Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Нарушение на съня. Нощно напикаване на децата. 31 01 2023      
 
Оценка: / 4
СлабОтличен 

Нарушение на съня. Нощно напикаване на децата.


Нарушение на съня

Нервните деца сравнително по-често показват смущения при заспиване, пробуждане и в протичане на самия сън. Живите и свръхподвижни деца често имат неспокоен сън, движат се и се мятат в леглото, скърцат със зъби, отвиват се (особено ако в стаята е много топло). Нервните и неспокойни майки чрез своето непрекъснато и Прекалено внимание нарушават нормалния сън на детето. Заетите през деня родители нерядко всяка вечер преди заспиване създават напрежение у малкото дете с прегръдки, целувки, игри и други форми на ласкателство. Детето започва да заспива трудно, буди се често, търси майка си и сънят му е крайно неспокоен. За трудното заспиване допринасят също уличният шум, шумът от телевизора и радиото а нерядко шумните семейни компании. През първата година от живота на детето заспиването често е свързано със създаването на определени рефлекси. Детето заспива, като държи кукла, играчка или друг любим предмет. В други случаи заспива с биберон или с пръст в устата. Някои деца искат да се остави лампата да свети, майката да стои до леглото им или вратата към спалнята на родителите да бъде отворена. Всеки насилствен опит да се прекъснат тези създадени стереотипни навици довеждат до още по-голямо травматизиране на детето. По-добре е отстраняването на тези навици да става постепенно и непринудено. За да се преодолее трудното заспиване и неспокойният сън, необходимо е да се създава спокойна обстановка преди заспиването на детето. Добре е също вечерното хранене да бъде в : определен час, храната да не е обилна и трудно смилаема. Някои деца, които са прекарали целия ден в стаята, е добре да се извеждат на разходка на свеж и хладен въздух 30—60 минути преди поставяне в леглото. Упоритото безсъние е сравнително рядко явление и ако не е краткотрайна проява, трябва да се потърси съветът на лекаря. Нощният страх е особено драматична проява, която настъпва най-често през втората фаза на съня. Детето изведнъж скача, сяда или се изправя в леглото, изпитва страх, извиква или плаче, прави опит да се брани от заплашваща го опасност. Изразът на лицето му изразява ужас и уплаха. Детето не е напълно будно, не може да разбере къде се намира и не отговаря на отправените му въпроси. След кратко време нощният страх е честа проява у страхливи и чувствителни деца. Той настъпва след драматични преживявания през деня, гледане на телевизионни предавания и филми, наситени с ужаси, четене на книги с трагични събития, заспиване с препълнен стомах.
Сомнамбулното ставане (сомнамбулизъм, т. е. ходене и извършване на някои действия по време на сън) е странна проява, която създава безпокойство у родителите. Това явление се среща по-често у деца, които са подложени на педантично строго възпитание, на които се налагат много запрещения и заповеди, подтискащи свободната детска активност. За лекуването на сомнамбулното нощно ставане е необходима помощта на лекар.

Нощното напикаване на децата

Нощното напикаване на децата създава много грижи на родителите. При момчетата се среща по-често, отколкото при момичета. Когато нощното напикаване продължава и през училищната възраст, се стига до нервни нарушения. За първично нощно напикаване се говори, когато детето след четиригодишна възраст редовно или от време на време се напикава по време на нощния сън. По-рядко се наблюдава напикаване през деня и когато детето е в будно състояние. Причините за тази проява са много, но в болшинството случаи се касае за закъсняване в развитието на съзряването на рефлексите, свързани с волевото изпразване на пикочния мехур. При децата до едногодишна възраст нощното и дневното напикаване е често повтарящо се нормално явление — напълването на пикочния мехур предизвиква през определени интервали от време автоматичното му изпразване. Тези интервали с растежа на детето стават все по-продължителни. Към 10—12-месечна възраст и след това наблюдателната майка долавя моментите, когато на детето му се пикае и внимателно го подканя, като го поставя на гърне. Това е важен начален момент за така нареченото възпитание за волево изпразване на тазовите резервоари (пикочен мехур и право черво). Това възпитание не трябва да става много рано и не трябва да се съчетава с неприятни изживявания и съпротива от страна на детето. Постепенно в продължение на месеци у повечето деца (най-често към 1—2—3-годишна възраст) се създава навик за волево изхождане по малка и голяма нужда както през деня, така и по време на сън. В много случаи обаче този волеви навик съзрява окончателно и става постоянен едва към четиригодишна възраст. Много малък е броят на децата, при които нощното напикаване остава и след пубертетната възраст. Нощното напикаване настъпва най-често един час след заспиване или наскоро преди събуждане. В редки случаи може да се повтаря няколко пъти през нощта. Най-често децата спят много дълбоко и не усещат напикаването. Много по-рядко се срещат форми на така нареченото вторично нощно напикаване, което се обуславя от аномалии и възпаление" на пикочните пътища, нарушение и забавяне в развитието на нервната система, появата на захарна болест и др. Родителите трябва да знаят, че всяко дете с упорито, неизчезващо след 3—4-годишна възраст нощно напикаване, се нуждае от лекарски преглед. За привикване на малкото дете към ритмично трениране на волевото изхождане по малка нужда родителите трябва навреме да положат грижи и да избягнат всичко, което травматизира нервната система на детето. Преди заспиване детето не трябва да се претоварва с много течности и с обилна и трудно смилаема храна.

Причини за нощното напикаване

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА НОЩНОТО НАПИКАВАНЕ
Късното напикаване при децата се нарича енуреза. Енурезата не е болест, а симптом. Тя може да се дължи на много причини, някои от които не са съвсем ясни. Енурезата се предава по наследство. Осемдесет на сто от момчета и 10% от момичетата все още се напикават на дванайсетгодишна възраст. Повечето от тях престават да се напикават през юношеския период. В много от случаите напикаването се дължи на соматично заболяване. При много деца причината е незрялост на онази част от нервната система, която контролира пикочния мехур, и се предава по наследство, а при други - широк обхват от различни видове нервно напрежение. Напикаването често се дължи на комбинация от тези две причини.
РАЖДАНЕ НА ДРУГО БЕБЕ В СЕМЕЙСТВОТО
Има ситуации, които разстройват малкото дете по такъв начин, че то подсъзнателно иска да се върне в кърмаческа възраст. Дете, което е спряло да се напикава, може да започне отново да се подмокря. В ранно детство енурезата започва най-често, след като в къщата се появи бебе. В такива случаи децата не се напикават нарочно. Те спят дълбоко. Това са подсъзнателни чувства, които завладяват детето през нощта и се изразяват в сънища. Напикаванията често стават през нощта, когато детето сънува, че е в затруднено положение и е безсилно да направи нещо.В случай че се е родило бебе, родителите следва да успокоят детето, че няма причини да се мисли за изместено. Не трябва да се карате или да го засрамвате, понеже се е напикало. Обикновено то самото се чувства зле. Ще му помогнете, ако изразите увереност, че отново ще престане да се подмокря.
ДЕЦА, КОИТО НЕ СА СПИРАЛИ ДА СЕ НАПИКАВАТ
А какво да кажем на 3-4- или 5-годишното дете, което не е спирало да се напикава? (Повечето деца престават да се подмокрят между 2- и 3-годишна възраст). В много от тези случаи се е създало напрежение при приучването на детето към използването на гърнето през деня. Детето дълго упорства, а родителите губят търпение. Накрая то свиква да ходи през деня на гърне, но съпротивата му сякаш продължава подсъзнателно през нощта заедно с вината, че е непослушно. Добре е да премахнете всички конфликти по отношение на приучването на гърне през деня и да не се срамува детето по повод нощното напикаване. В повечето случаи не е лошо да престанете да вдигате детето през нощта, защото то ще го тълкува като напомняне, че все още е бебе. То се нуждае от увереност от страна на родителите и от сигурност в себе си, че расте и някой ден само ще престане да се напикава.
ВЪЛНЕНИЯ ОТ НАЙ-РАЗЛИЧЕН ХАРАКТЕР СЪЩО ИГРАЯТ РОЛЯ
И накрая, голяма група деца остават сухи през деня, но все още се напикават през нощта поради незрялост на онази част от нервната система, която контролира пикочния мехур по време на сън. Те не усещат никакво емоционално напрежение освен напрежението, което може да породи напикаването. Тези деца се нуждаят от успокоението, че ще спрат да се напикават, когато нервната им система достигне нужната зрелост.
ЧЕСТО СРЕЩАН ВИД ЕНУРЕЗА ПРИ МОМЧЕТАТА
Психиатри, изучавали напикаването у децата, смятат, че то често се среща при момчета, които се чувстват несигурни и твърде лесно могат да бъдат убедени, че са непълноценни. Детето е възпитано прекалено строго, за да се противопоставя открито на майка, склонна да командва. То го прави пасивно, като се напикава. Мерките, които родителите понякога вземат срещу нощното напикаване, могат да дадат обратен резултат. Измъкването на спящото дете от леглото (дете, което се подмокря, обикновено спи много дълбоко) и воденето му в тоалетната всяка нощ само засилва неговото убеждение, че все още е бебе. Ограничаването на течностите след 5 часа следобед обикновено веднага го кара да си мисли, че е много жадно, и почти гарантира непрекъснат спор с родителите през цялата вечер, който не е полезен нито за тях, нито за детето. Всяко дете над 5 години би дало всичко, за да се справи с проблема. То иска да бъде отзивчиво, но почти не може да контролира нервната си система и подсъзнателните си чувства, които са причина за напикаването през нощта. На момче, което се напикава през нощта, трябва да му се вдъхне по-голяма увереност в собствените сили, но това може да се постигне постепенно и с помощ отвън. Отношението им към детето би трябвало да бъде насърчително. Те могат да му обяснят, че много други деца са били изправени пред същата трудност, но след време са я превъзмогнали. Да изразят увереност, че и собственото им дете ще по стигне същото. За 5-6-7-годишно дете лепенето на златни звездички на табло понякога помага. Може да се опитате да му поднесете дългоочаквана награда - кънки, велосипед, спортни принадлежности. Целта е да го накарате да се чувства равно с другите момчета и сигурно в доверието ви към него. Ако до този момент бащата е бил твърде пасивен вкъщи, е по-добре да започне да проявява по-голяма активност при възпитанието на сина си и по възможност да намери занимание, което с удоволствие ще върши от време на време заедно с момчето.
ЕНУРЕЗА ПРИ МОМИЧЕТАТА
Най-често срещаните случаи на енуреза при момичетата са съвсем различни от случаите при повечето момчета. Момичето е по-издръжливо и си съперничи с брат си или с майка си. То може да негодува, че е момиче, поради дискриминация, с която често се сблъсква. Напикаването за него е подсъзнателен начин да изрази своя гняв и недоволство. На момичето, което се напикава през нощта, трябва да му се помогне да се чувства по-спокойно от това, че е момиче. Необходимо е да се намалят причините за съперничество с брат му, родителите да му покажат, че го обичат именно защото е момиче, а бащата да демонстрира, че го обича като дъщеря.

Напикаването при момичетата рядко е сериозен проблем

Най-често срещаните случаи на нощно напикаване при момичетата са съвсем различни от тези при момчетата. Картината обикновено е следната: Момичето е смело, може би е "мъжкарана", която си съперничи с брат си, а същевременно и с майка си (напр. тя може да чувствува, че може да се грижи за своя баща по-добре и от майка си). В такива случаи трябва да се помогне на детето да изпитва по-голяма радост от това, че е момиче, да се намалят причините за съперничество с брат му, родителите да покажат, че го обичат именно като момиче, а бащата -като дъщеря, но че споделя своите грижи и интереси преди всичко с жена си. В такива случаи помощта на психиатъра е от голямо значение не толкова за превъзмогването на подмокрянето, но и за да подготви момичето да се радва на своя живот като жена. След 3-годишна възраст напикаването много рядко се дължи на соматично заболяване. В такива случаи детето обикновено се изпуска по-малко на къси интервали. То се нуждае от обстоен медицински преглед. При всички случаи урината трябва да се изследва. Повечето деца, които се подмокрят през деня, се напикават и през нощта. Те са склонни към упорство и протакане. Ако наблюдавате такова дете, вие ще забележите, че то много добре съзнава, че мехурът му е пълен - то подскача неспокойно и кръстосва крака. Но същевременно то е така погълнато от играта, че отказва да предприеме каквото и да било, за да се облекчи. Не трябва да се тревожите, ако малкото дете се подмокри някога, когато се е увлякло в играта. Но ако то винаги и за всичко упорствува и се бави, това обикновено показва, че твърде много го подканват и напътстват. У него навикът да се съпротивява е толкова силен, че то го проявява не само срещу родителите си, но и спрямо собствения си организъм. Някои щастливи и спокойни деца пък трудно контролират мехура си, когато са възбудени, изплашени или се засмеят внезапно. В такива случаи урината протича без предупреждение. Това не се дължи на болест, нито пък е някакво странно явление. Много животни автоматично изпразват пикочния си мехур,когато са изплашени. В такива случаи детето трябва да бъде успокоено, че не е извършило нищо срамно.


Източник: www.lekar.bgКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Първа международна конференция за раждан...
Първа международна конференция за раждането и акушерството "Раждане с любов и мъдрост"- ...
Още  ]
26 юни - Международен ден за борба с упо...
26 юни - Международен ден за борба с употребата на наркотици и наркотрафика Може да с...
Още  ]
Нощният сън на бебето– заедно или отделн...
Нощният сън на бебето– заедно или отделно от майката Експертите препоръчват пре...
Още  ]
Какъв сок да даваме на децата?
Какъв сок да даваме на децата? Повечето от педиатрите съветват да започвам захранването с я...
Още  ]
Бременност и вредни навици
Бременност и вредни навици Пушенето на майката - основна причина за смърт на детето! «Смърт в...
Още  ]
  Моето Дете