Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Към вас Родители! Внимание възможни симптоми при употреба на дрога 02 04 2023      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
КЪМ ВАС РОДИТЕЛИ! ВНИМАНИЕ! ВЪЗМОЖНИ СИМПТОМИ ПРИ УПОТРЕБА НА ДРОГИ!


Трудно е да бъде разпознато епизодичното, а дори и редовното приемане на дроги. Уважаеми родители, без да са задължителни и категорични, ето някои белези във вида и поведението на децата Ви , на които следва да обърнете особено внимание: нездрав вид, бледност; безсъние или повишена сънливост, силна раздразнителност, агресивност или пълна апатия;
 • вълчи глад или апетит;
 • болки, сърбеж, гадене, дразнимост от светлина;
 • треперене на крайниците;
 • голямо разширение или силно свиване на зениците;
 • зачервени очи, пресъхване на устата, катар на лигавиците;
 • видими изменения в телосложението, най-често изразяващи се в отслабване;
 • занемаряване на външния вид.
Някои елементи от поведението, които могат да се дължат на употреба на наркотични вещества:
 • дълги периоди, прекарвани в усамотение в стаята или банята - звукът на течаща вода маскира шумове, свързани с приготвянето и инжектирането на дрогата;
 • отчужденост, тайнственост в поведението - за поведението на тийнейджърите е характерно известно отдръпване от родителите, затваряне в себе си, но злоупотребяващите с дроги предпочитат усамотението, често се заключват в стаята си, като не разрешават никой да влиза при тях;
 • упорито избягване на зрителния контакт със събеседника, което цели да се прикрие неестествена промяна в големината на зениците и блуждаещият поглед;
 • резки и нетипични за детето промени в поведението, които могат да се изразяват както в еуфория или агресия, така и в мълчаливост и апатия;
 • започват да провеждат шепнешком разговори по телефона, като са пестеливи на информация или пък са прекалено многословни за незначителни неща;
 • промяна в състава на приятелите - детето Ви завързва нови запознанства, като не Ви представя новите си приятели;
 • промяна в отношението към училището и домашните задължения - то става безотговорно, започват чести разправии, скандали, инциденти в къщи, училище или на улицата;
 • не Ви напуска усещането, че детето Ви не е искрено и непрекъснато лъже;
 • у дома, в разговорите с Вас като на шега започва да се прокрадва темата за наркотиците, чувате жаргонни думи от речника на наркоманите -"стаф","дрога","помпа","трева" и др.
 • в дома Ви се появяват или изчезват вещи, липсват пари.
 • учудва Ви рязката промяна в поведението на детето Ви - оставайки само или в компанията на приятели, то често приготвя някаква храна - кексове, курабийки, от които Вие никога не опитвате. Употребяващите наркотици често ги консумират, в храна, за да се засили въздействието им.
Обърнете внимание на някои съпровождащи принадлежности - в стаята на детето си, най-вероятно ще намерите не самите дроги, а само следи от употребата им. Ето някои от тях:
 • листчета, машинка и филтри за свиване на цигари (за марихуана);
 • спринцовки, (обгорени) лъжички, гумени или еластични шнурове за пристягане на ръката при инжектиране;
 • бинтове, памук, спирт;
 • различни по големина найлонови пликчета, смачкани парчета станиол;
 • наргиле, саморъчно направена лула, остатъци от цигари с марихуана, опаковки от лекарства и др.;
 • кутии от цигари, в които съдържанието от цигарите е изпразнено и заменено с марихуана (Внимание! Това е един от най-често използваните методи за криене и пренасяне на цигари с марихуана!);
 • поява на необичайни и нови растения в саксиите с другите цветя или нови, в които могат да бъдат стръкове марихуана.


КЪМ ВАС ТИЙНЕЙДЖЪРИ!ВНИМАНИЕ! СРЕЩАТА С ДРОГАТА- ЕДНА ОПАСНА И НЕЖЕЛАНА СРЕЩА!


Мили тийнейджъри, Вие растете и се променяте. Имате желание да опознавате света и опитвате всичко ново. Вероятно някой може да Ви каже, че с помощта на наркотиците проблемите лесно се решават, светът и всичко лошо в него става поносимо, ще се чувствате значими и зрели.... Знайте, че не е така. Важно е да разпознавате ситуациите, при които могат да Ви предложат наркотици и да знаете какво представляват тези вещества и какво могат да Ви причинят. Ако вече сте опитвали, трябва внимателно да помислите защо да го правите отново и какво може да означава това за Вас и близките Ви. Помнете, че никога не е твърде късно или твърде рано да потърсите помощ, ако имате проблем с наркотиците.
Вие трябва да знаете, че началните експерименти с дроги често започват с алкохол в комбинация със сънотворни и успокояващи медикаменти: лексотан, рохипнол, диазепам, седалгин - нео и др. Някои малолетни дишат лепила, летливи разтворители или бои. Ето информация накратко за най - често употребяваните дроги:
Индийският коноп, канабис, марихуана,"трева", - външно прилича на изсушена билка и обикновено се пуши, често смесен с тютюн. Ганджата - това са съцветията на марихуаната, а хашишът е смолата, отделена от цъфналите връхчета на конопа.
Кокаинът /бял прах/ и крекът /малки кристали/ са най - скъпите наркотици. Могат да предизвикат агресивно и антисоциално поведение. Кокаинът се смърка или инжектира, а крекът се пуши.
Хероинът представлява бяла до светлокафява пудра, като субстанцията е смолистоподобна. Най- често се инжектира, но може и да се пуши.
Амфетамините са стимулиращи препарати - метедрин, первитин, седафамем, каптагон,"Екстази".Предизвикват безсъние, повишават тонуса и работоспособността.След изчерпване на въздействието им настъпва силно изтощение. При злоупотреба настъпват нарушения на съня, загуба на апетит, сърбежи, силна възбуда. Приемат се като таблетки, чрез инжектиране и смъркане. Към психоактивните вещества , създаващи зависимост, се отнасят също синтетичните болкоуспокояващи препарати, халюциногените и анаболните стероиди.
Какво трябва да знаете за най - масовият незаконен наркотик - марихуаната , който се употребява у нас. Отговори на този въпрос дава д-р Теодора Думанова, един от водещите специалисти по проблемите на наркоманиите у нас. Марихуаната /индийски коноп, канабис/ е позната на човечеството от преди 5000 години. Наричат я още "трева", "ганджа", "джойнт".Според всички международни конвенции марихуаната е наркотик. Човек, който я употребява се пристрастява към нея, създава се психическа зависимост, навик за употреба на някакво вещество, към което се привиква. Желанията, емоциите, мисълта, волята се насочват към приятните усещания, които то носи. - приповдигнато настроение, повишена контактност, невъздържан смях. Създаването на зависимост от марихуаната е опасно, защото човек се откъсва от действителността. Вместо решение на проблемите си, използва "тревата" с привидното усещане за щастие и липса на проблеми. Променя се критерият за приятно и неприятно. Приятните усещания започват да се свърват само и единствено с употребата й.
Знайте, че е заблуда ширещото се схващане, че еднократния опит не е опасен. Някои продължават, а това може да повлече след себе си много опасни последици. Първата от тях е рискът да се премине от епизодична към редовна употреба. Оттам нататък в един момент еуфорията, която марихуаната предизвиква се оказва недостатъчна и свикналият да живее по този начин прибягва към твърда дрога. Това се случва с 40-50 % от пушачите на трева. Съществува и опасната възможност да ти пробутат хероин в джойнта. Така неосъзнато можеш да навлезеш в изпълнения с кошмари свят на същинската наркомания. За съжаление може дори да умреш от предозиране.
Пушенето на марихуана се отразява негативно и върху здравето. То понижава имунитета на организма и уврежда дихателната система. При дългогодишна злоупотреба се получават така наречените "дупки" в мозъка. Настъпва оглупяване. От друга страна, след изчерпването на ефекта на марихуаната настъпва безпокойство, депресия, при чието задълбочаване понякога се стига и до самоубийство. Честото пушене на марихуана уврежда белите дробове. Изпушването на една цигара марихуана се равнява на изпушването на един пакет цигари. Отслабването на задръжките тласка консумиращия "трева" към безразборни полови контакти. Следва риск от зараза със СПИН, ХЕПАТИТ В и С, -полово предавани болести и нежелана бременност.
Всеки трябва да знае, че има проблем със спирането при пушенето на марихуана, тъй като употребата създава определен навик. При възникване на ситуация , в която си пушил марихуана, твърде е възможно да пропушиш отново.
В заключение, мили наши деца, помнете, че марихуаната е ненужен риск, който може да Ви лиши от удоволствията на живота.

Ето някои важни понятия ,чието съдържание Вие трябва да познавате:

ДРОГИ - вещества /субстанция/ с въздействие върху централната нервна система, при което се изработва зависимост от приемането й.
НАРКОМАНИЯ - състояние на психическа или комбинация от психическа и физическа зависимост към даден вид дрога с въздействие върху централната нерва система, при което се изработва зависимост от приемането й.
ЗАВИСИМОСТ - психично, а понякога и физическо състояние /възникващо в резултат на взаимодействие между организма и веществото наркотик/, характеризиращо се с реакции, които включват настоятелна потребност за постоянен или периодичен прием на субстанцията
Зависимостта от даден наркотик може да бъде съответно психична или физическа.
ФИЗИЧЕСКА ЗАВИСИМОСТ - вграждане на дрогата в човешкия организъм като цяло и чрез обмяната на веществата, тя се включва като необходима съставна част на обменните процес и се проявява с абстинентни явления при прекъсване на употребата й.
ПСИХИЧЕСКА ЗАВИСИМОСТ - това е силно, непреодолимо желание за приемане на дрога.
ТОЛЕРАНС И ДОЗИРОВКА - това са характеристики на физическата зависимост. Организмът привиква чрез системно приемане на дрогата да преработва отрови и понякога смъртоносни дози субстанция. За да се постигне желания ефект на въздействие, е необходимо постепенно повишаване количеството на дрогата и намаляване интервалите между отделните приеми.
АБСТИНЕНТНИ ЯВЛЕНИЯ - те са от физически и психически характер. Физическите са проява на болезнено състояние на крайниците, ставите и мускулите, в гръбнака и вътрешните органи и по хода на нервите. Съпровожда се с вегетативна симптоматика - треперене, горещи и студени вълни, обилно изпотява не. Понякога се наблюдава разстройство, гадене, повръщане, виене на свят и обща отпадналост.
Психическите се изразяват с общо неспокойствие, страх и непреодолимо желание за подновяване приема на дрогата, лабилно настроение, депресия, понякога довеждащи до самоубийство. Тъй като психическите прояви са по трудно преодолими, у пристрастения винаги остава стремеж за връщане към дрогата и зависимостта от нея.
АБСТИНЕНЦИЯ - означава пълно отказване от дрогата, което впоследствие става предпоставка за напълно ново отношение към нея. То трябва да се поддържа, защото и най - малката доза, приета еднократно, би могла да бъде отново отключващ момент към зависимостта.
ЛЕКАРСТВЕНИ СРЕДСТВА - лекарствата са синтетични или природни вещества, които оказват влияние върху физическото и психическото състояние и функциите на човешкия организъм.
Терминът "дрога" има твърде разностранна употреба. В широкия му смисъл той означава някаква субстанция, с която в медицината се предотвратяват или лекуват болести. В обичайната употреба обаче с "дрога" се означава някаква психоактивна субстанция, притежаваща потенциал за развитие на злоупотреба и зависимост. Под психоактивна субстанция се разбира природно дадено или синтетично получено вещество, което може да повлиява психичния живот на човека. В този смисъл кофеинът, тютюнът и алкохолът също могат да се нарекат дроги. Термините "наркотици" и "дроги" се припокриват до голяма степен. Обикновено под наркотици се разбират т. нар. нелегални (т. е. неразрешени от закона) дроги. Под легални (разрешени от закона) дроги се разбират някои медикаменти в медицината или субстанции, употребявани в бита или производството, към които при неправилна употреба може да се развие злоупотреба и /или/ зависимост. Алкохолът, тютюнът и кофеинът са също легални дроги.


Име на организацията
Адрес
Телефони
1. Клиника по гранични състояния
и зависимости към Държавна
университетска болница по
неврология и психиатрия
"Свети Наум" - IV-ти км
София,
бул. Цариградско
шосе - IV км

02/ 970 22 62
02/ 970 22 66
2. Национален център по
наркомании: клинична база -
Суходол
София 1361,
кв. Суходол

02/ 920 20 66
02/ 920 20 08

3. Извънболничен център на
Националния център по
наркомании
София,
ул. Пиротска 117
Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
www.ncn-bg.org

02/ 931 61 09
/Информация и
първичен контакт/
02/ 832 61 36
/директор/секретар/

4. Столичен превантивно -
информационен център по
наркомании
София,
бул. Васил Левски . 126
www.sofiamca.bol.bg

02/ 943 39 80
02/ 944 64 97

5. Институт за спешна медицинска
помощ "Пирогов" -
Токсикологична клиника
София,
бул. Тотлебен 21
02/ 915 44 11
/24 часа/
02/ 952 11 61
/24 часа/

02/ 915 44 26
/деца/
02/ 915 42 33
/възрастни/

6. Военно - медицинска академия
София,
ул. Георги Софийски 3

02/ 922 60 00
7. Интензивна токсикология на ВМА

02/ 922 52 94
02/ 922 50 26

8. Столична
хигиенно-епидемиологична
инспекция
София,
ул. "Враня" № 20

02/ 832 81 57
02/ 813 04 75
/Превантивни
програми/

9. Областен диспансер за
психично здраве със стационар
София,
Ул. Екзарх Йосиф 59

02/ 981 12 25
10. Окръжен диспансер за
психично здраве със стационар
София,
Бул. Сливница 309

02/ 831 90 59
11. Асоциация на родителите
"Живот без дрога"
София,
ул. Прага 16

срещи всеки петък
от 18 ч.
12. Клуб на анонимните
наркозависими
София,
ул. Веслец 33, ет.2
Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите

02/ 983 20 13
Срещи във вторник, четвъртък и събота от 18.30 до 21. 00
часа

13. Терапевтична общност за
наркомани "Феникс"
с. Бракьовци
0898/ 209 175
02/ 962 35 84
д-р Петър Василев
директор програми

14. Приемен център на
Терапевтична комуна "Феникс"
ВМА, Поликлиника,
МЦ "Медик Груп", ет.
1, каб. 104 София,
ул. Георги Софийски 3

02/ 922 54 57
вторник, сряда,
четвъртък
14. 00 - 18. 00 ч.


Агенция за закрила на детето: www.sacp.government.bgКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Вродени и наследствени заболявания
Вродени и наследствени заболявания Хромозомни болести Понякога увреждане на хромозомит...
Още  ]
Кога да потърсим логопед?
Кога да потърсим логопед? Ваня Цонева- логопед и ресурсен учител Развитието на говора при...
Още  ]
Постоянните зъби на детето се появяват м...
Постоянните зъби на детето се появяват между 6 и 11-годишната му възраст Родителите са тези...
Още  ]
Какъв е твоят стил на родителство?
Какъв е твоят стил на родителство? Този материал ще ти помогне да си направиш честна са...
Още  ]
Направете детето си оптимист
Направете детето си оптимист Ползата от оптимизма е била доказвана безброй пъти чрез разли...
Още  ]
  Моето Дете