Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Как да активизираме речта у детето? 24 05 2024      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Как да активизираме речта у детето?


Съвместно разглеждане на предмети
Възрастният заедно с детето наблюдават някакъв предмет /играчка/. Възрастният изразително описва всичко, което те виждат. Например: „Виж патето! То има очички, човка, две краченца. Погали патето! Виж колко спокойно стои патето. Хайде да го повикаме: „Па –па -па, ела тук!”. При това много е важно детето да проявява активност – да изпълнява простите движения, свързвайки ги с познати и непознати думи. И всяка негова активност да бъде поощрявана!
Разглеждане на картинки
Възрастният и детето заедно разглеждат познати картинки. Възрастният пита детето „Какво е това?– А какво прави? Къде е патенцето? Покажи слънцето!”. Ако детето мълчи, може да се подскаже отговорът, но след това да се настоява да отговори само, гледайки същата картинка. След 3-годишна възраст въпросите могат да бъдат и по-сложни.
Запознанство с нови думи
Новата дума глагол, означаваща действие, се въвежда заедно с познати съществителни думи, обозначаващи предмет, като по този начин се засилва интереса към думата глагол и се закрепват определени словосъчетания. Например: „Мими яде, а кокошката кълвe, и пиленцата кълват… Какво прави кокошката? Покажи как кълве!..” Добре е в това време да се разглеждат подобни картинки или да се извършват съответните действия с подходящи играчки.
Звуково обозначение на своите действия
Децата обозначават и съпровождат различните дейности с определени звуци. Чукане – „чук-чук”. Рисува дъжд – „кап-кап”. Потропва с крака – „троп-троп”. Възрастния учи детето на звукоподражание, детето повтаря след него, а след това заедно съпровождат звуците с действията на детето. По-късно то вече само прави едновременно и едното, и другото.
Речево съпровождане на действията
Детето вече съпровожда своите действия не със звукове, а с разгърната реч. За това упражнение са подходящи хороводни игри и детски стихчета. Например: „Дай, бабо, огънче”, „Скрила баба, скрила…” и пр. Освен това е полезно да се назовават всички самостоятелни действия на детето и да се задават съответните въпроси: „Мими се мие… Какво прави Мими? и т.н.
Четене на стихчета
Възрастният повтаря стихчето няколко пъти. Когато текстът вече е добре познат на детето, възрастният прави пауза в края на строфата, подбуждайки детето само да завърши фразата. Така възниква диалог в стихотворна форма, който носи радост на детето. По този начин се развива паметта и речта на детето и то се учи да наизустява.
Поръчения, изискващи ответно действие
Възрастният моли детето да намери някакъв предмет, да му го донесе или да го покаже. Сложността на това поръчение зависи от развитието на речта на детето – поръчението трябва да бъде понятно и достъпно и да изисква от него съсредоточаване, а не механични действия. Най-простата молба е да донесе някоя играчка, която е пред очите му, когато нищо не отвлича неговото внимание. По-сложно е да намери и да донесе играчка, като я открие сред други играчки – в началото те трябва да са две, после три и постепенно да се увеличава броя им. Още по-сложно е да намери играчка, която не се вижда, като за целта е необходимо целенасоченото й търсене. Последващите задачи включват търсене вече не на един, а на два предмета: „Донеси първо мечето, а след това топката”. Така, усложнявайки постепенно поръченията, детето може да се научи да регулира с думи своите действия – засега още чрез думите на възрастния. Може да му се помогне като се повтори думата. Желателно е и детето самичко да повтори какво трябва да донесе, а изпълнявайки молбата да каже какво е донесло. Ако детето не желае да изпълни вашите поръчки, не го насилвайте! Все пак това е игра.


Миглена Маринова, психолог- логопед
Източник: http://psychology-logoped.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
На път с деца
На път с деца Прилошаване при пътуване Превърнете мъчението в удоволствие. Няма дете, ко...
Още  ]
Какви трябва да бъдат изискванията към д...
Какви трябва да бъдат изискванията към детската градина, където ще постъпи болното дете? За болн...
Още  ]
Детето се учи да яде само
Детето се учи да яде само Ето през какви етапи нормално преминава детето - от 4 месеца до 4 ...
Още  ]
Кой възпитава децата – родители или учит...
Кой възпитава децата – родители или учители? Елена Василева- учителка Ако бях човек, който...
Още  ]
Децата и хомеопатията
Хомеопатията и децата Всяко дете има свой собствен модел на разболяване и получава различни с...
Още  ]
  Моето Дете