Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Хиперкенетично разстройство при децата (Синдром на хиперактивност) 31 01 2023      
 
Оценка: / 5
СлабОтличен 
Хиперкенетично разстройство при децата (Синдром на хиперактивност)


Разстройството се проявява или става очевидно в предучилищна възраст. Проявява се с една хаотична свръхактивност, която дезорганизира групата, прехвърляне на вниманието от една дейност на друга, подчертана отвлекаемост /слабост на активното внимание/, импулсивност. Разстройството е много често. По различни данни то варира от 2,5 до 20% сред децата в ранна училищна възраст. Разстройството е много по-често при момчетата. За произхода му изглежда играят роля различни фактори – генетична предразположеност, интра и перинатални неблагополучия, неблагоприятни въздействия на средата и др. Във връзка със синдрома на хиперактивност дълго време беше обсъждан въпросът за минималните мозъчни дисфункции. Натрупалите се наблюдения върху синдрома на хиперактивност, както и върху частичните задръжки на развитието, които често се явяват съчетано, поставят неизбежно проблема за значението на мозъчните дисфункции и тяхното възникване. В анамнезата на засегнатите деца се срещат много по-често данни за различни по вид рискови моменти в пренаталния и другите периоди на бремеността /токсикоза на бременността, неуспешен опит за аборт, отлепване на плацента, кръвногрупова несъвместимост, стафилококова инфекция в първите дни след раждането и др./ Обикновено разстройството се проявява най-ясно в групова ситуация. Двигателно неспокойство до неовладяемост, невъзможност да се спазват правила, непостоянство дори и в игрите, а в клас с поведението си разстройват цялата дисциплина и пречат на заниманията. Неустойчивото внимание пречи да се следи преподаването, необмислените постъпки и импулсивни прояви, без да са целенасочено предизвикателство, дразнят околните. Чрез клоунади, внезапно провикване в час, закачки - децата стават обект на непрекъснати наказания в училище. Проявите им се оценяват като невъзпитание, лоша или слаба воля, незачитане на авторитета на учителя и други. Честите оплаквания и забележки нараняват честолюбието на родителите, още повече че и успеваемостта на децата им е доста лоша. Те от своя страна също прибягват до наказания. Детският колектив също пренебрегва и отблъсква хиперактивните деца, които пречат на игрите им, дразнят ги и нарушават заниманията в час. Така тези деца лесно попадат в асоциалната група – единствената, която ги приема.

Дори и неопитният наблюдател може да разкрие във всеки клас в ранната училищна възраст поне едно, две деца с прояви на хиперактивност. Двигателно неспокойство и слабост на вниманието може да има и при тревожните разстройства, тревожната депресия, състояние на раздразнителна слабост и др.

Медикаментозната терапия само временно, за няколко часа повлиява концентрацията на вниманието. Задължителна е работата с психолог и психотерапевт. Важно е усвояването на учебния материал да се поддържа, колкото се може, на задоволително равнище, тъй като неустойчивото внимание пречи да се следи преподаването и да се запомня. Понякога са необходими допълнителни индивидуални занимания, особено когато има и частични задръжки в развитието. В противен случай училищната дезадаптация става все по-тежка.

Прогнозата за разстройството зависи в голяма степен от работата с психолога както и разбирането и подкрепата, които детето ще получи от страна на семейството и училището. С възрастта хиперактивността намалява. Най-трайни са разстройствата на вниманието. Прогнозата се влошава при отпадане от обучение и от нормалната за възрастта среда, особено при попадане под влиянието на асоциална група.

Силвия Кръстева- психолог и психотерапевт
Център за психотерапия и психология
Източник: www.psiholog.co


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Нощният сън на бебето– заедно или отделн...
Нощният сън на бебето– заедно или отделно от майката Експертите препоръчват пре...
Още  ]
Бременност и повръщане
Бременност и повръщане Бременността и сутрешното гадене Токсикоза при бременност Повръщ...
Още  ]
Секс по време на бременност
Секс по време на бременност Безопасно ли е? Когато една жена е бременна за първи път, е норма...
Още  ]
Световна седмица на кърменето- 2012 г.
Световна седмица на кърменето- 2012 г Доброволческата организация за информация и подкр...
Още  ]
Грип
Грип Летният грип Грипът удря в сърцето В началото на грипа човек се разболява не само от и...
Още  ]
  Моето Дете