Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Изкуството възпитава добродетели 20 07 2024      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 

Изкуството
възпитава добродетели

Интервю с г-жа Златка Тимонова- гл. художествен ръководител на Фолклорен Ансамбъл "Златна Тракия"

Златка Тимонова е гл. художествен ръководител на Фолклорен Ансамбъл "Златна Тракия"- гр. Хасково. Професионален танцьор в държавен ансамбъл Тракия- Пловдив. Професионален режисьор- хореограф със специализирано висше образование от Академията за музикално и танцово изкуство. Обичан и уважаван педагог.

Фолклорен ансамбъл “Златна Тракия”- гр. Хасково е създаден през 1992 г. Ансамбълът се оформя като фолклорен блок, състоящ се от две формации- детска и младежка. В него танцуват над 100 участника на възраст от 5 до 22 годишна възраст. Всяка формация има свой характерен облик, определящ се от особеностите на фолклорните традиции, носещи настроението на различните възрасти. В репертоара на ансамбъла са включени песни и танци от всички етнографски области на България.
От създаването ансамбъл “Златна Тракия” изнася самостоятелни концерти на всички общински празници и разнася славата на българския фолклор не само в страната, но и в чужбина. Участвал е на международни конкурсни фестивали в Румъния, Украйна, Сърбия, Р. Кипър, Италия-о.Сардиния, Гърция, Турция, Полша, Унгария, Словакия, Белгия, Франция и др.
Носител на сребърна палма, лауреат на първа награда за хореография и изпълнение, награден с два златни медала. В своята колекция притежава много отличия, дипломи и престижни награди от световноизвестни, международни конкурси.

Неотдавна ансамбълът прибави още един успех в своя летопис, завръщайки се от 15-ти международен фестивал в град Измир ,където талантливите танцьори бяха посрещани с радост и гостоприемство, аплодирани на всички концерти.
За огромна чест тази година, през месец август, младежката формация е класирана за участие в 3 последователни фестивала във Франция и Белгия. За 25 дни ансамбъла изнесе концерти в почти цяла Франция и част от Белгия.

Г-жо Тимонова, от кога съществува детската формация към Ансамбъл "Зл.Тракия" и колко деца в момента играят в него?
- От 1992 година под името "Златна Тракия", но сме наследници на Детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци "Тракийче", който беше
към Пионерския дом, в които аз започнах като художествен ръководител от 1989 год. В момента танцуват около 70 деца, в 3 възрастови групи, без младежката формация.
Кои са последните ви значими изяви и отличия?
-Последната ни най-значима изява с децата е участието ни на международен, детски, фолклорен фестивал в гр. Измир (18-25.04.2007)Турция, който всяка година се организира във връзка със седмицата на детето.Ние имаме само 1.06., а те празнуват цяла седмица!
От каква възраст е най-добре едно дете да започне да се занимава с
извънкласна дейност, като народни танци например?
- Мисля, че още от предучилищна възраст е най-добре детето да започне да се занимава с български танци, но обучението му трябва да бъде съобразено с детските възможности. От 6 години децата могат прекрасно да усвояват елементи от българския фолклор и да танцуват танци с детска тематика.
Какво дават народните танци на децата?
- Детето ще се докосне до автентичното българско изкуство от всички етнографски области. Ще обогати музикалната си култура. Ще укрепне
физически. Ще намери нови приятели и ще се научи да работи в екип. Ще придобие самостоятелност и умения да организира времето си. Ще повиши самочувствието си като участва в десетки изяви в страната и чужбина. Ще се гордее да бъде част от ансамбъл, който печели престижни национални и международни награди.
Вярвате ли, че изкуството прави хората по-добри?
-Вярвам и съм сигурна, че всички деца, които са минали през нашия ансамбъл наистина са по-добри във всичко.Това много им помага за по-нататъшната адаптация в живота, а запалената искрица за българските танци и песни никога не угасва!
Разкажете ни за приятните преживявания на вашите възпитаници по време на последното ви лятно турне в чужбина?
- От 30.07.2007 до 24.08. ансамбълът участва в пет фестивала във Франция и в един в Белгия. Поканата получихме миналата година, когато ансамбълът участва на международен фестивал в Белгия. Турнето започнахме с 9 часов престой и плаж в Монако, което въодушеви всички ни! По време на турнето изминахме 4000 км. само във вътрешноста на Франция, но успяхме да видим много хубави места на юг, север, запад и на изток от Франция. Най вълнуващ беше прехода ни от южна Франция през Париж до най-северната ни спирка-Бри. След първия фестивал беше най големият преход- 800 км. И след 9 ч. престой и разходка в Париж, още 320 км. до северния град Бри. Първият фестивал беше в гр. Маноск. Това е сайта за да видите другите участници, информация и наши снимки http://www.festifolk.be Изнесохме концерти в градовете Маноск, Люберон, Сересте, Сейнт Мартин, Тул. На втория фестивал в Бри след прекрасното изпълнение получихме официална покана за Бразилия за 2008г., връчена лично от бразилски професионален ансамбъл в писмен вид, с всички условия и концерти, от което всички бяхме много щастливи, защото професионалисти ни оцениха и решиха, че ние сме тези, които трябва да представим нашия фолклор на техния фестивал! Навсякъде бяхме посрещани с радост и гостоприемство, аплодирани на всички концерти. За цялото турне имаме 765мин. изиграно време или това е 13 ч.15мин.- за 22 концерта. Имахме самостоятелни концерти от по 90 мин.(2 x 45 мин. с 10 мин. антракт) и независимо от умората танцувахме по няколко пъти на бис! Изнесохме концерти и в много други градове http://www.mondialfolk.org/festival/2007/fiche_bulgarie.html
които не бяха предвидени в нашата програма, но огромния интерес и много доброто изпълнение на всички (танцьори и музиканти), увеличи концертите и
играхме на места, където за първи път танцува българска група. Много приятели, много нови почитатели, много българи, които пропътували 800 км. само за да видят изпълнението на нашата група! На връщане не пропуснахме и Виена с всички забележителности и поглед отвисоко от Виенското колело. Покана за следващата година за Бразилия е най-новото ни предизвикателство! Всичко това стана възможно с помоща на родителите и добрата подготовка на танцьорите!
Благодаря ви за този разговор! Приемете нашите пожелания за нови творчески успехи и все така да раздавате обичта си към децата и българския фолклор!

Артистична кариера на ансамбъл “Златна Тракия”:

През 1993 “Златна Тракия” печели “Сребърна палма”от международен конкурсен фестивал “Анадол фолклор” - гр. Анталия Р. Турция.
През 1995г. е лауреат на Първа награда за хореография и изпълнение от
международен фестивал “Карпатски визерунки “ гр. Лвов, Р. Украйна.
Същата година спечелва овациите и сърцата на публиката и Първа награда от международния фестивал “Заиграйте ноги мои” – Нови сад, Сърбия.
1997 г. участва в международен фестивал в Р.Италия,о.Сардиния
2000г.успешно се представя на два фестивала в Гърция-“Европа и традиции” и в гр. Одрин,Турция.
2003 г. е една от най-успешната за ансамбъла.Праз нея танцьорите се радваха на три международни участия. В Турция – гр. Одрин участва на втория конкурсен фестивал и бе награден с два златни медала и купа за най-добро представяне.
Няколко месеца по-късно отново прослави българския фолклор на два фестивала в Р. Украйна в гр. Ровно и Лвов.
2004г. година, през месец август ансамбъла участва на 41-я международен фолклорен фестивал на Бескидската култура в република Полша, гр. Бялско Бяла и се завърна с много отличия, дипломи и покани за нови световноизвестни конкурси.
2005г. година ансамбълът участва на 10 –ия Ноград международен фестивал в Полша и Словакия и отново завладя сърцата на публиката с перфектната и емоционална игра на всички концерти.

Интервю за НФМД
Повече за ансамбъла: http://www.zlatnatrakia-hs.escom.bgКоментари
Написано от Мариана Тодорова на 2007-09-26 23:28:01
Пожелаваме нови творчески успехи на Фолклорен Ансамбъл "Златна Тракия" и все така с много всеотдайност г-жа Тимонова да възпитава любов към изкуството у своите възпитаници.НФМД
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2007-09-27 15:46:51
ВЪЗХИЩАВАМ СЕ ОТ ТОВА КОЕТО ПРАВИ Г-ЖА ТИМОНОВА ЗА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ ,ЗА РАЗНАСЯНЕ НА СЛАВАТА НИ ПО СВЕТА И Я ПОЗДРАВЯВАМ НАЙ-СЪРДЕЧНО. ЖЕЛАЯ НА НЕЯ И ВЪЗПИТАНИЦИТЕ Й ЗДРАВЕ, ЩАСТИЕ И НОВИ ПРОФЕСИОНАЛНИ УСПЕХИ. /ако моето дете беше на необходимата възраст и живеех в хасково с удоволствия щях да я запиша да участва в ансамбъла/

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Аутизъм
Аутизъм Съвети към учителите, които обучават деца с аутизъм Начални стъпки в oбщуването при деца ...
Още  ]
Жените- кукувици
Жените- кукувици Като птицата, която снася яйцата си в чуждо гнездо и отлита далеч от р...
Още  ]
Следродовата депресия - що е то?
Следродовата депресия Всичко за следродовата депресия Синдромът на майчинството като бягство от се...
Още  ]
Детски вирусни инфекции
Детски вирусни инфекции Детски вирусни инфекции Варицелата, дребната шарка (морбили), зауш...
Още  ]
Почистването на бебешките зъби
Почистването на бебешките зъби Как да се грижим за детските зъбки? Зъбките- приключения по тяхнот...
Още  ]
  Моето Дете