Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Когато детето проговори 31 01 2023      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 

Когато детето проговори


Първата разбираема дума от иначе объркания и неясен детски речник винаги е съпроводена с огромна радост. Майчиният възторг надминава всякакви граници - та нали за нея се отнася тази толкова чакана думичка, а бащината гордост бързо става достояние на всички обкръжаващи. Често обаче ликуването бързо бива заменено от съмнение, особено ако след година-две детето все още бъбри на "свой" език и изпитва затруднения при произнасянето на някои звуци.
Как да овладеем ситуацията?Преди да се събере семейният съвет за да реши има ли нужда детето от специални занимания с логопед, на всяка цена трябва да се запознае с речевите норми за всяка възраст. Речевото развитие при малчуганите започва от три месечна възраст. Именно по това време детето започва да изговаря първите гласни звуци. Около шестия месец възпроизведените гласни постепенно започват да се групират в срички. Шест-седем месечното бебе е в състояние смислено да реагира на въпросите - "Къде е мама? Къде е устата на мама?" т.е. детето започва да разбира речта, още преди да я е овладяло. На девет-десет месечна възраст в неговия лексикон се появяват първите думи, броят на които трябва да достигне 10-12. Това е т.нар. активен запас. Освен него съществува и пасивен - думи, чието значение е познато, но на този етап те са трудни за произнасяне. През този период основната задача на родителите е да помагат на малчугана постепенно да обогатява своя речник. За тази цел е необходимо с детето постоянно да се разговаря, да се играе, да му се четат книжки и да му се разказват приказки. Много е рано на този етап да се прибягва до специални занимания за изглаждане на произношението - то все още може да се изглади от само себе си. До три години детето обикновено замества всички звуци, които го затрудняват с по-прости. И това е нормално - на този етап. Нека думите "рак" и "лак" в неговия речник за известно време бъдат синоними, нека в думата "яка" да разпознавате "чашка". Нека детето временно изговаря всички твърди съгласни като меки. Но нека всичко това продължи до момента, в който малчуганът не отпразнува третия си рожден ден.
Ако до 3,5-4 годишна възраст звуците в речта на детето не заемат правилните места, време е да се вземат мерки. На първо място е необходимо да проверите своето произношение: достатъчно отчетливо ли вие самите изговаряте всички звуци.? Не забравяйте, че малчуганът подражава на вашия начин на изговаряне. Едва след това можете да се обърнете за консултация към логопед или дори към детски психолог (в случай, че "брътвежите" на детето са свързани, например, с появата на ново бебе в семейството, на което той умишлено подражава в стремежа си да предизвика внимание).
Вие сами също можете да помогнете на малчугана да "надвие" трудните звуци. За целта съществува специална артикулационна гимнастика - комплекс от упражнения за правилната постановка на езика, за позицията на устните и изкарването на въздушната струя за да се получи желания звук. Всички проблеми с произношението обикновено произхождат от това, че детето просто не знае как да управлява речевите органи и се опитва да "издава" звуци по някакъв див, абсолютно невъзможен начин.
Не преследвайте норматив и не изисквайте успехи "на момента". Не е страшно, ако научаването на всеки звук отнема седмици. Не забравяйте често /дори и да е напълно излишно/ да проверявате усвоен ли е наистина даден звук. Не пропускайте възможност да затвърдявате всяка една малка победа. Например, след като в речника на детето се появи напълно сносен звук "щ", похвалете го! Зарадвайте му се! Разкажете му приказката "По заповед на щуката и по мое желание" или пък баснята за щъркела и лисицата . Разходете се заедно из къщи като търсите предмети започващи със звука "щ" - щипка, щайга и др. Звукът се смята за напълно усвоен тогава, когато детето го произнася правилно във всеки един момент и във всяка ситуация - забързан, развълнуван, посред нощ.
Ето няколко полезни правила в случай че сте решили самостоятелно да се занимавате с детето:Не пренебрегвайте съветите на логопеда - по-добре поговорете с него преди да пристъпите към заниманията, за да не ви се налага след време да "преучвате" детето си наново.
Не забравяйте, че заниманията трябва да се провеждат системно и редовно.
На всяка цена се снабдете с огледало, където вие и малчуганът да можете да наблюдавате собствената си артикулация. Ето и няколко упражнения за онези звуци, които в най-голяма степен затрудняват децата: За "съскащи" съгласни:
1. "Писанка" - устата е леко отворена, краят на езика се опира в долните зъби, а гърбът му е извит - като на сърдита котка.
2. "Метличка" - устата отново е леко отворена, езикът е широк и се намира зад долните зъби. Движи се наляво-надясно
За " шипящи" съгласни:1. "Да боядисаме тавана" - езикът е широк, поставен зад горните зъби и глади небцето напред - назад
2. "Ммм, че вкусно!" - с широк език се облизва горната устна нагоре-надолу
За звука "л": 1. "Пуйка" - широкият език се поставя на горната устна, движи се нагоре надолу, като постепенно темпото се забързва, докато не се получи нещо като "бл-бл-бл.."
2. "Параход" - разтяга се "ъ" така че да наподобява сирената на параход. И разбира се за най-трудния звук - р:1. "Конче" - детето да "поцока" с език 2. "Барабанче" - бързо да повтаря "д-д-д-д"
Не забравяйте винаги да проявявате изобретателност и търпение - сигурните стъпки към успеха!


Предостави:Д-р Валерия ЕвтимоваКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
За една година сме намалели с 42 299 душ...
За една година сме намалели с 42 299 души България- най-бързо изчезващата нация ...
Още  ]
Автономно изследване върху корените на н...
Автономно изследване върху корените на насилието в човешкото общество Насилието започва с викове, н...
Още  ]
Ако детето заеква
Ако детето заеква Защо децата заекват? Заекването при децата се появява най-често във възраст...
Още  ]
Юношеството - толкова трудна възраст
Юношеството - толкова трудна възраст Трудно е да си родител на юноша, изпаднал в криза. О...
Още  ]
Зигмунд Фройд - Психология на човека
Зигмунд Фройд - Психология на човека Наричат го „бащата на психоанализата”. Ня...
Още  ]
  Моето Дете