Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Хигиена, грижи и козметика за малките деца 26 09 2023      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Хигиена, грижи и козметика за малките деца

Новороденото, най-добрата грижа...

Нищо не може да се сравни с чувството, което ви завладява, когато за първи път гушнете вашето бебче. Вас и вашето малко съкровище ви очакват приключения още от първия ден, когато то започва да опознава света. В първите месеци вие ще трябва да научите бързо много нови неща, за да можете да подпомогнете хармоничното му развитие. През първите месеци зрението на вашето бебе все още не е напълно развито. Вашето малко съкровище не може ясно да различава лица и форми, но прави разлика между голямо и малко, черно и бяло.Слухът на бебчето е изумително добър. Само час след като се е родило, то може да разпознае вашия глас и дори ще помни приказките, които сте му чели на глас, по време на бременността.На тази възраст едно от най-развитите усещания е това за допир. С огромно любопитство бебетата опознават света наоколо, докосвайки го.Но кожата му е изключително нежна и чувствителна и се нуждае от най-добрите грижи и защита.

Необходими аксесоари за идващото бебе

Предстоящата поява на едно бебе в доста случаи плаши бъдещите родители с много неща, а едно от тях е ''Какво да купим за бебето? От какво ще има нужда то, а и ние още от самото начало?''
Доста майки правят списъци с необходимите покупки.
На база на няколко списъка сме направили обобщение, което Ви предлагаме на Вас.
Хигиена
Бебешки сапун
Гъбка за баня
Бебешко гребенче и четка
Бебешко олио или зехтин - ако кожата не понася козметика се препоръчва бебето да се маже с преварен на водна баня зехтин в началото вместо с бебешко олио
Бебешки клечки за уши с ограничител
Мокри кърпи
Ножичка / нокторезачка
Носов аспиратор
Памперси за новородено
Прах за пране за бебешки дрехи
Сапунерка
Термометър за вана
Цинков крем против подсичане
Шампоан за тяло и косичка
Аптечка
Капки против колики - Babynos , Sab Simplex
Бебешки термометър
Лепенки за пъпче – може и да не потрябват – на доста бебета пъпчето им пада в болницата
Спирт 70% за пъпчето + обикновени клечки за уши (без ограничител) за почистване на пъпчето
Топоцин - антибиотично прахче за пъпчето
Други
Музикална играчка за леглото + други (3-4 бр.) дрънкалки/играчки – В началото бебето не може да ги вижда или да играе, но е добре да се закачат на леглото шарени играчки. Специалистите твърдят, че така бебето ще "прогледне" по-бързо и ще има върху какво да съсредоточава погледа си
Кофа с капак само за мръсните дрешки на бебето
Непромокаема постелка за легло
Непромокаема постелка за повиване
Стаен термометър
Аксесоари и принадлежности за хранене
Адаптирано мляко (за всеки случай) - 1 кутия
Биберон залъгалка – 1-2 бр.
Помпа за изцеждане на кърма
Биберони за шише 0-4 м. – 2-4 бр.
Шишета - ако ще сте основно на формула 4 бр. иначе най-много 2 бр.
Четка за шишета и биберони – 1 комбинирана или 1 за шишета и 1 за биберони
Термобокс за шишета единичен или двоен


Борбата за биберона

Вашето бебе приема биберона-залъгалка за свое съкровище, ревниво го пази и плаче ако не му го дадете на минутата, да не говорим ако му го вземете. Залъгалката биберон си има своите предимства – не позволявя на детето да намира утеха в смученето на палеца, например. А когато бебчето има нужда от утеха е достатъчно креативно, за да си намери всевъзможни залъгалки. Може да дъвче одеалото или любимата си плюшена игачка, защото това му дава известна доза спокойствие и ако е свикнало да заспива със своята утеха и вие му я вземете, ще заспива по-трудно от една страна, а от друга ще се буди по-често нощем. Използването на залъгалка е естествено за децата до 1 годинка, след това те нямат нужда от нея. Бебетата лесно се пристрастяват към залъгалките.Ако решите да откажете малкото си съкровище от биберона, бъдете непреклонна. Трябва да сте готова за това, че то ще плаче и ще измисля всевъзможни хитрости, за да ви убеди да му я върнете. И ако вие поддадете, следващия път то вече ще има готова реакция, когато му я отнемете. И ще плаче още по-трогателно. По-добре го оставете да поплаче и няколко вечери да заспи по-трудно, но накрая ще свикне и без нея. Можете и да измислите някакъв хитър начин, който ще звучи достоверно за детето – подарете заедно биберона на по-малко бебе, на плюшеното мече или го приберете (пак заедно) в кутия със съкровища. Обяснете му, че вече е голямо и не му трябват бебешки залъгалки. Едва ли ще си спестите проявите на детския му инат, но скоро ще разбере.Ако след едногодишна възраст детето ви все още предпочита биберона-залъгалка за ежедневието си, имайте в предвид, че това може да навреди на правилното израстване на зъбките, на развитието на челюстта, както и на говора. Ако в дните, в които детето срича първите си думи устата му е заета с биберон то предпочита да не се старае да говори. Нали все пак си има залъгалка? Изисква се вашето търпение. Естествено е, че ще ви бъде мъчно, когато детето ви плаче за любимия си биберон, но това е тест, както за него, така и за вас. Ако отстъпите то ще спре да плаче, но вие му правите лоша услуга, за да успокоите собствената си съвест, че му отказвате нещо любимо и предизвиквате негативни емоции. По-добре поплачете заедно, отколкото да си позволите да се впуснете в омагьосания кръг на играта "Скрий биберона и после го върни" и така… всяка вечер. Ако направите целия процес да изглежда като игра, детето ще приеме по-лесно липсата на залъгалката и дори ще му бъде забавно. Ако все пак въпросът за биберона вкъщи се превърне в истинска борба, купете от аптеките и детските магазини специален крем, с който можете да намажете повърхността му. Благодарение на горчивия му и неприятен вкус детето само ще се откаже. Тези кремове са безопасни за здравето, защото са създадени специално за подобни случаи.


За и против памперсите

За!
Пелените за еднократна употреба са едно невероятно голямо улеснение и спестяване на време за родителите. Тенденциите показват, че родители на все по-големи деца (4-5 годишна възраст), не се отказват от удобството да ги използват. Пазарът вече предлага голяма разновидност на памперси, които са все по-абсорбиращи и направени така, че да създават удобство на детето, има дори и такива, които могат да се използват и във вода - така на морето може да играе спокойно.Предлагат се в различни размери, текстури и всевъзможни начини на залепяне. Целта е комфортът на вашето бебе, както и вашият собствен. Освен това, чрез пелените за еднократна употреба на детето се оставя толкова време да "узрее" за промени, колкото е необходимо. Няколкомесечните бебета уринират на всеки 5-10 минути. Ако се откажете от памперсите, то непрекъснато трябва да се сте нащрек, за да не оставите детето да си стои в мокра локвичка, докато еднократните пелени имат абсорбиращи свойства, което осигурява на детето известно спокойствие, докато играе или докато спи. Говори се за стреса от гърнето и за това как детето трябва да бъде готово да го използва.
Против!
Светът вече чака детето само да прояви готовност да седне на гърнето. Но как? Ако памперсът е част от ежедневието на детето то неминуемо го приема за даденост. Напоследък се говори все по-често за ЕБХ, т.е. Естествената Бебешка Хигиена. Според привържениците, необходимо е просто майката да се вслушва в инстинктите си, относно своето бебе. Още на 3 месечна възраст то сигнализира за всичко, включително за това че му се пишка чрез определен звук, гримаса или жест. За това е необходимо родителите да се научат да "разчитат" и разпознават тези знаци. Така ще забележат, че децата следват определен ритъм при уринирането, както при храненето и спането, т.е. случва се на точно определени интервали. Но когато детето е с памперс, вие не можете да знаете точно кога и колко често уринира. С течение на времето можете да включите във вашия код на общуване с бебето условен знак или сигнал за тоалетна. Измислете звук, песничка, игра и я повтаряйте заедно. Ще се учудите колко лесно бебето ще се включи в играта и колко бързо може да разбере "правилата". По този начин за детето ще бъде съвсем естествено да съобщава за нуждите, едва навършило годинка. Така то ще бъде много по-самостоятелно и... сухо.


Децата и флуорната профилактика

Флуорна профилактика на зъбния кариес:
Флуорът постъпва в организма чрез водата и храната в количество 0,2-0,3 мг. дневно. Киселата среда на стомаха го йонизира. Флуорният анион е много малък и преминава през клетъчните мембрани чрез пасивна дифузия, резорбира се в кръвта и оттам във всички течни среди на организма - плазма, слюнка, мляко. От тях 50% се отлага в минерализираните тъкани и 50% се изхвърля с урината.При малки постъпления се създава отрицателен флуорен баланс с извличане на флуора от депата.Флуорът има най-голям афинитет към калция и се включва в калциево-фосфатните кристални структури, които минерализират костите и зъбите. Флуороапатитът е най-устойчивото на киселинно разтваряне съединение, което стои в основата на профилактиката на кариеса. Той стимулира образуването на по-едри и правилни кристали, които са по-устойчиви и намалява неапатитните примеси в кристалната структура. В някои райони флуорът във водата достига до 1,5-2,0 мг./л., което е причина за появата на флуороза. При поглъщане на количества от:
- 1,5-2,0 мг. - хронична интоксикация
- 2,0 мг. - остра интоксикация
- 2,5 г.- смъртоносна доза за възрастен
- 0,5 г. - смъртоносна доза за дете
Когато в питейната вода липсва флуор е необходимо неговото допълнително приемане.
Методи за набавяне на флуор:
1. Ендогенна профилактика:
- Приемане на флуорни таблетки - дневна профилактика
2. Екзогенна профилактика:
- Локална апликация на флуориди (извършва се от детски стоматолог)
- Миене на зъбите с флуоридни пасти за зъби
Флуорната профилактика е основна мярка в борбата със зъбния кариес. Необходимо е всяко дете да я получи в първите години от своя живот. Ето защо всяко дете навършило 1 година е нужно профилактично да посети детски стоматолог.
Кога е редно да започне грижата и предпазването от стоматологични заболявания?
Превенцията - предпазването от заболявания на зъбите и на устната кухина трябва да започне като грижа на бременната жена и да продължи интензивно до осемгодишна възраст на детето. След това индивидът продължава сам. Индивидуалните усилия на дадена личност за добро зъбно здраве са предопределени от наследството, което му оставят неговите родители, по-конкретно неговата майка по време на вътреутробното развитие, цялостното му хранене и възпитание докато стане съзнателна личност.
Какво е нужно:
Бременната жена, трябва да се пази от остри инфекциозни и температурни заболявания, които нарушават обмяната на веществата и особено на минералната обмяна.Особено важно е правилното хранене и задоволяване на енергетичният разход на организма. Има научни изисквания за задоволяване на пластичните нужди на организма за изграждане на тъканите на подрастващите. Важен е добрият пластично - енергетичен баланс по отношение на протеини, мазнини, витамини, минерални вещества и особено калциевата и фосфорна обмяна.
Дневната доза калций за подрастващи е 1гр. дневно, за бременните - 2 гр. дневно.В 1 литър мляко се съдържа около 1.5 гр. калций, а в 1 кг. сирене - около 5 гр. калций.
Как започва хигиената на зъбите:
От поникването на зъбите до 3 год. възраст родителите трябва да пoчистват съзъбието на детето - вечер се прокарва надлъжно на зъбите тампон с 1-2 % кислородна вода.


Алергичните деца, козметика и препарати за тях

Децата, показали алергична непоносимост към хранителен продукт, трябва да бъдат подложени на специален режим. Той трябва да бъде съобразен с особеностите на алергията. При по-често срещаните алергии трябва да спазвате точното указание на Вашия педиатър.Добре е да знаете, че кърмачетата, които са показали непоносимост към храни, често могат да проявят алергии и друго – растения, животни, козметика, перилни препарати, тъкани.
Ако детето Ви е алергично, разделете се с домашния си любимец и изнесете от дома си цветята.Козметиката, която ще използвате, трябва да е хипоалергична. Тя е малко по-скъпа от масовата козметика.Подходящи марки за алергични деца са Клоран, Бюпхен, Чико.Добра е и козметиката Пенатен. Всичките тези серии включват крем против подсичане, душ-гел, хидратиращ крем, сапуни. Клоран няма овлажняващо масло, но пък има хидратиращ крем за цялото тяло , която е подходяща за отстраняване на бебешката кал по главата.Опаковката е 75 мл. Душ-гела, който е подходящ за главата и тялото. На същата цена можете да вземете само шампоан, хипоалергичният сапун.Цените на Бюпхен са малко по-ниски от тези на Клоран.Чико предлага крем против подсичане, хидратиращо олио, шампоан, млечен сапун. Кремът против подсичане, бебешкото омекотяващо и хидратиращо олио, неутралният млечен сапун.Каквато и козметика да изберете – не сменяйте марката, защото това може да провокира нежната бебешка кожа.
Перете със сапун и ако е възможно на ръка. Не се изкушавайте да сложите мръсните дрешки от деня в пералнята, да сипете прах за пране и омекотител. Това определено е по-лесно, но може да доведе до алергични прояви. Ако все пак Ви е трудно да перете на ръка, използвайте бебешки течен сапун.Ако решите да използвате прах за пране – не го сменяйте безразборно. С него перете както дрешките, така и спалното бельо.Добре е да изберете прах, на опаковката на който да е указано, че е клинично тестван. Добре е да не е силно ароматизиран.


Козметичните продукти, кой кога да използваме?

Много е важно козметичните продукти да се използват в правилна последователност. За целта ние сме ви подготвили няколко правила, които трябва да следвате.
Кога се слага пудрата? – върху добре подсушена кожа.
Кога не се използва пудра? – ако кожата на детето е възпалена или изсъхнала (суха)
Крем и пудра? - Никога не трябва едновременно да се слага крем и пудра на едни и същи участъци от кожата.
Бебешката пудра:
Пудрата за бебето трябва да е специално създадена за неговата кожа. Изискване към пудрата е частиците й да са много фини, за да поемат добре влагата и да не предизвикват претриване. Да е с натурални съставки, да не съдържа консерванти и оцветители. Действието й да е клинично изпитано.
Бебешките кожни гънки:
Тъй като поема влагата, пудрата се използва, когато кожата на бебето е влажна, особено в гънките на шията, между крачетата и под мишниците. Пудрата поема излишната влага и намалява триенето в самите кожни гънки и в тъканите на дрехите. По този начин деликатната бебешка кожа се успокоява и се предотвратява раздразването й. Пудрата не се натрупва в кожните гънки, тя не запушва порите на кожата, защото е достатъчно хигроскопична.
Видове и форми пудра:
Пудрите се предлагат в две форми – прахообразна и течна.
Прахообразните са с минерален произход. Съдържат цинков оксид, който има антимикробно действие и оказва успокояващо действие върху кожата. Частичките им са фини и хигроскопични и не запушват порите. Все пак да се ползват внимателно, далеч от лицето на бебето.
Течните пудри (талкове)
Те представляват вид лосион, който при нанасяне образува върху повърхността на кожата фин слой пудра. Освен, че защитават от влагата, те имат свойството да да овлажняват и омекотяват кожата. Не нарушават рН баланса и не създават затруднения при дишането.

Грижите без, които не може

Изложена ежедневно на непостоянните климатични условия, кожата на бебето се нуждае най-вече от непрестанна хидратация, за да запази своята еластичнаост. Специализираните продукти са от изключителна важност за развитието и запазването на мекотата и нежността му.Редовната употреба на хидратиращи и подхранващи продукти след сутрешния тоалет на детето и преди всяко излизане от къщи са задължителни. Ето кратък преглед на основните продукти, които са ви необходими:
Млякото за тяло
Употребява се върху всички части на тялото, като се набляга на тези, които са изложени максимално на риска от дехидратация. Текстурата му не е мазна и не лепне при нанасяне, а благодарение на хидратантните си съставки се разнася изключително лесно и бързо попива в кожата.
Дневния крем
Има предимството да подхранва в дълбочина и да предпазва еднакво добре както лицето, така и ръчичките на бебето. Текстурата на крема е деликатна и достатъчно гъста, за да се нанася лесно по кожата. Тъй като консистенцията е по-мазна от тази на балсамите, достатъчно е да изстискате съвсем малко количество от продукта, което да нанесете до пълното му попиване от епидермиса.
Хидратантния спрей
Още по-практичен от останалите, той има предимството, че се абсорбира веднага от кожата. Лесен за употреба – може да се ползва по всяко време и на всяко място.
Без значение кой продукт ще изберете, последното поколение продукти, специализирани в грижата за детската кожа, са обогатени с масло от карите, невен, алое вера и изворна вода, които позволяват на кожата да запази своята мекота и еластичност.
Няколко съвета за грижата към кожата на детето:
Ако кожата му е прекалено суха – мажете редовно с бебешко олио.
При нормална кожа – намажете само гънките около седалището, под мишниците и под бедрата.
При къпане, разтваряйте детския шампоан във вода.
След всяка баня почиствайте ушите, но не и навътре към ушния канал.


Къпането, с грижа към кожата

Kъпането - важна общохигиенна процедура, която поддържа чистотата на тялото, стимулира функциите на кожата, циркулацията на кръвта, развива нервната система и психофизическата моторика на детето.
Самият процес на къпане е достатъчно прост.
Оставете детето да попляска известно време във ваната, ако то има желание за това и след това внимателно измийте детето като започнете от горе на долу – шията, гърдите, корема, ръцете и т.н.. Лицето се мие най-накрая с чиста вода. Процедурата по къпане не трябва да е много продължителна, тъй като водата във ваничката може да изстине.
След изкъпването спокойно извадете детето от водата и го поставете на плота. Детето не трябва да се обтрива с хавлийката, защото това може да причини повреждане на кожата и да предизвика в детето неприятни усещания и даже страх. Просто попийте водата с хавлийката и особено внимателно под мишниците, шийката, около лактите, пъпчето, крачетата и всички гънки на кожата.
Тъй като кожата на бебетата има склонност към изсъхване и образуване на корички, препоръчва се тези места (гънки, свивки на кожата и т.н.) да се намазват с бебешки крем ( бебешко олио), който овлажнява кожата и има особено добър ефект веднага след къпане. При намазването, кремът (олиото) трябва добре да попие, за да не възпрепятства естественото дишане на кожата. Най-добре е да използвате за целта преварен чист зехтин, който не се окислява и не създава благоприятна среда за развитие на микроорганизмите.
Често се случва детската кожа да се раздразни – в такива случаи най-добре е раздразненият участък да се намаже със специален детски крем (бел. ред. – на българският пазар се предлага детски крем Бочко със смрадлика и цинк, който е много подходящ за целта).
Ако на кожата на вашето дете има обриви, тях следва да ги обработите с детска пудра.
За целта изсипете на дланта си малко пудра и я разпределете по областите с обрив на кожата на детето (не посипвайте с пудра директно върху тялото на детето).
Добрата пудра намалява триенето на кожата в тъканите и поглъща излишната влага, отстранява основните причини за обривите и предотвратява раздразнението.
Имайте предвид, че не трябва да нанасяте голямо количество пудра на тялото на детето, както и не трябва на едни и същи участъци да нанасяте пудра и крем едновременно.
За да почистите нослето и ушите на детето, най-удобно е да използвате специални клечки с памучни тампончета накрая. Тъй като при неумело боравене почистването с тях може да представлява опасност и да нараните детето без да искате, то ги използвайте само за почистване на ушните миди и края на ноздрите (бел.ред. - най-добре е да използвате бебешки клечки за уши, които са с ограничител и предотвратяват опасността от нараняване на детето).

Бебешката кожа и слънцето

Бебетата под една годинка не трябва да бъдат излагани на пряка слънчева светлина. Въпреки това е добре да бъдат излагани на непряка слънчева светлина при условие, че са много добре защитени. Децата до три години трябва да бъдат максимално защитени от пряка и непряка слънчева светлина като се извеждат предимно на сянка, носят подходящи дрехи и използват подходящ слънцезащитен продукт.Слънцезащитните механизми на кожата не са напълно развити при бебетата и малките деца.Неукрепналата, чувствителна кожа на бебетата и малките деца се нуждае от активна защита от слънцето, тъй като автозащитните й механизми не са напълно развити. Бебешката кожа е все още много тънка, излагането й на UVA лъчи причинява голям стрес, което води до отделяне на по – голямо количество свободни радикали, а това води до дълготрайни увреждания на съединителната тъкан.Защитата на бебешката кожа от невидимите UVA и UVB лъчи е задължителна още от самото раждане. Само активни предпазни мерки могат да предпазят все още неукрепналата и изключително нежна кожа на бебетата и малките деца от остри и хронични кожни заболявания, причинени от слънцето. Кожата е изложена на ултравиолетовите лъчи дори когато е на сянка.Тази чувствителна бебешка кожа се нуждае от слънцезащитни продукти с минимален защитен фактор 15.Подходящи слънцезащитни продукти е препоръчително да бъдат използвани при деца под 1 годинка за предпазване от непряка слънчева светлина на сянка. Дерматолозите препоръчват за бебетата под 1 годинка да се използват слънцезащитни масла и кремове, които съдържат само естествени блокиращи филтри и съставки, съвместими с особеностите на кожата, с възможно най – малка способност да проникват вътре в нея. Подходящи са продуктите, които съдържат естествени защитни филтри като титан диоксит и цинков оксид. Слънцезащитните продукти не трябва да съдържат парфюми, защото могат да причинят обриви и сърбежи при нежната бебешка кожа.Препоръчително е в продуктите за бебета и малки деца да се ограничи използването на спирт.

Как да спасим детската кожа от слънцето?

Детската кожа е изключително уязвима от слънцето. Тя е крехка и незащитена от увреждане на клетките, което може да предизвика появата на рак на кожата в зряла възраст. Децата си играят много на брега и с повтарящото се влизане във водата, потене или триене в пясъка, слънцезащитният продукт постепенно губи своите защитни свойства. За да предпазите ефективно детската кожа, е много важно факторът на защита да бъде адаптиран към: степента на слънчевото греене; фототипа на кожата; степента на тена на кожата в момента на излагането.Не забравяйте шапката, слънчевите очила и тениската. Нанасяйте често слънцезащитният продукт и всеки път след къпане във водата. Внимавайте, когато има облаци. Те пропускат UV лъчите.Слънцезащитните продукти за деца трябва да отговарят на определени стандарти и да осигуряват необходимата защита и грижа за крехката и чувствителна детска кожа.Защитата от слънчевите лъчи е изключително важна за децата, тъй като механизмите на самозащита при тяхната кожа все още не са напълно развити. За разлика от възрастните хора, при децата роговият слой на кожата е все още тънък и не може да осигури добра защита срещу ултравиолетовите лъчи. Образуването и натрупването на меланин в детската кожа като защита от UV лъчите е много по – слабо развито отколкото при възрастните. Мастните жлези на детската кожа функционират само от части, поради това тя е по – склонна към изсушаване. Уврежданията, които са причинени от ултравиолетовите лъчи и многократните слънчеви изгаряния в детска и юношеска възраст , увеличават рисковете от развитие на рак на кожата в по – късна възраст.
Фотодерматолозите препоръчват:
Защитните продукти за деца трябва да имат висок слънцезащитен фактор, също ако е възможно да съдържат и допълнително микропигменти.
Слънцезащитните продукти за деца трябва да отговарят на определени стандарти за водоустойчивост.
В слънцезащитните продукти за деца не трябва да има алергенни съставки, като парфюми и оцветители.
Микропигментите са изключително полезни за малки деца. Предимството на микропигментите е, че те не преминават през роговия слой на кожата и не се смесват със слоевете на живите клетки. Микропигментите не причиняват фототоксични или алергични реакции.

Източник: www.kozmetikata.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Детските страхове
Детските страхове Възраст – особености и характерни страхове: Първата година: Пре...
Още  ]
Как детето ви да не страда, когато ви ня...
Как детето ви да не страда, когато ви няма за по-дълго? Някои родители не ходят на ...
Още  ]
Юношеството - толкова трудна възраст
Юношеството - толкова трудна възраст Трудно е да си родител на юноша, изпаднал в криза. О...
Още  ]
Психология на детската стая
Психология на детската стая Преди да пристъпите към проекта на детската стая, помислете коя...
Още  ]
Лъжата на децата
Лъжата на децата “Лъжата е толкова по-опасна, колкото е по-близо до истинат...
Още  ]
  Моето Дете