Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Вродени луксации на ставите 14 07 2020      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Вродени луксации на ставите
Страница 2
Страница 3

Вродени луксации на ставите

Най-често вродено изкълчване е т.н. вродена луксация - едностранна или двустранна - на тазобедрената става. Тя се среща в 2-3 от 1000 новородени и в 1525% от децата, родени в седалищна позиция. Причините за вродената луксация не са изяснени, само в отделни случаи се установява наследствена обремененост.
Наблюдават се три степени на луксацията:
1. Недоразвитие /дисплазия/ на ставата;
2. Сублуксация /състояние, близо до луксация/;
3. Луксация. най-често детето се ражда само с недоразвитие на ставата ставната повърхност на главичката на бедрената кост се опира в ставната повърхност на тазовата кост /ацетабулума/, но е изместена нагоре. Постепенно главичката на бедрената кост се измества още понагоре, а ставната й повърхност достига и опира до ръба на ацетабулума. По такъв начин се образува сублуксация.
Истинската луксация настъпва в началото на мускулното натоварване на краката при прохождане на детето. Тогава главичката на бедрената кост излиза над и извънставната повърхност /ацетабулума/. В много редки случаи детето се ражда с пълна луксация.
Заболяването се разпознава по редица признаци. Болното краче по-слабо се разкрачва от здравото. Кожните гънки по вътрешната страна на засегнатото бедро са повече на брой, по-дълбоки и са повисоко разположени, отколкото на здравото краче. Болното краче често е по-късо и е извъртяно навън.
С течение на времето, когато се образува третата степен на луксацията, заболяването се установява по-лесно. Походката е накуцваща или патешка, детето прохожда късно /след едногодишна възраст/, част от признаците, установени още в кърмаческата възраст, се засилват /извъртане на крачето, скъсяването му, ограничаване на разкрачването.
Лечението започва рано - на третия - четвъртия месец след раждането. Прилагат се различни средства за задържане на главичката на бедрената кост в ацеатабулума с продължително фиксиране до оформяне на ставата.
Лечението е продължително, с подхождаща ортопедична апаратура и се провежда под наблюдение и контрол на специалист-ортопед. В резултат настъпва трайно наместване на главичката на бедрената кост в ацетабулума у болните деца в 3-4 годишна възраст.
Вродената луксация на коленната става се среща много рядко. При това изкълчване костите на подбедрицата са изместени пред бедрената кост вътреставно. Лечението изисква ранно разпознаване на заболяването и предприемане на ефективни мерки под ръководството на специалист ортопед.
Много рядко се наблюдава вродена луксация на коленна капачка, /патела/, която е изместена встрани, на лакътната, раменната и други стави.
Профилактиката се състои в прилагане на подходящ начин на повиване и преповиване на новороденото със широка пелена така, че крачетата да бъдат поставени достатъчно разкрачени. При най-малко съмнение или подозрение за луксация се нала га подробен задълбочен преглед и разширено изследване.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Със сълзи от радост мама Руми благодари ...
Със сълзи от радост мама Руми благодари на добрите хора Днес успешно приключи кампан...
Още  ]
Какъв е твоят стил на родителство?
Какъв е твоят стил на родителство? Този материал ще ти помогне да си направиш честна са...
Още  ]
Вирусни менингити
Вирусни менингити Менингитът е възпаление на мозъчнит...
Още  ]
Липса на апетит при бебето
Липса на апетит при бебето Как не бива да се храни детето Независимо от причината, нико...
Още  ]
Кариес на ранното детство, може ли да бъ...
Кариес на ранното детство, може ли да бъде предотвратен? Какво представляват брекетите? Някои въ...
Още  ]
  Моето Дете