Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Красива мама всеки ден 19 04 2024      
 
Оценка: / 6
СлабОтличен 

Красива мама всеки ден

Как една жена да си избере подходяща прическа?

Това зависи от формата на лицето, възрастта и фигурата на жената, типът коса, модните тенденции и не на последно място професията и стила на живот.

Какви прически са най- подходящи, според формата на лицето?

Дами с кръгло лице не трябва да се носят пищни прически, закриващи ушите, челото и очите. Косите трябва да са прибрани от лицето, като за по-добра визия може да се приповдига косата на темето. Друг вариант са прически, заобикалящи лицето, с меки къдрици, при които косата може да се накъдри, а отделни кичури да се спуснат върху челото. Овалната форма на лицето е подходяща за всякакъв вид прически. Все пак при овално лице най- добре стоят дългите коси. Правата коса е за предпочитане пред бухналата, която създава впечатление за пълнота. За предпочитане са светлите кичури на косата и прическата с път на една страна. Разделената на път коса по средата, прави лицето да изглежда по-пълно. Жените с продълговато лице задължително трябва да избягват дългите коси. Най-подходяща е къса прическа с бретон, също придаване на обем и бухналост на косата около слепоочието. При триъгълно лице е желателно да се избягва обемът на слепоочията, а около брадичката косите трябва да са пухкави, по възможност със завити крайчета. Спокойно може да се игнорира триъгълността с корекция на дължината на косите и да се намали обемът значително в горната част над челото. При квадратно лице не е подходяща късата и гладка прическа, защото придава момчешки вид. Избягват се коси, събрани на опашка, или прически, откриващи ушите. Подходящи са прически с пухкави кичури, подредени на вълни отстрани на лицето. При това косата на челото може да се среши назад и да се раздели с крив път. Обемът на косите и на темето около слепоочието ще направи неотразима визията ви.

Какви са съвременните тенденции във фризьорството?

Дългата коса е на фокус, но има и разнообразие от прически за средни и къси коси. С или без бретон, дълга или къса коса, акцентите падат върху естествените прически и тенденции от миналото. Стиловете се оформят и преплитат в нови свежи форми, многостранни и гъвкави. Здравата и естествена коса структурирана и представена с богат обем, движение и текстури представени като охлюв или вълни, добре маркирани за да изглеждаме естествени, романтични и чувствени. И меки цветови контрасти. За сватби, партита и събития, се предлагат артистични прически. Косата остава вдигната и прибрана с екзотични аксесоари, като пера, дантела украсени с перли и камъни. Не на второ място професионалистите съветват: всеки човек е уникален, винаги има персонални съвети за прическа и цвят на косата в зависимост от характеристиките на лицето, на личността и специфичните цели на всяка жена.

Как да се грижим правилно за косата си?

Важна е добрата храна, най-вече зеленчуци и сокове. Те са директна инжекция на корените на косата. Също така е важно да се използват подходящи продукти, както и намирането на перфектен баланс. Важни са и шампоаните. Мазна коса се разбира тази, която има излишък на себум. За да регулирате тази секреция, не е лесно, но има специални шампоани за отстраняване на този излишък. Има подхранващи шампоани и за суха каса, маски, кремове и по-интензивно лечение. Балсам се препоръчва за ежедневна употреба и улеснява правенето на прически. А маските се ползват 1 път седмично. Качеството на боядисване или изрусяване е от съществено значение, но преди всичко правилната диагностика е винаги най- важна. При полагане на грижи за косата трябва да се има предвид и нейният тип. Косата бива основно мазна, суха и смесен тип, съответно рядка или гъста, а косъмът- тънък, среден или груб, прав или къдрав.

Колко често трябва да се мие косата?

Суха коса, на всеки 3 или 4 дни, като се използват хранителни елементи, предвидени след шампоан. Мазната коса на всеки 1 или 2 дни с мек, подходящ шампоан

Какви грижи са необходими според типа лице?

Нормалната кожа е добре оросена, опъната и с фини пори. Този тип кожа е характерен за младите. С възрастта става суха и чувствителна. За да се запази нормалната кожа не бива да се третира с много мазни кремове. Мие се с мек сапун и се изплаква обилно с вода. Може да се използва дневен и нощен хидратантен крем.
При мазната кожа роговият слой е сравнително дебел и изглежда лошо оросена, бледа и отпусната. Има склонност към образуване на разширени пори, черни точки и дори пъпки. Предимството да имате такава кожа е, че тя остава по-дълго гладка, бръчките се появяват по-късно и не е толкова чувствителна на атмосферни влияния. Почиствайте я сутрин и вечер със сапун и лосион и я мажете с тънък слой хидратантен крем.
Сухата кожа е най-често срещания тип кожа. Тя е бледа, след измиване леко се опъва, често се бели и изглежда напукана. Бръчиците се появяват по-рано и с възрастта мастните жлези произвеждат по-малко мазнини. Ако такава кожа се поддържа правилно, тя изглежда като коприна. Използват се меки средства за почистване на лицето и се изплаква с хладка вода. Не използвайте лосиони, съдържащи алкохол. Подходящи са мазни дневни и нощни кремове с витамин А и Е.
При смесената кожа има участъци, които се отнасят към различните типове кожа. Най-често мазната е върху носа и брадичката, а на бузите е суха. По мазните части вечер не слагайте крем, а по сухите продукти, съдържащи алкохол.
И няколко съвета:
· Разхождайте се по-дълго навън, когато вали дъжд или сняг. Това чудесно ще овлажни вашата кожа.
· Използвайте кубчета лед с които да обтривате лицето си, най-добре с билкови настойки - лайка, липов цвят, коприва и др.
· Не прекалявайте с грима, особено с пудрата или фон дьо тена. При всяка възможност оставяйте кожата си да диша свободно.
· Не излизайте от къщи преди да сте намазали лицето си с крем. През лятото е задължително той да съдържа слънцезащитен фактор.
· Не прекалявайте с мимиките, те оставят трайни и не особено приятни следи, което не означава че не бива да се усмихвате и смеете.
· Не излагайте лицето си на слънце, особено в обедните часове.
· Спете само в проветрено и не много топло помещение.
Аз особено препоръчвам домашната и билкова козметика.

Доколко лицето има нужда от почистване и масаж?

Няма нищо по-хубаво от масаж на лицето, направен от специалист. Много малко дами обаче имат времето и възможността да отидат при масажист. За това ви предлагам няколко прости метода за самомасаж на лицето, които ще ви помогнат да намалите стреса и да подобрите кръвоснабдяването на кожата. Масажът на лицето се прави с нощен крем, масажен крем или с тоалетното мляко за лице, което ползвате обикновено. Поставете намазаните с крем или мляко палци върху слепоочията, близо до косата. Показалците, средните и безименните пръсти сложете в средата на челото, между веждите. Изтеглете внимателно кожата от челото към слепоочията с помощта на пръстите и се насладете на отпускащото усещане, което ви завладява. За да тонизирате кожата на лицето, най-подходящо е „пощипването“. С помощта на палеца и показалеца прищипвайте кожата на лицето, едновременно с двете ръце, симетрично в двете половини на лицето. Започнете движението от скулите към слепоочията, после от устата към ушите. Продължете с линията на челюстта от брадичката навън, а после от брадичката към шията. Накрая с върха на пръстите потупайте енергично цялото лице, за да завършите стимулиращия масаж.
Кожата се нуждае още от почистване след агресивните външни фактори, които се стоварват върху нея. Мазнините и мъртвите кожни клетки не се отделят от само себе си, а трябва да се премахват с редовно почистване на кожата. Образуването на нови клетки е по-интензивно през нощта, отколкото през деня. Затова трябва да свикнете да почиствате лицето си и сутрин, макар че тогава все още не е замърсено. Ако имате мазна и проблемна кожа, това е най-важното правило, което трябва да спазвате. Но всеки тип кожа изисква редовно и грижливо почистване.
Основни правила за почистване на кожата на лицето:
* Използвайте колкото се може по-топла вода. Порите се отварят и освобождават излишната мазнина.
* В края на почистването лицето се изплаква обилно със студена вода. Остатъците от почистващото средство трябва да се отстранят напълно. Студът свива порите и забавя поемането на мръсните частици.
* Всяко почистване трябва да завършва с “попиване” с лосион за лице. Така ще сте сигурни, остатъците от почистващо средство са отстранени напълно. С лосиона се премахват и евентуални варовикови остатъци от водата.


До колко формата на лицето определя гримът?

Пропорцията на лицето до голяма степен определя вида на грима. За идеално се счита лицето, което е абсолютно симетрично. При такова лице разстоянието по вертикалата от линията на растеж на косата на челото до основата на носа в равно на разстоянието от основата на носа до края на носа, от края на носа до края на брадичката. В централната част на лицето по хоризонталата се извиват веждите - това е линията мислено преведена от крилата на носа през зениците и края на веждите. Разстоянието между очите на идеалното лице е равна на разстоянието на дължината на едно око. Перфектната уста е равна на разстоянието между две направо гледащи зеници. Линия на хармонията се нарича тази линия, която свързва края на веждите от външната страна на лицето, свързваща се с долния клепач, а оттам със скулата и надолу по овал а на лицето. Когато изпълвате условията за правилно гримиране се придържайте към тази линия на хармонията. Ако съблюдавате това правило ще създадете впечатлението, че имате по - малко лице. Ако съблюдавате линията ще обезпечите правилното геометрично разположение на грима по лицето.
Схемата на универсалния грим е следната:
1) Върху горния клепач се нанасят светли тонове, като с такива светли цветове може да се постави светло петно под веждата, за да повдигнете оптически въпросната вежда.
2) Гънката на окото оформяща с от горният клепач се подчертава с по - тъмен цвят, който разнасяме така,че да не стои като линия,а да се прелива с другите тонове, но все пак да запазва оттенъка си. В посока към носа изтъняваме и изсветляваме цвета на тази линия, а към външния край на окото я задебеляваме и насищаме като цвят.
3) Най-тъмните сенки поставяме във външния ъгъл на окото, както придаваме форма и дължина на този най-тъмен и завършващ тон.
4) Натуралният розов цвят поставяме във най- вътрешният ъгъл на окото откъм носа и над гънката на горния клепач. Това е основният съвет, когато поставяте грим, ако го следвате е почти невъзможно да не изглеждате добре и класически. Предлагаме ви няколко варианта за съчетание на цветове в тази основна класическа схема:
а) За светлите можете да подберете в зависимост от вашия тип кожа и дрехи: меден; нежна праскова;слънчев проблясък;
б) За по-тъмните тонове (които нанасяме на гънката над клепача): млечен шоколад; капучино; лаврово зелено;
в) За най-тъмните тонове: горчив шоколад; медно-златист; бронзово златист;
г) За розовите оттенъци: цикламен и бронзово-златист.
Правилната последователност за гримиране на лицето е:
1. Коректор – нанася се на участъците, които искате да коригирате или да прикриете дребни проблеми на кожата.
2. Фон дьо тен – за нанасянето му използвайте леко навлажнена гъбичка или го разнесете с пръсти. Започнете от челото с движение надолу към брадичката. Внимание: Трябва да подготвите кожата предварително като нанесете подходящ крем за лице!
3. Пудра – използвайте я, за да фиксирате фон дьо тена, като не я размазвате, а нанасяте с леки потупващи движения. В противен случай рискувате да изтъркате фон дьо тена.
4. Сенки за очи.
5. Молив за очи.
6. Спирала за мигли – нанесете в 2 или 3 слоя.
7. Руж – нанесете го върху скулите с движения на горе, като цвета трябва да изглежда прозрачен, а да не се откроява ярко.
8. Молив за устни, червило и / или гланц за устни.

Как да оформим веждите си красиво?

Първо трябва да сте обмислили желаната форма. Не робувайте сляпо и на модните тенденции! Най-важното е добре да се вгледате в лицето си и да съобразите дали избрана форма ще ви отива. Обмисляйки оптималната за вас форма на веждите, е добре да спазвате определени правила: Вътрешните краища на веждата трябва да се намират на една линия с вътрешния край на окото. Дъгата на веждата трябва да повтаря (поне приблизително) очертанията на горния клепач. За да определите оптималната дължина, трябва мислено да продължите линията на долния клепач до нейното пресичане с веждата. Избягвайте да оскубвате твърде много косъмчета в долната част на веждите – в противен случай ще се сдобиете с две “запетайки”, които ще ви придават постоянно учуден вид.

Как да се грижим за ноктите?

Грижите за ноктите на ръцете се наричат маникюр, а за ноктите на краката - педикюр. Маникюрът и педикюра представляват радица от разнообразни процедури, с помощта на които ноктите биват подхранвани, заздравявани и поддържани. Процедурите (маникюр и педикюр) са подходящи и препоръчителни и за мъжете освен за жените, които по правило по-често отделят време и грижи за ноктите си.
Ноктите представляват предпазното покритие на края на вашите пръсти на ръцете и краката. Както косата и зъбите, ноктите не са съставени от живи клетки. Те се формират в бялата област в основата на нокъта. Веднъж формиран, неговата външност, здравина и блясък зависят от ежедневните грижи, които се полагат за него. По-долу са дадени най-често срещаните проблеми с ноктите и някои предложения за грижи за тях.
Чупливи и цепещи се нокти:
Чупливите, цепещи се или напукани нокти са такива, обикновено поради прекаленото излагане на вода или поради пресушаване на нокътната плочка. Също така това може да се дължи на дразнещия контакт с химикали или от честата употреба на лак и лакочистител. Ако ноктите са твърди и чупливи това предполага пресушаване на нокътната плочка. Това също може да е свързано със суха кожа на ръцете и прекалено честото им миене.
Меките, чупливи нокти предполагат много често използване на вода.
Набраздени нокти:
Резките или набразденията по ноктите са, за съжаление, най-често генетично обусловени. Не си мислете че можете да промените наследството си, но не забравяйте, че все пак можете да го изгладите с полираща пила! Ако все пак, наскоро са ви се появили набраздявания, това може да е знак за анемия и вие трябва да се консултирате с лекар. Браздите могат да са причинени и от прекалено силен натиск и избутване на кожичките по време на маникюр. Когато оформяте ноктите си, полагайте грижа да сте нежни с тях и така те ще растат отново нормални!
Бели петънца по ноктите:
Причината за белите петна по ноктите най-често е удар, нараняване на нокъта, прекалено силан натиск по време на маникюр в основата на нокъта.Единственото решение в случая е да оставите петната да израстат / около 16 седмици / и положете усилие да бъдете по-внимателни и нежни при оформянето на ноктите и особено при отстраняването на кожичките в основата им, където се генерира новият нокът /това е т.нар. зона на матрикса/.
Жълти нокти:
Пожълтяването на ноктите може да е причинено или от прекалено честата употреба на лак за нокти без под него да сте положили основа, или , което е по-лошо от гъбички на ноктите, които трябва да се диагностицират от лекар и да се лекуват. Ако проблемът не е болестно състояние, а козметичен дефект, то ноктите могат да се обезцветят с чист лимонов сок или с лакочистител, в чиито състав има лимонена киселина.
Овлажняване и подхранване:
Подхранването и овлажняването на ноктите трябва да е ваша ежедневна грижа, ако искате те да растат здрави и блестящи. Подхранването е най-добро с витамините А и Е, които подпомагат възстановяването на естествения баланс на нокъта, а освен това го заздравяват още в началния стадий на генерирането му. Възможно най-често втривайте балсам за нокти в основата на нокъта /зоната на матрикса/ и леко масажирайте докато попие.
Кожичките:
Дърпането и гризането на ноктите, излагането на химикали и перилни препарати или общото занемаряване на ноктите са все причини за грубите, дращещи кожички около нокъта. Ако кожичките ви са много болезнени и възпалени полагайте овлажняващ балсам поне 2 пъти дневно.Съществуването на кожичките си има основателна причина – те представляват кожната бариера, която предпазва от навлизането на бактерии в тялото ви. Затова изрязвайте само онази част от тях, която пречи на естествения растеж на нокъта и е суха и дразнеща.
Запомнете, че дехидратираните нокти се чупят и нацепват много по-често от добре поддържаните и хидратирани нокти.Затова е желателно да използвате балсами и хидратиращи кремове,и да избягвате честото съприкосновение с вода.
Седем стъпки за перфектни нокти:
- Почистване:
Навлажнете малко памук с лакочистител и почистете нокътя по дължина.
Това е необходимо дори в тези случаи, когато няма положен лак за нокти.
- Оформяне:
Придайте желаната форма на ноктите, използвайки меката страна на пилата за нокти, държейки я под 45 градуса. Много е важно да се пили само в една посока.
- Подхранване:
Натопете ръцете в съд с топла сапунена вода (ползвайте душ-гел) за 10-15 минути. Втрийте омекотител за кожички и масажирайте. След това нежно почистете и избутайте кутикулите (кожичките). Не се препоръчва рязането на кожички. С помощта на малко памук, навит на клечка и напоен с кислородна вода, почистете ноктите от долната страна. Използвайте полиращото блокче, за да премахнете грапавините от горната страна на ноктите.
- Нанасяне на крем:
Нанесете крем за ръце и масажирайте пръстите от дланта към върховете с цел стимулиране на кръвообръщетието и омекотяване на кожата. Препоръчително е този масаж да обхване и ръката до лакътя.
- Защита:
Нанесете основен слой base coat, за да предпазите ноктите от промяна на цвета. Освен това той придава по-гладък вид на лака, правейки го по-дълготраен и устойчив.Можете да използвате заздравител за нокти, който предпазва допълнително и предотвратява цепене, лющене и белене на ноктите. Нанесете го и от долната странана свободния край на нокътя. След това изчакайте до пълното му изсъхване.
- Полагане на лак за нокти:
Необходими са два слоя лак, като след нанасянето на първия трябва да се изчака 10 минути до пълното му изсъхване. Стремете се да извършите лакирането на всеки пръст с 3 движения - едното в средата на нокътя и две от ляво и от дясно.
- Окончателно офорямне:
За да постигнете атрактивен полиран вид на вашия маникюр, нанесете покривен безцветен слой (top coat), който освен това предпазва лака от лющене и нараняване.


Как жената да запази своята привлекателност след бременност и кърмене?

Добре е, че съвременните жени не робуват на поверия и не се притесняват да полагат грижи за себе си по време на бременността. Препоръчителни са след раждане носенето на ластичен колан, стегнат сутиен, повече разходки и коремни преси!

Бабини рецепти за красота и домашна козметика:

-Универсална козметична маска за лице:
Смесват се 1 кофичка прецедено кисело мляко, 1 жълтък, сока на 1 лимон, 10 табл. аспирин, 5 табл. хинин, 1 с.л. зехтин. Съхранява се в бурканче с капачка в хладилник. Прилага се 1-2 пъти седмично по 20 мин., след което лицето се измива.

-Почистваща маска за лице:
Смесват се 1 жълтък и 1 ч.л.ракия.Прави се маска на лицето за 20 мин.,след което се изстъргва с пръсти и лицето се измива. Преди това е добре да се направи парна баня с отвара от тетра или лайка. Лицето се мие винаги със студена вода.

-Медена маска за мазна кожа:
1 чаена лъжичка хума
1 чаена лъжичка мед
Смесват се хумата и меда – разреждат се с малко хладка вода.
Маската се сваля след 30 минути със студена вода.
Кожата се обтрива с парченце лимон.

-Лимонена маска за мазна кожа:
1 чаена лъжичка лимонов сок
1 чаена лъжичка мед
1 супена лъжица хума
Смесете съставките докато получите гъста каша.
Нанесете на лицето и измийте след 20 минути с хладка вода.

-Билкова маска за суха кожа:
1 чаена лъжичка хума
1 чаена лъжичка смлени цветове от лайка
1/2 чаена лъжичка зехтин
Отмива се след 15 минути и кожата се покрива със студен компрес.

- Стягаща маска:
1 суров белтък, разбит на пяна
1 чаена лъжичка мед
2 чаени брашно
Всичко се разбърква и нанася на лицето с лъжичка, след 25 минути се измива.
Кожата се наплисква със студена вода.

За косата:
- Против косопад:
1 връзка коприва се накисва за 24ч. в 1/2л.оцет. Прецежда се и в рамките на един ден многократно тази смес се втрива в корените на косата. Накрая косата се измива както обикновено, като се полива и с отвара от коприва.

- Маска за мазна коса:
1 яйце, 1мл витамин В1 или В6, 1/2 чаша отвара от коприва се смесват.
Втрийте топлата смес и покрийте главата с найлон, а отгоре с топла кърпа. След 1 час измийте главата с шампоан, а след това изплакнете с отвара от листа и корени от коприва.

- Маска за суха коса:
1 яйце, 1 супена лъжица оцет, 2 супени лъжици зехтин. Масажирайте със сместа скалпа и косата, срешете с гребен. Оставете да престои 15 минути. Измийте косата с шампоан и изплакнете добре.

- Маска за блясък:
1 ампула, или 1 лъжичка бадемово маслo, 1 с.л. сок от лимон или оцет (за предпочитане ябълков),1 с.л. алкохол без значение какъв (ракия,водка,уиски или др.), 1 жълтък, 1 с.л. кисело мляко. Прави се един път в месеца.Съставките се разбъркват на в съд, поставен на котлона, до получаването на хомогенна, леко затоплена смес. Намазват се първо корените на главата, а след това и краищата. Главата се завива с кърпа и снайлонова торба. Маската трябва да седи около 1.30-2 часа.

- Маска за усилване на растежа:
2 лъжици хума, 1 с.л. алкохол, 2 с.л. зехтин, 1 жълтък. Нанесете и увийте с найлонов плик или шапка за баня, измийте с хума и нанесете балсам.

Всяка жена ако има желание може да се грижи за себе си и за своя привлекателен външен вид, това не винаги е свързано с много пари, има средства и начини за разкрасяване за всеки джоб, нужно е... желание. Не бъдете неглиже! Независимо дали жената е в първа младост, бременна, в майчинство или в зряла възраст тя трябва да полага подходящи грижи за своя външен вид. Подходяща прическа, крем за лице, оформени вежди и лек грим, това са задължителните елементи от визията на всяка дама.
Всяка жена е красива и уникална, важното е да умее да го покаже! Всяка дама, независимо от възрастта си има красиви черти, които трябва да подчертае и някакви дефекти, които трябва да прикрие.

Подготви: Ева Иванова, мениджър-стилист
За к-т: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видитеКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Сдружение "Майки срещу дрогата": Отърсет...
Сдружение "Майки срещу дрогата": Отърсете се от ненужния срам и не носете сами болката с...
Още  ]
Международен младежки фестивал "Музите"
Международен младежки фестивал "Музите" Сдружение „Музите” и Община С...
Още  ]
Какви трябва да бъдат изискванията към д...
Какви трябва да бъдат изискванията към детската градина, където ще постъпи болното дете? За болн...
Още  ]
За вас, татковци !
За вас, татковци! Страховете на новите бащи Наръчник за татко- приготвяне на мляко Професия &qu...
Още  ]
Развитие на детето в норма
Развитие на детето в норма Скала за психомоторно развитие Периоди в развитието Ра...
Още  ]
  Моето Дете