Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Сънят на бебето 20 07 2024      
 
Оценка: / 7
СлабОтличен 

Сънят на бебето

Къде да спи бебето – отделно или при своите родители?

Едно от нещата, които вълнуват всеки един родител е къде да спи детето – в брачното легло, в същата стая или в самостоятелна стая. Най-добре е да вземеш това решение като се съобразиш с вашите семейни предпочитания – всеки един от тези варианти си има и предимства, и недостатъци.
Вариант 1: Бебето спи при родителя!
Много родители биха потвърдили, че спането с новороденото в едно и също легло създава чувство за сигурност и утеха у него. Все пак имай впредвид следните няколко проблема, които могат да възникнат, преди да вземеш подобно решение:
1. Спането на детето при родителя може да се отрази неблагоприятно върху интимното взаимоотношение между партньорите. Ако майката е имала труден и напрегнат ден (което е нещо нормално през първите няколко месеца не бебето), за нея ще стане още по-трудно да се предразположи към сексуални контакти със своя съпруг. Бащата от своя страна може да се почувства пренебрегнат от съпругата си и дори да ревнува от детето.
2. Предполага се съпружеското легло да бъде интимно и необезпокоявано място. Поддържането на здравословно взаимоотношение съпруг-съпруга би трябвало да предхожда взаимоотношението родител-дете и поради тази причина интимността на леглото е много важна и за двамата родители. Все пак, ако и за двамата родители не е проблем присъствието на детето в тяхното легло, няма никакъв проблем.
3. Бебетата имат навика да се събуждат по всяко време на нощта, да шават, а също и да издават най-различни звуци. Тъй като родителят все още свиква със значението на тези сигнали, той може да се окаже в състояние на непрекъснат страх и безпокойство.
Вариант 2: Бебето спи в отделна стая!
Много родители се страхуват, че ако оставят детето си да спи само в отделна стая няма да могат да го чуят, ако то има нужда от тях. Тези страхове са напълно безпочвени – трудно е да игнорираш звуците, излизащи от гърлото на едно гладно или недоволно бебе, особено от майката, която би се събудила дори и от едно слабо проплакване. Предимството на този вариант е, че родителите ще останат по-спокойни по време на нощните часове, тъй като няма да се събуждат непрекъснато от звуците, които издава бебето. Освен това този вариант създава предпоставки за бебето да заспива в каквато и да е атмосфера.
Недостатъците на този вариант са, че по-честите силни проплаквания от страна на бебето могат да накарат родителите да обикалят непрекъснато от стая в стая и да спомогнат за допълнителното изостряне на техните нерви.
Ако си притеснен от възможността да не чуеш бебето през нощта, можеш да си купиш бейбифон, който ще ти помогне да реагираш на време. Все пак бъди внимателен с тази играчка, понеже ако тя се окаже в състояние на неизправност, можеш да не успееш да идентифираш действителните нужди на детето си.
Вариант 3: Бебето спи в стаята на родителите!
Това е един добър вариант, който от една страна създава по-голяма близост, а от друга – улеснява родителите да реагират по-бързо, тъй като се намират на по-близко разстояние от бебето. Все пак е необходимо родителите да се научат да различават истинските нужди на детето си от звуците и шаванията, за да не се окажат в ситуация на недоспиване.
Следващите няколко съвета ще ти помогнат, за да избереш най-добрия вариант за спане на детето си:
- Бъдете флексабилни! Изберете варианта, който подхожда най-много на разбирането на вашето семейство;
- Стойте в непрекъсната комуникация като партньори по тези въпроси;
- Нека и бащата, и майката да споделят отговорностите през нощта – храненето и смяната на пелените;
- Не позволявайте на нищо да се отрази на вашето сексуално взаимоотношение. Ако присъствието на вашето дете на леглото се отразява на брака ви, дори не се и замисляйте да помислите за друга алтернатива.
Да помогнем на бебето да заспи по-бързо!
Нормалния диапазон за спане на бебето обхваща от 12 до 18 часа, но това не е нещо непрекъснато – поради нуждата от хранене на всеки два-три часа бебето ще се събужда и най-безцеремонно ще поиска своята “порция”. До края на първия месец ще са необходими поне две ставания през нощта, за да бъдат задоволени хранителните нужди на бебето.
Разбирането за двете основни фази на съня:
И възрастните, и децата преминават през две фази по време на сън – повърхностен и дълбок, но през първите три месеца от своя живот бебетата имат уникален стил на редуване на тези фази. Когато възрастният (както и децата над три месеца) заспят, първата фаза, в която той навлиза е фазата на дълбокия сън. Всъщност фазата на дълбокия сън при възрастните представлява около една четвърт от целия сън, а три четвърти представлява фазата на повърхностния сън. Бебетата до три месеца навлизат първо във фазата на повърхностния сън и след това във фазата на дълбокия, като и двете фази представляват по 50% от общото количество на съня, редуващи се на всеки 30 минути.
Този уникален стил на спане на новороденото още от самото начало предразполага към поне няколко безсънни нощи на мама и татко. Ето защо, бебетата се будят много лесно (най-вероятно те се намират във фазата на повърхностния сън).
Как да създадем режим на бебето да спи през нощта?
След като дойде на бял свят бебето все още не разбира разликата между деня и нощта – то ще се нуждае от известна помощ, за да се научи да ги различава. Някъде около втория месец бебето ще може да издържи и на по-големи интервали между храненията и това ще бъде голямо облекчение за мама и татко, които най-накрая ще могат да си отдъхнат и наспят. Към третия месец бебето ще може да прекара между седем и осем часа в сън необезспокоявано, но това не е абсолютно правило.
Съществуват много спорещи лагери за това как да помогнем на бебето да заспи. Някои смятат, че е задължително бебето да се приспива и да се люшка през цялото време, докато други препоръчват да се оставя да заспива само на леглото. Ние не препоръчваме крайностите, а по-скоро ти предлагаме да използваш подхода, който ще пасне най-добре на уникалния темперамент на твоето дете. Имай впредвид следното:
1. Няма начин да “изчислиш” кога точно бебето ще може да заспива през нощта – не съществува “правилна” възраст за заспиване. Както и при всеки етап от детското развитие, детето ще усвои този навик по-рано или по-късно от други бебета, а сравнението с други е прахосване на време.
2. По време на първите няколко месеца от живота на бебето е неприемливо да се оставя бебето да плаче без да се откликне към неговите нужди. Невъзможно е едно дете да бъде разглезено на тази възраст.
Ето и няколко препоръки за помагане на бебето да заспи през нощта:
- За да сведеш умората до минимум, опитвай се да спиш и през деня заедно с бебето;
- Люшкай и прегръщай бебето преди заспиване.
- Не е задължително да откликваш в същата секунда, в която се обади и бебето, още по-лошо, ако откликваш веднага с кърмене или бутилка. Изчакването на една-две минути няма по никакъв начин да навреди на бебето.
- Тихата музика (най-добре класическа) действа успокояващо на бебето и ще му помогне да заспи, а също и увиването в светло одеало.
- Предложи бутилка или накърми бебето преди лягане, но не прекалявай с храненето.
- Опитай се да увеличиш времето, през което бебето е будно през деня. Говори му, люшкай го, прави му масаж и не го оставяй да заспи веднага след хранене. Ако заспива докато го кърмиш през деня можеш нежно да го ощипеш по нослето, за да го събудиш. Също така е добре да събудиш бебето, ако дрямката му е траяла повече от три часа.
- Бебетата често се въртят в леглото по време на сън (особено когато се намират във фазата на повърхностен сън).
- Избягвай да откликваш незабавно, ако бебето се разшава.
- Избягвай взаимодействието с бебето през нощта. Включвай нощна лампа и избягвай шумните разговори. Време е за сън.
Значение на плачът при бебетата:
Всъщност плачът на бебетата е една много важна форма на комуникация, чрез която ние разбираме за техните нужди – хранене, нужда от повече топлина или прегряване, пълен памперс или просто нужда от емоционална подкрепа. След шестия месец понякога децата започват да плачат и с цел да привлекат вниманието на хората около себе си. Това може да накара една майка да бъде около бебето по 24 часа на ден и затова е много важно да се научите да се вслушвате в интонацията на гласа му, за да можете да отличавате истинската нужда от това детето да получи внимание точно сега!
Друго нещо, което можете да направите (най-препоръчително поне след шестия месец) е да използвате паузите в плача на бебето и тогава да откликвате към него. Това ще затвърди правилното поведение и дори е възможно хленчовете да изчезнат напълно!
Винаги, когато бебето плаче, през твоя ум трябва да минават следните няколко варианта:
- бебето иска да се храни;
- бебето се нуждае от смяна на памперса;
- бебето се чувства неудобно или некомфортно (може би му е топло, студено или преживява някаква болка);
- бебето търси емоционална близост.

Стоян Георгиев
Източник: semeistvo.bg

БР: Статиите от semeistvo.bg са публикувани с разрешението на автора!


Коментари
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2009-02-26 10:51:07
moeto bebe e po4ti na 6 meseca i neiska da zaspi sama trqbva vinagi da e na race.lo6oto e 4e ve4e e po4ti 8kg i e mn tejka.neznam kak 6te q nau4a da zaspi sama.ina4e ve4er spi pri nas v staqta v neinoto leglo no mn. se varti i nqkoi pat e mn. buina i se budi.
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2009-03-02 20:19:58
zdravei az moqt sin kogato be6e na tazi vazrast babite go bqha nau4ili da go prispivat na race s luleene i taka dosta vreme no az go nau4ih da se prispiva sam no ne vseki moje da izdarji cqla sedmica pla4e6e po polovin 4as dokato zaspi nakraq svikna sam.Vsqko ne6to po princip s tarpenie stava no ot dete do dete ima razlika
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2009-03-02 20:22:26
az sam propusnala kak sa6tnost :) ostavih go v legloto si i izleznah ot staqta za da ne me vijda i za da ne mi e kofti kato pla4e to se razbira koga e ot bolka glad i taka nali znae6.Taka sled sedmic svikna ve4e sprq da pla4e.

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Кампания на УНИЦЕФ за ранно детско разви...
Кампания на УНИЦЕФ за ранно детско развитие "МЪЛЧАНИЕТО ДНЕС РАЖДА ВИКОВЕ УТРЕ" Родител...
Още  ]
Стволовите клетки
Стволовите клетки Нови проучваня за ролята на стволовите клетки Преди около 20 години ...
Още  ]
Стресът и децата
Стресът и децата Стресът ни атакува още от първата секунда на раждането Стресът ни атак...
Още  ]
Сменете подхода с вашия тийнейджър
Сменете подхода с вашия тийнейджър Ако използвате същите възпитателни методи от времето, кога...
Още  ]
Отслабване при децата
Отслабване при децата За разлика от периодите на забавено израстване, свързано с относител...
Още  ]
  Моето Дете