Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Как се развива плодът? 24 09 2023      
 
Оценка: / 9
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Как се развива плодът?
Страница 2

Как се развива плодът?


Бременността продължава 40 седмици или 266 дни от зачеването. Всеки месец настъпват уникални промени в растежа и развитието на вашето дете. Направете едно пътешествие през цялата продължителност на бременността и станете свидетел на уникалния процес на превръщането ни в хора.
-Първи месец на бременността:
Забременяването се предшества от овулацията - това е момента от месечния ви цикъл, когато от един от яйчниците ви се отделя зряла и готова за оплождане яйцеклетка. Овулацията, при нормален 24 дневен цикъл (времето от едната до другата менструация) е на около 14-я ден. Тя попада в тръбата и постепенно достига до матката. Оплождането на тази очакваща яйцеклетка е възможно до 24 часа от отделянето й. Ако се осъществи оплождане от сперматозоид, то става именно още в маточната тръба. След оплождането, сперматозоида навлиза в яйцеклетката, като опашката му остава навън. Яйцеклетката вече е оплодена. Тя пътува още 7-10 дни докато достигне до матката, където намира подходящо място и потъва в нейната мека, кръвоснабдена и богата на хранителни вещества лигавица. В този момент вашето бебе се нарича бластоциста. Размер - 0.1- 0.2 мм. До края на 4 седмица от бременността се оформят хороидалните вили.
Храненето се осъществява от жълтъчното мехурче. Вече може да започнат да се появяват първите признаци на бременността.
-Втория месец от бременността:
Този месец е от ключово значение за развитието на плода. Развитието на вашето бебе преминава от купчина клетки, през мехурче и се превръща в ембрион. Рано през този месец сърцето на бебето ви започва да бие. Първо то бие бавно, след това по-бързо, а по-късно през бременността отново ще се забави. В началото на този месец e трудно да се определи чрез ултразвук, къде е главата на плода и къде са краката му. След края на този месец това става по-лесно, като се виждат и горните и долните му крайници. Виждат се също зачатъка на черния му дроб, панкреаса, белите дробове и стомаха. През този месец няма да могат да ви кажат пола на бебето, освен ако не направите генетично изследване. Размер – 8-11 мм. Ултразвук- в края на месеца винаги се виждат движенията на сърцето. Още не могат да се преброят пръстчетата на ръцете и краката, но се виждат, че са там.
-Трети месец на бременността:
През този месец от бременността, костите на бебето ви започват да стават по-твърди. Бебето вече се движи от време на време, но вие все още не можете да почувствате тези движения. Очите на бебето ви са големи и отворени. По-късно ще се оформят клепачите им. Виждат се и ушните миди. Външните полови органи започват да се оформят, въпреки, че все още е много трудно да се определи пола на детето без генетично изследване. Вашето бебе постепенно се навлиза от ембрионалния във феталния период и вече се нарича плод. Сега той или тя, загубват и малката опашка, характерен белег на нашите предци от животинския свят. Главата на бебето ви е най-голямата по размер част от неговото тяло. Тя е около половината от размера на останалата част на тялото. В този момент, структурите на мозъка са близки до тези по време на раждането. Тегло- плода ви тежи около 14 грама и е около 7-8 см. дължина. В края на третия месец вие и вашият лекар ще чуете как работи сърцето на бебчето с доплерово изследване.
-Четвърти месец на бременността:
Плацентата е оформена и поема продукцията на хормоните, необходими за да се поддържа бременността, както и храненето на ембриона. Освен това бебето ви вече произвежда инсулин за тялото си, от който ако сте диабетичка се възползвате и вие. То произвежда и жлъчен сок. Бебето ви дори уринира в малки количества на всеки 45 минути, свободно в амниотичната течност, в която то плува. Сърцето на бебето ви изпомпва над 6 литра кръв на ден, като в края на бременността те ще нараснат до 75 литра за 24 часа. Зародишите на всички зъбки са се формирали и детето дори има малко от бъдещата си коса върху скалпа.Размери и тегло – около 16 см. дължина и 85 грама. Полът може да се определи с ултразвуково изследване. Не бива обаче да се приема напълно определения през този месец пол, тъй като често се бърка.
-Пети месец на бременността:
През този месец се оформят възглавничките на пръстите, както и уникалните си пръстови отпечатъци. Формират се зародишите на постоянните му зъби, под вече образуваните млечни зъбки. Ако бебето ви е момиче, в яйчниците й вече започват да се развиват бъдещите й яйцеклетки. Полът обикновено може да се определи с ултразвуково изследване, макар и точността все още да варира.Движенията на бебето ви вече са по- очевидни. Дори силните шумове, могат да го карат да „подскача“ в утробата ви. Все още е твърде неестествено и трудно за вас да усещате движенията на бебето ви освен ако това не е първата ви бременност. Ако не сте първескиня, вече ще можете да разпознавате кога бебето ви спи и кога е будно.Плода вече е покрит от фини косъмчета, наречени лануго и може да започне да се образува подобна на лосион за тяло субстанция, наречена верникс, която покрива цялото му тяло.Теглото сега е около 284 грама, а дължината на телцето му е около 25 см.
-Шести месец от бременността:
В този период се оформят веждите и ланугото става по-тъмно на цвят. Детето ви се движи все повече и „вдишва“ от амниотичната течност, което ще продължи през цялата бременност. Периодичните контракциите, които вие може или не да усещате изобщо, не притесняват вашето бебе. Разположението му в матката може да се променя непрекъснато, тъй като то плува и се движи в пространството от амниотичната течност.През този месец плода натрупва т.нар. кафява мастна тъкан. Тя е необходима за регулацията на температурата на тялото до момента на раждането.Той или тя тежи около 595 грама и е 30 см на дължина. Някои бебета се раждат преждевременно. Те имат шанс да оцелеят, което зависи от множество фактори.
-Седми месец от бременността:
Бебешките движения в този етап от бременността варират от силни ритници до по-малки движения, тъй като мястото му става тясно. Ритането е автоматично при бебетата и изглежда, те много се забавляват да го правят.Вашето бебе може да усети светлината и тъмнината в матката. Това също има значение за дневния му режим вътре във вас. Бебето добре чува ударите на сърцето ви, движенията и шумовете при храносмилането ви. Също така добре му е познат вашия глас, както и гласа на останалите ви близки. Представете си, какво можете да чуете в плувен басейн?Миглите на бебето ви растат, както и подкожната мастна тъкан. Ако имате момче, неговите тестиси вероятно ще започнат да се спускат от корема към тестикулната торбичка.Дължината на бебето ви е около 35 см., а теглото му около 1 килограм! Бебе родено през този месец, има сравнително добри шансове да преживее, благодарение на съвременните медицински грижи.
-Осми месец от бременността:
Вашето бебе се подготвя да се ражда. Всеки ден повече прекаран в матката спестява на детето ви два дни болничен престой след раждането му. Производството на червени кръвни клетки изцяло е от костния мозък на плода. То продължава да уринира ежедневно в амниотичното пространство около половин литър на ден. Зениците на бебето вече могат да се свиват и разширяват според светлината. Бебето само решава, кога да е със затворени и кога с отворени очи. Ноктите вече достигат до върха на пръстите, а при някои бебета при раждането ноктите са доста дълги. Възможно е, също така косата на бебето ви да е доста дълга, както и да липсва напълно. И в двата случая това е напълно нормално.Теглото започва бързо да нараства, като тялото се състои предимно от мастна и мускулна тъкан, до последния месец, когато достига 1,7 килограма и 40 см дължина на тялото.
-Девети месец от бременността:
Органите на детето ви вече са напълно оформени. Сега е периода на последни промени, преди самостоятелния живот. В белите дробове например, настъпва последна подготовка за дишането, като се образува сърфактант. Той постила алвеолите, в които въздуха влиза в контакт с кръвта. Ако няма от това вещество, алвеолите остават затворени, детето не може да диша, което е опасно за живота му. Бъбреците на детето ви произвеждат голямо количество урина всеки ден, което поддържа обема на амниотичната течност. Докато вашето бебе досега е наддавало много бързо, през последните 3 седмици от бременността, нарастването на теглото драстично намалява. Нормалното средно тегло при раждане е 3.300 кг.,а дължината на тялото 50-52 см.
Датата на термина ви е приблизително времето на което детето може да се роди. Повечето от децата се раждат в интервал от две седмици преди датата, до две седмици след нея.

Източник: e-placebo.com

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Студентка гушка дете, за да спре да се с...
Студентка гушка дете, за да спре да се самонаранява В Центъра за настаняване от семеен тип ле...
Още  ]
Пасивни къщи- що е то?
Пасивни къщи- що е то? Защо Пасивните къщи стават все по-популярни? Сградите консумират ...
Още  ]
Пазете децата си от препаратите за чисте...
Пазете децата си от препаратите за чистене Знаете ли, че петдесет процента от смъртнит...
Още  ]
Как да разберем дали детето е нервно или...
Как да разберем дали детето е нервно или буйно Особености на нервното дете Най-важната ос...
Още  ]
Развитие на детето в норма
Развитие на детето в норма Скала за психомоторно развитие Периоди в развитието Ра...
Още  ]
  Моето Дете