Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Пасивни къщи- що е то? 14 11 2019      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 

Защо Пасивните къщи стават все по-популярни?

Сградите консумират повече енергия от всеки друг сектор.Те също така допринасят най-много и за емисиите на въглеродния двуокис (СО2) в атмосферата. За това, ако съумеем да проектираме и строим в синхрон с природата, бихме решили голяма част от екологичните проблеми.
Пасивните сгради добиват все по-голяма популярност пред конвенциалното строителство главно поради ниското им потребление на енергия, в сравнение с традиционните сгради - те се нуждят от 90% по-малко енергия за отопление и охлаждане. Освен,че спестяват енергия и са много икономични, те допринасят и за здравето и комфорта на обитателите си. Пасивните сгради предлагат отличен вътрешен климат посредством вентилационна система, която непрекъснато осигурява свеж, филтриран въздух в помещенията. Интересен е фактът , че през 70те и 80 те години, когато е имало световна петролна криза, в Северна Америка са се строяли, „супер изолирани” къщи, които са били твърде близо до стандарта за пасивните къщи. След тази криза цената на петрола се е понижила и това е допринесло в Америка да изоставят идеята за „супер изолацията” в строителството. Въпреки това, този метод на строителство е станал важна основа за по-нататъчното развитие на пасивното и нискоенергийносто строителство в Европа. Стандартът за пасивните къщи е създаден в Германия през 1988 година и основната му цел е енергийната ефективност, комфорта на обитателите, екологичността и достъпността на тези къщи. Първата пасивна къща е построена в Дармщадт, Кранихщайн, Германия през 1990 година от проф. д-р Волфганг Файст, основател и директор на Института "Пасивна къща", Германия. До август 2010 в Европа вече са построени и сертифицирани 25,000 пасивни сгради: еднофамилни и многофамилни жилищни сгради, училища и детски градини, офис сгради и др. В момента, всяка трета новопостроена сграда в Австрия е пасивна. До 2020 година Европейският съюз планира постепенно да въведе пасивния стандарт като задължителен за всички новопроектирани жилищни сгради .


Какво представляват пасивните сгради?


Този тип сгради са с компактна форма и са много добре изолирани . Изолацията е стравнително евтина и това е един от най-ефекасните начини да се спести енергия. Специални прозорци с три-панелно остъкляване, изолирани външни стени, подове и покрив запазват топлината на къщата през зимата и я поддържат охладена през лятото. Пасивните сгради са с въздухонепроницаема външната обвивка и имат вентилационна система с възстановяване на енергията от отработения въздух (рекуперация) с високо КПД чрез използване на топлообменник въздух – въздух. Термомостовете при тях са сведени до минимум, за да няма допълнителни топлинни загуби. От голямо значение е електроуредите да са енерго-спестяващи, за да имат ниска консумация на енергия. При проектираенето на пасивни сгради се използва специализиран софтуер за изчисляването на цялостния енергиен модел PHPP, за да може още в проектна фаза да се докаже дали сградата отговаря на изискванията на стандарта.


Какво е оскъпяването при построяването на една пасивна сграда, в сравнение с традиционното строителство?

Пасивните къщи спестяват средства в дългосрочен план - ползването на енергия в тях се намалява с 90%. Освен това, този строителен стандарт осигурява спестявания и от това, че скъпите отоплителни и охладителни системи не са необходими.
При пасивните къщи има оскъпяване, в сравнение с традиционните и това е напълно нормално, защото при тях се използват висококачествени, дълготрайни продукти, повечето от които са сертифицирани от Института за Пасивни къщи в Германия. Какво ще бъде оскъпяването зависи от дизайна на сградата, от площта, от качеството на материалите в интериора, които се използват за нея. Обикновено това е оскъпяване е от 5 до 10 процента в Европа поради по-разнообразната наличност на продукти за пасивни къщи. В Америка оскъпяватено е от 10 до 15 процента и дори достига до 20 процента, защото все още няма голямо предлагане на продукти за пасивни къщи, но фирмите и производителите реагират бързо на пазара и се очаква тези проценти да вървят надолу. С непрекъснатото покачване на цените на горивата възниква въпросът: „ Дали можем да си позволим да НЕ построим пасивна къща?” Нещо повече, след като това допълнително оскъпяване бъде изплатено след 5-10 години, собствениците на пасивната къща няма да бъдат зависими от непрекъснато покачващатата се цена на енергията. Техните сметки за енергия, ще си останат постоянни и ниски, в сравнение с тези на собствениците на традиционните къщи и това която е наистина едно голямо предимство на пасивната къща.

арх. Гергана Барабонкова, Бостън

На снимките: 1 и 2. Пасивна къща Матис, Австрия, арх.Кауфман
3. Първата Пасивна Къща, Дармщадт, Кранихщайн, Германия, проф. д-р Волфганг Файст

Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Какви трябва да бъдат изискванията към д...
Какви трябва да бъдат изискванията към детската градина, където ще постъпи болното дете? За болн...
Още  ]
Следродовата депресия - що е то?
Следродовата депресия Всичко за следродовата депресия Синдромът на майчинството като бягство от се...
Още  ]
Плоскостъпие при децата
Плоскостъпие при децата Много родители се притесняват, че децата им имат плоскостъпие, защ...
Още  ]
Интервю с Д-р Емил Бъчваров
Родители, не искайте от децата да бъдат нещо повече от вас, след като вие самите не искате да бъдете...
Още  ]
Съществува ли Дядо Коледа?
Съществува ли Дядо Коледа? През 1897 г. 8-годишната Вирджиния О’ Ханлън написва пис...
Още  ]
  Моето Дете