова круша, която на всеки ваш удар ще ви отговоря с ругатня на английски език. С успех се ползват и различните гумени пепелници и тоалетни чинии, съобщава BBC.

Кафето не вреди на бебето

Датско изследване сочи, че умереният прием на кофеин през бременността не води до преждевременно раждане или поднормено тегло на бебето, съобщи Би Би Си. До три чаши кафе дневно изглежда нямат отрицателно влияние върху бебето или бременността. Същото количество кофеин се съдържа в 6 чаши чай, или 32 гр. шоколад. Предишните изследвания за ефекта от умерения прием на кофеин дадоха разнородни резултати. При някои той не променя нещата, докато според други намалява теглото на бебето със 100-200 гр. Учените от университета в Архус са наблюдавали 1207 бременни жени. Те получавали обикновено кафе или кафе без кофеин през втората част от бременността, без да знаят в коя група са. Разликата в теглото на бебетата между двете групи била 20 грама, а в продължителността на бременността нямало разлика. В групата на обикновено кафе 4,2 процента от бебетата се родили преждевременно. При жените на безкофеиново кафе процентът бил 5,2. Броят на децата с тегло под нормата бил приблизително еднакъв в двете групи.

Гушкайте бебетата!

Ново проучване на различните начини за отглеждане на бебета е установило наличието на химически данни, които доказват, че децата, лишавани от ласки, се приспособяват по-трудно към живота като възрастни, информира българската редакция на Би Би Си. В изследването, извършено от Националната академия на науките на САЩ, се изтъква, че установяването на ранна привързаност между новороденото и неговите родители може да има дългосрочно влияние върху нивото на хормоните,които контролират социалното поведение. Обект на наблюденията са били деца, отгледани в сиропиталища и в нормална семейна среда. Учените са установили, че израсналите без родители имат понижени нива на хормона, който управлява социалните връзки и регулира стреса. Сирачетата не реагират пълноценно и когато са гушкани от своите осиновители.

Самолечението на децата при простуда е опасно

Дори медикаментите, продавани без рецепта, трябва да се консултират с лекар. Американският Център за контрол на заболяванията преди дни предупреди, че лекарствата против хрема и кашлица, които свободно се продават в аптеките без рецепта, могат да са смъртноносно опасни за децата. В САЩ са регистрирани 3 случая на смърт на кърмачета на възраст от 1 месец до 6 месеца, в кръвта на които са били открити високи нива на псевдоефедрин (активно вещество, съдържащо се в най-разпространените препарати против хрема). При две от децата е било открито и повишено съдържание на декстрометорфан, който често е активен компонент в сиропите за кашлица. По оценката на американските педиатри, в страната всяка година се регистрират не по-малко от 1500 случаи на усложнения, предизвикани от страничните ефекти при прилагане на препаратите за хрема и кашлица при деца на възраст под 2 години. И въпреки, че тези случаи са относително редки, педиатрите предупреждават, че лечението на детето самостоятелно, с помощта на безрецептурни средства е рисковано.


Формата на корема не показва какъв ще е полът на детето

Никакви научни данни не потвърждават традиционното схващане, сочи проучване. Определянето на пола на бъдещето дете по формата на корема на бременната жена, не почива на никакви научни основания, сочат резултатите от изследване. По традиция се смята, че ако коремът е разположен високо, ще се роди момиче, а ако е ниско, ще се появи момче. Този визуален метод за определяне на пола се е появил още в Античността, когато се е смятало, че ембрионът от мъжки пол се намира в дясната част на корема, а женският - в лявата. Този “метод” за определяне пола на бъдещото дете няма никакво научно потвърждение, показва изследването на група учени от Harvard Medical School , цитирани от Journal of the American Medical Association. Някои от получените допълнителни данни са били също неочаквани. Жените с висше образование са предсказали пола на детето си със 70% точност, а по-ниско образованите - с 40%. Затова и учените отхвърлят традиционното схващане, че формата на корема показва пола на ембриона, и смятат, че далеч по-често жените могат да отгатнат пола, ако разчитат на усещанията си.

Кариесът в повечето случаи е генетично обусловен

Децата го наследяват от своите майки, показват данни. До неотдавна употребата на захар и сладки храни се смяташе за основна причина за появата на кариес при децата, но резултатите от изследванията на американски микробиолози поставят това общоприето мнение под съмнение. Според учените, цитирани от Journal of the American Medical Association, много по-често отколкото се смяташе досега кариесът се предизвиква чрез бактерия, която преминава в децата от техните майки. В продължение на 5 години специалистите са взимали проби от слюнката на деца и техните майки и са сравнявали ДНК на микробите. Оказва се, че почти всеки от нас има в устата си собствен щам на стрептокок и само майката и детето като правило имат еднакъв щам. Над 75% от децата са имали еднакъв със своите майки щам, а при 25% щамовете са били с неизвестен произход (много от тези деца са били хранени изкуствено). Очевидно, микробите, получени в най-ранна възраст, остават в живота за цял живот, посочват авторите на изследването. Сравняването на микрофлората на съпрузите показва, че техните микроби са различни (въпреки, че някои бактерии, способстващи за развитието на болести на венците се предават чрез целувките). Интересен факт е, че за детето са опасни само тези стрептококови бактерии, които обитават устата на майката, докато тези на бащата и другите хора са безвредни.


Хората със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност по-често стават наркомани

Хората със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност по-често стават наркомани Изследователи от Националния институт по наркозависимост, САЩ (nida.nih.gov) ръководени от Нора Волкоу (Nora Volkow) открили намаляване на активността на дофамина в мозъка на възрастни хора със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СХДВ) (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder). Дофаминът- това е невромедиатор, биологически активно химическо вещество, което в мозъка на човека предава емоционалните реакции и позволява д се чувстват удоволствие и болка. На изследователите е известно, че хората със СХДВ по-често от другите пушат и злоупотреняват с алкохол, марихуана, кокаин и други наркотици. Намалената активност на дофамина у хората със СХДВ обяснява защо се случва това. Нора Волкоу отбелязва: «Ако употребявате вещество, което предизвиква зависимост, независимо дали е алкохол, никотин или кокаин, то по този начин вие временно увеличавате концентрацията на дофамин във вашия мозък». Хората със синдром на дефицит на вниманието приемат наркотици за да се чувстват по-добре и да повишат работоспособността си.

Децата умеят да предугаждат чуждото мнение

13-месечните деца вече умеят да поставят себе си на мястото на другите и да предугаждат тяхното поведение. До този извод стигнала група италиански и френски учени, които направили експеримент с помощта на 56 деца. Изследователите показали на децата къси анимационни филмчета и проследили реакцията им. В едно от филмчетата гъсеницата търсела храна и изборът й бил между сирене и ябълка. В това филмче гъсеницата избирала сиренето, а след това показали фрагмент, на който тя вече пълзяла към ябълката. Този филм децата следели внимателно и за по-дълго време, което според учените означавало объркване. В друга серия на филмчето на екрана се появявала ръка, която скривала сиренето зад една от две високи прегради. Както и децата, така и гъсеницата «знаела» къде е скрито сиренето и пълзяла по посока на «правилната» преграда. Когато в следващо филмче тя се обърквала, децата отново били удивени и озадачени. Нейното поведение не съответствало на модела, който си представяли. По какъв начин хората умеят да предсказват чуждото поведение засега не е установено. По-рано се смяташе, че децата си изработват тази способност едва на 3-4 г., след като натрупат определен жизнен опит.

Из електронния печат

Бебета, пили антибиотици, може да развият астма

Деца, които са пили антибиотици като бебета, имат повишен риск от астма до 7-годишна възраст, показа канадско изследване, цитирано от Ройтерс. Антибиотици се предписват на бебета до 1 годинка най-често срещу инфекции на долните дихателни пътища като бронхит и пневмония или на горните - като инфекции на ухото и синусите. Анита Козирски и колегите й от Университета на Манитоба в Уинипег и университета "Макгил" в Монреал са проследили използването на антибиотици при 13 116 деца от раждането им до 7-годишна възраст. Дихателните симптоми в ранна възраст може да са признак на бъдеща астма. Медиците отделили децата, които са пили антибиотици срещу недихателни инфекции, например кожното заболяване импетиго или инфекции на пикочните пътища. При такива деца рискът от астма преди да навършат 7 години е двойно по-висок в сравнение с бебета, които не са вземали антибиотик до първата годинка.Изследването, което е публикувано в сп. "Chest" ("Гърди"), е показало, че бебета, които са пили антибиотици в ранна възраст и не са имали куче в дома си преди първия си рожден ден, също имат по-голям риск да заболеят от астма до 7-годишна възраст.Присъствието на куче в дома излага бебето на микроби и това стимулира развитието на имунната му система.

Източник: БТА/actualno.com

Децата ще се появяват на света по нов начин

Изразът "да се пререже пъпната връв" отдавна вече излезе извън пределите на медицинската практика и нерядко вече се използва и в преносен смисъл – като метафора за решителен разрив с нещо, което ти е дало живот. Учени доказали, че не трябва да се прибързва с такива стъпки не само в ежедневния живот,но и по време на раждане: оказва се, че прибързването може да нанесе непоправима вреда на здравето на детето. Солидното периодично издание British Medical Journal, което излиза на Албиона, публикува статия, в която се твърди: по-ранното прерязване на пъпната връв не само не е полезно, но и е вредно за здравето на майката и детето. Оказва се, че първите минути след раждането организмът на детето трябва да възстанови нормалното ниво на желязо в кръвта, а това може да стане само чрез естествения канал, все още съединяващ го с родилката. Ако това не стане, нараства рискът от развитие у детето на опасна болест - анемия, или малокръвие. По-рано се смяташе, че колкото по-рано бъде приключено с пъпната връв, толкова е по-малък рискът за здравето на майката. Опитните лекари опровергават общоприетата гледна точка. "Няма никакви убедителни доказателства за ползата, която ще донесе това", - казва доктор Ендрю Уикс, практикуващ акушер и професор в Ливърпулския университет. Опитният лекар препоръчва на колегите да се изчака 3 минути след раждането преди окончателно майката и новороденото да се разделят. Особено важно е, подчертава той, това правило да се съблюдава при преждевременно раждане или при цезарово сечение. Световната здравна организация вече заяви, че ще внесе изменения в своите рекомендации за лекари-акушери. Що се касае до бъдещите майки, препоръчва се непременно да се консултират с наблюдаващите ги специалисти. Появата на белия свят е безусловно най-важното събитие в нашия живот. Не е за учудване, че процесът на раждането привлича вниманието на лекарите, които отдавна търсят начини да го направят възможно най-безопасно. На практика това означава, че установените правила могат да бъдат подложени а преразглеждане, а безспорните истини изведнъж да преминат в групата на заблудите. Да вземем дори ултрамодерниото през1990-е гг. Раждане във вода (от тази година и в “Св. София”): в изгрева на новото хилядолетие се изясни, че такава "естествена" процедура повишава вероятността от травми на новороденото. Още по-противоречива е ситуацията с късното раждане. По мнение на едни учени то удължава живота на жената и следователно има положителен ефект. В същото време, според друга теория, у децата родени от майки в старша възраст ситуация е повишен рискът от безплодие.

Източник: lekar.bg

Пикът на интелектуалната активност е още на 7-месечна възраст

Още тогава човек запомня не само звуци, но и правила. Най-високото ниво на интелектуалната активност, както и на способността за запомняне и усвояване на чужди думи, настъпва още на 7-месечна възраст, показват резултатите от изследване. Неговите автори - детски психолози от университета на Ню Йорк смятат, че именно на тази много ранна възраст детето е способно най-бързо и лесно да усвои не само разликата между чуждия и родния език, но и да запомни някои “граматически правила”. Учените обръщат внимание, че малките деца с интерес се вслушват в звуците, издавани от възрастните. Затова може да се предположи, че детският мозък е в състояние да приема и анализира неизвестни речеви конструкции, които се тълкуват от него като сигнали. Получените от специалистите резултати потвърждават предишните предположения за това, че познавателната функция в развиващия се мозък достига пика на своята активност още в най-ранна възраст, съобщава вестник New York Times.

Плодът може да плаче още в утробата на майката

Американски учени регистрираха у плода в майчината утроба мимика, приличаща на плач. Доцент Джанийн Джинграс (Jeannine Gingras) от педиатричното отделение на Каролинския медицински център в Шарлът, Северна Каролина, за пръв път е заснела въпросното явление по време на ултразвуково изследване, посочва италианския ежедневник La Stampa. На записът ясно се вижда как плодът смръщва личице, сбръчква вежди, а бузите му започват да се тресат. След това нероденото бебе започва тежко да вдишва и издишва, закрива очи и започва да преглъща с мъка - с две думи, държи се така, сякаш плаче. Както пише изследователката в специализираното издание Archives of Disease in Childhood Fetal and Neonatal Edition, лицевата мимика, съответстваща на състоянието на плач, била регистрирана у 10 плода след 7-ия месец от развитието съвсем случайно - по време на изследвания за последствията от пушенето и употребата на наркотици от майката по време на бременността. Плодовете “плачели” независимо от въздействието на тези вещества. Неонатологът уточнява, че въпросната лицева реакция била предизвиквана и при безвредни виброакустични въздействия върху плода. “Тази лицева мимика прекрасно демонстрира процеса на неврофизиологично развитие на детето и се явява важно откритие, което още веднъж потвърждава концепцията, че плодът може да изпитва чувства и има емоционална памет след 5-ия месец от бременността, което е доказано при предишни изследвания”, коментира професорът по неонатална медицина към Католическия университет в Рим, д-р Джузепе Нойя. Досега, припомня проф. Нойя, у човешкия плод са били наблюдавани 4 поведенчески състояния, които се наблюдават и при новородените - активно събуждане, спокойно събуждане, бодърстване и спокоен сън (предполага се, че в това състояние, плодът дори сънува, тъй като са регистрирани бързи движения на очите му, типични за фазата на съновиденията). Състояние на плач досега обаче не е било документирано. В хода на изследването били провеждани записи на ултразвук на 7 месец от бременността, след което на 32-та седмица, 8-ия месец, 36-та седмица и 9-ия месец. Първоначално плодът бил наблюдаван в продължение на 20 минути, без да му се оказва допълнително въздействие. Движенията на очите и тялото били регистрирани в реално време, както и сърдечния ритъм. Впоследствие наблюденията били повторени при половин секундно виброакустично въздействие на плода с честота 100 херца и 95 децибела. “Това, че плода има развита чувствителност още преди раждането, е известно отдавна. Той слуша музика и я разпознава след раждането. Реагира на външните шумове и на шумовете в майчиния организъм, като сърцебиенето например. Плодът има и чувство за равновесие и се движи в зависимост от движенията на майката. Новото в американското изследване са промените в емоционалното състояние, свързани с недоволство и безпокойство. Може ли на тази основа да се каже, че той плаче? Ако колегите са видели и сълзи, то тогава - да”, коментира не без чувство за хумор директорът на отделението по неонатология на Университета в Павия, Джорджио Рондини.

Интернет

Гушкайте бебето, за да бъде по-щастливо!

Когато майките гушкат бебетата си по-често, те плачат двойно по-малко от останалите, съобщи в. "Сън", като цитира едномесечно британско изследване, направено по поръчка на сайта Wikinet.
Повечето родители прегръщат децата си в продължение на два и половина часа дневно. Бебетата, които са гушкани обаче в продължение на пет часа дневно, плачат средно 50% по-малко от обичайното.
Резултатите потвърждават предишни проучвания, които са показали, че при гушкане на бебето в организма му се отделя хормонът на щастието окситоцин. Известно е, че той намалява нивата на стреса.

БТА

2007 г.
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Спомените на един мъж от раждането на де...
Спомените на един мъж от раждането на дете {mospagebreak} Една от най...
Още  ]
Децата и неврозите
Децата и неврозите Зачестяват неврозите в детска възраст В наши дни детските неврози и н...
Още  ]
Първата детска четка влиза в употреба, к...
Първата детска четка влиза в употреба, когато поникнат 6- 8 млечни зъба Родителите трябва да ...
Още  ]
За и против Националната стратегия за де...
За и против Националната стратегия за детето 2019-2030г. През януари 2019 година официа...
Още  ]
Пазете бъбреците си, докато сте млади
Пазете бъбреците си, докато сте млади Бъбреците са органи без късмет и това не е шега...
Още  ]
  Моето Дете