Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Нова стратегия в българското образование...?! 05 10 2023      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Нова стратегия в българското образованието...?!

В държавата ни няма да има закон за задължителната употреба на официалния български книжовен език. Това поставя под въпрос степента на грамотност и образователните стандарти! В законопроекта за изменение и допълнение на настоящия Закон за народната просвета, внесен и обсъждан в Народното събрание на 25.01.2008г., се предложи отпадането на т.4 чл.16 от Закона за народната просвета. Чл.16,т.4 от Закона за народната просвета гласи, че държавните образователни изисквания се прилагат включително и за усвояването на книжовния български език. А това е заложено и в конституцията на Р. България. Във внесените за обсъждане въпроси стои и предложението от правителството тази точка да отпадне. Министерството на образованието и науката е длъжно да утвърждава и защитава усвояването на българския книжовен език. Неграмотността и жаргонът достатъчно са навлезли в ежедневието на много млади българи. Много високопоставени хора в т.ч. служители в общини и министерства, представители на бизнес среди и политически партии по обясними причини не владеят правилно говорим и писмен български език и за да им бъде простен този "пропуск" трябва да узаконим невежеството им. Нима има уважаваща себе си нация без официален книжовен език?! Повече тук . Петиция в защита на българския книжовен език тук.
МОН предвижда и премахването на обучението до 12 клас, като се дава възможност за избор след 10 клас учениците да учат или да работят. Ако по-късно реши, всеки, прекъснал обучението, ще учи още две години и ще държи матура. Доколко това е удачно или не, времето ще покаже.
Дебатира се и въпросът децата да тръгват на училище от 6 годишна възраст, а не както до сега от 7 г. Подобен експеримент беше направен преди 20 години и беше крайно неуспешен. Дава се пример с това, че в много други държави децата тръгват на училище от 6 и дори от 5 годишна възраст, но там учебната програма е максимално олекотена и предимно под игрова форма, с много игри и спорт. Тук в случая не се предвижда промяна в учебния материал, който е особено труден, скучен и пренатоварващ с ненужна информация децата, които още от начална училищна възраст по-скоро се отвращават от училището и книгите, отколкото да се изгради у тях любов към знанието. По-добрият вариант е задължителният подготвителен клас от 6 г., който сега е в ДГ и в училище, да бъде изцяло изнесен в училищата, а първи клас да бъде от 7 годишна възраст както до сега.
Това ще освободи места в детските градини, където има недостиг на места и ще осигури деца в училищата, където в повечето случай не работят с пълен капацитет и се налагат масови съкращения на учители. Да се направят и промени с цел олекотяване и преструктуриране на учебния материал, да има повече време за игра, спорт и изкуство. Тръгването на училище с една година по-рано би съкратило детството, защото децата са прекалено малки за да бъдат ученици и да се справят с трудния учебен материал, а просветното министерство ако въведе първи клас от 6 годишна възраст не възнамерява да направи промени в учебния материал, съобразен с потребностите и възможностите на децата. А всеки родител и педагог знае колко много означава за детето в предучилищна възраст още една година и колко много пораства то за подобен период от време. Липсват училищните кръжоци, хорове, спортни отбори и извънкласни занимания по училища, съответно децата скучаят, те дори не могат да играят, а не всеки може да си позволи платени форми на занимания към читалища и частни школи. Излишно натоварващи са и изпитите в 4-ти клас и т.н., които водят единствено до стрес и умора.
Предвижда се и въвеждането на униформи сред учениците, което е нещо много добро за гимназиален курс на обучение, но не и за начален курс, където децата интензивно растат, тичат и играят и подобна униформа би натоварила семейния бюджет още повече, е тя трябва да е поне 2 броя за сменяне.
Лукс е училищният психолог, а в днешно време на агресия и липса на нравствено възпитание подобен специалист е повече от необходим. В повечето училища отдавна няма и училищни лекари, което е недопустимо. Темата за детското здравеопазване едва ли касае управляващите, факт е че България е на първо място по детска смъртност в ЕС, коментарът е излишен... Нашето становище е тук! Или все "гоним" Европа по цени, но не и по стандарт на живот и грижи за децата!
Често родителите чрез задължителни "дарения" са принудени да обзавеждат и ремонтират класни стаи и да осигуряват охрана на училищата, а това би следвало да е дело на общините.
Държавните зрелостни изпити се въведоха без учениците да бъдат предупредени и подготвени и то след почти двумесечна учителска стачка, която налагаше наваксване на пропуснат учебен материал. Логично е учениците от езиковите гимназии да предпочетат втора матура по западен език, а математическите по математика, до тук добре, но какво става с професионалните гимназии, които учат общообразователни предмети до 10-ти клас, а след това предимно специални предмети и сега трябва да се върнат назад във времето и да си припомнят нпр. материала по история от А до Я? Не е предвиден специален предмет за съответната професионална гимназия , като втори за явяване на матура. Да не забравяме, че български език в гимназиален курс не се изучава,а само литература. В много малко гимназии учителите се ангажираха с подготовка на учениците за матури. Баснословни са цените на подготвителните курсове, частни уроци и помагала в т.ч. примерни тестове, поне такива можеше да бъдат публикувани достатъчно и периодично актуализирани в специализирания за целта сайт, а не само по два за предмет.
И най-трагичното е, че липсват възпитателните функции в българското училище.
Липсва респектът към учителя и институцията училище. Учителите са демотивирани и с право! Няма правила и наказания, няма оценки за поведението на учениците. А хаосът не води до нищо добро! Липсва дебат и вслушване, много предавания и дискусии се изговориха, а резултатът е нулев, защото няма диалог. Децата ни не са опитни мишки! И на нас родителите не ни остава нищо друго, освен изпращайки на училище беззащитните си деца, да кажем:"Бог да пази децата ни!"

Мариана Чомпалова
30.04.08 г.Коментари
Написано от \n Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите '>Цв.Петрова на 2008-06-12 01:09:52
Позволявам си да вметна още една"гениална"идея на МОН-забрана за стачка за учителите !Ако оставим настрана факта,че подобна забрана е в противоречие с редица членове от Конституцията и Кодекса на труда,то това е поредната грешка,чиито последици ще усетим в бъдеще.За мен е неясно защо в моята Родина всяко нещо се прави без много мислене,но след това много се мисли как да се поправи !За да стимулират митничарите и полицаите да работят безкористно им бяха увеличени заплатите,а за същата цел -на учителите им забраняват да бъдат недоволни.Това за мен е очевидна дискриминация и съжалявам,че нямам връзки,за да стана чистачка в Министерски съвет ! 
Съжалявам,че може би това е спам,но не съжалявам,че казах това,което мисля !

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
За и против Националната стратегия за де...
За и против Националната стратегия за детето 2019-2030г. През януари 2019 година официа...
Още  ]
Международен специалист открива зала за ...
Международен специалист открива зала за активно естествено раждане в българска болница Център ...
Още  ]
Интернет и вашето дете
Интернет и вашето дете С появвата си за първи път през 80те, Интернет е световен феномен, по нас...
Още  ]
Първокласник.
Ще имаме първокласник! Да поговорим с първолака за училище Нагласете вътрешния часовник на детет...
Още  ]
Сдружение "Майки срещу дрогата": Отърсет...
Сдружение "Майки срещу дрогата": Отърсете се от ненужния срам и не носете сами болката с...
Още  ]
  Моето Дете