Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Първи кърмения - някои възможни затруднения 14 06 2024      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Първи кърмения - някои възможни затруднения

Зърната на гърдите са малки и плоски. Детето трудно ги захапва: колкото повече суче,толкова по-добре се оформят зърната.Може да си помогнете с помпичка за изтегляне на млякото или със зърно от силикон (продават се в аптеките). Ефикасни са масажите на гърдите, които се правят при подготовката за раждането. Но най-добре помагат устните на бебето.
Детето не може да суче. Няма сили защото е слабичко( по точно недоносено). Тъй като такова дете специално се нуждае от майчиното мляко, то се изтегля с помпичка и му се дава с биберон или с лъжичка. А може би трудно суче, поради малформация( заешка устна или незатворено небце), а дори и при малка инфекция – налепи в устата, от които го боли. В този случай млякото пак се изцежда и се дава с биберон или лъжичка.
Детето не иска да суче. Родено е на термина, но е сънливо и като че ли не е гладно. Такива случаи са чести и никакви опити да го „активизирате” не помагат. След два или три дни то се „събужда” и суче нормално. Докато чакате, за да започне нормалната секреция на млякото, може да използвате „шапчици”. Тези малки пласмасови купички стимулират лактацията. Не изглеждат много красиви, но са полезни – притискайки гърдата, те помагат за секрецията и в същото време събират млякото.
Млечната секреция закъснява или млякото е недостатъчно.
- Преди всичко не се притеснявайте, защото между душевното състояние и млечната секреция, особено през първите седмици, има взаймна зависимост. Влиянието на вашата тревожност е толкова явно, че някои лекари смятат: да насилваш майката да кърми, означава направо провал.Но когато тя самата го иска, може да се разчита на успех.
- Освен това припомнете си, че при умора млякото намалява. В първите дни имате нужда от пълна почивка.
- Помнете, че най-добрия начин да увеличите лактацията е редовно да поставяте детето да суче и от двете гърди.
- И накрая, колкото е възможно отложете дохранването: детето по лесно суче от биберона, може да престане да сучи от майката и това окончателно затруднява прииждането на мляко в гърдите. Ако го дохранвате с биберон, изберете смукалка с малка дупка – така млякото не тече лесно и бързо. Още по- добре е да дохранвате с чашка или лъжичка, както при някои недоносени бебета. Става по-бавно но е добре да го правите. Когато майката се съобразява с тези препоръки, много рядко се случва да не успее да храни детето си. Все пак след пет – десет безплодни опити много майки се отказват и жалко, защото понякога кърмата започва да идва редовно към 15-ия ден, дори след 3 седмици.
- Накрая ще добавя, че макар гърдите й да са малки, майката може да има много мляко. Големи гърди и изобилно мляко не са синоними.
Мляко тече от едната гърда, докато бебето суче от другата: не се тревожете, нормално е и често се случва.
Детето хълца. И това е нормално; ако продължително хълца дайте му малко вода с биберон или пък го поставете на гърдата; и ...докато престане, погалете го.
Началото на кърменето е болезнено. Може би трябва да промените позата си и положението на бебето. Внимавайте бебето да захапва почти цялата ареола.
Гърдите са ви запушени: напрегнати са, болят ви, като ги натиснете излиза малко мляко, но бебето не успява да го изпие. Това се случва често.какво да се прави? Един необичаен, но ефикасен метод: застанете под топлия душ – това помага млякото да изтече. Може също леко да масажирате гърдите си. Това е по-малко болезнено от изсмукването с помпичка, което напоследък рядко се използва. Още едно ефикасно средство: в продължение на 15 минутипоставяйте компреси с гореща вода или хладилник компреси с противовъзпалителен разтвор.И така няколко пъти през деня.Понякога ще ви посъветват да сложите лед. Запушването на гърдите е временно явление, но ако продължава, може да предизвика намаляване на млякото; понякога се стига до лимфангит, който ако не се лекува навреме може да стигне до абсцес; затова се внимава запушването да не трае дълго.
Лакомото дете. Някои деца толкова бързат да ядат, че сучат лакомо. Забързани те гълтат колкото мляко, толкова и въздух, давят се , кихат, кашлят и когато се оригнат, изхвърлят много мляко. Опитайте се да прекъсвате кърменето един-два пъти, за да накарате бебето да се оригне.

Из "Аз отглеждам детето"
Автор: Лоранс Перну


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Как да говорим с децата за секса
Как да говорим с децата за секса Родителите са първите и най-важните учители на ...
Още  ]
Масажи и гимнастика на бебето
Масажи и гимнастика на бебето Развитието и здравето на дет...
Още  ]
Дисциплината и децата
Дисциплината и децата Децата не винаги правят, това, което родителите искат. Когато дет...
Още  ]
Детската лингвистика и езиковото обучени...
Детската лингвистика и езиковото обучение Осъзнаването на езиково явления е процес с изк...
Още  ]
Международен специалист открива зала за ...
Международен специалист открива зала за активно естествено раждане в българска болница Център ...
Още  ]
  Моето Дете