Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Често срещани проблеми при кърменето 24 09 2023      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 


Често срещани проблеми при кърменето


Някои жени кърмят без проблеми, но при много кърмачки е естествено да се появят не големи проблеми в началото, особено ако кърмят за първи път. Добрата новина е, че повечето от тези проблеми могат да бъдат решени с малко помощ и подкрепа. Някои по-сериозни проблеми може да изискват посещение при лекар, и за Вас е важно да знаете кои са сигналите за настъпване на такива ситуации.
Важно!
За да предотвратите появата на проблеми запомнете трите най-важни неща за кърменето:
1.Кърмете често.
2.Кърмете със зърното и ареолата в устата на бебето, не само със зърното.
3.Кърмете при нужда.
1.Болезнени зърна. Неправилното захапване и неподходящата позиция на бебето са основните причини за болезненост на зърната, защото бебето вероятно не е поело достатъчно от ареолата в устата си и суче най-вече от зърното. Ако чувствате зърната си болезнени, най-вероятно ще искате да отложите кърменето заради болката, но това може да доведе до препълване на гърдите с мляко, което след това може да доведе до запушване на млечните канали в гърдите. Ако бебето е поставено коректно на гърдата и суче ефективно, то трябва да се храни докато поиска, без да предизвиква каквато и да е болка.ЗАПОМНЕТЕ: АКО БОЛИ, ЗНАЧИ НЕЩО НЕ Е НАПРАВЕНО КОРЕКТНО.
Решение:
Проверете позицията на тялото на бебето и начинът му на сукане. Би трябвало да се почувствате по-добре, веднага след като бебето е позиционирано коректно.
Не закъснявайте с храненето и се опитвайте да релаксирате, така че млякото Ви да слиза лесно. Може да изпомпвате малко мляко преди храненето, така че бебето да не смуче силно, докато чака млякото да слезе.
Ако зърната Ви са много болезнени, може да помогне смяната на позицията при всяко хранене. По този начин се оказва налягане на различни части на зърното.
След кърмене може да изцедите няколко капки мляко и нежно да го втриете в зърната си. Човешкото мляко има естествени оздравителни способности. Също така опитайте да оставите зърната си да изсъхнат на въздух след кърмене или носете меки памучни тениски.
Носенето на “чашки” за зърната по време на кърменето няма да успокои болезнените зърна. Те дори могат да увеличат болката, защото за бебето е трудно да се научи да суче без зърната.
Избягвайте носенето на сутиени или дрехи, които са твърде стегнати и притискат зърната Ви.
Сменяйте често подложките за гърди, за да предотвратите намокрянето им.
Също така избягвайте използването на сапун или такива мехлеми, които съдържат адстрингени или други химикали върху зърната си. Избягвайте продукти, които трябва да се отстранят преди кърмене. Измиването с чиста вода е всичко, което е необходимо за да поддържате Вашите зърна и гърди чисти.
Осигурявайте си достатъчно почивка, хранете се здравословно и поемайте достатъчно флуиди – това също може да подпомогне оздравителния процес. Ако имате много болезнени зърна, попитайте лекаря си за приемане на болкоуспокояващи, не съдържащи аспирин.
Ако след няколко седмично безпроблемно кърмене се появи внезапна болка в зърната, може би сте получили гъбична инфекция (млечница), която може да се образува от млякото по зърната. Други симптоми на тази инфекция са: сърбежи, изсушена кожа, чувствителна или розова кожа. Инфекцията може да се прехвърли и на бебето, при контакт със зърната Ви и тя се проявява като малки бели точки (петънца) по вътрешната страна на бузата, венците или езика му. Тя също така може да се прояви, като обрив на бебето, който не минава при използването на обичайния крем.
ВАЖНО:Ако имате някой от тези симптоми или мислите, че имате такава инфекция, потърсете контакт с Вашия лекар. Той може да предпише лекарства, както за зърната Ви, така и за бебето.
2.Нормално напълнени в сравнение с препълнените (болезнени) гърди. Всяко нещо, което намалява времето, през което бебето е на гърдата или отлага обичайното кърмене, може да причини препълване на гърдите. Кърмачката често чувства нормалното запълване (слаба тежест, която не е болезнена) в гърдите си, особено през първите няколко дни, когато и слиза млякото. Препълнените гърди могат да бъдат много болезнени и да се чувстват много твърди. Също така може да имате подути, болезнени, зачервени и с повишена температура гърди. Препълването понякога причинява покачване на температурата и може да бъде объркано с инфекция на гърдите. Препълването е в резултат на отделяне на млякото, и обикновено настъпва между 3 и 5 ден след раждането. Това забавя циркулацията и когато кръвта и лимфата се движат в гърдите, флуида от кръвоносните съдове може да проникне в тъканта на гърдата. Всичко от изброеното по-долу може да доведе до препълване:
Некоректно поставяне бебето на гърдата.
Опит за ограничаване времето за хранене или хранене през по-големи интервали.
Даване на бебето на допълнително количество вода, сок, адаптирано мляко или кърма.
Продължително смукане на биберон-залъгалка.
Промяна на разписанието за кърмене, свързано с връщането Ви на работа.
Бебето променя хранителните си навици, като започва да спи през нощта или суче по-често през едната част, за разлика от другата част на деня.
Бебето суче вяло и не ефективно.
Умора, стрес или анемия при майката.
Голямо количество отделяно мляко.
Наранено зърно.
Аномалии в бюста на кърмачката.
Препълването може да доведе до запушване на канали или инфекция на гърдите, така че е важно да се опитате да го предотвратите преди да се е случило.
Решение:
Може да минимизирате препълването чрез правилно поставяне бебето на гърдата, както и чрез често кърмене след раждането. Позволете на бебето да суче толкова, колкото желае и да е ефективно (сукането) . Първите дни след раждането, когато млякото Ви слиза трябва да будите заспалото бебе на всеки 2 до 3 часа за да го кърмите. Кърменето често помага да се отдели млякото, подържа свободното му движение и предотвратява препълването на гърдите.
Избягвайте предлагането на допълнителни бутилки и прекомерната употреба на биберон-залъгалка.
Опитайте изцеждане на ръка или изпомпване на малко мляко за да може да омекне гърдата, ареолата и зърното преди кърмене. Бихте могли да масажирате гърдата или да и поставите топъл компрес. Също така бихте могли да носите “чашки” за гърди (не “чашки” за зърно) в сутиена си за около 30 минути преди кърменето за да помогнете на ареолата да омекне и на зърното да изпъкне.
Студените компреси на гърдите между кърменията биха могли да намалят болката.
Ако се връщате от работа, опитайте да изпомпвате млякото по същото “разписание”, по което кърмите бебето в къщи.
Почивайте си достатъчно и поемайте подходяща храна и течности.
Опитайте също да носите поддържащ сутиен, който не е много стегнат.
ВАЖНО:Ако гърдите Ви останат препълнени повече от два дни, дори след като приложите съветите по-горе, обадете се на лекаря си.
3.Запушени канали в сравнение с инфекция на гърдите (мастит) .
Запушените канали са често срещано явление при много жени по време на периода на кърмене. Запушеният млечен канал се чувства болезнен или като бучка в гърдата. Той не е придружен с температура или други симптоми. Каналът се запушва, когато не е напълно изпразнен и е възпален. Обикновено запушването на канала възниква само в едната гърда. Инфекцията на гърдите (мастит) от друга страна представлява болезненост или бучка в гърдата, като е съпроводен с повишена телесна температура и/или симптоми, подобни на грип. Повечето жени с инфекция на гърдите имат пориви на гадене и повръщане. Възпалението може да е придружено и с жълтеникаво изтичане от зърната, което наподобява коластрата или гърдите се чувстват топли или горещи при допир. Инфекция на гърдите може да възникне, когато другите членове на семейството са настинали или болни от грип и подобно на запушените канали то възниква само в едната гърда.
Решение:
Третирането на запушените канали е подобно на това при инфекция на гърдите.
Болката може да бъде успокоена чрез топли компреси, за да се увеличи циркулацията към болезненото място и да се ускори оздравяването му. Използвайте затопляща подложка или малка бутилка с топла вода. Масажирането на мястото също помага, започнете зад болезнената точка. Използвайки пръстите си, с кръгови движения масажирайте гърдата напред до зърното.
Кърмете често от засегнатата гърда. Това помага да се освободи канала, запазва свободното движение на млякото и предпазва гърдата от препълване. Кърменето на всеки 2 часа, както през деня, така и през нощта, от засегната гърда също може да помогне.
Почивайте си. Допълнителен сън или почивка с повдигнати крака може да помогне за по-бързо оздравяване. Често запушеният канал или инфекцията на гърдите е първия признак, че майката е преуморена.
Носете добре поддържащ гърдите сутиен, който не е много стегнат,за да не притиска млечните канали.
ВАЖНО: Ако не се почувствате по-добре в рамките на 24 часа, след опитването на изброените по-горе стъпки, продължавате да имате температура или симптомите се влошават, обадете се на Вашия лекар. Може би ще се нуждаете от антибиотик. Също така, ако имате инфекция на гърдите, при която и двете гърди изглеждат засегнати или забележите гной или кръв в млякото, червени линии в близост до мястото или симптомите се влошат, незабавно посетете лекар.
Дори, ако се нуждаете от антибиотик, продължаване на кърменето по време на лечението е най-доброто решение за Вас и бебето. Повечето антибиотици няма да засегнат бебето чрез майчиното мляко.
4.Млечница:
Млечницата е гъбична инфекция, която може да обхване зърната или гърдите Ви, защото вирее в млякото. Причинява се от организъм, наречен
candida. Обикновено той е наличен в нашия организъм, като се задържа на здравословни нива от естествените бактерии в нашето тяло. Когато естественият баланс на бактериите е нарушен candida може да порасне, причинявайки инфекция. Причинителите на инфекцията са: прекомерна овлажняване на кожата или зърната, които са болезнени или наранени, прием на антибиотици или противозачатъчни таблетки, диета, включваща големи количества захар или плодове, хронични заболявания като СПИН, диабет или анемия. Ако зърната Ви са болезнени, дори след правилно поставяне бебето на гърдата или получите внезапна болка в тях след няколко седмици безболезнено кърмене, вероятно имате млечница. Други симптоми на млечницата са: сърбеж, изсушена кожа, чувствителна или розова кожа. Може да заразите и бебето, вследствие на контакта му с Вашите зърна. Инфекцията се проявява като малки бели точки (петънца) по вътрешната страна на бузата, венците или езика му. Тя също така може да се прояви, като обрив на бебето, който не минава при използването на обичайния крем.
Решение:
Ако Вие или бебето имате някои от тези симптоми, потърсете помощ от лекар, така, че да бъдете диагностицирани.
Можете да приемате лекарства за Вашите зърна и за бебето. Лекарството за майката обикновено е мехлем за зърната, а на бебето може да бъде даван течен медикамент за устата му и мехлем за обрива.
Млечницата може да отнеме няколко седмици, преди да отшуми, така че е важно да се опитате да не я разпространявате. Не замразявайте мляко, което сте изпомпвали, докато сте били с инфекцията. Сменяйте често подложките за гърдите или перете добре тези за многократна употреба с вода и сапун. Също така измийте играчките на бебето в сапунена вода, ако ги слага в устата си, докато е с инфекция.
Мийте често ръцете си и тези на бебето, особено, ако то си смуче пръста.
Проверете дали останалите членове на семейството не са заразени от млечницата или от други гъбични инфекции. Ако имат симптоми, нека се лекуват.
5.Кърмаческа “стачка” !
Та настъпва, когато бебето е сукало добре месеци наред, след което внезапно загубва интерес към кърменето и започва да отказва гърдата. Кърмаческата “стачка” може да означава, че са се случили някои неща с Вашето бебе и то се опитва да комуникира с Вас, за да разберете, че нещо не е както трябва. Не всички бебета ще реагират еднакво на различни ситуации, които могат да причинят описваната “стачка”. Някои ще продължат да сучат без проблем, други просто ще станат нервни на гърдата, а някои ще откажат гърдата напълно. Някои от основните причинители на кърмаческата “стачка” са:
Болки в устата от порастващите зъби, гъбична инфекция, като млечницата.
Инфекция на ухото, която причинява болка на бебето, докато суче.
Болка от определена позиция за кърмене, както от травма на тялото на бебето, така и от болезненост от направена имунизация.
Бебето е разстроено от дълго отделяне на майката или от голяма промяна в ежедневния му живот.
Разсейва се докато суче – интересът му е привлечен от други неща около него.
Настинка или запушен нос, което затруднява дишането му по време на хранене.
Намаляване количеството на млякото, причинено от допълнително хранене на бебето от шише или прекалената употреба на биберон-залъгалка.
Отговаря на реакцията на майката, ако бебето я е захапало.
Разстройва се от разговори на висок тон, провеждани от останалите членове на семейството, докато суче.
Реакция на стрес, превъзбуда или често е оставяно да чака в часа на кърменето.
Ако Вашето бебе е в такова състояние, нормално е да се чувствате разстроена, особено, ако бебето Ви е нещастно. Важно е да не се чувствате виновна, че сте направила нещо погрешно. Гърдите Ви също могат да се “почустват” дискомфортно.
Решение:
Опитайте се да изцедите малко мляко в часовете на кърмене на бебето, за да предотвратите препълване и запушване на канали. Временно опитайте друг начин за хранене на бебето – опитайте да му давате млякото с чашка, капкомер или лъжица. В този случай би трябвало внимателно да наблюдавате пелените на бебето – в случай, че са пълни, то получава достатъчно количество мляко.
Продължавайте да предлагате гърдата на своето бебе. Ако то е разстроено, спрете и опитайте пак по-късно. Опитайте, когато бебето спи или е много сънено.
Опитайте различни пози за кърмене.
Фокусирайте върху бебето цялото си внимание. Осигурете му допълнителен комфорт чрез докосване и прегръдки.
Опитайте се да го кърмите, докато го люлеете в ръце, в тиха стая, без да има нещо, което да го разсейва.
Кърмене при особени случаи :
Някои бебета се раждат в състояние, което може да окаже влияние или да направи кърменето по-трудно. Въпреки това, във всички разгледани по-долу случаи кърменето си остава най-доброто за растежа на бебето.
Жълтеница :
Жълтеницата е често срещано състояние при много новородени. Тя се проявява, като пожълтяване на кожата и очите и се причинява от излишъка на
bilirubin, жълт пигмент, който е продукт в кръвта. Всички бебета се раждат с повишено количество червени кръвни телца, които претърпяват процес на унищожаване и елиминиране от тялото. Нивата на bilirubin могат да нараснат в следствие на повишеното му отделяне в организма на бебето и намалената възможност на черния дроб да се справи с големи количества от него. В много от случаите не е необходимо да се лекува жълтеницата – лекарят ще следи внимателно нивата на bilirubin. Понякога пеленачетата трябва да бъдат временно отделени от майката за да получат специално лечение с фототерапия. В тези случаи кърменето може да не е препоръчително и да се дават допълнително количество течности на бебето. Ако Вашето бебе е болно от или развива жълтеница, трябва да дискутирате с лекаря всички възможности за лечение и да споделите с него, че не искате да прекъсвате кърменето (ако всичко това е възможно).
Бебета с рефлукс:
Не е необичайно някои бебета да връщат малко количество мляко след хранене. Обикновено бебета могат да върнат малко храна и да не покажат никакви други признаци на заболяване. Обикновено това явление отшумява с развитието на храносмилателната система. Докато бебето подмокря от 6 до 8 пелени и се изхожда най-малко 2 пъти за период от 24 часа (когато е на възраст под 6 седмици) и бебето увеличава теглото си (с най-малко с120 г на седмица), може да сте сигурна, че бебето приема достатъчно мляко.
Някои бебета са в състояние, наречено
gastroesophageal reflux (GER), което възниква, когато мускулите за отварянето на стомаха се отварят в неправилно време, позволявайки на млякото и храната да се върнат в хранопровода. Симптомите на GER могат да включват:
Обилни връщания, или връщания след всяко хранене, или часове след храненето.
Повръщане, при което млякото се “изстрелва” от устата.
Плач, показващ дискомфорт на бебето.
Бебето се извива назад, като че ли изпитва силна болка.
Отказва да се храни или избягва гърдата по време на хранене.
Често се буди през нощта.
Бавно наддава на тегло.
Трудно преглъща.
Бебето се задавя.
Често зачервяване или болезнено гърло.
Често хълцане или оригване.
Признаци на астма, бронхити, хрипове, проблеми с дишането, пневмония.
ВНИМАНИЕ: Много здрави бебета могат да имат такива симптоми и да нямат
GER. Но от друга старана бебета, които могат да имат само някои от тези симптоми, могат да имат GER.Не всички бебета с GER връщат храна или повръщат.
Някои бебета с
GER нямат сериозен медицински проблем, но грижите за тях могат да бъдат по-трудни, тъй като често те са много нервни и се будят често през нощта. При по-тежките случаи на GER бебето може да се нуждае от лечение с лекарства, ако освен връщането на храна, отказва да се храни, наддава малко или губи тегло, или има периоди на задавяне. Ако бебето Ви връща храна след всяко хранене или има някои от другите симптоми, изброени по-горе, най-добре е да посетите лекар, за да може бебето Ви да бъде диагностицирано коректно. Може би бебето да няма GER, но да е друго състояние, което се нуждае от лечение. Ако няма други признаци на заболяване, бебето може да показва чувствителност към някои от храните, които Вие консумирате, или към лекарство, ако приемате такова. Ако бебето Ви има GER, важно е да се опитате да продължите да го кърмите, тъй като майчиното мляко се разгражда много по-лесно от адаптираното. Опитайте с малки по количество, но по-чести хранения, старателно му помагайте да се оригне и поставяйте бебето в изправена позиция по време на и след храненията.

По материали на The National Women's Health Information Center 2003Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Ако детето заеква
Ако детето заеква Защо децата заекват? Заекването при децата се появява най-често във възраст...
Още  ]
Изкуство и художествено възприятие
Изкуство и художествено възприятие Първия от компонентите на триединната схема на възприем...
Още  ]
Как да активизираме речта у детето?
Как да активизираме речта у детето? Съвместно разглеждане на предмети Възраст...
Още  ]
Нощното напикаване – стрес за майките
Нощното напикаване – стрес за майките Нощното напикаване може да притесни и най-с...
Още  ]
Спомените на един мъж от раждането на де...
Спомените на един мъж от раждането на дете Една от най-важните роли на ...
Още  ]
  Моето Дете