Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Грижи за новороденото дете 09 12 2022      
 
Оценка: / 5
СлабОтличен 

Грижи за новороденото дете

Недоносено дете

Нормалната бремонност продължава 40 седмици. Дете, родено преди изтичането на 37-мата седмица се смята за недоносено, а това родено след 42-рата седмица за преносено. Съществуват случаи обаче когато бебето е преносено и въпреки това телесната му маса не съответсвува на вътреутробната възраст.В практиката всяко дете с телесна маса 1000 грама - 2449 грама и с дължина 35-45 см се нарича недоносено. Колкото по-малка е телесната маса на недоносеното дете при раждане, толкова по-незрял е неговият организъм и по-слаба е неговата пригоденост за условията на извънутробния живот.Недоносените деца често имат дихателна недостатъчност, а регулацията на телесната им температура е неправилна. В зависимост от телесната маса на детето съществуват три степени на недоносеност:
I-ва степен - с телесна маса от 2000 до 2499 грама;
II-ра степен - с телесна маса от 1500 до 1999 грама;
III-та степен - с телесна маса от 1000 до 1499 грама.
Недоносените деца са видимо по-дребни, имат къси крайници, относително голяма глава и голямо коремче. Кожата им е по-червеникава, суха, набръчкана и през нея прозират подкожните кръвоносни съдове. Мускулният тонус е нисък. По кожата има повече фини косъмчета /лануго/. Детето има старчески вид. Ушните миди са с мек хрущял, още неоформени, и прилепват към главичката. Дишането е повърхностно и неправилно, белите дробове не са достатъчно разгърнати, гласът и плачът са слаби.
Недоносените деца често посиняват /цианозират/, а физиологичната жълтеница при тях е по-силно изразена и преминава за подълго време. Те боледуват много по-често от доносените деца, като са податливи към инфекции, които у тях протичат потежко. Освен това те по-често боледуват от анемии и рахит.Отглеждането на недоносено дете веднага след раждането става в специално отделение за недоносени деца. Бебето се поставя в кувьоз от прозрачна пластмаса, осигуряващ постоянна температура, приток на въздух с по-голямо съдържание на кислород и с необходимата влажност. Храненето се извършва също вътре в кувьоза със специална сонда.
Отглеждането в домашни условия е възможно едва когато бебето достигне телесна маса 2500 грама. Храносмилателната система на недоносеното дете е все още незряла, затова то трябва да се кърми на всеки два часа, по 8-9 пъти в денонощие. При кърмене трябва да се проявява повече настоятелност и упоритост от страна на майката, за да се накара бебето да суче.Една от причините за раждане на недоносени деца е възрастта на родилката жени под 18-20 годишна възраст много по-често раждат недоносени деца.Друга важна причина е повтарящи се преди това аборти. Особено важно значение има токсикозата на бременността, която протича с упорити повръщания, засягане на бъбречната функция и протеинурия, с повишено артериално налягане. Това заболяване на бременната може да доведе до преждевременно раждане на малък плод.Близнаците също се раждат недоносени, поради преждевременно започване на родова дейност. Воденето на полов живот през последните месеци на бременността също може да бъде причина за раждане на недоносено дете. Жени-пушачки, както и такива, които консумират алкохол по време на бременност, раждат по-често по-дребни и недоносени деца.

Къпане и повиване на новороденото

За предпочитане е къпането на бебето да се извършва с течаща топла вода. Така се премахва възможността замърсена от седалището вода да попадне в устата и по лицето на детето. Бебето може да се къпе спокойно и във вана или коритце, като предварително се измива седалището му.
Ако пъпният остатък не е паднал новороденото трябва да се къпе чрез обливане, пъпчето се запазва сухо. Ако пъпният остатък случайно се намокри, то той се под сушава с памуче, натопено в спирт. Температурата на въздуха в стаята по време на къпането трябва да бъде 22-24С. След първия месец детето може да се къпе при стайна температура.
Температурата на водата трябва да бъде близка до тази на тялото - 36-38С. Придържането на бебето при къпане изисква известно умение. С лявата ръка обхваща неговото ляво рамо и мишницата, така че главичката на бебето да легне върху китката и предмишницата на къпещия го. С дясната ръка се хващат крачетата на бебето и то се потапя внимателно във водата.
Най-напред се измиват главичката, лицето, шията и гърдичките. След това с помощта на дясната ръка бебето се обръща, така че то да легне с гърди върху лявата ръка, като с пръсти се държат дясното му рамо и мишницата. Измиват се гръбчето, седалището и крачетата. Особено внимание се обръща на гънките, където обикновено се задържат мъх от пелените, кожен секрет и други материи, които могат да предизвикат възпаление.
Необходимо е и да се измият дланите на бебето, като се разгърнат пръстчетата му. Преди бебето да се повие трябва да се попие водата от кожата му, без да се бърше, тъй като кожата му е много нежна. Добре е слабинните гънки и седалището да се намажат с олио или бадемово масло. Някои бебета понасят много добре пудренето с талк или детска пудра. Ако в областта на седалището или кожните гънки в слабинната област на бебето се появи възпаление, то те трябва да се намажат с помада, която се предписва от лекар-педиатър.
Преповиване на бебето трябва да се прави преди всяко хранене независимо от това дали е от гърда или с биберон. Найотгоре се поставят тензухени пелени. Правоъгълната тензухена пелена се нагъва на няколко слоя и се поставя между крачетата, за да попива урината и да задържа изпражненията. Втората тензухена пелена се поставя така, че да образува "гащички".
Правоъгълната бархетна пелена служи за повиване на крачетата. Тя обвива всяко краче поотделно, така че те да не се трият едно с друго. Голямата бархетна пелена обвива цялото бебе от мишницата надолу. Когато се повива бебето след къпане, най-напред се обличат ризката и блузката.
Новороденото се подмокря почти на всеки час. Освен това то се изхожда по 3-4 и повече пъти в денонощието. Затова се налага подсушаване няколко пъти през денонощието - при всяко кърмене. По правило подсушаването става преди кърмене, за да не се нарушава сънят на бебето след като се насуче. При момиченца почистването на седалището се извършва чрез избърсване с чистия край на пелената в посока от половите органи към ануса, като всеки път се използува нов чист край на пелената. След това седалището се измива с топла течаща вода.
След превръзването на пъпната връв нейният остатък остава свеж само първите 2-3 дни. През следващите дни остатъкът изсъхва и към края на първата седмица обикновено пада. След падането на пъпния остатък остава малка раничка, която заздравява за няколко дни. При забавено зарастване на раничката, при секретиране на гноевидна или кръвениста материя от нея е необходимо преглед и лечение от лекар-педиатър.

Кърмене на новороденото

Първото кърмене на новороденото дете трябва да стане до 6-тия, дори до 3-тия час след раждането. При всички случаи първото кърмене не трябва да се забавя след 6-тия час. Всъщност много често първото кърмене е само опит за сукане.
Обикновено бебето поема не повече от една чаена лъжичка от първото мляко, наречено коластра. Коластрата се отделя от гърдата на майката през първите 3-4 дни. Тя е много по-гъста отколкото зрялото майчино мляко и съдържа три пъти повече белтъци и соли.Освен това коластрата съдържа много имунни вещества срещу бактерии и вируси. Преди всяко кърмене гръдното зърно и кожата около него се почистват. Първите няколко капки мляко се изцеждат навън. Ако бебето не започне веднага да суче, то няколко капки мляко /кърма/ се изцеждат в устата му, и когато усети вкуса на кърмата то започва да суче.При кърменето нослето на бебето трябва да остане открито, за да може то да диша свободно. За целта гърдата се придържа с противоположната ръка, като гръдното зърно и кожата около него се оставят между показалеца и средния пръст.Ако въпреки усилията детето само ближе зърното и не започне да суче добре още при първите кърмения, то майката трябва да изцеди млякото в устата му. Като начало това задоволява нуждите на бебето. Ако обаче изцеденото мляко остава в устата на бебето и то не гълта, то трябва непременно да се потърси лекарска-акушерска помощ.За повечето майки кърменето през втория и следващите дни става в седнало положение. Това е по-удобно за майката. Количеството на млякото обикновено се увеличава към третия ден, но понякога и по-късно. Това се познава по напрягането на гърдите, което може да се съпровожда и от лека болезненост. Само в редки случаи се появява лека треска, която е израз на задръжка на мляко в гърдата. Затова млякото трябва да се изцежда от гърдата след всяко кърмене.Бебето не трябва да се кърми в леглото, особено нощем, когато заспиване на майката даже за минута може да задуши бебето с гърдата, която притиска дихателните му пътища. Отделянето на млякото не се влияе много от поемането на течности от майката. То зависи много повече от редовното кърмене на бебето и изцеждането на млякото докрай след кърмене.
У нас, както и в повечето страни, е прието бебето да се кърми на три часа. Това се основава на факта, че стомахчето на бебето се изпразва от поетата храна за 2 1/2 - 3 часа. Интервалът от 3 часа трябва да се спазва в общи линии, без излишна педантичност. Ако при някое кърмене бебето е изсукало по-малко от необходимото мляко, то може да се пробуди малко по-рано и да се накърми следващия път 10-15 минути по-рано.Позволено е и обратното - ако бебето спи, то може да не се буди точно в часа за кърмене и да се изчака 10-15 минути. Общоприетите часове за кърмене са следните: 6, 9, 12, 15, 18, 24. Може обаче да се започне и с 1/2 час по-рано или по-късно.Свободното кърмене /т.н. гъвкав режим на кърмене/ се състои в това, че на бебето се предоставя само да определи интервалите между кърмениятя, както и времетраенето на сукане. Този начин се основава на взаимното регулиране на съотношението между сукането на бебето и отделянето на кърма от майчините гърди. Този начин не се възприема от повечето детски лекари в света, а също и у нас.
Възраженията са: често се стига до прехранване, не се осигурява спокоен сън нито за бебето, нито за майката, бебето става капризно. У нас свободният режим на кърмене означава, че на бебето се разрешава да суче колкото време желае, докато се нахрани. Следователно, може да се удължи времетраенето на кърмене, обаче броят на кърмененията и интервалът между тях не се променят.Повечето от здравите бебета се насукват за 15-20 минути. Тогава бебето заспива на гърдата, отпуска я, и спи непробудно 2-1/2 - 3 часа. Млякото, което се събира в едната гърда за 6 часа, е достатъчно, за да нахрани бебето. За това не е нужно при всяко кърмене да му се предлагат и двете гърди. При едното кърмене се поднася едната гърда, а при следващото - другата.Едновременно кърмене от двете гърди се препоръчва само в първите две седмици с цел да се изпразват те докрай и да се подтиква отделянето на повечето кърма, както и при недостиг на кърма.

Първото облекло на новороденото са пелените. При приготвяне на пелените трябва да се спазват приблизително следните размери: голяма бархетна пелена 100x100 см, бархетна правоъгълна пелена 60x100 см, две тънки тензухени пелени съответно 100x100 см и 60x100 см. Това са пелените, които оформят един комплект, като обикновено са необходими 810 комплекта.Предпочитат се пелени от чист памук, защото задържат повече въздух между тъканта, топлят по-добре, а и по-добре попиват урината на бебето. Ризките и блузите на бебето трябва да са от трико или памучен плат.Одеалото трябва да е тънко памучно или тънко вълнено. След като детските дрешки и пелени се приготвят, изперат и изгладят с гореща ютия, се съхраняват без да се поръсват с нафталин и на място, където не е използуван нафталин.Установено е, че дори съвсем незначително количество нафталин, останало по пелените на новороденото, може да причини тежко отравяне с анемия и жълтеница. За детско легло може да послужи кошче, но най-добре да се осигури детско легло, в което да може да се спи както в кърмаческата, така и в по-късна възраст.
Детското дюшече трябва да е добре напълнено с памук или дунапрен. Върху него непременно трябва да се постила лист от полиетилен или мушама, за да се запази винаги сухо. Листът се поставя под чаршафа. Най-добре е да се използува пластмасова ваничка за къпане, която лесно се измива и дезинфекцира.
Преди да постъпи в родилния дом жената започва да полага грижи за подготов ка на млечните жлези за кърмене. Млечните жлези набъбват още в първите месеци на бременността. Понякога от гръдните зърна може да се изцеди капка гъста жълтеникава течност - коластра /първо мляко/. Това е доказателство, че млечните жлези се подготвят за кърмене.Особено внимание изискват гръдните зърна, които по време на бременността нарастват и изпъкват добре. Бременната жена трябва всекидневно да масажира с парче вълнен или ленен плат тъмно-пигментираната част около гръдното зърно, за да може тя да загрубее и да не се разрани по време на кърменето. Тези процедури при първа бременност трябва да започнат през втората половина на бременността.Специални грижи изискват плоските гръдни зърна. При тях освен масажите се прилага всекидневно изцеждане на кърма с помпичка, която може да се закупи в аптеката. Добър резултат се получава и при поставяне на малки вендузи върху кожата около гръдните зърна. Вендузите се поставят всекидневно за 15-20 минути. Ако такива процедури не се приложат, то бебето не може да изсуква кърмата, тя се задържа в гърдата и това може да доведе до мастит гнойно възпаление на млечната жлеза.Физиологични особености на новороденото. Новороденото дете непрекъснато се приспособява към условията на външната среда. Установява се белодробно дишане, променя се кръвообращението, започват да действуват храносмилателната и отделителната системи, възниква необходимост от регулация на телесната температура. Тези процеси на приспособяване протичат много по-добре у доносени, отколкото у недоносени и преносени деца.Телесната маса на доносеното новородено е 3000 3500 грама и намалява с 5-10% в първите 4-5 дни. Повечето деца достигат първоначалната си телесна маса към десетия ден. След това телесната маса нараства седмично с 120-240 грама.Новороденото вдишва около 30-40 пъти в минута. Сърдечната честота е по-висока в сравнение с тази у възрастен човек тя е 120-140 удара/минута и се влияе от движенията и плача. Артериалното налягане е около 80/60 мм. Броят на червените кръвни клетки /еритроцити/ е 5-7 милиона/мм3, на белите кръвни клетки /левкоцити/ - 20 000-30 000/мм3, а хемоглобинът - от 100 до 150%. Две седмици след раждането стойностите на кръвните показатели се приближават към нормалните.През първите 2-3 дни след раждането кожата на новороденото е интензивно розова или леко зачервена, мека и пухкава. След това зачервяването постепенно изчезва и започва залющване на повърхностния й слой. Това лющене продължава една до две седмици. В първите дни след раждането по нослето, бузите и челото на бебето се наблюдават леко надигнати възелчета с белезникаво-жълтеникав цвят. Те представляват изява на свърхсекреция на мастните жлези.Нередко се установяват и дребни мехурчета по челото на бебето, изпълнени с бистра течност. Те се дължат на свърхсекреция на потните жлези.Някои новородени имат по раменете и гърба малки фини косъмчета /лануго/, които опадат за няколко седмици. У почти всички новородени се наблюдават т.н. "майчини петна". Те представляват малки червеникави, понякога сливащи се петна по кожата в областта на тила, в основата на носа и по челото. "Майчините петна" се състоят от разширени кръвоносни съдове, те изчезват до края на първата година след раждането и не се нуждаят от лечение. Т.н. "Монголски петна" се установяват рядко и също не се нуждаят от лечение. Те са по-чести у новородени с потъмна кожа, голями са колкото длан и имат мастилено-черен цвят, локализират се главно по гърба, поясно-кръстцовата област и седалището. Те изчезват в края на първата година, рядко по-късно. Сухата кожа е характерна за преносени деца, но може да се наблюдава и у доносени деца. Тя може след къпане да се намазва с олио или зехтин. Обичайно след 2-3 седмици кожата добива нормален вид.Физиологичната жълтеница на новороденото се появява на 3-6-тия ден след раждането, постепенно отслабва и изчезва напълно към 7-8-мия ден. Жълтеницата е резултат на нормално за възрастта разпадане на част от червените кръвни клетки на новороденото и образуване на жълт пигмент /билирубин/. Черният дроб не успява да елиминира билирубина изцяло чрез жлъчката, капилярите стават пропускливи и той се натрупва в кожата, която се оцветява в портокалов цвят. При по-силна изразена жълтеница очите на бебето могат също да се оцветят в жълто-портокалов цвят. Урината и изпражненията не променят цвета си. Новороденото е в добро общо състояние, но е сънливо и не суче добре.
У по-дребни и недоносени деца жълтеницата е по-силно изразена и може да продължи по-дълго, дори две седмици. Физиологичната жълтеница не изисква лечение. Обаче ако тя продължи повече от две седмици е необходима консултация с лекар.
Урината на новороденото е бистра, но в първите два-три дни може да е по-тъмна поради повишено съдържание на пикочни соли. Те й придават керемидено-червен цвят, който се установява и по пелените. Това оцветяване не трябва да създава безпокойство и страх у майката.
През първите два-три дни след раждането изпражненията на новороденото представляват тъмно-зеленикава лепкава материя с консистенция на паста за зъби, или мехлем. Тази материя се натрупва в червата на плода по време на вътреутробния живот и се нарича мекониум. Количеството й е около 100 грама, които се отделят за три-четири дни. През следващите дни новородено започва да изхожда нормалните за него златисто-жълти изпражнения, които имат кисела миризма. Броят на изхожданията в денонощие е обикновено 3-4 пъти.
У някои новородени, независимо от пола, през първите 3-4 дни се появява набъбване и уплътняване на млечните жлези. Това явление се свързва с хормоните /естрогени/, които преминават от майката в детето и затова се нарича "хормонална криза". Млечните жлези достигат големина на орех. Това състояние се задържа за една до две седмици и преминава спонтанно, лечение не се налага.
При новородени от женски пол през първите дни след раждането може да се наблюдава наличие на оскъден, прозрачен, стъкловиден секрет, който изтича от половата цепка. Това явление е нормално и е свързано с хормонално въздействие. Секретът се почиства, като се спазват правилата за тоалет на седалището.
При почти всички бебета от мъжки пол през първите дни и седмици след раждането се установява физиологично набъбване на тестисите. Те могат да достигнат големина на лешник, дори на орех, но не са болезнени. Това набъбване обикновено изчезва към края на първия месец. Нерядко се наблюдава и събиране на течност между обвивките на тестиса /хидроцеле/. По-често се засяга единият тестис. Това състояние преминава за няколко седмици. Ако тестисът е доста увеличен, то при повиване на бебето се поставя допълнителна пелена между крачетата му и половите органи се повдигат към пъпа, за да не се притискат.

Източник: Домашен лекар


Коментари
Написано от madona на 2007-08-24 21:36:59
:)

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Недоносените бебета и ретинопатията
Недоносените бебета и ретинопатията Всяко десето дете в България е преждевреме...
Още  ]
Световна седмица на кърменето- 2012 г.
Световна седмица на кърменето- 2012 г Доброволческата организация за информация и подкр...
Още  ]
Какъв е твоят стил на родителство?
Какъв е твоят стил на родителство? Този материал ще ти помогне да си направиш честна са...
Още  ]
Невръстният убиец Асен пребил до смърт и...
Невръстният убиец Асен пребил до смърт и двегодишно момиченце Божидар Събев Хасково Деве...
Още  ]
Синдром на хиперактивност с дефицит на в...
Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието Какво представлява синдрома на хиперактивност ...
Още  ]
  Моето Дете