Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Пубертетът: тема за разговор 29 11 2023      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 


Пубертетът: тема за разговор

Как да обсъждате деликатните въпроси на съзряването с вашето дете?.
Няма точно определено време за разговор между вас и детето ви относно този толкова важен и деликатен период в развитието му - пубертета. Но има някои знаци, които ще ви подскажат, че вашите син или дъщеря са готови за темата.
Знаците
Пубертетът започва по различно време при различните деца. При едно момиче, например, менструалния цикъл може да започне още на 9-годишна възраст (!), докато при друго – чак на 16.
Универсалният признак за началото на пубертета – и при момичета и при момчета, е рязко-засиления растеж и често – увеличаването на теглото. Появата на окосмяване в интимната област и под мишниците също е признак, че времето за обсъждане на пубертета е дошло. Много родители забелязват, че лицето на детето се променя като форма – сладките бебешки бузки придобиват по-ъгловати и издължени форми. Много деца започват да се потят по-обилно, като потта вече има специфичен мирис и кожата им става по-мазна. Тъй като тялото произвежда повече себум, при много от “пубертетите” започват да се появяват пъпки и акне.
Освен общите признаци на пубертета, има и специфични такива, характерни за двата пола.
Знаците при момичетата
За това, че вашето малко момиченце се превръща в млада жена, ще заговорят различни промени в тялото й – гърдите й ще започнат да се развиват, бедрата ще станат по закръглени, а ханша – по-широк. Важно е да коментирате промените с момичето, особено тези, които то ще забележи най-лесно и биха могли да го притеснят – например уголемяването, потъмняването и втвърдяването на зърната на гърдите, което може също да е съпроводено с болка и сърбеж. Младото момиче може да забележи и увеличаване на вагиналния секрет, а това, че скоро ще се появи и първия менструален цикъл трябва предварително да бъде обсъдено, за да не се изплаши детето от кръвта върху бельото си и да знае какво трябва да направи, когато това се случи.
Когато обсъждате менструацията, е необходимо да отбележите и важността на поддържане на добра интимна хигиена, както и употребата на превръзки и тампони. По отношение употребата на тампони момичето трябва да знае, че те – противно на старата представа, няма да засегнат химена. Важно е също да представите информацията за връзката между употребата на тампони и токсичния шок и как това няма да се случи на вашето момиче, ако използва тампони само през деня, а през нощта – дамски превръзки.
Пубертетът и съпътстващите го промени може да се окаже доста притеснителен период за детето ви, така че се постарайте да бъдете позитивна, когато обсъждате темата, като окуражавате момичето да ви задава въпросите, които може би го притесняват. Целта ви е да накарате детето да разбере, че това, което се случва и което чувства е абсолютно нормално.
Знаците при момчетата
С момчетата също трябва да се разговаря за промените, които се случват с телата им. При тях гърдите и раменете ще се разширят. Една смущаваща и важна промяна е мутацията на гласа, така че момчето трябва да е наясно на какво се дължи това – уголемяване на ларингса и освобождаване на тестостерон. Младежът ще установи също, че започва интензивно окосмяване – както на лицето, така и на краката, под мишниците, гърдите.
Нещо, което със сигурност няма да е лесно за младият мъж да обсъди с вас е, че вероятно е имал поне веднъж така наречените «мокри сънища». Това се случва, когато има ерекция и еякулация по време на сън. Обикновено е съпроводено с чувство на удоволствие, а периодиката на мокрите сънища е различна за различните момчета – при едни се случва от време на време, а при други – често. Независимо от честотата, момчето трябва да знае, че това е съвсем нормален процес, който съобщава, че е започнало производството на сперма. Когато обясните на момчето, че това го очаква, че е нормално и се случва с всички останали момчета – по-рано или по-късно, то няма да е толкова засрамено, когато наистина се случи.
Сексуални отношения
Когато разговаряте за пубертета, е важно да отбележите и факта, че съзряването на телата и при двата пола е предпоставка предпоставка за сексуални контакти, при които може да бъде заченато дете.
Ваша отговорност е да разясните на детето си начините за предпазване, както от нежелана бременност, така и от заразяване с болести, предавани по полов път. Дръжте се като голям човек и се постарайте да развенчаете митовете от училищния двор за секса.
Когато говорите открито с детето си по тези въпроси и му представяте информацията за нещата точно и недвусмислено, е много по-вероятно порасналото ви дете да вземе добро решение за сексуалния си живот и да се въздържа от случайни контакти и такива, без използване на предпазни средства.

Източник: www.tiabg.com


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Какъв сок да даваме на децата?
Какъв сок да даваме на децата? Повечето от педиатрите съветват да започвам захранването с я...
Още  ]
Привързаното родителство- изкуството да ...
Привързаното родителство- изкуството да отгледаме щастливи деца Какво е Привързано роди...
Още  ]
Строгост или либералност
Строгост или либералност Чувството за непълноценност се заражда още в детството Пред ...
Още  ]
Хомеопатичните лекарства
Хомеопатичните лекарства Какво е хомеопатия? Хомеопатия? Защо? Хомеопатия за деца Хомеоп...
Още  ]
Билколечение за деца
Билколечение за деца Кашлица, простуда и възпаление на гърлото Кашлица, простуда и въз...
Още  ]
  Моето Дете