Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта За зъбите и лошите навици 27 02 2024      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 

За зъбите и лошите навици


Гризане на нокти
Гризането на нокти обикновено е отражение на някакво вътрешно безпокойство. Понякога се наблюдава, когато детето копира някого от околните. Това поведение не се забелязва преди 3-4-годишна възраст, а дори и да се наблюдава, то трае кратко време, като подражание на някой по-голям и не се смята за проблем. След 3-4-годишна възраст се приема за неправилно поведение. Както споменах в началото, главната причина за това е стресът. Източникът за детския стрес може да бъде най-различен: завист между братчета или сестричета; прекалено авторитарно, взискателно, перфектно или деспотично отношение на родителите; раздялата, смъртта на родителите и други такива периоди може да доведат до стрес и съответно да бъдат причина за гризането на ноктите. Освен това причина могат да бъдат най-различни проблеми в училище, с приятели, проблемни уроци и други. В резултат на тези проблеми детето, което си гризе ноктите, подсъзнателно намира някакво успокоение по този начин. Заради това родителите трябва първо да намерят причината за проблема. А за улесняване на лечението ще е добре детето да се занимава с нещо и да се увеличат моментите, в които то се чувства щастливо, така че да се отдалечи от напрежението и безпокойството. Повтаряйки си, че това поведение е вредно за здравето на детето, родителите могат да започнат лечението. Важно е това повторение да си остане в границите на 1-2 пъти.

Извън всичко това, ако наистина искат да се откаже детето им от гризането на нокти, трябва да спрат директните предупреждения. "Не си гризи ноктите!", "Дръпни ръката от устата си!", "Ръцете!" и други подобни предупреждения водят точно до обратното - затвърждават това поведение. Без да искат, родителите му го втълпяват. Гризането на нокти като понятие се намества в подсъзнанието на детето и когато му стане скучно или не се занимава с нищо, при първа възможност мозъкът му припомня това поведение и детето започва да го прави. Когато го видите да си гризе ноктите, трябва да му отвлечете вниманието. Например: "Ще усилиш ли звука на телевизора?", "Ще ми донесеш ли чаша вода?" и с други такива подканяния можете насочите вниманието му другаде. Можете да го правите, докато забрави за този навик или, с други думи, докато се изтрие от подсъзнанието му.Ако по този начин не можете да разрешите проблема или да определите източника за това поведение, то тогава е добре да се обърнете към специалист…

Кога да заведем детето на зъболекар ?
Най-подходящото време за първото посещение на вашето дете е между 18 и 24 месец. Стоматолозите препоръчват да не чакате след втората година, защото проблеми със зъбите може да възникнат дори и в този период. Децата в този период са склонни към появата на "синдрома на биберона", появата на вредни навици- смучене на пръст и др. При консултация със специалист може да се направи програма, която да предодврати по-нататъшни проблеми.
Преди първото посещение:Подгответе се… разкажете на детето си какво да очаква. Например какви инструменти ще има в кабинета, какво ще направи доктора, без да създавате страховит образ.
Какво да очакваме на първото посещение?
Обикновено при малките деца първото посещение е "опознавателно"-стоматологът ще се опита да спечели доверието на детето, така че то да не се страхува и не е продължително. Стоматологът ще направи пълен преглед на устата, венците и зъбите Ако зъболекарят прецени може да почисти леко зъбите, за да махне плаката. Ако всичко върви добре стоматологът ще покаже и обясни на детето ви как да си мие зъбите и колко е важно те да бъдат чисти. Най-накрая ще прецени има ли нужда от допълнителна флуоризация на зъбите.

Редовните прегледи
Децата трябва да посещават зъболекар на всеки 6 месеца. Ако вашето дете се страхува е добре< посещенията да са по-чести, за да може да се изгради доверие към зъболекаря.
Как да изберем зъболекар за детето ?
Почти винаги общите зъболекари лекуват и деца. Ако искате вашият зъболекар може да ви насочи към специалист или той да поеме лечението на детето ви и при необходимост да се консултира със детски стоматолог.

Грижа за детските зъби в къщи
1. Венците на децата трябва да се почистват внимателно с чиста марля.
2. След поникването, зъбите трябва да се мият с малка мека четка и малко количества паста за зъби.
3. Не позволявайте на детето си да заспива с биберон. Течности, като мляко, сок и др. които остават в устата през нощта могат да влошат състоянието на венците и зъбите.
4. Научете детето си да мие зъбите си два пъти на ден, особено вечерта.
5. Показвайте на детето, как вие се грижите за зъбите си и така ще го научите колко е важно да поддържа добра хигиена.
Няколко думи за флуоридите ?
Когато децата започнат сами да си мият зъбите е важно да наблюдавате, какво количество паста за зъби слага. Препоръчителното количество е колкото грахче. Трябва да сте сигурни, че детето се е научило да изплаква и изплюва пяната от пастата, а не да я гълта. Това може да е опасно, ако детето непрекъснато гълта пастата-има опасност от появата на флуороза. Това може да увреди постоянните зъби. Необходимо е да проверите какво количество флуор има в питейната вода. Ако то е достатъчно, не е необходим допълнителен прием на флуор. По този въпрос се консултирайте с вашия стоматолог.

Смучене на пръст
Смученето на пръст е често срещан вреден навик. Доказано е, че много бебета си смучат пръстите още преди да се родят. Предполага се, че този навик е начин децата да се отпуснат и да се чувстват сигурни. Този вреден навик може да доведе до сериозни проблеми със зъбите ако продължи и след пробива. Особено опасно е, ако продължи и след петата година, когато започват да поникват постоянните зъби-може да пробият в неправилна позиция, да се появят ортодонтски деформации. Обикновено навика изчезва в училищна възраст, поради подигравките на другите деца, но ако не престане вземете мерки. Кажете на детето си, че неговите връстници отдавна не си смучат пръста и се консултирайте със специалист. Най-важното е да не наказвате детето-не е добре то да е наплашено.

Как да предпазим децата от естетични проблеми със зъбите?
Голяма част от проблемите със зъбите се появяват в резултат на навици и начина на живот от детството-родителите трябва да вземат мерки още от рано детство, за да предодвратят здравословни и естетични проблеми в бъдеще. Ето някои неща на които да обърнете внимание :
-следете за появата на вредни навици- скърцани и стискане със зъби.
-избягвайте предозирането на флуора- проверете количеството флуор в питейната вода- ако е достатъчно не е необходимо допълнителен прием на флуор.
-не давайте на деца под 8 години тетрациклинови антибиотици, да се избягват и по време на бременността.
-осигурете правилен хранителен режим на детето.
-не допускайте детето да заспива с биберон с мляко, сок и други течности освен вода.
-от рано научете децата на добра орална хигиена..
-следете за закъснял пробив, свръхбройни зъби или неправилно подредени зъбни редици.
-поне два пъти годишно водете детето на профилактичен преглед, почистване и флуоридиране на зъбите.

Източник: www.diadent.net
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
За вас, татковци !
За вас, татковци! Страховете на новите бащи Наръчник за татко- приготвяне на мляко Професия &qu...
Още  ]
Детски вирусни инфекции
Детски вирусни инфекции Детски вирусни инфекции Варицелата, дребната шарка (морбили), зауш...
Още  ]
Опасна ли е заушката?
Опасна ли е заушката? Заушката (паротит) е остро инфекциозно вирусно заболя...
Още  ]
Деца убиват деца
Деца убиват деца Криминалистите оценяват случая като безпрецедентен за последните 20 годин...
Още  ]
Кой избива децата!?
Кой избива децата!? Ние. Ние ги избиваме. Всекидневно. В тая държава децата скоро ще се броят...
Още  ]
  Моето Дете