Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Затлъстяването при децата 20 06 2024      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Затлъстяването при децата
Страница 2
Страница 3

Затлъстяването при децатаНалице е глобална тенденция към затлъстяване на децата.
Наднорменото тегло е хранителният проблем сред децата на развиващото се поколение. Широко разпространен е тежкият характер на епидемията, който води до тенденция към преминаване в по-сериозни болести, особено като Тип 2 диабет и неизвестни до сега болести или със закъсняло начало. Фактите показват, че 25% от децата със затлъстявания, са предразположени към диабет до около 5-тата си годишна възраст.
Причината :
Най-голямата промяна в стандарта на живот настъпи в края на миналия век, когато децата започнаха да прекарват времето си пред телевизора, с компютърните и видеоигри. В действителност има много общо между детското затлъстяване и гледането на телевизия. Освен това, когато децата гледат телевизия са подложени на внушението на рекламите на различни висококалорични и с високо съдържание на захар храни и снаксове, а подобни рекламни кампании имат особено голям ефект сред детската аудитория. Тенденцията на заседналия живот трайно се настанява и във физическото натоварване. Децата все по-често не желаят да посещават часовете по физкултура. В крайна сметка ниската физическа натовареност и консумацията на снаксове, повишава риска към затлъстяване, свързан с други болести. Лекарите се притесняват, че тези деца стигат до болестно състояние още преди тридесетата си годишна възраст.
Ранните сигнали за надебеляване при децата се определят от съотношението на ИТМ към годините на детето и се изчисляват по скалата от 1 до 100. Когато ИТМ е в границите от 85 до 95, то това означава, че детето е изложено на риск от наднормено тегло. Деца с индекс над 95 се считат с наднормено тегло, а с над 98 дебели. Този метод не е напълно доказан, но дава добри индикации кога трябва да бъде предприето действие.
Нарастване на страничните ефекти от наднорменото тегло Много от страничните ефекти на наднорменото тегло (т.нар. Тип 2 диабет, хипертония, апоплектичен удар/ пристъпи, сърдечни пороци, ортопедични проблеми) е било смятано, че присъстват само при възрастното население. Днес те са се превърнали и в педиатрични проблеми. Пълнотата при децата води до психологически стрес и социално отхвърляне, което може да доведе до понижаване на самочувствието. Пълното дете често е подложено на присмех.
Една четвърт от децата с наднормено тегло показват признаци на глюкозна нетърпимост, която е рисков фактор за развитието на Диабет от Тип 2. Тази форма на диабет преди време бе наблюдавана само при възрастните но сега се наблюдава повишаване на заболяването и при децата. Ако тези деца с наднормено тегло развият диабет докато стигнат възраст до 20 години, то в останалата част от живота си те са изложени на риск от сериозни усложнения, свързани с появата на диабет (проблеми с бъбреците, сърдечна недостатъчност, хипертония, отклонения в зрението или слепота, ампутация на крайниците, удари, проблеми с нервите и ранни заболявания на артериите/артериални проблеми). Развитието на болестта в юношеството води и до директен път към ниско качество на живот и скъсен цикъл на живота, ако болестта не се лекува навреме.
Връзката между Наднорменото тегло и Диабет :
Една трета от петгодишните момичета във Великобритания са с наднормено тегло и показват ранни сигнали на развиване на Диабет от Тип 2. Изследванията показват, че до достигането на петгодишна възраст, всяко едно от три момичета развиват устойчивост към инсулин, състояние при което мазнините, мускулите и чернодробните клетки не могат да използват инсулин. По този начин, бета-панкреасните клетки, които произвеждат инсулин не могат да се справят с търсенето, глюкозата расте и се установява Диабет 2.
Резултатите досега показват че съществува близка връзка между момичетата, които развиват недостиг на инсулин и тези 31%, от които са с наднормено тегло. Средното тегло на момичетата беше 19.7кг, което е доста над считаното за подходящо за нормално 5-годишно дете. 34% от момичетата с известна недостатъчност на инсулин бяха с наднормено тегло и с по-високи от очакваните нива на липиди в кръвта. Тези деца за щастие са здрави деца, но изследванията предполагат, че те занапред са в опасна ситуация с вероятност от диабет, удари и сърдечни болести.
Въпреки че изследването е било съставено от равен брой момчета и момичета, връзката между устойчивите на инсулин с наднормено тегло и нивата на телесна мазнина може да бъде приложена само при момичетата. Различието между двата пола е свързано с факта, че момчетата повече спортуват от момичетата, особено през уикендите.
Около едно на всеки четири деца с наднормено тегло от мултиетнически произход от 167 деца и юноши придобили наднормено тегло, са били наблюдавани да са с недостатъчност на глюкоза и в последствие изложени на риск от поява на диабет Тип 2. Нарушената допустимост на глюкоза била често свързвана с недостига на инсулин.
Появата и засилването на затлъстяването при децата и юношите означава, че много от резултатите свързани със затлъстяването при възрастните се дължи на педиатрични проблеми, но съществува неувереност, как да бъдат лекувани децата. Ясно е, че предпазването може да бъде най-добрият подход, но не е никак лесно да бъдат открити децата, изложени на риск, преди те да развият наднормено тегло и още повече, че специфични стратегии на предпазване се оказаха неефективни. Разумният подход е да бъдат разпространявани компонентите на енергийния баланс, различни диети и физкултурната дейност. Това трябва да бъде внушено на населението преди затлъстяването да стане факт.
Възможното решение :
Как може да бъде решен проблемът? Децата с наднормено тегло трябва да получават медицински прегледи от педиатри за да бъдат елиминирани физическите причини и в последствие да бъде създаден план за регулиране на телесната маса и регулиране на начина на живот. Децата се нуждаят да бъдат окуражавани, за да развият начин на живот, който включва редовно спортуване и здравословни диети. Помага, ако бъде включено цялото семейство. Родителите трябва да наблюдават времето, прекарано в пасивни дейности и да окуражават физическите занимания. Те също така трябва да окуражават училищата, да поддържат повишаване на програмите за физическа подготовка, много от които бяха намалени през последните години поради липсата на средства. Освен това родителите трябва да се опитват да предотвратят постоянната консумация на бързи закуски. Ако родителите ядат редовно плодове и зеленчуци на вечеря, тогава техните деца ще последват примера им. С правилни промени в начина на живот, развитието на диабет може да бъде спряно или отложено.
Затлъстяването обикновено е проблем за цял живот. Много често се получава така, че теглото може да бъде възвърнато, един път след като вече е загубено. Това се получава, когато отслабналият се върне към старите си навици на хранене и възстановяване на спортните упражнения. Юношата с проблеми в теглото трябва да бъде научен на здравословен начин на живот или този му живот ще бъде много кратък.

Децата страдат от свръхтегло

50 % от европейците страдат от наднормено тегло или затлъстяване, сочат данните от международен доклад. Най-тежко се отразява на децата, чийто процент се е увеличил няколко пъти, надминавайки този в САЩ. Това са деца най-често от Испания, Португалия, Италия, Малта, Гибралтар и Крит. Бившите комунистически страни бавно се доближават до европейските тенденции, като например Унгария, където 1/3 от населението е с наднормено тегло. Не случайно от началото на тази година в лавките в училищата са забранени продажбите на чипсове, шоколадовите десерти и други лакомства, предразполагащи към надебеляване. Вместо тях продавачите предлагат “диетични” храни и напитки. В столовете менюто е специално разработено, а директорите съблюдават стриктно изпълнението на наложените мерки. Според представители на министерството на образованието мерките против затлъстяване няма да дадат мигновени резултати, а ще бъде необходимо време и последователна работа. Преди всичко е необходимо младите хора да бъдат запознати с начините на здравословно хранене. Ето защо кампанията е огласявана по телевизията, вестниците и Интернет страниците. В Германия 15% от децата между 3 и 17 години са с наднормено тегло. Програмата за борба с излишните килограми е стартирала преди три години, но обхваща само около десетина училища. Тя включва освен съветите за здравословен начин на хранене и допълнителни 2 часа спорт. В момента програмата обхваща и други училища, като до този момент над 35 хил. ученици са взели участие. Главно се занимават с футбол, повлияни от световното първенство. Според немските преподаватели е необходимо децата да разберат, че колкото повече се хранят с лакомства, толкова повече трябва да спортуват. Тази стратегия им помага и вече има признаци за подобряване на ситуацията сред децата. У нас 1/5 от подрастващите страдат от свръхтегло, с което страната ни се нарежда на 6-то място в Европа по брой на затлъстели деца. Това е сериозен проблем, пред който родителите са безсилни. Независимо какво е менюто в стола, децата предпочитат да се наредят на лавката, за да си вземат любимите кроасани, вафли и газирани напитки. Запознати с проблема алармират, че децата знаят какво представлява здравословния начин на хранене, но не проявяват желание да го спазват. Без съмнение един от проблемите е показващите се вкусни лакомства в рекламните блокове по медиите. От друга страна в повечето училища часовете по физическо не са любимото занимание на децата. Това е така, защото няма разработена атрактивна програма и спортната база е остаряла или липсва. Хубавото е, че в момента стартира проект в рамките на Европейската програма срещу затлъстяването, в който участие ще вземат семейства с един или повече членове с наднормено тегло, което прави общо 1,4 милиона души. Общоевропейският проект "Diogenes" е включен в шестата рамкова програма на Европейската комисия и засега набира доброволци.

Източник:www.az-jenata.com

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Кариес на ранното детство, може ли да бъ...
Кариес на ранното детство, може ли да бъде предотвратен? Какво представляват брекетите? Някои въ...
Още  ]
Как да разберем дали детето е нервно или...
Как да разберем дали детето е нервно или буйно Особености на нервното дете Най-важната ос...
Още  ]
Аномалии на детското развитие
Аномалии на детското развитие Възможни са следните аномалии на развитието: I. Деца с и...
Още  ]
Световна седмица на кърменето- 2013 "Под...
Световна седмица на кърменето- 2013 "Подкрепа за кърмене: Близо до майките" Тема...
Още  ]
Как да лекуваме сами детето си
Как да лекуваме сами детето си Като се изхожда от теглото, децата в училищна възраст трябв...
Още  ]
  Моето Дете