Търсене:
 
      Начало 30 09 2022      
 
Оценка: / 5
СлабОтличен 

Прокоп Павлов- от съвременните новатори, будители и просветители на българското образование

„Учителят трябва да има поне мъничко вродена дарбица“, казва най-често Даскалът.

Учителството не е за всеки. За едни осъзнат избор, за други принуда или просто някаква работа за оцеляване. Някои обаче, „обикват занаята“ завинаги и това се превръща в тяхна мисия и съдба. Такъв е случаят с даскал Прокоп Павлов, (обръщението е по негово настояване). Целият му професионален път е посветен на образователното дело и просветителство. Работните му дни години, години наред минават в храма на знанието и образователните институции, в които успешно извървява всички стъпки на професията– учител, преподавател в университет, ръководител на различни секции в МОН и инспекторат до един от най-успешните директори към днешна дата– първо в общинско, а по-късно и в частно училище. Орисан и благословен с името си. Името му е изключително рядко срещано. В превод означава „успех” и „просвещение”. Лесно и трудно се пише за успелите хора. Лесно, защото богатата им и последователна професионална автобиография улеснява това, трудно защото тези хора се отличават и с богата душевност. Да я уловиш в пълнота, обаче е трудна задача.

Все остава нещо неописано, неуловено. Даскалът Павлов, буди респект и уважение. Внушава доверие и вдъхва увереност. Не спира да насърчава малките възпитаници и учителите „да бъдат смели, да рискуват, да бъдат дръзки, защото само, който действа, експериментира, стига далеч и познава възможностите на човешката воля и се калява опознавайки себе си и света около нас.. Неговата всеотдайност през годините по красноречив начин потвърждават, че „когато си отдаден със сърце и любов в работата, скуката и мързелът са непознати”. Велик учител на съвремието ни - така с едно изречение може да се представи директорът на ЧОУ „Ерих Кестнер”- София, което върви към своя 25 годишен юбилей. През всичките тези години, негов неизменен директор е Прокоп Павлов. За живата легенда на педагогиката, тя не е само наука, а и изкуство. Учителят за него не е само обучаващ, а и творец, който формира, вдъхновява моделира, създава , възпитава личности.

„Удовлетворението да бъдеш учител и степента на успеха ти като такъв зависят до голяма степен от това кой е директорът на училището“. Това битува в масовото съзнание. И в това отношение, даскалът Павлов е получил своята висока оценка. За учителите и родителите, той не е само ръководил на учебната институция, а безспорен авторитет и светъл пример, който постоянно насърчава, мотивира, вдъхновява учители и деца. Споделя и подкрепя всеки техен успех. Скъпи са му всички участия и награди, които печелят възпитаниците и учителите на „Ерих Кестнер“ на национални и международни конкурси и години наред пишат портфолиото на талантите - от спортисти, математици, музикални изпълнители, танцьори и др.

Ежедневните му усилия са насочени за създаване и непрекъснато подобряване на комфортна учебна среда, където учители и деца, взаимно да се преоткриват и изграждат доверителни връзки. „Градете връзки с родителите толкова, колкото с децата им..”, препоръчва, често на екипа, с който се гордее. Казва, че има нюх - бързо и лесно да разпознава и привлича правилните хора в екипа си. Според него, „добрият учител буди възхищение и обич първо у децата, после в околните”. Познава по име всяко дете от 3 до 18 годишна възраст, които се обучават в училища „Ерих Кестнер“, както и те него. Вратата на неговият малък, уютен кабинет (който се помещава в бивше перално помещение) е отворена по всяко време. Отворен и открит към всяко дете, проблем, тревога или радост. От две години насам подготвя целенасочено и последователно наследници, за своя пост в качеството им на новатори, с определен „консерватизъм“ за ред, дисциплина и отговорност, които да продължават да развиват важните ценности в управленската мисия на учебната институция.

Има специално отношение към книгата и благотворителността. Обича да чете и казва, че има няколко под ръка – отворени, затворени, но наоколо. С тъга отбелязва, че днешната младеж, не чете достатъчно и се радва, че с малчуганите от „Ерих Кестнер“ са успели да създадат библиотечен кът „даже няколко в училище“, като непрекъснато обогатяват книжния фонд. „Книгата, не е само знание, тя е възпитание, тя е ценност“ и като такава трябва да се приеме от всички възрасти, откровеничи Павлов.Другата инициатива, превърнала се в добра традиция, са коледните базари, които организират с благотворителна цел в помощ на дете в нужда – сираци, с редки заболявания, в крайна нужда, но учи децата от малки да бъдат съпричастни към чуждата нужда и болка. „Десетки деца са обгрижени към момента и това, няма как да не продължи“, споделя директорът на училище „Ерих Кестнер“ и добавя, че радостта в детските очи е най-прекрасният подарък за възрастните и закърменият с благотворителност растящ млад човек.
Самочувствие и смелост, предприемчивост и находчивост, проницателен ум, чувство за лично достойнство, творчески способности, организационен талант, високо ниво на физическа и психическа енергия-са качествата, които носят на притежателя си и най-високите образователни призове и отличия през годините (виж визитка).

Прокоп Павлов не обича да говори за себе си. Обича да разказва с много плам и страст за трите си „академични любови“, към които изпитва голям сантимент до ден днешен. Това са – 140 ОУ (днес СУ), в кв. „Обеля 2“ , читалище „Зорница“ (пак там) и ЧУ „Ерих Кестнер“.„Училище на колела“, така е известно в първоначалния си вид 140 основно училище, тогава „Христо Кабакчиев“, което той и неговият екип издигат върху една гола поляна в кв. „Обеля“ 2. Ежедневно деца от ж.к. „Обеля“ 2 пътуват с автобуси отпуснати от градския транспорт за извозването им до село Обеля 62-то училище и Люлин 6-ти микрорайон 56-училище, в които тече учебно възпитателен процес. Училището е открито през 1986 година от министър проф. Илчо Димитров. Само след една година училището вече е със статут на ЕСПУ. И днес Даскалът поддържа непрекъснато връзка с училището. Вълнува се какво се случва там, което днес се ръководи от Мая Зафирова, негова бивша ученичка. Това допълнително засилва неговия интерес и не спира да хвали, че настоящата директорка се справя успешно и продължава добрите традиции на училището.С особена топлота говори и за самодейността, която според него съхранява традициите в тяхната автентичност и простота. Като създател на читалище „Зорница“ и първи негов председател, години наред развива успешна културно-просветна дейност. Доброто дело днес продължава и се ръководи успешно от първия секретар на читалището Ана Кънева, с когото са добър екип от самото функциониране на културната институция.

В личен план се радва на пълноценно семейство и казва, че няма сила, която да измести тази ценност, която е приоритет за него. Съпругата му Лилия Тончева, (педагог с 42 годишен богат опит) е негова сподвижница в последните 20 години, която го подкрепя неотлъчно в утвърждаването на идеите на съвременната педагогика. Възхищава се на двете си дъщери (Ася Александра и Ася), които днес се развиват успешно в направленията, които сами са избрали и казва, че най-хубавият лек срещу умората и остаряването е малкото бижу Лили-неговата внучка.С голяма почит и респект говори за своите учители, които помни и до ден днешен и признава, че наученото от тях, съвместната работа с тях са му дали много ценни насоки, които му помагат за успешното развитие в личен и професионален план. За него проф. Дечо Денев, проф. Марин Андреев, доц. Драган Немцов, доц. Илия Симеонов, д-р Кольо Генев не са само учени, а истински учители, оставили следи в историята на педагогиката и българското образование.

Визитка: Притежава висше педагогическо образование, придобито през 1980 г във филиала на СУ „Св. Климент Охридски“ , който по-късно прераства в Югозападен университет „Неофит Рилски“- Благоевград. Същата година постъпва на работа в Университета като водещ методик на специалната педагогическа практика на студентите. По-късно е учител-методик за учебните заведения в Димитровски район - София. От 1986 до 1991 г. е директор на 140 СОУ и участва в редица квалификационни програми - като лектор и специализант. Най-важната от тези форми е едногодишната специализация за управление на средното образование, която завършва с отличие. През 1991 г. вече е експерт във филиала на МОН за София, а 8 месеца по-късно и негов ръководител. От 1993 до 1995 г е заместник директор последователно в 149 и 37 СОУ, като в същото време е и експерт ОСО в РИ на МОН. През учебната 1995-96 г. е директор в Частна професионална гимназия по мениджмънт в спорта и туризма, а от 1996г.- годината на основаването на ЧОУ "Ерих Кестнер" е негов директор. След лицензирането на училището, ръководи образователните структури ( детска градина, основно училище и гимназия), обединени под наименованието ЧНУ "Ерих Кестнер". Има редица публикации в периодичния печат и научни статии в сборници на българската Асоциация на частните училища и СУ "Св. Климент Охридски". През учебната 2002/03 г. завършва следдипломна специализация по Управление на средното образование към Дейтънския университет – САЩ с научни ръководители – проф.Тимъти Йълг и тогавашния заместник-министър доц. Жулиета Савова. През 2004 г. за кратко е и хоноруван преподавател в СУ ”Св. Климент Охридски”.
Насочва усилията си към изготвяне на проектна документация и съвместна организационна работа с МОН, Културния отдел към Посолството на Германия и Чуждоезиковия сектор за обучение на деца на чужди граждани в „Ерих Кестнер”
Участва в дългосрочен проект „Begegnungsshule” 2004-2014 г. на ЧНУ „Ерих Кестнер” като един от ръководителите на екипа и който трайно навлиза в ежедневната практика на училището.
През 2009 г. става носител на приза „Успешно кариерно развитие” на кариерния център към ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград.
Член – учредител на клуб „Алумни” като Сдружение с нестопанска цел на студенти, специализанти, докторанти, завършили филиала на СУ „ Климент Охридски” и ЮЗУ „Неофит Рилски” 11.11.2011 г.
В периода 2010-2012 г. участва в работата на екип от столични педагози в изготвяне на проекта на ЗУО (Закон за училищното образование)
През май 2011 г. е удостоен с почетното отличие на МОН „Неофит Рилски” за цялостна високопрофесионална дейност.
Активно работи в областта на Общата теория на българското средно образование като автор на статии: "Конкретност, практичност и действеност - изстрадани принципи за алтернативност" - 2002 г; "Любим приятел на интелектуалното човечество. Възпитание в духа на Ерих Кестнер"- 2003 г.; "Теоретични насоки за управление на частно основно училище" - 2004 г.; "Норми на българския книжовен език. Приложение на принципа за приемственост в обучението по български език - 4 - 5 клас" - 2004 г.; "Размисли върху поведенческите проблеми" - 2005 г.; "Работа с родители - новини или всичко "ново" е добре забравено старо" - 2010 г.; "Държавен образователен стандарт за испектиране" - 2011 г.; "Щрихи от 17-годишната история на ЧНУ "Ерих Кестнер"- 2011 г.
В края на 2012 г. активно се включва в обсъжданията на Комисията по образование към 41-то Народно събрание по проекти и допълнения след първо четене на ЗУО.
В периода 2010-2013 г. работи в екип с директори на учебни заведения в летните педагогически академии на сдружение „Професионален форум за образование” по теми: „Разработка и управление на проекти” - 2012 г.; „Училището и неговите партньори” – 2013 г.
През октомври 2013 г. на Международна конференция на тема: „Училищното здравеопазване” Прокоп Павлов е официален представител – докладчик от името на Българската асоциация на частните училища.
2013 – Под негово ръководство ЧОУ „Ерих Кестнер” получава Сертификат за член в сдружение „Асоциация на Кеймбридж училищата в България”;
2014 – Носител на почетна грамота на ВСКУ – София за личен принос и усъвършенстване на партньорството „Най-добър партньор” – директор
2015 – Защитава лиценза за организация и управление обучението по безопасност на движението / лиценз № 0026 / 11.10.2015 г.
2016 – За своята цялостна професионална дейност и за изключително ползотворна работа по налагане на принципите на хуманното образование и запазване на ценностите и непреходните традиции в българското училище е удостоен с приз „Просветител на българското образование” на фондация „Кузманов”;
От 2019 вече е горд пенсионер продължаващ да ръководи и управлява ЧОУ „Ерих Кестнер“ и с това потвърждава, че „веднъж обикнал занаята, трудно можеш да се откъснеш от нея“.


д-р Надие Карагьозова-Нади
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете