Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Здраво ли е дебелото бебе? 09 12 2022      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 

Здраво ли е дебелото бебе?

Здраво ли е дебелото бебе? Когато видим малко сладко пухкаво розово бебенце със сладки гривнички на ръчичките и на крачетата всички изпадаме в умиление. Но дали това е здравословно за бъдещия човек? Именно родителите са отговорни за бъдещото здравословно състояние на децата си. Според лекарите, броят на мастните клетки се формира в организма още през първата година на детето. Ако то е било дебеличко, смята се, че ще е предразположено към пълнеене и в зряла възраст. Много от нас ще контрират, като кажат, че са били пълни като малки, а после са станали стройни и слаби. Това не променя истинността на теорията. Важно е как сме били хранени като бебета. Смята се, че най-добрата профилактика на наднорменото тегло при бебетата това е кърменето. Именно защото кърмата е естествената храна за бебето и тя съдържа всичките необходими елементи за развитието на малкия човек. Сукането е усилен труд за бебето и докато се храни то изразходва доста енергия. Това е един от поводите като се нахрани добре бебето сладко да заспива. Ами то е работило толкова усилено за своето бъдеще, докато е хапвало, нужна му е почивка. При бебетата, които се хранят с изкуствено мляко – едно, че колкото и да е добро изкуственото мляко никога не може да достигне качеството на майчиното.
Ако то е хранено с кърма на поискване, (когато е гладно, а не когато му идва часа) то инстинктивно си създава режим на хранене и когато порасне яде само когато е гладно. Добре е да се съобразим с естествения режим на децата, а не да ги тъпчем, когато ние решим. Свикнали сме да казваме – време е за закуска, време е за обяд, изяждай си всичко. Първо ние често сме склонни да сипваме повече, отколкото е необходимо на детето и когато то изяде само половината от порцията, започваме да го насилваме или да му натякваме, че нищо не е хапнало. Но по-добре по малко по-начесто, отколкото да го тъпчем рядко и по много. В забързаното ежедневие самите ние често ядем по веднъж на ден, когато се приберем от работа. Но това разширява стомаха и след това ни е нужна много повече храна, за да заситим глада. А поемането на повече храна не гарантира изразходване на повече енергия. Точно обратно – ускорява се процеса на пълнеене и се задвижва механизма. Огладняваме по-често, храним се в по-големи количества и пълнеем все повече. Ако това се случи с едно дете – пораженията ще са за цял живот. Затова е редно родителите да внимават с вредните храни, които са толкова примамливи за децата – всякакви вафли, бонбони, снаксове и т. н. С една дума трябва да сме подозрителни към всичко в лъскави опаковки. Обикновено като награда за това, че децата са ни помогнали да почистим, държали са се добре на семейния обяд, получават за награда именно нещо в лъскава опаковка. Ако знаехме колко вредно е в действителност, едва ли щяхме да възнаграждаваме нашите съкровища толкова щедро с такива сладки изкушения. Но не бива и да се пазим, а да следваме мъдрото правило – дозата прави отровата. Разбира се ще е много по-добре децата да предпочитат моркови и ябълки за похапване между храненията.
Много по-леко би ни било, ако знаем, че децата ни няма да умрат от глад, ако хапнат само две лъжички от супата на обяд. Ключът е в повече по-разнообразна храна. Ако детето хапне от три неща по малко, то вероятността да се нахрани е много по-голяма, отколкото ако му набутаме в устата цяла чиния с храна, която детето, отгоре на всичко, не обича.
Ако не се храним с желание и с апетит, то по правило отново дебелеем. Може и това да е причината, поради която много българи пълнеят – а именно, защото ядат каквото има и каквото могат да си позволят, а не каквото биха желали и им е наистина вкусно. Ако пренасочим финансите от нещата, които обикновено консумираме към онези, които бихме искали – дори в по-малки количества – може би това ще има благотворно отражение върху организма ни. Това би трябвало да направим и за децата си, ако наистина ги обичаме. Балансирано хранене и повече игри – това е ключът към щастливо детство.
Изкуствено храненото бебе има по-слаба имунна система, а и тъй като полага по-малко усилия при хранене, то не изразходва толкова енергия и е по-склонно да наддава по-бързо. Затова и майките, на които им се налага да хранят своите съкровища с изкуствено мляко трябва да имат предвид тези неща. Колкото по-късно детето премине на изкуствено мляко, толкова по-добре. Ако вече може да извършва по-активни движения, бебето ще може да изразходва повече енергия.

В. Генова
Източник: www.az-jenata.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
За детската мастурбация
За детската мастурбация Нормално ли е това? Ако да, в каква възраст и с каква честота? Подс...
Още  ]
Проблеми при кърмене
Проблеми при кърмене Златни правила за кърмене “А” и “Б” при кърмене на но...
Още  ]
Деца отбелязаха Деня на Земята със знани...
Деца отбелязаха Деня на Земята със знания и екоспектакъл Децата от подготвителните групи...
Още  ]
Интервю със Зл. Тимонова
Всяко дете има талант! Интервю със Златка Тимонова- гл. художествен ръководител на Фолклор...
Още  ]
Типичните родителски грешки
Типичните родителски грешки Стилове майки Типичните родителски грешки, които ние доп...
Още  ]
  Моето Дете