Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Студентка гушка дете, за да спре да се самонаранява 09 12 2022      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 
Студентка гушка дете, за да спре да се самонаранява

В Центъра за настаняване от семеен тип лекуват автоагресията с любов

В Розовата къща (в гр.Русе) лекуват автоагресията с любов. Студентка гушка дете, за спре да се самонаранява. За екипа на Центъра за настаняване от семеен тип, както още е известна къщата, случаят с Фани е уникален и за първи път се срещат с подобен проблем. Детето се самонаранява постоянно и така е от години. От десетина дни обаче Фани е различна. Все по-рядко се удря по лицето и главата и вече почти е загърбила досегашния си навик.

Постъпва в Розовата къща от шуменския Дом за медикосоциални грижи за деца, където е от раждането си. Тежките увреждания, с които идва на бял свят, настъпилата по-късно слепота и най-вече съвета на лекарите към родителите й, че няма да се справят, са причина за изоставянето на Фани в майчин дом. В момента шуменският дом е пред закриване, което налага извеждането на 10-тината останали деца, сред които е и Фани, на други места.
Божена и медицинската сестра на розовата къща Йовка Стойчева

Управителят на Розовата къща Надя Петрова няколко пъти пътува до Шумен, за да се запознае с Фани и да общува с нея. Така двете се „сприятеляват“ до такава степен, че когато чуе гласа на Надя по телефона, по лицето на момиченцето се появява усмивка. Фани идва в Розовата къща с навиците си от години да се самонаранява. С двете си ръце тя постоянно удря главата си, поради което най-вероятно са ги връзвали, показват наблюденията на русенци. Когато ръцете й са вързани, детето удря главата си с колена. Защо го прави, в Розовата къща не знаят, но търсят причината за автоагресията на Фани. Сами се образоват по случая, като четат в интернет за нея. Освен за самото заболяване, екипът търси отговор на въпроса как да помогне на детето да преодолее самонараняванията. Скоро наблюденията на русенските специалисти им показват, че детето реагира положително на вниманието към него, на тона, с който му се говори, и най-вече на обичта, с която го обграждат. Така се оформя решението на Надя Петрова да назначи на граждански договор човек, който да се занимава единствено и специално с Фани, като всеки ден общува близо шест часа с нея.
Божена до леглото на Фани

Гледачката на Фани е младо момиче, студентка в пети курс на специалността „Предучилищна и начална педагогика“ в Русенския университет. Казва се Божена Божидарова и е на 23 години. Отначало Фани се страхуваше от гласа ми, но вече ме познава, разказва Божена. Добавя, че й пее песнички, разказва й приказки, разхожда я из цялата Розова къща, храни я. Най-голям терапевтичен ефект върху 6-годишното момиченце Божена наблюдава, когато го прегръща и милва. Гушкам я постоянно, а тя завира главичката си във врата ми и така се чувства най-добре, казва Божена. Студентката, както и медицинската сестра на розовата къща Йовка Стойчева, са хората които най-много са ангажирани с Фани. Случаят с момиченцето е предизвикателство за тях и ги кара постоянно да се информират за автоагресията. Целта ни е да постигнем три неща с Фани. Първо да проходи самостоятелно, второ да спре да се удря и трето да се усмихва, казват студентката и медицинската сестра. Убедени са, че специалните грижи към Фани ще я променят, че добротата е заложена по рождение в нея и че любовта, която й дават, ще я направи щастлива. Засега специалната гледачка на Фани продължава да се занимава с нея и да я гушка много често. Екипът на къщата е убеден, че така ще е, докато не настъпи коренна промяна по отношение на самонараняванията.

А Божена вече е твърдо решена магистратурата й да е по ерготерапия. Тази специалност ще й даде по-добра подготовка и увереност при работата с увредени деца.

Автор и снимки: Валентина Караджова
Източник: www.zdravedae.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Опасна ли е заушката?
Опасна ли е заушката? Заушката (паротит) е остро инфекциозно вирусно заболя...
Още  ]
Наследствена шизофрения
Наследствена шизофрения Шизофрения при юношите: клинично протичане и антипсихотично лечение ...
Още  ]
Сексуално насилие над деца
Сексуално насилие над деца Сексуалната експлоатация като социално-педагогически проблем Как...
Още  ]
Кога да потърсим логопед?
Кога да потърсим логопед? Ваня Цонева- логопед и ресурсен учител Развитието на говора при...
Още  ]
Детето и въпросът за смъртта
Детето и въпросът за смъртта Когато се появят въпросите за смъртта, защото някой близък ...
Още  ]
  Моето Дете