Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта За първи път на училище 18 09 2020      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
За първи път на училище
Страница 2

За първи път на училище

За първи път на училище Първият учебен ден е велик ден, както за децата, така и за техните родители.
Не се тръгва всяка година за първи път на училище. Първият звънец е един вододел между безгрижното детство и първите сериозни задължения, изпитания и решения.
Детето разбира, че пораства, а и ние започваме да се чудим как така неусетно отлетяха първите седем години - дали не пропуснахме нещо, дали не избързахме или закъсняхме с възпитанието на нашето вече пораснало дете. Сега ще си проличи. Дали първият учебен ден то страхливо ще ни стиска за ръка и няма да иска да остане насаме с новите си съученици, дали ще го е срам от нашата целувка и от това, че постоянно му оправяме яката на ризата или му загащваме блузката в панталончето. Как ще реагира с любопитство или със страх, с радост или с нежелание. Наистина това донякъде зависи от първите седем години - от това как сме живели досега, как е възпитавано, дали е ходило на детска градина, дали се е радвало на щастливо детство и любящо семейство или не.
Каквито и да са били първите седем години, първият учебен ден винаги е примесен със страх и с радост. За да бъде по-уверено и по-спокойно детето на този ден е добре от рано да се подготвим за него. Не само да купуваме дрешки, книжки и ученически пособия, а купувайки ги да разговаряме с нашия бъдещ ученик за онова, което го очаква оттук нататък.
Защото го очакват много промени. Режимът му на живот се променя. Въпреки че програмата на първолаците не е кой знае колко сложна, вече ги няма шарените столчета от детската градина, няма ги играчките. За съжаление масовото българско училище посреща първолаците доста сиво и доста спартански. Класната стая обикновено представлява шкафове, чинове и дъска. В най-добрия случай малко живи цветя и цветни учебни помагала по стените или портрет на някой народен будител.
Поставете се на мястото на едно 6-7 годишно дете, което е свикнало с пъстрата си детска стая у дома, определено тази обстановка ще му се види доста стресираща. Ако не можете да му предложите нищо по-добро като училище, поне го подгответе какво да очаква. Разкажете му как е било по ваше време, когато вие сте били първокласници, как са ви посрещнали, как са ви хванали по-големите ученици и как са ви въвели в класната стая. Добре е това да се разказва, защото може някои деца да не искат да подадат ръка на непознати и да не искат да тръгнат с тях, защото просто не знаят къде ще ги отведат. Това ще ви накара да се почувствате много неловко, че само вашето дете реве в тази така приповдигната обстановка, а на горкото учениче училището ще му се види доста горчиво от първата крачка. За да не се случва това, сега е моментът за носталгични спомени и за разкази, кое как е в училище. Кое е позволено и кое не. Кое е забавно и за кое се изисква повече търпение. Разказвайте и се смейте, за да има вкус на предстояща забава.
Можете няколко дни преди първия учебен ден да отидете в избраното училище и заедно с детето да проверите коя ще бъде неговата учебна стая, коя ще бъде госпожата и как изглежда училището отвътре.

В. Генова
Източник: www.az-jenata.com

НФМД поздравява всички ученици и учители по случай 15 септември- първият учебен ден! Успешна учебна година!
 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Липса на апетит при бебето
Липса на апетит при бебето Как не бива да се храни детето Независимо от причината, нико...
Още  ]
Агресията в Детската градина
Агресията в Детската градина Агресията в света на децата Красимира Иванова Тодорова- директор ...
Още  ]
Бебешкия мозък живее таен живот
Бебешкия мозък живее таен живот Този щастлив период от детството, в който детето не с...
Още  ]
Когато детето проговори
Когато детето проговори Първата разбираема дума от иначе объркания и неясен детски...
Още  ]
Пазете бъбреците си, докато сте млади
Пазете бъбреците си, докато сте млади Бъбреците са органи без късмет и това не е шега...
Още  ]
  Моето Дете