Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Как да говорим с децата за секса 26 09 2023      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Как да говорим с децата за секса


Родителите са първите и най-важните учители на детето. От тях то получава първите си познания за обкръжаващия го свят - дали чрез книгите, дали чрез отговорите на множеството разнообразни въпроси, повечето от които сериозно затрудняват родителите. Един от най-коварните детски въпроси, провокиращи смут и разсейване у възрастния е : "Аз откъде съм се появил?" Ако вашият тригодишен син се интересува, защо ходи до тоалетната не така както ходят момичетата, можете да бъдете спокойни. Той се развива нормално за възрастта си и е любознателността му е в определените норми. От тази възраст децата обикновено започват да осъзнават разликите си на база половите признаци. Нека си послужим с един пример на обикновена ситуация - любопитното дете, чието внимание са опитвате да съсредоточите върху лиричния пейзаж, ви изненадва с въпроса: " А, какво правят онези кученца там и защо се качват едно върху друго?". Вие, разбира се, можете да му обясните че си играят "на конче" и с това да изчерпате въпроса. По-добре е обаче да използвате подходящия момент и да му обясните че по този начин те ще си имат малки кученца по-късно.
Не изпадайте в подробности, ако детето не ви пита. В случай че прояви интерес, разкажете му така, че да ви разбере. По подобен начин вие бихте му обяснили устройството на будилника, например. Имайте предвид, че последното провокира не по-малък интерес, от въпроса, който повишава нивото на адреналин в кръвта ви.
Увлечени в обясненията, не бъркайте езика на възрастните с детския и се стремете да не уплашите за цял живот детето с разкази за разярения сперматозоид, който с всички сили се стреми да прободе нищо неподозиращата яйцеклетка.
Ако не се възползвате от момента, когато 4-годишното хлапе попита за тайнствената поява на белия свят, малчуганът би могъл да потърси отговор от други източници - започвайки с филмите и завършвайки с "експериментални игри" с другите деца. Ето защо е много важно родителите навреме да обяснят, че в живота съществуват неща, които не са срамни, но са интимни защото засягат отношенията само между двама възрастни, които са си близки.
В случай че станете свидетел на гореспоменатите "експериментални игри", безсмислено е да драматизирате ситуацията и да си задавате трагичния въпрос "Кой го е научил на подобни неща?" . Външните прояви на интерес към противоположния пол произтичат не от излишни знания, а от въпроси останали без отговор. След като възрастните не са намерили правилните думи да обяснят на детето, какво правят мъж и жена в леглото, то е принудено да открие истината по експериментален път.
Как да говорим?
Разговорите с 3-5 годишно дете за секса трябва да стават на неговия език. На въпроса откъде идват децата, бихте могли да отговорите примерно: " От корема на мама. Там на бебета им е топло и хубаво. Те растат под сърцето на мама." Подобен отговор ще задоволи интереса на най-малките малчугани. На въпроса: "А как се появят децата?", можете да отговорите горе-долу така: " Отдолу на корема на мама има специално място, от което с помощта на чичо доктор, бебета се появяват на бял свят". Ако детето прояви интерес "Искам да видя!", бихте могли да парирате "Не може. Всички имаме особени места по тялото си, които не трябва да се показват." Не би било лошо в този случай да изясните дали детето знае, кои са тези специални места.
Следващият въпрос "Как бебето попада в корема на мама?" обикновено задават от по-големите дечица. Примерен отговор би могъл да бъде: "В корема на мама се появява семенце, от което пораства бебе. Когато мама и татко си легнат, те се прегръщат и семенцето от татко преминава в мама.". Вече на 10-11 годишна възраст, можете да му обясните как именно се случва това. Примерна версия : "Когато мама и татко искат да си имат бебе, тъй като много се обичат, те се прегръщат и целуват преди да заспят и семенцето от пениса на татко преминава през специалното място отдолу на корема на мама в нейния организъм. Така се ражда нов живот".Най-важното е всеки път, когато детето задава своите съкровени въпроси да му отговаряте спокойно и уверено.
В училище всичко ще му разкажат....Нека предположим, че вашият малчуган е на 6 години и досега нито веднъж не ви е задавал въпроси за секса, пък и вие самите не сте забелязали у него интерес в тази насока. То може би тогава изобщо не си струва да започвате тази провокативна тема, надявайки се че до момента на сватбата, той все така ще проявява повече интерес към количките и детските игри. В края на краищата в училище тъй или иначе ще учи анатомия....Но до анатомията му остават около 7-8 години учене, а за тези години, колко ли неща ще му разкажат...! Освен това урокът си е урок: изложение на определени знания на научен език. Кой ще му разкаже за любовта, нежността, възвишеността на чувствата? Кой ще му обясни че за разлика от животните, в интимните си отношения хората се ръководят от чувствата, а не от инстинкта.
В такива случаи психолозите съветват сами да провокират разговор на тази тема. Как? Оставете се на фантазията си. Примерен вариант би могъл да бъде: "Хубаво е, че Митко и Нели най сетне се ожениха. Те толкова много се обичат. Скоро на Нели ще й порасне корем и след известно време оттам ще се появи малък син или дъщеричка. Ти какво мислиш?" По-нататък разговорът ще си продължи естествено и вие неусетно ще подтикнете детето към темата, която рано или късно ще го заинтригува. Така вие ще имате възможността да разберете и да коригирате информацията му по въпроса.
Дори и да запазите мълчание и да наложите табу на темата за секса, по метода на пробите и грешките, благодарение на атласите по анатомия, сведенията получени от приятели и филми, хлапетата също ще добият някаква представа за секса. За да ги предпазите от всякакъв род недостоверна и объркваща информация , по-добре им помогнете сами. Единствено вие сте в състояние да обясните на детето си за тайнството на зараждането на човешкия живот, за любовта, на която се основава живота. Убедете малчугана, че в крайна сметка следа като сте дали живот на самия него, то вие несъмнено имате опит и това, което ще му разкажете ще бъде достоверно.

Източник: www.doctorbg.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Децата и финансовата отговорност
Децата и финансовата отговорност Като родители за нас е твърде сериозно предизв...
Още  ]
Безплодието. Има ли виновен?
Безплодието. Има ли виновен? Мъжки стерилитет Вътрематочна инсеминация Новото ...
Още  ]
Интервю с Д-р Валерия Евтимова
Не забравяйте, че децата са по-умни от родителите си! Интервю с д-р Валерия Евтимова-ал...
Още  ]
Липса на апетит при бебето
Липса на апетит при бебето Как не бива да се храни детето Независимо от причината, нико...
Още  ]
Зигмунд Фройд - Психология на човека
Зигмунд Фройд - Психология на човека Наричат го „бащата на психоанализата”. Ня...
Още  ]
  Моето Дете