Търсене:
 
      Начало 04 10 2022      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 

Дарио Тодоров: Спортувайте, ползите са много!


Дарио Тодоров е сред младите кубратски надежди на хандбала. Носител на титлите -„Гол майстор“, „Най-полезен играч“ и „Спортист за пример“ за изминалата година . Отдавна хандбала и Кубрат се приемат като синоними. Едното винаги подсеща другото. Много поколения във времето са оставили енергия, почерк и стил в груповата игра. Завинаги в спортната история на града ще останат имената на Йордан Димитров-Коджака, Веселин Симеонов (Фанто), Стафан Калинов, Йордан Джипов, Станчо Трухчев, Бранимир Балчев, Александър Стефанов, Мемиш –Мишката и др. Към днешна дата хандбалът в града е все така популярен, а интересът към него не спира. Това означава, че добрите примери от близкото минало са си свършили добре работата.

Силна 2021 година отбеляза хандбалът на юношите, а името на едно десет годишно момче се чу много пъти и беше аплодирано на всеки мач. Треньори не спираха да коментират младото дарование, на което предричат големи успехи и възлагат големи надежди. А съотборниците му отбелязват, че където и да играят симпатиите на публиката към играта на Дарио не остава незабелязана и предизвиква истински фурор. Неговото име е Дарио Тодоров, в края на месец януари тази година ще стане на 11 години. Учи в местното училище „Христо Ботев“, ученик е в пети клас. Казва че, в неговото семейство често се говори за спорта и това е една от най-обсъжданите теми. Истински се запалва по хандбала, когато придружава по-големия си брат Максимо в залата по време на неговите тренировки и бърза да порасне за да бъде, не на мястото на зрителя, а на мястото на играча, и то на самия терен. Придружава всеки път брат си до залата и така докато те тренират професионално, той отстрани имитира техни движения и се запалва все повече и повече. Няма търпение да порасне. Когато си пожелава всичко това и прави заявки е едва на 4 години, а брат му на 8. На 6 вече сбъдва мечтата си и е в отбора на най-малките и започва да учи техниката и тънкостите на играта под ръководството на Йордан Джипов-първи негов треньор. Казва, че е бил строг, но от него запомня едно много важно правило: „Ако искам да стана добър състезател трябва да съм постоянен, изпълнителен и съсредоточен в играта. Дисциплината, на която ме възпита ми помага“ във всичко, не само в спорта. Дарио бързо осъзнава, че дисциплината е много важно и необходимо условие, за успеха не само в спорта, но и в училище и у дома.

Към днешна дата Дарио Тодоров играе във всички възрастови групи на ХК Кубрат. Треньор му е Илиян Илиев. Участва в много състезания. Той и съотборниците му извоюват титлата - Републикански Шампиони на България са за миналата година. Индивидуалните му постижения не са никак за подценяване: „Гол майстор“ и „Най-полезен играч“. В края на 2021 е номиниран от своите треньори и става носител на наградата за „Най-млад перспективен играч“ в област Разград. Става носител и на специалната награда на МКБППМН-Кубрат „Спортист за пример“.

На церемониите винаги прави добро впечатление, като не пропуска да отбележи, че награда за него е награда и за целия отбор. Ето колко още мъдри разсъждения и хубави послания има в думите на малкия спортист, с когото ми беше безкрайно приятно да разговарям и ще запомня топлината в очите му, докато си говорихме:

Хандбалът е отборна игра и аз много се радвам, че с моите съотборници сме истински приятели и обичаме да прекарваме свободното си време заедно. Когато не сме на тренировка ние играем и се забавляваме. Хандбала ми дава много. Научи ме, че отбора е най-важен за постигане на целта. Само ако сме сплотени ще успеем да победим. В тази игра не е важно да изпъква един играч, а всички да играем, като отбор. Освен хандбала в свободното си време обичам да съм със семейството си и да пътуваме заедно. Играя и електронни игри, които са на тема спорт. Спортът е важен, но от треньорите си и семейството знам, че училището не бива да остава на заден план, затова уча редовно и се справям отлично с тази своя отговорност. Спортът никога не ми е пречил на резултатите в училище. Радвам се че избрах да тренирам хандбал. Харесвам този спорт. В него освен физически качества, трябва да имаш и поглед към самата игра, да вземаш бързи решения и да преценяваш слабите места на противника. Ако мога да накарам и други деца да тренират, ще бъда много горд. Знам че всеки който влезе в залата ще усети магията на хандбала“.

Когато ежедневието ни среща с такива добри примери като Дарио, си пожелаваме броят им да расте, защото те не само пишат историята на спорта, но пишат и историята на родния край и не на последно място своята лична, която винаги е повод носи много радост, много гордост и много добро самочувствие.


Нади Карагьозова
Снимки: Дарио Тодоров
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете