Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Хранителна алергия при кърмачетата 30 01 2023      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Хранителна алергия при кърмачетата


В наши дни алергичните реакции при кърмачетата се срещат изключително често. Според някои данни през първата година от живота си от подобен проблем страдат четири от всеки десет деца.Алергията представлява реакция на имунната система на определен хранителен продукт, изпълняващ ролята на алерген. Алергичните реакции обикновено възникват почти веднага след консумацията на дадения продукт, към който е установена повишена чувствителност. Понякога е възможно алергията да се "отложи" /забави/ и да се прояви няколко часа след хранене.
Причини за възникването на хранителна алергията
Най-честата причина за появата на хранителната алергия е прехранването на детето. При едно системно преяждане могат да възникнат алергични реакции и към онези видове продукти (включително и майчиното мляко), които доскоро са били прекрасно усвоявани прекрасно от малчугана. За съжаление с изключение на специалните лечебни смеси, всеки продукт практически може да стане основа за развитието на хранителна алергия при кърмачетата (не са толкова редки случаите, когато смятаните за хипоалергенни зелени ябълки или оризово брашно са провокирали тежки алергични реакции у децата през първата година от живота им). Медицинската практика познава и случаи на алергия към майчиното мляко. Какво да кажем тогава за неговите заместители?! Тези смеси обикновено се приготвят на основата на кравето мляко(с изключение на специалните соеви смеси), поради което при по-ранен преход на дето от естествено на изкуствено хранене, често може да възникне непоносимост към млечния белтък.
Към списъка на продуктите смятани от лекарите за алергени спадат:
- кравето мляко - най-честата причина за хранителна алергия през първата година от живота;
- шоколадът, кафето, какаото -могат да присъстват в качеството си на вкусови добавки към някои хранителни продукти
- кокошите яйца - понякога влизат в състава на такива зърнени продукти като бисквитите и макароните
- рибата, хайверът, морските продукти (скариди, калмари, омари и останалите морски животинки)
- гъбите - във всяка една разновидност (супи, сосове и пр.)те са крайно неподходящи за децата
- ядките - следва да се избягват във всичките им разновидности и видове
- медът - може да присъства в състава на някои детски храни и обикновено предизвиква тежки форми на алергични реакции.
- плодовете, горските плодове и зеленчуците с ярко-червена или оранжева окраска, както и соковете от тях (цитрусовите плодове, цвеклото, градинската ягода, малината и пр.)
- соята - влиза в състава на подправките, сосовете, някои видове зеленчукови пюрета и заместителите на кърмата.
- През първите една-две години от живота на детето е абсолютно противопоказно да му се дават шоколад, гъби и ядки.
Признаци на хранителната алергията
Смята се, че децата, чиито майки през бременността лекомислено са злоупотребявали с такива продукти-алергени като шоколад и останалите сладкарски изделия, кафе, мед, кокоши яйца и пр. са обречени да бъдат алергични още от момента на раждане. Основните признаци на хранителна алергия са поражения на кожата: разнообразни възпаления, прекалена сухост или обратното - овлажняване. Такава хранителна алергия е прието да се нарича "диатеза" (правилното наименование на най-разпространения й вариант е атопичен дерматит.) Възможни варианти на това заболяване са - екзема и невродермит.
Други алергични прояви са: чревни колики, гадене, болки в стомаха, отделяне на газове, придружено с подуване на стомаха, запек, диария. В такива случаи у болния се наблюдава дисбактериоза.
Значително по-реди са случаите, в които хранителната алергия засяга дихателната система - астматични признаци. При едновременно поражение на кожата, храносмилателната система и дихателните органи на детето може да се наложи спешна хоспитализация.
Лечение на хранителната алергия
Преди началото на лечението е необходимо да се опредят алергените. Понякога за това е достатъчен един обикновен преглед на малчугана и разговор на лекаря с родителите, друг път пък са необходими лабораторни изследвания. Схемата на лечение се определя задължително и единствено от лекар (педиатър, алерголог, диетолог). В никакъв случай не се опитвайте самостоятелно да "лекувате" болестта чрез "изпитани народни" средства или по съветите на хора без медицинско образование. Безконтролното лечение на хранителната алергия е опасно и може да доведе до обостряне на заболяването. На първо място в лечението на хранителната алергия стои диетата (диетотерапия). В повечето случаи е необходим прием на антихистаминни препарати (антиалергични средства), мазила, както и симптоматично лечение.
Диетотерапия
Диетотерапията включва строг контрол на количеството храна и спазване на съответните интервали между храненията, а също така и изключване на всички реални и потенциални алергени от менюто на кърмачето. Небалансираният и еднообразен хранителен режим често сам по себе си става причина за развитието на алергии.Менюто на всяка цена трябва да остане пълноценно. За да не възникне дефицит на някои хранителни вещества (нутриенти), "алергенните" продукти следва да се заменят с хипоалергенни продукти, но с аналогична питателна стойност. Обикновено диетотерапията при децата с хранителна алергия преминава през три етапа.
Първи етап
В продължение на 1-2 седмици трябва да се съблюдава "неспецифична" хипоалергенна диета т.е. от дневното меню да се изключат всички потенциални алергени. Продуктите от промишленото производство, в чийто състав влизат кристална захар, антиоксиданти, консерванати, емулгатори на мазнини и изкуствени оцветители следва да се избягват. Напълно трябва да се изключат солта и захарта. Не се препоръчват и ястията със силни вкусови особености ( като силния бульон, например), тъй като именно те обикновено дразнят лигавицата на детския стомашно-чревен тракт. Млечните продукти също трябва да се ограничат.
Втори етап
Тук обикновено се "разобличава" основният източник на алергия. Хипоалергенната диета се съчетава с индивидуално подбрано хранително меню и трябва да се спазва от 1 до 3 месеца.
Трети етап
В случай че признаците на алергия са изчезнали или чувствително са намалели, може да се пристъпи към постепенно разширяване на менюто на малчугана, като явните алергени както и преди следва да останат извън списъка на консумираните продукти.
Хранене при хранителна алергията
1.Плодовите сокове и пюрета не трябва да се дават на бебета преди да са навършили 3 месеца. Използваните плодове не трябва да имат ярка окраска (например ябълките трябва да се само от светлите сортове). По целесъобразно е кокошите яйца да се заменят с пъдпъдъчи. Зеленчуковото пюре (първо захранване) следва да се даде около 4 -4,5 месечна възраст, кашата (второ захранване)- след 1-2 седмици. Тя трябва да бъде приготвена само с вода, като добавеното към нея масло трябва предварително да се разтопи. Месният бульон следва да се замени с вегетарианска супа (зеленчуков бульон). Месото може да започне да се дава и от 5 месечна възраст - предимно нетлъсто свинско, говеждо, а може и заешко. До първата година на детето не трябва да се дава риба, а краве мляко - до втората година от живота на малчугана.
2.Необходимо е да се спазват препоръчителните количества храна и интервалите между храненията, както и правилен питеен режим.
3.Много важно е у детето да се формират хранителни навици - да се избягва употребата на сол, захар и различни видове сладка.
4.В периодите на обострена хранителна алергия по възможност трябва да се избягват детските храни от промишленото производство (те не са пренадзанчени за алергични деца).
5.При приготвянето на зеленчуковите пюрета и каши не трябва да се използват мляко и различните смеси.
6.Зеленчуците, необходими за приготвянето на пюретата е желателно да престоят накиснати в студена вода продължение на 12 часа (предварително нарязани на малки парчета).
7.Спазването на определените срокове за въвеждането на допълнителни хранителни добавки и продукти в менюто на кърмачетата е абсолютно задължително.
8.Лечението на дисбактериоза (която винаги съпътства хранителната алергия) не е достатъчно за да се избегнат алергичните реакции.
"Хранителен дневник"
Много педиатри се обръщат с молба към майките, чиито деца страдат от хранителни алергии да започнат да водят т.нар. "хранителен дневник". В него (в течение на предварително уточнения с лекаря срок - обикновено от 3 до 7 дни) редовно трябва да се записва всички видове храни и напитки, които детето получава през деня, като задължително се отбелязва състава на ястията, особеностите при приготвянето им, количеството храна, часа на хранене, както и нежелателните реакции (диария, запек, кожни обриви и пр.). Воденето на хранителен дневник позволява да се откроят тези продукти, чиято употреба се съпровожда с алергични прояви. Важно е да се запомни, че краткотрайните записки (в течение на 1-2 дена) не дават никаква ценна информация.
Хранителен режим на майката
Майката и детето представляват едно цяло не само в продължение на 9-те месеца от бременността, но и в периода на кърмене.
Повечето майки знаят, че докато кърмят следва да избягват пържените ястия. За детето е много опасно, ако кърмещата майка злоупотребява с такива рафинирани продукти като захар, мед или сладко, както и сладкарските изделия (торти, сладкиши, бонбони). Употребата шоколад, какао и кафе също следва да се ограничи, а консумацията газираните напитки изобщо да се преустанови, тъй като в повечето от тях се съдържа вредният за детето кофеин. Газираната минерална вода също трябва да се избягва. Крайно нежелателна е употребата на лук, чесън и пикантни подправки със силен вкус и натрапчива миризма. Едва ли има нужда да се споменава, че майонезата, кетчупът, различните сосове за салати, чили сосът не трябва да присъстват в менюто.
В случай че детето страда от хранителна алергия майката следва да забрави за цитрусовите плодове (лимони, грейпфрути, портокали, мандарини) и соковете, приготвени от тях (както пастьоризираните, така и прясно изцедените), дините, пъпешите, ананасите и гроздето. Консервите и полуфабрикатите също са крайно неуместни. Майката трябва да ограничи консумацията и на такива продукти като: пикантните колбаси и надниците, всички видове ядки, семки, чипсове, гъбите и морските продукти с изключение на рибата. От само себе си се разбира, че в периода на кърмене, майката трябва да се въздържа от употребата на каквито и да било алкохолосъдържащи течности. Като особено вредни (в алергичен план) за детския организъм се определят пенливите вина.

Източник: www.zdravninovini.com
Предостави: Д-р Валерия ЕвтимоваКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Меморандум на едно дете
Меморандум на едно дете Аз ви обичам - обичайте ме и вие! · Не ме разглезвайте. Зна...
Още  ]
Как се развива плодът?
Как се развива плодът? Кои са най-често срещаните малки проблеми на бременността? Бременно...
Още  ]
Гърчови прояви при децата
Гърчови прояви при децата Гърчовете и проявите, подобни на гърчовете, се срещат значително по-чес...
Още  ]
Стресирани ли са днешните деца?
Стресирани ли са днешните деца? Всеки участващ в динамичното ежедневие на градския начин н...
Още  ]
Опасна ли е заушката?
Опасна ли е заушката? Заушката (паротит) е остро инфекциозно вирусно заболя...
Още  ]
  Моето Дете