Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Грижи за близнаци 20 06 2024      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Грижи за близнаци


Когато се грижите за близнаци, спокойно може да завидите на октопода, тъй като той е добре оборудван да се грижи за няколко бебета едновременно.
Хората трябва да разработят стратегия. Най-критичен е фактът, че ще се нуждаят от помощта на допълнителен чифт ръце. Някои си наемат помощник, някои разчитат на помощта на член от семейството, някои предлагат безплатна стая на детегледачка, а други получават помощ от съседи. Какъв тип помощ ще е най-подходяща за Вас? "Доброволците" могат да носят храна, да изкъпят бебетата, да пазаруват, изчистят или да гледат бебетата, докато дремвате или излезете извън дома. Подсигурете си подходяща помощ, още преди да се родят бебетата, а след раждането я "пуснете в действие". Поради факта, че няма точна рецепта как да се грижите за близнаци, вероятно опитът на други родители в такова положение ще Ви помогне.

Ето някои идеи, които биха Ви помогнали при грижите за близнаци:
Хранене. Храненето отнема много време всеки ден. Близнаците могат да бъдат кърмени или хранени с бутилка. Кърменето предлага хранителни и имунологични ползи и е по-лесно. Кърменето на близнаци е възможно, тъй като количеството на отделяното мляко е пропорционално на необходимостта от него, т.е. колкото повече Вашите бебета сучат, толкова повече мляко отделя тялото Ви. Ако бебетата са недоносени (както се получава при повечето близнаци) и решите да ги кърмите, те ще се възползват от свойствата на майчиното мляко, богато на протеини и хранителни вещества. Ако изберете да кърмите, потърсете допълнителна консултация с Вашия лекар. Възможно е да се кърмят двете бебета едновременно, но това отнема известно време за обучение. Вашият лекар би могъл да Ви покаже подходящи пози, които да Ви помогнат при кърменето на бебетата - както и на двете едновременно, така и едно по едно. Също така може би ще е полезно, ако изпомпвате и съхранявате кърма, така че таткото или някой друг, който се грижи за бебетата да може да Ви помогне за храненето. Майките, които предпочитат храненето с адаптирано мляко обикновено приготвят по-голямо количество мляко сутринта за да имат готови бутилки под ръка през целия ден. Някои майки използват комбинация от кърмене и хранене с бутилка, за да запазят някои от ползите на кърменето и за да могат да получават помощ при храненето. Какъвто и начин на хранене да изберете за Вашите бебета ще Ви бъде полезно, ако си приготвите разписание за хранене, така че да сте сигурна, че всяко от бебетата получава адекватно количество храна.

Къпане. Къпането на близнаци може да се превърне в малко приключение. Някои родители къпят децата отделно, както заради сигурността, така и за да прекарат известно време насаме с всяко едно от бебетата. За повече от две бебета това трудно се практикува. Подвижният душ в банята може да Ви е от полза. Във всички случаи се подгответе да бъдете порядъчно измокрени.

Обличане.Обличането на бебета през първите няколко месеца не трябва да се превръща в тежко задължение. Някои родители поставят цветен код на гардероба, за да могат бързо да се ориентират кои дрехи на кого са. След около 6 месеца става по-важно да дадете на децата си техни собствени дрехи, с което да започнете от рано да развивате тяхната идентичност. Много психолози вярват, че обличането на близнаците по един и същ начин намалява шанса за развитието на индивидуалната идентичност на всяко дете.

Сън. Сънят е необходим за да бъдете в добро здраве. Потърсете помощта на хора, за да можете да дремвате често. Дори бебетата Ви да имат синхронизирано разписание за сън, Вие ще имате само няколко часа в денонощието за да поспите. Това няма да Ви даде ресурсите, от които се нуждаете за да се грижите за бебетата.
Можете да решите да събудите и нахраните всички бебета през нощта, ако едно от тях се събуди. Това ще Ви помогне да координирате разписанието за сън на бебетата и да сведете до минимум Вашите събуждания. Опитайте се да поспите, когато и бебетата спят. Може би ще Ви е трудно да се откъснете от мислите за хилядите неща, които трябва да направите, но помнете, че Вашето добро здравословно състояние е критично за оцеляване на семейството Ви.

Родителски въпроси, свързани с отглеждането на близнаци:
Може да бъде невъзможно да различавате бебетата, когато за първи път се приберете у дома, така че не се чувствайте виновни. Много от родителите оставят маркировките от родилния дом. Други оцветяват нокътя на палеца на всяко от децата в различен цвят или маркират с цветен код техните дрехи. Когато бебетата пораснат ще Ви бъде по-лесно.
Родителите често се притесняват дали техните близнаци се развиват като индивидуалност. Ето някои идеи, чрез които родителите могат да насърчат индивидуалността на всяко дете:
Дайте им различни(контрастни) имена.
Обръщайте се към тях по име, вместо "близнаците" или "тризнаците".
Избягвайте да ги обличате така, сякаш че са по-възрастни.
Дръжте дрехите им в отделни гардероби.
Давайте им техни собствени играчки.
Давайте им отделни подаръци и торти на техния рожден ден.

Когато пораснат ги насърчавайте да развиват различни интереси и способности.
Ако близнаците се развиват с различно темпо, това може да предизвика проблем с индивидуалността. Особено, когато дойде време да се научат да ползват гърне е много трудно да се избегнат сравнения. Ако едното дете изостане в развитието си, консултирайте се с Вашия педиатър за да определите типичния възрастов период за това ново умение. Близнаците могат да помогнат на родителите да забележат трудно забележим признак за проблем по-рано. Но ако закъснението не е извън типичните граници, опитайте се да не оказвате натиск върху по-бавно развиващото се дете. То вероятно вече е забелязало разликата.

Не забравяйте, че и Вие също се нуждаете от грижи. Нормално е през този период да се чувствате под влиянието на силен стрес и преуморени. Майките на близнаци излизат много по-трудно от следродовата депресия. Майката може да се чувства отчаяна, да изгуби апетита си и съня си или да има мисли за нараняване на себе си или бебетата. Ако при Вас е наличен някой от тези симптоми, незабавно потърсете лекарска помощ.

Връзката с партньора:
Не е изненадващо, че грижите за близнаци поставят на изпитание връзката с партньора. Тъй като цялата Ви енергия е насочена към бебетата, често Ви остава малко време един за друг. Опитайте да си давате почивка един на друг, когато е възможно и се интересувайте от нуждите на другия всеки ден. Ще Ви помогне, ако имате отдушник на чувствата си. Важното е да направите всичко възможно за да запазите малко време само за Вас с партньора си. Тъй като често е трудно да оставите близнаците само с един човек, който да ги гледа, трябва да проявите изобретателност. Някои родители си взимат вечеря, поставят бебетата в столчетата на колата и карат, докато заспят. Друга възможност е да ангажирате повече от един човек за гледане на бебетата или да започнете вечерта след като те заспят.

Специално поведение при грижите за близнаци:
Близнаците често развиват езиковите си способности по-бавно от другите бебета. Текущи проучвания предполагат, че най-честата причина за това е преждевременното им раждане, както и факта, че хората, които се грижат за тях имат по-малко време да говорят директно с всяко едно от децата. В общият случай те достигат другите деца на около 4 годишна възраст.Социалните умения идват по-рано при близнаците, просто защото те винаги са били в група.

Въпреки това пътят за развитието на тези умения може да не лек. Те трябва да се научат да споделят преди да са достатъчно големи за да разберат, какво точно означава това, така че ще е необходимо известно обучение. За децата е необходимо възрастните да поставят границите на изразяваните от тях емоции, така че да не се нараняват взаимно или да не нараняват другите. Отвличането на вниманието, разсейването е подходящо за деца под 12 месеца. След това родителите трябва да започнат процес на обучение на съпричастност и уважение към другите. Още от рано близнаците разбират, че връзката между тях е специална. Докато растат те винаги ще имат другар в игрите, който е на подобен етап на развитие. Връзката между близнаците може да бъде толкова интензивна, че родителите могат да се почувстват изолирани. Опитайте се да погледнете на това, като на отмора за Вас и продължавайте да търсите време за всяко едно от децата всеки ден.

По материали на: http://kidshealth.orgКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Приказка за ненужната саможертва
Приказка за ненужната саможертва Просто и нагледно за това как ние самите сме готови да п...
Още  ]
Чува ли вашето дете?
Чува ли вашето дете? Скъпи родители, Вие също можете да направите много, така че всяко едно...
Още  ]
От биберона до лъжичката
От биберона до лъжичката Как лъжичката измества биберона? <a href='/ads/adclick.php?n=a7ee...
Още  ]
Децата дълго преодоляват стреса
Децата дълго преодоляват стреса Всяко второ дете преживява стрес, на който никой не обръ...
Още  ]
Хидроцефалията се оперира
Хидроцефалията се оперира Хидроцефалия в детска възраст При no-големите деца повишеното въ...
Още  ]
  Моето Дете