Търсене:
 
      Начало 19 06 2024      
 
Оценка: / 7
СлабОтличен 

Поетът с китара Милен Тотев: Музиката е моят творчески адреналин и заряд!

Неготово име стои на много културни афиши. Бардът Милен Тотев от Ловеч, често е представян като българският Булат Окуджава. Известен русофил. Често гостува на различни събития, организирани от Руския културен институт. Носител на много престижни регионални, национални и международни награди. Дълги години организира и е арт директор на един от най-престижните фестивали за поети с китара- „БАРДФЕСТ-ЛОВЕЧ“, достигнал 15 издания, или още казано музикалното събитие, което събира и обединява хора със свободни мисли и сърца. Милен Тотев е ръководител на секция "Бардове" към Клуба на дейците на културата в Ловеч. Ръководител на секция "Бардове" в арт ателието "Лик" към Военен клуб- Ловеч. Член на Организационния комитет на международния фестивал за авторска песен и шансон "Вълни и струни"- България- Слънчев бряг. Представител на България в международния проект "BARDSUMMIT". Почетен член на "Кръга на барда"- Бургас и Руски клуб „Слънчев бряг". След завършване на гимназията в родния си град, продължава обучението си в Академията на МВР. Дълги години служи в системата на МВР, като заема различни длъжности. Пенсионира се през 2014 година. От тогава насам служи на музиката и публиката още по-отдадено.

Познаваме се от едно от изданията на бардовата песен „Софийски вечери“ и за това решаваме, че ще си говорим на „ти“, като между приятели.

Милене, кога хвана китарата за първи път?
- Първоначално завърших 5 години детска музикална школа специалност акордеон с изучаване на солфеж, после 1 година опитах да усъвършенствам като инструмент пиано, но от 1971 година започнах усилено да вземам уроци по класическа китара, която и запазих като инструмент до сега.
Наричат те българският Булат Окуджава. Това за теб е комплимент или...?
- Не бих могъл никога да бъда сравняван със знаменития руски творец, многостранен талант, аз просто интерпретирам с удоволствие негови песни от 1974 г. и не считам, че заради това могат да ме наричат българския Булат Окуджава, но голяма част от моята публика ме наричат така.

Казваш, че нямаш нужда от муза, тя те намира….
- Едни често задаван въпрос. Дълги години с удоволствие се занимавам с хобито си, продължавам и в момента, вероятно музата си е в мене и ме поддържа...

Много участия, много концерти. Как и с какво те зареждат?
- Свикнах постепенно със сцената, натрупах сценична практика, различни ситуации, това е от много години - имах възможност да работя с академик Хачо Бояджиев, 3 пъти участвах в международното ТВ предаване на БНТ Свят " Полет над нощта", обходих всички телевизии, гостувах многократно в БНР и други местни и централни радиостанции....това е сериозно напрежение и изисква съсредоточаване и след това обикновено човек е доста изморен. В последно време избирам къде и кога да участвам, като предпочитам престижни сцени.Имаш ли си някои твои ритуали преди сцена?
-Просто се подготвям много сериозно предварително преди всеки концерт. Съсредоточавам се и представям програмата на публиката, която е много важна за мен. Умората я чувствам след концертите, но тя се понася.

Живеем в много динамични времена, агресията все повече се превръща във водещ модел на поведение, общуване...
- (прави дълга пауза). Дълга тема и много актуална, но за голямо съжаление това е вярно. Хората се отдалечават един от друг все повече и повече.

Когато си сам, пееш ли, хващаш ли китарата?
- Поддържам, разбира се, творчески ритъм, за да можем при необходимост да сме нормално на сцената, наложи се да подготвя и немалък репертоар със синг бек съпровод, понякога се налага да се пее на различни сцени. Репертоарът ми е разнообразен и ми помага да реагирам адекватно.

Как би подредил най-важните ценности за теб?
- Стремя се да бъда точен и откровен с хората, с които общувам. Държа на дадената думата, за мен тя е чест!

Къде още не си пял, а искаш да ти се случи?
- Принципно съм имал участия в цялата страна, зад граница, не съм си водил статистика, а е трябвало....Нямам особени предпочитания къде още да пея.....според отправените покани и моята физическа възможност да се отзова.

За какво си спомняш най-често и за какво мечтаеш?
- С особено удоволствие си спомням за проведените 15 издания на елитния фестивал на бардовете в град Ловеч– „БАРДФЕСТ-ЛОВЕЧ“. Не си мечтая и не бих се заел да го възстановявам, той си беше във времето, когато беше нужен на хората.

Музиката за теб е…?
- Музиката е важно нещо в живота ми и ще продължавам да се занимавам творчески с нея.

Д-р Надие Карагьозова-Нади
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете